freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Σύριζα και απελάσεις μεταναστών.

User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Σύριζα και απελάσεις μεταναστών.

Postby orestis_ts » Mon Jan 19, 2015 3:23 pm

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή, σήμερα δεν έχουμε καμιά επιτακτική ανάγκη απελάσεων, οι Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον πόλο έλξης μεταναστών, ούτε και κύρια είσοδο μεταναστών στην Ε.Ε. Αν το ψάξει κανείς θα δει ότι πλέον οι μετανάστες μειώνονται στην Ελλάδα, και θα μειώνονταν ακόμα και αν δεν υπήρχαν επαναπατρισμοί τα τελευταία δύο χρόνια. Για να το πω με ένα χυδαίο και ρατσιστικό τρόπο, τα ποντίκια εγκαταλείπουν το σκάφος, οπότε μην ξοδεύεστε πολύ σε ποντικοκουβέντες ποντικοπροφύλαξης, έχουμε ποιο καυτά προβλήματα να διαχειριστούμε.

Είναι διάχυτη η άποψη ότι ο σύριζα υποστηρίζει ανοιχτά σύνορα, νομιμοποίηση αορίστου παραμονής όλων των μεταναστών χωρίς εξαιρέσεις και κατάργηση των απελάσεων.
Ισχύει κάτι τέτοιο;
Προφανώς και όχι.
Δεν χρειάζεται να είσαι φοστήρας για να καταλάβεις ότι μοιράζοντας ένα καρβέλι ψωμί στα δύο ή στα τέσσερα ή στα δέκα, μπορεί να σώσεις από την πείνα μερικούς ανθρώπους, αλλά αν το μοιράσεις στα 100 ή στα 10,000 δεν θα προσφέρεις τίποτα σε κανέναν. Έτσι και ο σύριζα και ο καθένας με κοινή, ελάχιστη λογική, κατανοεί οτι ένα αγαθό δεν ωφελεί να διανέμετε σε απεριόριστο πλήθος, μια και έτσι παύει να είναι αγαθό. Άρα με μια απλή λογική σκέψη, όσο καλή διάθεση να έχει κανείς και όσο και αριστερή προσέγγιση και να έχει, γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πρακτικά να δεχθεί 500.000.000 μετανάστες, και λίγους λέω, που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Όσο και αν αυτοί οι 500εκ. το δικαιούνται.
Επί πλέον η κοινή λογική δεν περιμένει να γίνει αποδεκτή μαι πολιτική ανοιχτών συνόρων, ούτε για δέκα εκ. από τους πολίτες της Ελλάδος, οπότε οφείλει να δει ο κάθε σκεπτόμενος στοιχειωδώς λογικά πως μπορεί να συγκεράσει την κοινή λογική, τις αντικειμενικές συνθήκες και την ιδεολογία του. Έτσι και ο σύριζα, πολύ περισσότερο που πλέον βρίσκεται να έχει αφήσει την θέση της απλής καταγγελίας και παραγωγής ιδεολογίας, και να βρίσκεται σε θέση επιλογής συγκεκριμένων δράσεων.

Πουθενά λοιπόν στο πρόγραμμά του δεν θα βρει κανείς τέτοιες απόψεις σαν αυτές που ανέφερα στην πρώτη παράγραφο. Φυσικά θα βρει απόψεις για ελαστικοποίηση της πρακτικής απόδοσης καθεστώτος προστασίας (πρόσφυγες και άτομα που χρήζουν βοήθειας), εκχώρηση καθεστώτος δια μακρόν διαμένοντες σε αυτούς που ήδη έχουν ζήσει πενταετία και πάνω στην Ελλάδα (κάτι σύμφωνο με την πρακτική της Ε.Ε.) που θα απεγκλώβιζε άτομα που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, νομιμοποίηση όσων είναι αδύνατο για την Ελληνική πολιτεία να απελάσει για καθαρά πρακτικούς λόγους και όχι λόγο πολιτικής, επανένωση οικογενειών (κάτι που επίσης είναι απολύτως συμβατό με την κείμενη νομοθεσία της Ε.Ε.), απόδοση ιθαγένειας σε άτομα δεύτερης και τρίτης γενεάς, και επαναπατρισμό πρόσφατα εισερχομένων παράτυπων μεταναστών, που δεν έχουν δημιουργήσει κοινωνικούς-οικονομικούς δεσμούς με την Ελλάδα.
Και με το συμπάθιο, όλες αυτές οι απόψεις δεν είναι ούτε ακραίες ούτε αριστερές. Κοινή λογική, δικαιοσύνη, κοινωνικός φιλελευθερισμός πάντα σε ρεαλιστικά πλαίσια.

