freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Για την κυβέρνηση σύριζα - ανέλ

User avatar
orestis_ts
Posts: 405
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Για την κυβέρνηση σύριζα - ανέλ

Postby orestis_ts » Mon Mar 30, 2015 12:21 am

580.427 + 59.751= 640178 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον οκτ2014
http://apografi.yap.gov.gr/apografi/Flows_2014.htm

Οι υπάλληλοι αυτοί καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των κατοίκων της Ελλάδος (συμπεριλαμβανομένων και των μεταναστών μια και αυτοί έχουν ανάγκες πχ. περίθαλψης και αστυνόμευσης, αλλά και προφανώς των συνταξιούχων). Αυτοί αντιστοιχούν σε κάπου 10.815.197 κατοίκους της Ελλάδος στην απογραφή του 2011.

Κάντε την αναγωγή και συγκρίνετε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να δείτε αν ο αριθμός είναι μικρός ή μεγάλος αναλογικά πάντα. Υποψιάζομαι ότι είναι μικρός, τουλάχιστον αυτό γράφουν όλες οι αναφορές που έχω δει.

Φυσικά ο αριθμός ως προς τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα είναι τραγικά μεγάλος, λόγο της τεράστιας ανεργίας και των συνταξιοδοτήσεων που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία 40 χρόνια και ειδικότερα η κρίση.
Αλλά αν όντως έχω δίκιο και ο αριθμός των δημοσίων είναι αναλογικά σε λογικά πλαίσια ως προς τον αριθμό των κατοίκων που εξυπηρετούν, το ζητούμενο προφανώς δεν είναι η μείωσή τους.
Ενδεχομένως να πρέπει και να αυξηθούν (ή τουλάχιστον να κατανεμηθούν καλύτερα).
Το ζητούμενο είναι η κατακόρυφη αύξηση της απασχόλησης γενικά και της αποτελεσματικότητας του δημοσίου.
=============

Δεν αμφιβάλω ότι το αντικείμενο της απασχόλησης παίζει ρόλο στην απόδοση. Κάθε άλλο, αλλά εάν οι άλλες χώρες που θεωρούν πολλοί ότι έχουν ένα χρηστικό δημόσιο, έχουν ανάλογα μεγέθη αριθμού δημοσίων υπαλλήλων με την Ελλάδα, στην περίπτωση της Ελλάδος η όποια χαμηλή απόδοση του δημοσίου, δεν είναι αποτέλεσμα του αντικειμένου (με την ευρεία έννοια) αλλά της διεύθυνσης. Και αυτό το ξέρουμε ήδη από την βελτίωση ορισμένων τομέων του δημοσίου επί των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κάτι που οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε.
Λαμβανομένου υπόψη ότι κάθε κυβέρνηση, και φυσικά και η σημερινή, έχει στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας, (έτσι για παράδειγμα οι δημοσιευμένες θέσεις του σύριζα για την εφορία, είναι καθαρά τεχνοκρατικές με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας) το ερώτημα είναι αν σε βάθος χρόνου θα το καταφέρει.
Η έλλειψη γνώσης του δημόσιου τομέα καταδικάζει εν μέρει τις προσδοκίες μας από την σημερινή κυβέρνηση, όπως είπε και ο Κουτρούγκαλος είμαστε αναγκασμένοι να στηριχθούμε στους μονίμους υπαλλήλους, αλλά το θετικό είναι ότι δεν έχουν πελατειακές σχέσεις με τους δημόσιους υπαλλήλους, ή τουλάχιστον μηδαμινές συγκριτικά με την προηγούμενη κυβέρνηση. Το βασικό τους πρόβλημα υποθέτω ότι θα είναι ο φόβος σύγκρουσης με συντεχνιακά συμφέροντα.

