freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Macedonia or Makeodonia;

User avatar
Vania_st
Posts: 42
Joined: Fri Oct 13, 2017 10:38 am

Macedonia or Makeodonia;

Postby Vania_st » Mon Jan 22, 2018 10:12 am

Τον τελευταίο καιρό έχει αναζωπυρωθεί το θέμα με την ονομασία της γείτονος χώρας.
Μερικές σκέψεις σχετικά.

Macedonia βρίσκουμε την γείτονα σε χάρτες, και Makedonia την δική μας Μακεδονία.
Last edited by Vania_st on Mon Jan 22, 2018 12:29 pm, edited 1 time in total.User avatar
Vania_st
Posts: 42
Joined: Fri Oct 13, 2017 10:38 am

Re: Macedonia or Makeodonia;

Postby Vania_st » Mon Jan 22, 2018 10:22 am

Οι συριζαίοι είναι γνωστό πως πριν ακόμα πάρουν κυβέρνηση, ήταν υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι σαν "βόρεια Μακεδονία". Ουσιαστικά μια τέτοια θέση αποδέχεται πως μέρος της γεωγραφικής περιοχής με το όνομα Μακεδονία, ανήκει και σε άλλες χώρες, ανεξάρτητα αν το αποδέχεται λόγο ανάγκης ή είναι όντως η άποψή τους, και ανεξάρτητα αν είναι ή δεν είναι γεγονός.
Αλλά είναι οι μόνοι που έχουν τέτοια άποψη;

Είπε κάποιος συριζαίος το ποιο κάτω;
«ο στρουθοκαμηλισμός δεν μπορεί να είναι εξωτερική πολιτική, οφείλουμε να σπάσουμε το φαύλο κύκλο».
«Όταν μιλάμε για αμοιβαία αποδεκτή λύση, εννοούμε σύνθετη ονομασία»
«Το Δημοκρατία της Μακεδονίας βεβαίως δεν μπορεί να ισχύσει, εννοείται. Είναι η εκκίνηση της πλευράς των Σκοπίων. Η δική μας εκκίνηση ήταν να μην υπάρχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του. Μια αμοιβαία αποδεκτή λύση πρέπει να ακολουθήσει τη λογική μιας διακριτής ονομασίας. Η συγκεκριμένη χώρα δεν μπορεί να μπερδεύεται με την υπόλοιπη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, με την ελληνική Μακεδονία ή το τμήμα της περιοχής αυτής που ανήκει στη Βουλγαρία».
Όχι είναι άποψη που διατύπωσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, και το αντέγραψα από το in.gr. Θα το βρείτε στην αποθηκευμένη σελίδα του, στο google.
https://webcache.googleusercontent.com/ ... =firefox-b

Η θέση αυτή ήταν μάλλον η κοινά αποδεκτή θέση της Ελληνικής πλευράς στο θέμα, έστω και αν δεν την διαφημίζαμε στο εσωτερικό της χώρας.User avatar
Vania_st
Posts: 42
Joined: Fri Oct 13, 2017 10:38 am

Re: Macedonia or Makeodonia;

Postby Vania_st » Mon Jan 22, 2018 12:09 pm

Όσοι υποστηρίζουν ότι κυρίαρχο πρόβλημα με τους γείτονες είναι ο αλυτρωτισμός, είναι αυτοί ακριβώς που θα έπρεπε σήμερα να επιμένουν για άμεση λύση με ένα σύνθετο όνομα, έστω και αν περιέχει την λέξη Μακεδονία. Η υπάρχουσα κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, γιατί και εντείνει τα αλυτρωτικά εθνικιστικά στοιχεία στην γείτονα, ενώ έχει δημιουργήσει μια de facto παγκόσμια αποδοχή του όρου Μακεδονία χωρίς συνθετικό.
Ο ορατός κίνδυνος να μείνει η Ελλάδα μόνη με τον όρο FYROM που περιέχει τον όρο Μακεδονία, και ολος ο πλανήτης να χρησιμοποιεί το Macedonia, είναι κάτι που αρνούνται μερικοί πεισματικά να καταλάβουν.