Τι λέει λοιπόν ο σύριζα; Αν θέλει κανείς μπορεί να διαβάσει τις θέσεις του για το μεταναστευτικό http://www.ksm.gr/o%CE%B9-%CE%BA%CF%85% ... %B6%CE%B1/ Είναι πάντως εμφανές ότι παρόλο που δεν υποστηρίζει πουθενά τις προαναφερθείσες απόψεις, αποφεύγει συστηματικά να δηλώσει καθαρά ότι προτίθεται να συνεχίσει τις απελάσεις και φυσικά τον οικειοθελή επαναπατρισμό που έχει αποδειχθεί εξαιρετική πρακτική από κάθε άποψη.
Κάπως πιο καθαρά βλέπουμε να το λέει στο κείμενο των Βασίλη Παπαστεργίου υποψήφιος του σύριζα για την προεδρία του δηκ. συλλόγου και την Ελένη Τάκου από το Δικτύο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.
Η μετανάστευση στην Ελλάδα -Έντεκα μύθοι και περισσότερες αλήθειες
http://rosalux.gr/sites/default/files/p ... on_web.pdf
Στις περιπτώσεις στις οποίες η είσοδος στη χώρα είναι πρόσφατη, οι δεσμοί με την ελληνική κοινωνία ασθενείς και η προοπτική ενσωμάτωσης μικρή, θα πρέπει να εκτιμηθεί αν είναι εφικτή η επιστροφή στη χώρα προέλευσης. Σε πολλές περιπτώσεις κάτι τέτοιο αποκλείεται από την κατάσταση που επικρατεί εκεί (στη Συρία ή τη Σομαλία, με τις σημερινές συνθήκες), και οι εν λόγω μετανάστες χρήζουν διεθνούς προστασίας. Βασικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο είναι η ύπαρξη ενός δίκαιου συστήματος εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και η λειτουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ασύλου, η οποία έχει αρχίσει να λειτουργεί στην Αθήνα, αλλά
πρέπει επειγόντως να στελεχωθεί επαρκώς.

Στις περιπτώσεις λοιπόν στις οποίες, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η επιστροφή στη χώρα προέλευσης είναι αδύνατη, το πρώτο βήμα είναι
η καταγραφή και μια απόφαση αναβολής της επιστροφής. Μια απόφαση που θα εγγυάται την παραμονή των ανθρώπων αυτών στην Ελλάδα,
χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο σύλληψης και κράτησης και με πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Αυτή η λύση αποτρέπει την εξαθλίωση των
ανθρώπων «χωρίς χαρτιά», κάτι που αυτονοήτως θα έχει θετική επίδραση σε όλη την κοινωνία.

Για όσους και όσες δεν πληρούν τα πιο πάνω κριτήρια, θα πρέπει, με την αξιοποίηση της διεθνούς συνεργασίας, σε πολιτικό και οικονομικό
επίπεδο, να εξεταστεί και να εξασφαλιστεί η επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης με σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους.


Βέβαια εδώ θα έχει κανείς και μερικές δικαιολογημένες ενστάσεις. Πριν τις δούμε να διευκρινίσουμε ένα δυο πράγματα που συχνά αγνοούν όσοι ασχολούνται επιφανειακά με το θέμα.
Για την φύλαξη των συνόρων από τους παράνομους, υπεύθυνος δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ο στρατός. Στο στρατό πάμε για να προφυλάξουμε την πατρίδα μας από εχθρική εξωτερική επέμβαση. Οι στρατιώτες μας δεν είναι σε καμιά περίπτωση υπεύθυνοι, αλλά και καταρτισμένοι για να συλλαμβάνουν παρανόμους, αυτό είναι δουλειά της Ελ.ασ. Και για αυτό η Ελ.ασ. έχει συνοριοφύλακες και λιμενικό. Οι μετανάστες δεν απειλούν την ανεξαρτησία της χώρας, δεν είναι στρατός εχθρικός που εισβάλει για να μας υποδουλώσει, τουλάχιστον για όσους δεν υποκλίνονται στην ακροδεξιά ρητορική.

Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι αν και το Ελληνικό κράτος είχε όλη την καλή διάθεση να ξαποστείλει ένα μεγάλο ποσοστό των μεταναστών πίσω στις πατρίδες τους, έχει αποδειχθεί αντικειμενικά αδύνατο να το κάνει. Δεν είναι έλλειψη διάθεσης, πόρων, τεχνογνωσίας, χρημάτων (αν και το κόστος απαίλασης είναι υψηλό), είναι αντικειμενικές δυσκολίες.Return to “Πολιτική σκηνή της Ελλάδος”

cron