Προσωπικά περιμένω πέντε βήματα μπροστά και τρία πίσω.... Είναι όμως πολύ νωρίς για να έχουμε γνώμη, και μόνο δίκη προθέσεων μπορούμε να κάνουμε. Ο καιρός θα δείξει.User avatar
nazi_st
Posts: 119
Joined: Tue Feb 11, 2014 4:56 pm

κουκουλονόμος τέλος;;

Postby nazi_st » Tue Apr 07, 2015 2:31 pm

Ένα βήμα προς τον κοινωνικό φιλελευθερισμό από την παρούσα κυβέρνηση, σχετικά με την ποινικοποίηση της εμφάνισης, της ατομικής προστασίας, και της διασφάλισης δίκαιας δίκης που τιμωρεί το αξιόποινο γεγονός και όχι την υπόνοιά του.
Επισημαίνω από το δημοσίευμα για τον κουκουλονόμο:
http://www.huffingtonpost.gr/2015/04/06 ... 09980.html με πληροφόρηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

....αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές στην κατεύθυνση της διασφάλισης της κοινωνικής ειρήνης», αλλά «και προβληματικές, καθώς ερμηνεύτηκαν κατά καιρούς ως κάλυψη ή αλλοίωση χαρακτηριστικών, τα γυαλιά ηλίου, τα μαντίλια, μπλούζες με κουκούλα και άλλα».
(επισήμανση δική μου, όντως έχει συμβεί)
.....
«Η κάλυψη ή η αλλοίωση των χαρακτηριστικών εντάσσεται στη λογική της αυτοϋπόθαλψης, η οποία δεν μπορεί να τιμωρείται κάθ' εαυτή... Επομένως, η διαφύλαξη, για παράδειγμα της υγείας του προσώπου με χρήση μάσκας ή μαντηλιού, όπως κατεξοχήν γίνεται σε περιπτώσεις συναθροίσεων με ευρεία χρήση χημικών από τις αστυνομικές αρχές δεν μπορεί επ' ουδενί να λειτουργεί ως στοιχείο θεμελιωτικό μιας αξιόποινης συμπεριφοράς, με αυστηρότερη μάλιστα τιμώρηση».
......
Έτσι, ο δικαστής έχει τη δυνατότητα να σταθμίσει τη συμπεριφορά τού προσώπου και να αξιολογήσει ο ίδιος, ως αρμοδιότερος όλων, εάν στην εκάστοτε περίπτωση και εξατομικευμένα, η κάλυψη ή αλλοίωση των χαρακτηριστικών έχει ή όχι κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο, το οποίο να προσδίδει περαιτέρω απαξία στην πράξη και δεν χρειάζεται προς τούτο νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες να μεταβάλουν τον χαρακτήρα των αδικημάτων και να επαυξάνουν ακραία το αξιόποινο».User avatar
nazi_st
Posts: 119
Joined: Tue Feb 11, 2014 4:56 pm

καμένος και τζιγχαιστές

Postby nazi_st » Wed Apr 08, 2015 8:21 pm

Επειδή μας έχει πρήξει ο Καμένος με τους τζιγχαιστές, και αναρωτιέμαι αν ξέρει τι λέει ή έχει πάρει ληγμένα, μια ποιο κατανοητή προσέγγιση του ίδιου θέματος που εξηγεί και κάπως την θέση του Καμένου, αν ορθολογικοποιήσει κανείς τις λαϊκίστικες κορόνες.
.........
Σε σχέση με την απειλή του Isis και τις εξελίξεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, ο υπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται μέσα σε ένα τρίγωνο αστάθειας, δηλαδή τα σύνορα Ρωσίας- Ουκρανίας, τη Λιβύη, και τη Μέση Ανατολή». Θεωρεί, δε, ότι «από τη στιγμή που η Ελλάδα χαίρει σταθερότητας, ενώ από όλες τις πλευρές του τριγώνου αυτού υπάρχει πίεση για αποσταθεροποίηση όλου του τριγώνου, οι φίλοι μας θα πρέπει να είναι πιο νουνεχείς -κάτι που έχει γίνει πολύ καλά αντιληπτό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού- διότι είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας, η Ελλάδα να επιδράσει σταθεροποιητικά πάνω σε αυτό το τρίγωνο, παρά να αποσταθεροποιηθεί».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι τους τελευταίους μήνες, και με τη δική του συμβολή, μπόρεσε να επισημανθεί ο νότιος κίνδυνος που συνδέεται με τη σταθερότητα για την ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ διέψευσε και πάλι ότι αναφέρθηκε ποτέ σε πρόθεση της Ελλάδας να διευκολύνει την έλευση τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