Όσο για τις αλυτρωτικές φαντασιώσεις μερικών ηλίθιων στην γείτονα, πέρα του ότι είναι παντελώς ηλίθιες, μια και αποκλείεται να πετύχουν με στρατιωτικές ή διπλωματικές μεθόδους να κόψουν κομμάτι της Ελλάδος, έχουν δικά τους προβλήματα να αντιμετωπίσουν με τις αλυτρωτικές απόψεις της Αλβανίας που δεν είναι και τόσο ηλίθιες....
Ο αλυτρωτισμός της γείτονα, είναι ανέκδοτο με δράκους. Δεν έχουν καμιά δυνατότητα να διεκδικήσουν κάτι. Και όταν με το καλό θα σταματήσει η κόντρα οι περισσότεροι από τους γειτόνους που ακόμα δεν το κατάλαβαν, θα το καταλάβουν.
Τώρα μαστουρώνουν με την κακιά Ελλάδα και το όνομα, όταν συμφωνήσουμε θα δουν ότι είμαστε οι καλύτεροι φίλοι που μπορούν να έχουν στην περιοχή.
Last edited by Vania_st on Mon Jan 22, 2018 12:28 pm, edited 1 time in total.User avatar
Vania_st
Posts: 42
Joined: Fri Oct 13, 2017 10:38 am

Re: Macedonia or Makeodonia;

Postby Vania_st » Mon Jan 22, 2018 12:25 pm

Πολλοί ξεχνάμε ότι η γείτονα αυτοπροσδιορίζονταν σαν Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας επί της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.
Και το δεχόμασταν, κάτι που καταγράφεται σε επίσημα έγραφα της Ελλάδος.

Μήπως ομως έχουμε κάποιο κληρονομικό δικαίωμα στο όνομα;
Δεν έχουμε κάποιο αποκλειστικό κληρονομικό δικαίωμα στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο, επειδή γεννηθήκαμε εδώ στην κοιτίδα του, και μιλάμε μια εξέλιξη κάποιας αρχαίας Ελληνικής διαλέκτου. Από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλοί αιώνες. Αυτοκρατορίες κυριάρχησαν και κατέρρευσαν στην περιοχή μας. Αλλάξαμε θρήσκευμα και πολίτευμα. Εξάγαμε τεχνολογία και κουλτούρα και εισάγαμε τεχνολογία και κουλτούρα. Μόλις μετά το 1821 η Ελλάδα συγκροτήθηκε σαν κράτος και πέρασαν χρόνια μέχρι να αποκτήσει μια ικανοποιητική εθνική ομοιογένεια.
Καλό είναι να μην στηρίζουμε την θέση μας στην ιστορική συνέχεια και την πολιτισμική κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδος....

Η ιστορία αφορά τους ιστορικούς, και όχι το παρόν των διπλωματικών σχέσεων των κρατών.

Οι άνθρωποι στην γείτονα έφτιαξαν ένα ιστορικό μύθο για να δομήσουν την εθνική τους συνείδηση. Και εμείς δόξα τον Θεό από μύθους δεν έχουμε έλλειμμα. Οπότε ας φαντασιώνουν ότι θέλουν.

Η ουσία λοιπόν που επιμένουν μερικοί να αγνοούν, είναι ότι το όνομα Μακεδονία έχει επικρατήσει παγκόσμια και οι γείτονες δεν έχουν κανένα λόγο να το αλλάξουν ριζικά. Ναι θέλουν να μπουν στο νάτο και την ε.ε. αλλά δεν θα κόψουν και φλέβες, υπάρχουν και οι ειδικές σχέσεις. Ούτε έχουμε τυπικά το δικαίωμα σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία να μπλοκάρουμε την είσοδό τους σε διεθνείς οργανισμούς, παρά μόνο αν οι εταίροι μας θέλουν να μας στηρίζουν στο θέμα του ονόματος.
Η Ελλάδα λοιπόν αδυνατεί να επιβάλει την θέση της για παντελή εξάλειψη του όρου Μακεδονία, ο όρος έχει επικρατήσει και οι εταίροι μας στο νάτο και την ε.ε. μάλλον έχουν βαρεθεί να τους τα πρήζουμε με το όνομα.

