freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Economic Freedom κατά το νεοφιλελεύθερο Heritage.org

User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Economic Freedom κατά το νεοφιλελεύθερο Heritage.org

Postby orestis_ts » Wed Jul 23, 2014 11:19 am

Πιθανόν να έχετε ακούσει ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται με κακή θέση στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας - Economic Freedom. Αρκετοί νεοφιλελεύθεροι (φιλελεύθεροι κατ αυτούς) το επαναλαμβάνουν με αποτροπιασμό. Και μάλιστα επισημαίνουν ότι η κατάταξη του δείκτη πιστοποιεί την αναγκαιότητα της “οικονομικής ελευθερίας” που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνική ευμάρεια.
Φυσικά πρόκειται για ένα γελοίο παραμύθι, όμως για να αποδείξεις ότι ένας ηλίθιος, ένα έμμισθος λακές ή ένα κάθαρμα λέει βλακείες, χρειάζεται συχνά πολύ προσπάθεια.
Ας κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε το θέμα.
Ο δείκτης αυτός βρίσκεται στην σελίδα http://www.heritage.org/index/ και κατατάσσει ένα σημαντικό αριθμό χωρών σύμφωνα με δέκα “κριτήρια” ως προς την “οικονομική τους ελευθερία”.
Ποια είναι όμως αυτά τα επί μέρους δέκα κριτήρια, που μάλιστα αποτελούν και κάθε ένα από αυτά ένα ξεχωριστό δείκτη.
Ας τα πάρουμε ένα ένα με μια μικρή επεξήγηση. Αναλυτικότερα μπορείτε να βρείτε στην σελίδα του Heritage.
1, property rights ας το πούμε δικαιώματα ιδιοκτησίας. Το δικαίωμα να κατέχω, να χρησιμοποιώ, να πουλάω ένα αγαθό. Εδώ βέβαια θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι ορισμένα αγαθά ίσως δεν πρέπει να αποτελούν ιδιόκτητα αγαθά πχ. Ο αιγιαλός και ο αέρας, ή η ιδιοκτησία τους είναι κάπως αμφίβολη όπως οι πατέντες λογισμικού, αλλά αυτά ας τα αφήσουμε για μια ποιο σοβαρή ανάλυση από αυτή που θα επιχειρήσουμε εδώ.
2. corruption Ο δείκτης αφορά την διαφθορά. Και πολύ λογικά μας λέει ότι η οικονομική ελευθερία δεν θέλει διαφθορά. Κατανοητό, κανένα οικονομικό μοντέλο δεν θέλει διαφθορά, αυτό είναι προφανές. Εκείνο που δεν είναι προφανές είναι το πως θα μετρήσεις την διαφθορά. Στην πραγματικότητα δεν μπορείς, όμως αξίζει να ψάξετε να δείτε πως προσεγγίζει το θέμα το Heritage, για να καταλάβετε γιατί αρλούμπες μιλάνε. Για χάρη όμως της ανάλυσης που κάνουμε θα κάνω τα στραβά μάτια και θα δεχθώ ότι η Κολομβία έχει λιγότερη διαφθορά από την Ελλάδα....
3. fiscal χοντρικά αποτελεί ένα δείκτη που μετρά το μέγιστο ύψος φορολογίας. Ίσως από τους ποιο αξιόπιστους δείκτες. Φυσικά η οικονομική ελευθερία θεωρείται ότι συμβαδίζει με ελάχιστη φορολογία..
4. government spending έξοδα κυβέρνησης. Άλλος ένας σχετικά αξιόπιστος δείκτης. Και εδώ η οικονομική ελευθερία συναρτάται με τα μειωμένα έξοδα.
5. business freedom Μετρά το πόσο εύκολα μπορεί κανείς να ανοίξει και να κλείσει μια επιχείρηση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μετρά την γραφειοκρατία. Και η γραφειοκρατία φυσικά είναι αρνητική για κάθε οικονομικό μοντέλο.
6. labor freedom ένας πολύ ενδιαφέρον δείκτης. Μετρά αν υπάρχουν θεσμικές ρυθμίσεις που δυσκολεύουν τις απολύσεις εργαζομένων ή αν πρέπει να αποζημιωθούν καθώς και τους ελάχιστους μισθούς ή τις συλλογικές συμβάσεις. Και όπως θα φαντάζεται κανείς η οικονομική ελευθερία συμβαδίζει με την ανυπαρξία προστατευτικών ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας.
7. monetary freedom. Ο δείκτης μετρά τον πληθωρισμό και τις επεμβάσεις του κράτους στις τιμές. Έτσι η οικονομική ελευθερία αυξάνεται με μικρό πληθωρισμό, αλλά μειώνεται με επεμβάσεις.
8. trade freedom. Εμπόδια στο εμπόριο με τις άλλες χώρες, όπως δασμοί και απαγορεύσεις.
9.investment freedom Η ελευθερία να μεταφέρει κανείς κεφάλαια, επιχειρήσεις και εργατικά χέρια όπου γουστάρει, εντός και εκτός συνόρων. Υποθέτω οτι το ίδρυμα Heritage θεωρεί πως η Γερμανία έχει ανοιτά τα σύνορά της στους μετανάστες που θέλουν να ψάξουν εκεί για δουλειά για να της δίνει το τεράστιο νούμερο 90 στην investment freedom
10. financial freedom Η κρατική ιδιοκτησία των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως ασφαλιστικές εταιρείες και οι αγορές κεφαλαίων μειώνει την ελευθερία της οικονομίας.