«Κάτι τέτοιο είναι γελοίο και ψευδές. Εγώ έκανα μια ανάλυση και είπα ότι αν συνεχίσουμε να αποσταθεροποιούμε από τα σύνορα Ρωσίας Ουκρανίας, μέχρι τα δυτικά Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και μελλοντικά χώρες όπως είναι η Ελλάδα, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ αρνητικά. Και αν αποσταθεροποιηθεί όλη αυτή η περιοχή θα πρέπει να αντιμετωπισθούν μετακινήσεις εκατομμυρίων μεταναστών» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.
http://www.efsyn.gr/arthro/oi-eyropaioi ... parenthesiUser avatar
orestis_ts
Posts: 405
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

προσφυγικές ροές

Postby orestis_ts » Tue Apr 14, 2015 3:15 pm

Η Χριστοδουλοπούλου για τους πρόσφυγες
Η Χ. έκανε κάποιες δηλώσεις στο Σκάι που σχολιάστηκαν από αρκετούς αποσπασματικά και κατά την γνώμη μου παραποιώντας τα λεγόμενά της.
Οι δηλώσεις βρίσκονται στο:
https://www.youtube.com/watch?v=Nq20GmH9Fio#t=194
https://www.youtube.com/watch?v=Nq20GmH9Fio#t=194
Όποιος έχει ασχοληθεί με το θέμα, γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει μια εξαιρετικά δυσκοίλια πολιτική στην αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας. Η θέση του κάθε ανθρώπου που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, νομίζω ότι είναι η αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας ή του "καθιστός ανθρωπιστικής προστασίας" όταν υφίστανται επαρκείς προϋποθέσεις για αυτή την αναγνώριση. Η Χ. προσθέτει σε αυτή την γνώση το αυτονόητο.
Οι σημερινές ροές, είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία ροές ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ, και έχουμε κάθε λόγο να τους ονομάζουμε έτσι, και γιατί είναι όντως πρόσφυγες και για οικονομικά οφέλη. Έχει κανείς αντίρρηση και που;

Πάμε να δούμε τι είπε η Χ.
.... γιατί τώρα πια τα κύματα των προσφύγων, γιατί είναι πια προσφυγικό το ρεύμα. Και η Ε.Ε. είναι πάρα πολύ ανοιχτή στο ζήτημα των προσφύγων, στο ζήτημα του ασύλου, και στο ζήτημα της υποδοχής. Και εφόσον πραγματικά δίνει οδηγίες στα κράτη, να σέβονται τους πρόσφυγες και να τους παρέχουν άσυλο, και καλή υποδοχή και καλή διαβίωση πρέπει να το μοιράζεται
Ακούστε λοιπόν σε αυτό αισιοδοξούμε. για αυτό νομίζω ότι είμαστε σε μια καλή στιγμή ότι αυτό θα το αντιμετωπίσουμε, αρκεί και τα μέσα ενημέρωσης, να μην λένε για λαθρομετανάστες, γιατί αν ακούει η ε.ε. για λαθρομετανάστες, δεν θα κάνει αυτά που πρέπει. Να μιλάει για πρόσφυγες, μόνο για πρόσφυγες, γιατί είναι πρόσφυγες. Όλοι είναι πρόσφυγες, δεν υπάρχει πια κανείς μετανάστης.
.......
Υπόλοιπα στο βίντεο.

Και μια παρατήρηση, από όσο γνωρίζω οι αριθμός των 100,000 είναι υπερβολικά μεγάλος για το 2015 για την Ελλάδα. Και αυτό σίγουρα το γνωρίζει η Χ. Μήπως λοιπόν αναφέρεται στο σύνολο των προσφυγικών (και όχι μεταναστευτικών) ροών προς την ε.ε.;User avatar
orestis_ts
Posts: 405
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Αλλαγές διοικητικών στελεχών από κομματικά μέλη και φίλους

Postby orestis_ts » Tue Apr 14, 2015 6:27 pm

Ίσως πήρε το μάτι σας μια αναφορά από το ποτάμι περί της κομματικοποίησης της διοίκησης από τον σύριζα, με διορισμό καμιά πενηνταριά στελεχών του. Αντί όπως μας λέει να επιλέγονται οι άριστοι, που έχει ανάγκη η χώρα.
Το ποτάμι μάλλον έχει λίγη λάσπη από τις τελευταίες βροχές.... Και θα εξηγήσω το γιατί.