Επιλέγουμε λοιπόν σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία, ή μένουμε με το φυρομ εντός Ελλάδος και Μακεδονία εκτός, για όλο τον υπόλοιπο πλανήτη.
Απλά πράγματα, διαλέγουμε και παίρνουμε. Από κάθε άποψη, νομίζω ότι το σύνθετη συμφέρει.
Ακόμα και να υποθέσουμε ότι έχουμε απόλυτα δίκιο να μην θέλουμε η γείτονα να έχει όνομα με το συνθετικό Μακεδονία, αν μερικοί φαντάζονται ότι θα αλλάξει άποψη ο πλανήτης για χάρη μας, νομίζω ότι είναι εκτός πραγματικότητας και τελικά βλάπτουν την χώρα.User avatar
Vania_st
Posts: 42
Joined: Fri Oct 13, 2017 10:38 am

Re: Macedonia or Makeodonia;

Postby Vania_st » Mon Jan 22, 2018 12:34 pm

Η παραχάραξη της ιστορίας αποτελεί για όλα τα κράτη εργαλείο δόμησης εθνικής συνείδησης.
Το ότι κάποιος γείτονας έχει μια δική του ιστορία που σε κάποιον βαθμό καπηλεύεται μέρος της δική μας συμβαίνει ήδη με την Τουρκία και πιθανότατα και με άλλες χώρες εκτός της φύρομ.
Είναι απειλή;
Σιγά την απειλή. Η ιστορία ΜΑΣ δομεί την δική μας εθνική συνείδηση και η ιστορία των γειτόνων την δική τους. Η δική τους θα μας ...... τα ......

Το σκεπτικό της προάσπισης της ιστορικής μας κληρονομιάς όμως μπάζει γενικότερα. Το γεγονός ότι σήμερα είναι αναγνωρισμένη η γείτονα σαν Μακεδονία από το σύνολο του κόσμου, αποκτά ένα βασικό πλεονέκτημα στο διεθνές αφήγημα, που το χάνουμε εμείς. Οπότε κάθε σύνθετη ονομασία, διασφαλίζει πως δεν αποτελεί τον αποκλειστικό κληρονόμο αυτής της Μακεδονικής ιστορίας στον διεθνή χώρο. Βόρεια Μακεδονία, νέα Μακεδονία ή ότι άλλο, αφήνει υπονοεί πως ότι υπάρχει μια νότια ή μια ιστορική Μακεδονία που διαφέρει.

Οπότε σήμερα την παραχάραξη της ιστορίας σε επίπεδο μη ειδικών και σε παγκόσμιο επίπεδο, την έχουμε "φάει" και παλεύουμε να κερδίσουμε κάποιο από το χαμένο έδαφος, μέσο μιας σύνθετης ονομασίας.
Οι μαξιμαλιστικές εθνικές απόψεις περί, ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να ονομάζεται Μακεδονία, έχουν ήδη κοστίσει πολύ στην Ελλάδα ΜΑΣ και στην Μακεδονία ΜΑΣ.User avatar
caprica_st
Posts: 167
Joined: Sat Feb 15, 2014 9:06 pm

Re: Macedonia or Makeodonia;

Postby caprica_st » Tue Jan 23, 2018 8:46 pm

Υπάρχει και σχετικό βίντεο.
Όχι είναι άποψη που διατύπωσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, και το αντέγραψα από το in.gr. Θα το βρείτε στην αποθηκευμένη σελίδα του, στο google.
https://webcache.googleusercontent.com/ ... =firefox-b

