freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Πιο τσογλάνι έδειρε τον κ. Τζίμερο;

User avatar
caprica_st
Posts: 167
Joined: Sat Feb 15, 2014 9:06 pm

Μια ανασκόπηση.

Postby caprica_st » Tue May 23, 2017 9:34 pm

Τώρα που η φάση με την κ. Μπαλού έχει "κρυώσει" κάπως, ας ξαναδούμε λίγο το θέμα με τον κ. Τζίμερο και τις αφίσες. Πριν από όλα όμως ας ξεκαθαρίσω ότι αν είναι γεγονός ότι ο κ. Τ. χειροδίκησε προς την κ. Μπαλού, (φαίνεται ότι όντως έτσι έγινε σύμφωνα με μαρτυρίες ατόμων που δεν πρόσκεινται στο ΚΚΕ.) το εξαιρετικά πιθανό είναι ότι έδρασε κυριευμένος από θυμό και όχι επιλέγοντας συνειδητά την πράξη αυτή. Οπότε νομίζω ότι μια ειλικρινή συγνώμη χωρίς "αλλά" και "εφόσον" και "αν" θα αρκούσε για να λήξει το θέμα, καθόσον δεν υπήρξε και τραυματισμός (ευτυχώς δεν ήταν κανένας Σουγλάκος...).

Η όλη συλλογιστική και πρακτική του κ. Τζίμερου, στηρίζεται σε μια βασική υπόθεση, ότι οι αφίσες αυτές είναι σκουπίδια και ότι λερώνουν τον δημόσιο χώρο. Λοιπόν αν δεν είναι σκουπίδια, μήπως όλη η συλλογιστική του είναι στον αέρα...;

Οι περισσότεροι που δεν είναι φίλοι του ΚΚΕ μάλλον θα προτιμούσαν να σταματήσει αυτό το φαινόμενο της αφισοκόλλησης, θεωρώντας ότι πρόκειται για ρύπανση, ή τουλάχιστον προσβολή της αισθητικής τους. Αυτό ισχύει και για μένα. Επί πλέον σήμερα που ο καθένας έχει πρόσβαση στο ίντερνετ είναι μάλλον παρωχημένη επιλογή η αφισοκόλληση. Οπότε καλό θα ήταν να κοπεί αυτή η κακή συνήθεια και κάθε ένας που παρεμποδίζει ενεργά την αφισοκόλληση προσφέρει έργο στην κοινωνία.
Γιατί όμως κάποιος εστιάζεται στην αφισοκόλληση και μάλιστα την πολιτική, και δεν εκδηλώνει την κοινωνική του ευαισθησία σε άλλες περιπτώσεις που έχουμε ρύπανση και προσβολή της αισθητικής μας, αν το ενδιαφέρον του είναι το κοινωνικό συμφέρον και όχι μια εμονική στάση προς ορισμένες πολιτικές;

Αλλά αν αφήσουμε στην άκρη τις προσωπικές μας προτιμήσεις και δούμε το θέμα ουδέτερα, με βάση τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σύνταγμα και την νομολογία, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά.

Βλέπετε η αφίσα, τουλάχιστον η πολιτική, μεταφέρει ένα μήνυμα για στην κοινωνία, που έχει στόχο να πληροφορήσει για γεγονότα ή να δημοσιοποιήσει μια άποψη, που δεν αφορά το στενό συμφέρον αυτού που την προωθεί. Είναι ένα μέσο πληροφόρησης που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται στην χώρα μας, αλλά και αλλού, με ανάλογο τρόπο όπως και ο τύπος. Είναι μια "εφημερίδα" τοίχου, θα λέγαμε, και σε κάποιες περιπτώσεις τα εισαγωγικά είναι περιττά. Οπότε η αφίσα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την λογική που έχουμε για την ελευθερία του τύπου και την ελευθερία του λόγου. Μάλιστα η πολιτική αφίσα, διαχωρίζεται και νομικά από την διαφημιστική στον σχετικό νόμο 1491/1984
https://www.e-nomothesia.gr/kat-diaphem ... -1984.html