Ας θυμηθούμε τον κ. Χάρη Θεοχάρη επί της κυβέρνησης του Σαμαρά. Συχνά συζητάω με κάποιον φοροτεχνικό - λογιστή. Μου έλεγε ότι η γενική εικόνα του κλάδου του για τον Θεοχάρη είναι καλή έως πολύ καλή.
Είναι γνώστης του αντικειμένου των φορολογικών, εργατικός, ικανός, καταδεκτικός και οργανωτικός. Αφήνω στην άκρη κάποιες κατηγορίες που έχει δεχθεί για λαμογιές σε βάρος του δημοσίου, και υπέρ κεφαλαιούχων.
Τι άλλο θα ήθελε ο σύριζα για να τον βάλει ένα άτομο εγνωσμένης αξίας, σε μια υπεύθυνη διοικητική θέση σε θέματα φορολογίας.
Όμως, υπάρχει ένα σοβαρό όμως.... Ο Θεοχάρης δεν έχουμε κανένα λόγο να υποθέσουμε ότι ασπάζεται γενικά τις θέσεις του σύριζα και μάλιστα στην οικονομία. Μάλιστα ξέρουμε ότι πήρε μέρος στις εκλογές με το ποτάμι, οπότε μάλλον κατά τεκμήριον κλίνει προς νεοφιλελεύθερες απόψεις.
Στην πράξη λοιπόν, θα ήταν ιδιαίτερα πιθανό ο Θ. να αποτελεί πρόβλημα στην διαχείρηση της εξουσίας για την κυβέρνηση παρά βοήθεια, παρά τις όποιες καλές προθέσεις, γνώσεις και ικανότητες έχει.

Με απλά λόγια, το πρώτο που οφείλει να κοιτάξει μια κυβέρνηση στην επιλογή των προσώπων που θα διορίσει σε θέσεις διοίκησης, είναι η γενικότερη συμφωνία τους με τις κατευθυντήριες γραμμές της. Αυτό σημαίνει ότι εξ ορισμού, θα πρέπει να βρει τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα άτομα, που θα χρησιμοποιήσει στις κομματικές γραμμές της ή τους φίλα προσκείμενους. Απλά δεν υπάρχει άλλη λύση για να κυβερνήσει με το πρόγραμμά της και όχι με κάποιου άλλου το πρόγραμμα, όπως φαίνεται ότι θα ήθελε το ποτάμι.

Ίσως σε ένα ιδανικό κόσμο, σε μια δημοκρατία που δικαίωνε τον τίτλο δημοκρατία, και όχι στην αστική δημοκρατία με τους χει
ραγωγούμενους, ελλιπής πληροφόρησης και κατανόησης πολίτες, θα είχε νόημα η αναζήτηση των αρίστων. Αλλά ζούμε σε ένα κόσμο που η πραγματικότητα είναι η αστική δημοκρατία με τα καλά και τα κακά της.

Έχει ο σύριζα αξιόλογα άτομα; Μάλλον σε αυτό δεν τίθεται αμφισβήτηση. Εκεί που έχει πρόβλημα είναι ότι τα άτομα αυτά, δεν έχουν εμπειρία κυβερνητικών θέσεων, σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Και αυτό φαίνεται από τις καθυστερήσεις στο έργο της κυβέρνησης και σε εκτός οικονομίας θέματα.
Εδώ να σημειώσουμε ότι καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ρίζες στον κρατικό μηχανισμό, ενώ αντίθετα έχει απέναντί της άλλους ριζομένους πολύ βαθιά, (πχ Στουρνάρας) είναι αναμενόμενο ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερο αριθμό διοικητικών από όσο θα χρειάζονταν οι προηγούμενοι.

Το πρόβλημα θα υπήρχε αν ήταν γνωστό ότι υπήρχαν άτομα με αναγνωρισμένες ικανότητες και με συμφωνία με την γενική πολιτική του σύριζα, και επιλέγονταν καρεκλοκένταυροι ή άτομα οικογενειακού περιβάλλοντος χωρίς ικανότητες. Κάτι που μένει να μας δείξει το ποτάμι ή όποιος άλλος θέλει να μπει στην προσπάθεια.