Η θέση αυτή ήταν μάλλον η κοινά αποδεκτή θέση της Ελληνικής πλευράς στο θέμα, έστω και αν δεν την διαφημίζαμε στο εσωτερικό της χώρας.
https://www.youtube.com/watch?v=364wAoAGTNgUser avatar
caprica_st
Posts: 167
Joined: Sat Feb 15, 2014 9:06 pm

Re: Macedonia or Makeodonia;

Postby caprica_st » Tue Jan 23, 2018 8:59 pm

Μια πλευρά του θέματος που συχνά ξεχνάμε είναι οτι η ονομασία της γείτονα σαν "δημοκρατία της Μακεδονίας" όταν ήταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας, εκτός του οτι ήταν επίσημα αποδεκτή από την Ελλάδα, είχε σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της χώρας αυτής σήμερα να γενήθηκε και να μεγάλωσε, με την πεποίθηση ότι βρίσκονταν σε μια περιοχή με το όνομα Μακεδονία.

Το γιατί επιλέχθηκε το όνομα και αν ήταν λάθος η επιλογή για ιστορικούς ή άλλους λόγους, δεν αλλάζει το γεγονός ότι επιλέχθηκε και χρησιμοποιήθηκε μέχρι την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας.

Έτσι η εθνική συνείδηση των πολιτών στην γείτονα έχει σαν βασικό παράγοντα και το όνομα Μακεδονία. Το να ζητάμε από αυτούς να το αλλάξουν είναι υπερβολική απαίτηση. Η επιλογή μιας σύνθετης ονομασίας, που θα αναγνωρίζει ότι δεν έχουν αποκλειστικότητα στον όρο, άρα θα καταλαγιάζει και τα εθνικιστικά αντανακλαστικά, συγκριτικά με το σήμερα, είναι νομίζω η μόνη που μπορεί να ανεχθούν.
Το ότι εμείς το θεωρούμε σε μεγάλο ποσοστό απαράδεκτο, ακόμα και αυτό, είναι ισχυρό επιχείρημα μόνο εντός της χώρας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πως θα δεσμεύσει τους γείτονες, ούτε τον υπόλοιπο πλανήτη που βλέπει μάλλον σαν φυσική επιλογή τον αυτοπροσδιορισμό τους.

Βέβαια μπορούμε να επιμείνουμε σε εκβιαστικά διλήμματα, εμποδίζοντάς τους την είσοδο στην ε.ε. και το νάτο, όσο και οι εταίροι αποδέχονται το δικαίωμά μας σε βέτο. Αλλά η διαιώνιση του προβλήματος, δεν φέρνει ποιο κοντά μια επιθυμητή λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία, αντίθετα συντηρεί ένα πρόβλημα και φανατίζει μερικούς στην άλλη πλευρά των συνόρων.User avatar
caprica_st
Posts: 167
Joined: Sat Feb 15, 2014 9:06 pm

Re: Macedonia or Makeodonia;

Postby caprica_st » Tue Jan 23, 2018 9:04 pm

Ας μην ξεχνάμε και κάτι ακόμα. Η γειτονική χώρα έχει ένα μικτό πληθυσμό από άτομα Αλβανικής και Σερβικής καταγωγής. Ο Αλβανικός παράγοντας εκεί είναι αρκετά ισχυρός και πιθανά να βλέπει με καλό μάτι την διάλυση της χώρας και την υπαγωγή ενός μέρους της στην Αλβανία. Το ήδη μικρό κράτος δεν θα μπορούσε να αντέξει μια τέτοια διάλυση.
Η οικοδόμηση μιας εθνικής συνείδησης που θα συνενώσει τους πολίτες εκεί είναι κρίσιμη για την επιβίωση του κράτους. Αν λοιπόν δεν θέλουμε αναταραχές, διασπάσεις και αναζωπυρώσεις εθνικισμών στα σύνορά μας, ίσως θα πρέπει ανεξάρτητα όλων των άλλων λόγων που επιβάλουν μια σύνθετη ονομασία, να οδηγηθούμε προς τα εκεί.User avatar
Άτομο_st
Posts: 53
Joined: Sat Sep 24, 2016 9:46 am