Η ελευθερία του τύπου και του λόγου, αποτελούν βασικές αρχές της αστικής δημοκρατίας, και προστατεύονται από το σύνταγμα. Έτσι η αφισοκόλληση αποτελεί δικαίωμα και όχι παραχώρηση. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται και στον νόμο που ανέφερα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι δήμοι και οι κοινότητες ορίζουν ΕΠΑΡΚΕΙΣ χώρους για την αφισοκόλληση.
n14911984-fek-(1)-2.gif
n14911984-fek-(1)-1.gif
Last edited by caprica_st on Wed May 24, 2017 10:06 pm, edited 1 time in total.User avatar
caprica_st
Posts: 167
Joined: Sat Feb 15, 2014 9:06 pm

Re: Πιο τσογλάνι έδειρε τον κ. Τζίμερο;

Postby caprica_st » Wed May 24, 2017 9:38 pm

Ειδικότερα για την προβολή πολιτικών μηνυμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3, δεν απαιτείται καμιά άδεια, από τους δήμους, ούτε υπάρχει υποχρέωση καταβολής τιμήματος.
Ως προς τα δημόσια κτήρια, (είναι η περίπτωσή μας) η αφισοκόλληση γίνεται μόνο μέσα στους ειδικούς χώρους που ορίζει η οικία διοίκηση των φορέων. Άρθρο 3 παράγραφος 5.

Μπορεί κανείς να διαφωνεί με το νόμο, αλλά είναι αρκετά φανερό σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου, αν όχι και με τον τύπο, ότι η "περιφέρεια" ήταν ο αρμόδιος να καθορίσει αν η αφισοκόλληση ήταν παράνομη ή όχι. Ο κύριος Τ. δεν είναι εκπρόσωπος της περιφέρειας, ούτε τον έχει διορίσει κανείς επόπτη και πολύ περισσότερο εφαρμοστή του καθαρισμού των τοίχων από αφίσες.

Θα πει κανείς ότι, αν η περιφέρεια ήθελε να γίνεται αφισοκόλληση στο συγκεκριμένο σημείο, θα έπρεπε να έχει κάνει ένα ψήφισμα σχετικά, και να έχει ορίσει αυτόν το χώρο σαν διαθέσιμο για αφίσες, οπότε και δεν θα υπήρχε καμιά δικαιολογία για τον κ. Τ.
Όμως αυτή η λογική παραγνωρίζει τόσο το ότι η αφίσα εντάσσεται στα πλαίσια της ελευθερίας τύπου και λόγου, άρα είναι δικαίωμα υπέρτερο από την ανάγκη του κ. Τ. αλλά και την δική μου, να είναι οι τοίχοι χωρίς αφίσες, όπως και το ότι η παράληψη της περιφέρειας δεν καθιστά δικαιωματικά τον κ. Τ. διαχειριστή του χώρου ως προς την αφισοκόλληση.

Αν ήθελε να σεβαστεί την νομιμότητα, θα μπορούσε να ζητήσει ψηφοφορία για να απαγορευθεί η αφισοκόλληση, ή να περιοριστεί δραστικά σε κάποιον συγκεκριμένο χώρο. Ή και αν θεωρούσε ότι η περιφέρεια στο συγκεκριμένο σημείο αυθαιρετεί ή κολισιεργεί, επιτρέποντας τις αφίσες, υπάρχει και ο εισαγγελέας και η αστυνομία που μπορεί να ζητήσήσει κανείς την επέμβασή τους για εφαρμοστεί ο νόμος.

Όμως αντί να κάνει κάτι από αυτά, επιλέγει να τις σκίσει ο ίδιος.
Αυτό με απλά λόγια λέγεται αυτοδικία. Και απαγορεύεται τόσο γιατί ο πολίτης μπορεί να κάνει λάθος επιλογές, όσο και γιατί η πράξη της αυτοδικίας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα. Άλλωστε δεν έχουμε κάποιο σοβαρό αδίκημα, που να απαιτεί άμεση αντιμετώπιση, κάτι που θα δικαιολογούσε την ανάληψη δράσης από την πολίτη που το παρατηρούσε.

Οπότε συνοψίζοντας έχουμε πρώτα πρώτα, σοβαρές αμφιβολίες αν δικαιολογείται
Return to “Πολιτική σκηνή της Ελλάδος”

cron