Συμπερασματικά το πρώτο που πρέπει να κοιτάει μια κυβέρνηση, για θέσεις διοίκησης, είναι η γενική συμφωνία με τις πολιτικές που θέλει να ακολουθήσει και μετά η εγνωσμένη ικανότητα.
Έτσι το να διορίσει σε θέσεις διοίκησης 50-100-200 άτομα, (δεν ξέρω πόσες είναι οι θέσεις διοίκησης) η νέα κυβέρνηση, προερχόμενα από τον κομματικό της χώρο ή δηλωμένους φίλους, δεν είναι πρόβλημα, αλλά μάλλον απολύτως απαραίτητο για να εφαρμόσει την όποια πολιτική έχει. Διαφωνεί κανείς με την πολιτική αυτή; Θεμιτό, αλλά είναι άλλο θέμα αυτή η διαφωνία.
Εκεί που θα είχε κάθε δίκιο το ποτάμι να φωνάζει, είναι αν διοριστούν με παράκαμψη των σχετικών διαγωνισμών σε θέσεις μονίμων κάποια άτομα.

Και μια διευκρίνιση. Ο Κουτρούγκελος έχει δηλώσει ότι θα χρησιμοποιηθούν αναγκαστικά τα στελέχη των υπουργείων, μια και η αντικατάστασή τους είναι και αθέμιτη και αδύνατη. Και αυτό υπαγορεύει η κοινή λογική, μια και τα υπουργεία δεν τα κινούν οι υπουργοί και οι εκάστοτε διοικήσεις, αλλά τα μόνιμα στελέχη.
Έτσι στην τράπεζα Ελλάδος, για παράδειγμα, είναι αναγκασμένοι να στηριχθούν στο στελεχιακό δυναμικό που ψηφίζει ομοθυμαδόν πασόκ και νδ και στον Σαμαρικό Στουρνάρα. Αλλά είναι σαφές ότι τουλάχιστον ο Στουρνάρας θα πάρει πόδι μόλις βρεθεί ευκαιρία και θα αντικατασταθεί από συριζαίο ή φίλο του σύριζα.User avatar
orestis_ts
Posts: 405
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Re: Για την κυβέρνηση σύριζα - ανέλ

Postby orestis_ts » Thu Apr 16, 2015 11:59 am

Τι μπορεί κάποιος αριστερός να θεωρεί πρόβλημα με τον σύριζα.:
Δύο παραδείγματα.

1. Η έλλειψη αντικειμενικής πληροφόρησης. Για παράδειγμα ξέρουμε όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει κάποια δυναμική για να καταργηθεί η τρόικα, πολύ απλά γιατί μας έχουν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο, όμως εξ ίσου καλά μπορούμε να δούμε ότι έχουν αλλάξει οι σχέσεις διαπραγμάτευσης μαζί της από το "συμφωνούμε και επαυξάνουμε" στο "λέτε μαλακίες και το δεχόμαστε μόνο γιατί μας εκβιάζεται". Πολλοί αριστεροί θα προτιμούσαν μια τέτοια καθαρή εξήγηση και όχι στρογγυλοποίηση για να χρυσώσουμε το χάπι μέσα και έξω.
2. οι συριζαίοι βιάστηκαν τραγικά να πάρουν εξουσία, πρώτον γιατί δεν είχαν συγκροτήσει μια ομάδα ικανή και αποδεκτά ομοιογενή για να κυβερνήσουν, δεύερον γιατί δεν φρόντισαν να ενημερωθούν επαρκώς για τις δομές διακυβέρνησης και τώρα μαθαίνουν την αλφαβήτα, και τρίτον γιατί δεν περίμεναν να ωριμάσουν οι κοινωνικές συνθήκες στην χώρα, αφού ήταν προδιαγεγραμένο ότι η κυβέρνηση θα έκανε τα σκατά, απόσκατα, ενώ έξω από την χώρα, υπήρχαν σοβαρές πιθανότητες να σημειωθούν αλλαγές προς το συμφέρον μας, ενώ τώρα μια ενδεχόμενη αποτυχία του σύριζα θα βλάψει και άλλους. Και δυστυχώς η Ελλάδα είναι πολύ ποιο αδύναμος κρίκος από την Ισπανία.