Re: Macedonia or Makeodonia;

Postby Άτομο_st » Fri Feb 02, 2018 12:40 pm

Ο Βενιζέλος ήταν στην κυβέρνηση με τον Σαμαρά....
«Οσον αφορά το ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη διαδικασία υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω του προσωπικού απεσταλμένου του, κ. Μάθιου Νίμιτς, και συμμετέχει πάντα σε αυτή εποικοδομητικά και με καλή θέληση. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να προβεί σε αντίστοιχα. Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία (με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη «Μακεδονία») για κάθε χρήση, erga omnes».
https://www.youtube.com/watch?v=dMZZEBsQKAYUser avatar
Άτομο_st
Posts: 53
Joined: Sat Sep 24, 2016 9:46 am

Δημοψήφισμα για το όνομα;

Postby Άτομο_st » Tue Feb 06, 2018 9:43 am

Δεν θα αναφερθώ γενικά στην συμμετοχή του Μ.Θ. στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Θα σταθώ σε ένα μόνο σημείο.
Άκουσα ότι ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε ή μάλλον θεώρησε μόνη αποδεκτή επιλογή, στην περίπτωση που καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία με την fyrom για το όνομα, να γίνει δημοψήφισμα.
Συμφωνώ και εγώ. Δημοψήφισμα. Αλλά με τι επιλογές;

Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές σε ένα δημοψήφισμα πρέπει να καθορίζονται με σαφήνεια, και ο πολίτης να κατανοεί τις συνέπειές τους. Δεν αρκεί να βάλουμε ένα "ναι" και "όχι" για μια συμφωνία στο όνομα. Θα πρέπει οι πολίτες να κατανοήσουν τι συνέπειες θα έχει το ναι και το όχι στην συμφωνία. Υποθέτω ότι οι περισσότεροι πολίτες της Ελλάδος θα συμφωνούσαν εύκολα με το όχι. Και εγώ μαζί τους, μια και δεν μου αρέσει η ονομασία Μακεδονία για το κρατήδιο. Αν όμως η επιλογή του όχι, κατανοήσουμε πως συνεπάγεται οριστική αποδοχή από το σύνολο των χωρών του πλανήτη της ονομασίας "Macedonia", σκέτη χωρίς "υποκοριστικά", και την διατήρηση της ονομασίας fyrom, ή και Σκόπια, όπως παρατηρώ ότι την ονομάζουν αρκετοί αποφεύγοντας την ενδιάμεση συμφωνία, αποκλειστικά για χρήση εντός της Ελλάδος, αμφιβάλω αν θα ψήφιζε και ο Μίκης το όχι, εκτός αν η ηλικία επιβάρυνε δραματικά τις νοητικές του λειτουργίες.

Βέβαια οι σύγχρονοι Μακεδονομάχοι θεωρούν ότι έχουμε "βέτο" στην ένταξη της "Μακεδονίας" σε ε.ε. και νάτο. Και στηρίζονται στις σχετικές αποφάσεις τόσο του νατο όσο και της ε.ε. Το κακό είναι πως οι αποφάσεις αυτές στηρίχθηκαν σε μια αδιάλλακτη στάση της fyrom, από την μια και στην υπομονή των εταίρων μας, για ένα θέμα που ήθελαν να λύσουν, αλλά δεν βιάζονταν και τόσο. Σήμερα η fyrom, φαίνεται ότι κάνει βήματα διαλλακτικότητας και πιθανά αυτό δεν είναι άσχετο με την διάθεση των εταίρων να περιορίσουν την δραστηριότητα της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή και την Τουρκία. Οπότε η υπομονή τους για την μη επίλυση του θέματος πιθανά να λιγοστεύει, και με την Ελλάδα υπαναχωρούσα στις ήδη εκφρασμένες θέσεις της. Εάν η Ελλάδα επιμείνει στην μη αποδοχή μιας λύσης, με βάση ότι η ίδια έχει προτείνει, και με δεδομένο το ιστορικό της αποδοχής της ονομασίας «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» και, στη συνέχεια, σε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας» επί της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, είτε οι διπλωματικές πιέσεις και εκβιασμοί θα ενταθούν εναντίων μας (κάτι που δύσκολα θα το αντέξουμε), είτε θα λυθεί το πρόβλημα από τους εταίρους με κάποιο ειδικό καθεστώς, που θα ικανοποιεί τους ίδιους. Εμείς πάντως θα πρέπει να θεωρήσουμε το όνομα Μακεδονία, οριστικά αποδεκτό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την επίσημη σελίδα της Ελληνικής κυβέρνησης https://www.mfa.gr/to-zitima-tou-onomatos-tis-pgdm/
......Η Ελλάδα είναι σταθερή στην ειλικρινή επιθυμία της για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο πλαίσιο διευθέτησης, το οποίο στοχεύει στην εξεύρεση οριστικής λύσης στο θέμα του ονόματος. Η θέση μας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή,

