freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Οικολογία και εκλογές

User avatar
nazi_st
Posts: 122
Joined: Tue Feb 11, 2014 4:56 pm

Οικολογία και εκλογές

Postby nazi_st » Wed May 21, 2014 5:40 pm

Όπως έχω πει και κάπου αλλού η επιλογή ψήφου για μένα έχει τέσσερα σημεία ή επίπεδα που εξετάζω.
1. Το πρώτο και βασικότερο είναι ότι ο άνθρωπος για να μπορέσει να επιλέξει το καλύτερο πρέπει ο ίδιος να εξελιχθεί πνευματικά ώστε να είναι σε θέση να το κρίνει. Εάν δεν το κάνει κάθε επιλογή που μπορεί να κάνει είναι αδύνατο να γνωρίζει αν είναι καλή ή κακή, άλλωστε δεν είναι σε θέση καν να θέσει αντικειμενικά τους όρους καλό και κακό. Οπότε το πρόστιμο καθήκον του πολιτικού ανθρώπου είναι να ασχοληθεί με την πνευματική του εξέλιξη.
Όμως μέχρι τότε, είναι αναγκασμένος να ζει και να δρα χωρίς να έχει εξελιχθεί άσε που η πιθανότητα να εξελιχθεί είναι εξαιρετικά μικρή. Οπότε τι κάνει?
Επιλέγει σύμφωνα με την γνώση και κρίση που διαθέτει το καλύτερο, γνωρίζοντας ότι η επιλογή του δεν είναι αντικειμενική. Και αυτό κάνω, έτσι πάμε στο δεύτερο....
2. Εξετάζει αν υπάρχει κάποια επιλογή που να συμφωνεί συνολικά με τις απόψεις του. Αν την βρει την ψηφίζει. Εγώ δεν έχω βρει κάποια, έτσι αναγκαστικά πάω στο τρίτο.
3. Εξετάζει αν υπάρχει κάποιο κρίσιμο διακύβευμα με τέτοια διαφορά από κάθε άλλο, που να καθίσταται επιτακτική η ανάγκη υποστήριξής του. Ναι υπάρχει για μένα. Η αναγκαιότητα να διατηρηθεί μια δυναμική ισορροπία στο περιβάλλον που να επιτρέπει την επιβίωση του ανθρωπίνου είδους και κατά προτίμηση ενός πολύπλοκου οικοσυστήματος, ώστε να γίνει ενδεχομένως κάποτε δυνατή και η πνευματική εξέλιξη των ανθρώπων. Εξετάζοντας τα κόμματα με αυτό το κριτήριο, βρίσκω αναγκαστική την επιλογή των οικολόγων μια και είναι οι μόνοι που προτάσσουν αυτό το στοιχείο σαν πολιτική επιλογή. Η θέση τους στην πολιτική αρένα τους καθιστά ανίκανους να δράσουν πολιτικά σαν κόμμα, οπότε αδιαφορώ αν υπερασπίζονται επαρκώς την θέση τους αυτή, και μου αρκεί που αποτελεί την βασική τους θέση και δεν έχουν φασιστικά χαρακτηριστικά. Φυσικά όλα τα κόμματα έχουν οικολογικό προφίλ, αλλά δεν αποτελεί κυρίαρχη θέση κανενός άλλου.
4. Επιλέγω σύμφωνα με το ποιο κόμμα θεωρώ ότι μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση της κρίσης μεσοπρόθεσμα. Εδώ η προφανής επιλογή της Δημ.Αρ. σκοντάφτει στο γεγονός ότι έκαψε εαυτόν..... Ο δε σύριζα αποτελεί ίσως την μόνη εναλλακτική, αλλά αφήνει ένα τρομακτικό κενό για τις μεθεπόμενες εκλογές εάν αναλάβει κυβέρνηση άμεσα. Αλλά έτσι και αλλιώς έχει τέταρτη θέση στην σειρά αξιολόγησης, οπότε θα τον υποστήριζα με τη ψήφο μου, μόνο αν η οικολογία αποτελούσε κυρίαρχη πολιτική στον λόγο του, ενώ έχει απλά σημαντική θέση.

Τα ποιο πάνω δεν αποτελούν μια συλλογιστική που θα πρότεινα σε άλλους. Κατανοώ ότι ο περισσότερος κόσμος ψηφίζει με βάση την τέταρτη επιλογή, της διαχείρισης κρίσης. Και στην τελικά καλά κάνει μια και αυτό θεωρεί καλύτερο. Δεν σκοπεύω να προσπαθήσω να πείσω κάποιον να ψηφίζει οικολόγους για δύο λόγους, πρώτον γιατί θεωρώ ότι οι πολιτική έχει μια δυναμική που η ατομική πράξη του κάθε μεμονωμένου ατόμου είναι ασήμαντη, και δεύτερον γιατί η κρίση δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Απλά θυμίζω σε μερικούς που ήδη το ξέρουν ότι υπάρχουν και σημαντικότερα ίσως θέματα που πρέπει να μας απασχολούν.User avatar
nazi_st
Posts: 122
Joined: Tue Feb 11, 2014 4:56 pm

Re: Οικολογία και εκλογές

Postby nazi_st » Fri Nov 28, 2014 6:29 pm

Μήπως τελικά τα μεγαλύτερα προβλήματα βρίσκονται σε άλλο επίπεδο....;
Δεν είμαι ο μόνος που το λέει...

http://www.pnas.org/content/107/27/12107.abstract
Although preliminary estimates from published literature and expert surveys suggest striking agreement among climate scientists on the tenets of anthropogenic climate change (ACC), the American public expresses substantial doubt about both the anthropogenic cause and the level of scientific agreement underpinning ACC. A broad analysis of the climate scientist community itself, the distribution of credibility of dissenting researchers relative to agreeing researchers, and the level of agreement among top climate experts has not been conducted and would inform future ACC discussions. Here, we use an extensive dataset of 1,372 climate researchers and their publication and citation data to show that (i) 97–98% of the climate researchers most actively publishing in the field surveyed here support the tenets of ACC outlined by the Intergovernmental Panel on Climate Change, and (ii) the relative climate expertise and scientific prominence of the researchers unconvinced of ACC are substantially below that of the convinced researchers.
Return to “Πολιτική σκηνή της Ελλάδος”

cron