Σε αυτές τις απόψεις, έχω αντίλογο να παραθέσω, αλλά λέω να μην το αναλύσω περαιτέρω.User avatar
orestis_ts
Posts: 405
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

«Πού πάνε οι πρόσφυγες, κυρία Χριστοδουλοπούλου;» - «Δεν ξέρω, εξαφανίζονται»

Postby orestis_ts » Fri Apr 17, 2015 6:03 pm

«Πού πάνε οι πρόσφυγες, κυρία Χριστοδουλοπούλου;» - «Δεν ξέρω, εξαφανίζονται» http://www.iefimerida.gr/news/201846/po ... z3XZv8Mw3z

Υποθέτω ότι έχετε ακούσει το ποιο πάνω να κυκλοφορεί με μάλλον υποτιμητικά σχόλια.
Όμως τα σχόλια είναι συνήθως προϊόν άγνοιας ή κακοήθειας.

Επειδή μερικοί δεν ασχολήθηκαν και πολύ με το θέμα της μετανάστευσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν συνολικά στατιστικά στοιχεία για την έξοδο αλλοδαπών από την Ελλάδα, αλλά μόνο για τις απελάσεις και τις εθελοντικές επαναπροωθήσεις.
Προφανώς όμως έχουμε και έξοδο αλλοδαπών πέρα από αυτούς τους καταγεγραμμένους αριθμούς, όπως προκύπτει με μια απλή παρατήρηση της σχέση εισερχομένων με καταγεγραμμένους εξερχόμενους.

Διακανονίζονται, εξαφανίζονται από προσώπου γης, περνάνε με πλοιάρια στην Ιταλία, επιστρέφουν στην Αλβανία (προφανώς αυτό τουλάχιστον συμβαίνει), παίρνουν ταξιδιωτικά έγραφα μακράς παραμονής και αποκτούν δικαίωμα μετακίνησης εντός ε.ε., γίνονται αποδεκτοί σαν πρόσφυγες σε άλλες χώρες, άγνωστο.
Δεν υπάρχουν όπως είπα, σχετικά στατιστικά στοιχεία, έτσι έχουμε γνώση κυρίως για μεμονομένες περιπτώσεις.

Δεν ξέρω αν η πολιτική αυτή στο θέμα, που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι δυνατό να αλλάξει, πιθανόν ναι. Φυσικά πέρα από το ελαφρό της διατύπωσης, η Χ. είπε το προφανές, και αν θέλει να καταλογίσει κανείς ευθύνες για την άγνοια αυτή, η νουδουπασοκ είναι ο κατάλληλος αποδέκτης.
Για κάποιον όμως λόγο πολλοί στρέφονται στην Χ. που αν μη τι άλλο, είναι αντικειμενικά αδύνατο να είχε βελτιώσει την πρακτική στο θέμα αυτό.
Δεν άλλαξε όμως κάτι. Και η Χ. ξέρει ότι ακριβώς ήξερε ο Κικίλιας και ο Δένδιας για το θέμα, και οι προκάτοχοί τους που το διαχειρίζονται εδώ και μια δεκαετία. Αν νομίζει κάποιος ότι η άγνοια στο συγκεκριμένο θέμα συνιστά ηλιθιότητα ή ανευθυνότητα για ένα υπουργό, ας την αποδώσει σε αυτούς που αρμόζει. Κικίλιας, Δένδιας και πάει λέγοντας.

Σημειώνω ότι δεν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία, και για τις μεταναστεύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, κάτι που πρέπει να μας απασχολεί σήμερα πολύ περισσότερο.User avatar
orestis_ts
Posts: 405
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

μετανάστες ή πρόσφυγες...

Postby orestis_ts » Tue Apr 28, 2015 9:58 am

Η διαφοροποίηση μετανάστη πρόσφυγα, υφίσταται νομικά στα πλαίσια της Ε.Ε. αλλά και γενικότερα. Έτσι εκ των πραγμάτων αποτελούν διαφοροποιημένες κατηγορίες, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Η ιδιότητα του πρόσφυγα, αποτελεί τεκμήριο για την διασφάλισή του ως προς απέλαση. Το να τονίζει λοιπόν κανείς αυτή την ιδιότητα σήμερα, είναι απολύτως θεμιτό για να καθορίσει την υποχρέωση του κράτους προς αυτούς, και να βουλώσει τα στόματα μερικών βλαμένων που σπεκουλάρουν ακόμα και στο ντύσιμο ή των εγχώριων καραφασιστών.