Η ελληνική Κυβέρνηση πήρε τον Οκτώβριο 2012 μία σημαντική πρωτοβουλία προκειμένου να δώσει ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος. Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών απέστειλε επιστολή προς τον ομόλογό του της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με την οποία πρότεινε την υπογραφή μεταξύ των δύο χωρών Μνημονίου Κατανόησης, που θα θέσει το πλαίσιο και τις βασικές παραμέτρους για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Συγκεκριμένα, η επιστολή αυτή πρότεινε ότι, προκειμένου να παρασχεθεί νέα ώθηση στην ουσία των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είναι απαραίτητο οι δύο πλευρές να προχωρήσουν επί τη βάσει ενός συμφωνημένου πλαισίου για τις βασικές παραμέτρους μιας λύσης. Η λύση πρέπει να περιλαμβάνει συμφωνία επί του γεγονότος ότι οποιαδήποτε πρόταση οφείλει να εμπεριέχει σαφή και οριστικό προσδιορισμό του ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφιβολιών σχετικά με τη διάκριση μεταξύ του εδάφους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και περιοχών σε γειτονικές χώρες, ειδικότερα, της περιοχής της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα και ότι το συμφωνημένο όνομα θα χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes) και για όλους τους σκοπούς.Η ανταπόκριση διεθνώς υπήρξε θετική.,......
--------------------------
Βέβαια υπάρχει και μια άλλη πλευρά στο θέμα δημοψήφισμα. Συχνά δεν γίνεται κατανοητό ότι δεν συζητάμε για το πως θα ονομάζεται η fyrom, εντός της Ελλάδος, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Το θέμα του ονόματος δεν αφορά μόνο εμάς. Αφορά και τους γείτονες και κατά μια έννοια όλες τις χώρες του κόσμου, που συναλλάσσονται ή μπορεί να συναλλαγούν με μας και τους γείτονες. Δεν θα πρέπει λοιπόν να πάρουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μέρος σε ένα δημοψήφισμα, για να καθορίσουν πως θα λέγεται η γειτονική χώρα;

Εμείς αν θέλουμε μπορούμε να την λέμε όπως γουστάρουμε στις μεταξύ μας συζητήσεις. Βαρντάσκα, Σκόπια, Πεονία, Μπαρμουτσαλία, Φτωχομπινεδία, Δυτική Βουλγαρία, Ανατολική Αλβανία, Σουδάν, Κίνα.... Σε διεθνές επίπεδο όμως, θα πρέπει να συμβιβαζόμαστε με την κοινά αποδεκτή ονομασία. Τα φορτηγά που την διασχίζουν θα έχουν δρομολόγιο μέσω Macedonia, είτε μας αρέσει, είτε όχι.
19053668.JPG
Last edited by Άτομο_st on Tue Feb 06, 2018 10:08 am, edited 1 time in total.
Return to “Πολιτική σκηνή της Ελλάδος”

cron