Από εκεί και πέρα, όντως οι μετανάστες σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι θύματα οικονομικής ή οικολογικής βίας. Αλλά η είσοδος ενός ανεξέλεγκτου αριθμού σε οποιαδήποτε χώρα θα αποδιοργάνωνε όλες τις δομές. Και λέγοντας ανεξέλεγκτου δεν μιλάω για ένα 10% ή και 30% επί του πληθυσμού, αλλά για ένα ποσοστό της τάξης 100%. Με αυτή την έννοια κάποια όρια νομίζω ότι είναι θεμιτό να μπαίνουν.

Ο σύριζα όσο και να φαίνεται περίεργο δεν ήταν ποτέ υπέρ των ανοικτών συνόρων. Ήταν υπέρ της αποδοχής πρωταρχικά των πλέον ευαίσθητων ομάδων, της επανένωσης οικογενειών και της νομιμοποίησης όσων για πρακτικούς λόγους δεν μπορούσαν να απελαθούν. Φυσικά και της ιθαγένειας σε μακροχρόνιους μετανάστες ή δεύτερης γενεάς. Αλλά πουθενά δεν θα βρείτε στο πρόγραμμά του ότι αποκλείει τις απελάσεις για όλους. Κάτι που φυσικά δεν ακούγεται και τόσο ανθρωπιστικό, αλλά φοβάμαι ότι μέχρι μια ριζική αλλαγή στο σύνολο της κοινωνίας, δεν μπορεί να αλλάξει.User avatar
orestis_ts
Posts: 405
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Re: Για την κυβέρνηση σύριζα - ανέλ

Postby orestis_ts » Wed Apr 29, 2015 4:21 pm

Για να εξηγήσω και την θέση μου (που νομίζω ότι συμφωνεί εν προκειμένω με την θέση του σύριζα) θα ξεκινήσω με ένα παράδειγμα. Αν έχεις ένα καρβέλι ψωμί, και 3 πεινασμένους, μπορείς να το κόψεις στα τρία και να τους βολέψεις. Αν έχεις 10, πάλι κάτι θα καταφέρεις αν το κόψεις στα δέκα. Αν έχεις 10000 δεν θα καταφέρεις να βοηθήσεις κανένα αν το κόψεις σε 10000 κομμάτια.

Κάτι αντίστοιχο νομίζω ότι ισχύει και για την μετανάστευση. Μπορείς να βοηθήσεις και να εντάξεις στις παραγωγικές δομές του κράτους σου ένα αριθμό μεταναστών. Πολύ μεγαλύτερο από όσο θέλουν να ισχυρίζονται οι κατά τόπους ρατσιστές, αλλά όμως περιορισμένο. Οπότε είσαι αναγκασμένος να μπεις σε μια πρακτική επιλογής, είτε σου αρέσει, είτε όχι. Αν ο στόχος σου είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα φροντίσεις να μεγιστοποιήσεις τον αριθμό των φουκαράδων που θα εντάξεις, αν ο στόχος σου είναι η ικανοποίηση των ρατσιστικών αντανακλαστικών της κοινωνίας θα φροντίσεις να τον ελαχιστοποιήσεις.User avatar
nazi_st
Posts: 119
Joined: Tue Feb 11, 2014 4:56 pm

Τέλος στην ποινικοποίηση της μεταφοράς μεταναστών

Postby nazi_st » Wed Jul 08, 2015 12:14 pm

Na kai kati kalo, mesa ston oikonomiko paniko.
Τέλος στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες βάζει τροπολογία που κατέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, που ψηφίζεται την Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής.

Η τροπολογία καταργεί τις κυρώσεις για τη μεταφορά μεταναστών με δημόσια ή ιδιωτικά μέσα, σε τρεις περιπτώσεις: διάσωσης στη θάλασσα, μεταφοράς ανθρώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία και προώθησης στο εσωτερικό, προκειμένου να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες μετά την παράνομη είσοδο στη χώρα.

Οι κυρώσεις υποτίθεται ότι είχαν σκοπό να χτυπήσουν τους διακινητές, στην πράξη όμως λειτούργησαν τιμωρητικά για τους πρόσφυγες, που αναγκάζονταν να περπατούν δεκάδες χιλιόμετρα, και εκδικητικά για αλληλέγγυους πολίτες, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με διώξεις επειδή θέλησαν ν'ανακουφίσουν ανθρώπους ταλαιπωρημένους.
http://www.efsyn.gr/arthro/telos-stin-p ... metanaston
Return to “Πολιτική σκηνή της Ελλάδος”

cron