Αφού περιγράψαμε χοντρικά τους δείκτες, αποφεύγοντας να ασχοληθούμε αναλυτικά με την αξιοπιστία τους, και θα καταλάβετε αργότερα το γιατί δεν μπήκαμε στον κόπο, αλλά περιοριστήκαμε να παρατηρήσουμε ότι μπορεί να είναι της πλάκας, ας κάνουμε μερικές ακόμα παρατηρήσεις.
Το πρώτο, ότι λάμπουν δια της απουσίας τους κάποιοι δείκτες. Ένας εξαιρετικά βασικό για να μιλάμε για μοντέλο ελεύθερης οικονομίας, είναι η παρουσία πολλών, τονίζω πολλών, παραγωγών που να προσφέρουν το ίδιο ή σχεδόν το ίδιο προϊόν σε πολλούς, και πάλι το τονίζω, πολλούς, καταναλωτές.
Έκπληξη! Δεν σας το λένε συχνά οι θιασώτες της ελεύθερης οικονομίας, γιατί μάλλον δεν θέλουν να το θυμούνται. Επειδή όμως σε όλη την δύση πολύ σπάνια θα βρούμε αγορές που να πληρούν έστω και λίγο αυτό το χαρακτηριστικό, δεν μιλάμε για ελεύθερη οικονομία, αλλά για κάτι άλλο.....
Και αυτό το άλλο είναι ο νεοφιλελευθερισμός, που αντί για πολλούς παραγωγούς, προτιμά συσσώρευση κεφαλαίου.
Σημειώνω εδώ και το ποιο “περίεργο”. Μια και παρατηρώντας τις οικονομίες θα βρούμε πολλές περιπτώσεις με ολιγοπώλια ή και στην πράξη μονοπώλια, θα περίμενε κανείς να υπάρχει δείκτης σχετικά με την ύπαρξη ολιγοπωλίων ή μονοπωλίων και θεσμών που επιτρέπουν την δημιουργία τους. Δεν υπάρχουν.

Κάτι άλλο που λάμπει δια της απουσίας, είναι η οικονομική και γενικότερη συσχέτιση των χωρών. Έτσι οι χώρες αξιολογούνται σαν να βρίσκονται εκτός της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, και να είναι αδιάφορο αν η όποια οικονομική ευμάρεια σε μια συσχετίζεται με προβλήματα σε άλλες, έτσι δεν εξετάζεται αν οι χώρες αυτές σχετίζονται με διαφθορά ή με χρηματοοικονομικά παιχνίδια στις χώρες που συνδέονται μαζί τους, ή αν η οικονομική ελευθερία σε κάποιες συνδέεται με καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός ή εκτός των χωρών.

Πάμε όμως πάρα κάτω. Σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για συγκρίσεις χωρών με οικονομίες τύπου εσσδ με άλλες μια και αυτή η ομάδα καλώς κακώς κατέρρευσε, άλλωστε θα ήταν πολύ δύσκολη μια τέτοια σύγκριση, ούτε είναι εύκολο να αξιολογήσουμε αν η ζωή στην πρώην εσσδ βελτιώθηκε ή χειροτέρευση από την κατάρρευση του οικονομικού μοντέλου της. Έτσι έχουμε οικονομίες που λίγο πολύ ακολουθούν ένα καπιταλιστικό μοντέλο με αρκετές διαφοροποιήσεις. Έτσι ίσως θα μπορούσαμε να διακρίνουμε περιπτώσεις που κυριαρχεί η (νεο)φιλελεύθερη λογική ή η σοσιαλδημοκρατική πολιτική. Η (νεο)φιλελεύθερη προσέγγιση περιγράφεται απλά με τον δείκτη της ελεύθερης οικονομίας που συζητάμε.

Μια παρένθεση πριν συνεχίζουμε . Το βασικό ερώτημα στην επιλογή μοντέλου οικονομική ανάπτυξης, είναι ποιο μοντέλο παράγει την μεγαλύτερη κοινωνική ευμάρεια, στο σύνολο των πολιτών. Συχνά δεν γίνεται κατανοητό ότι τα οικονομικά μοντέλα που παράγει η οικονομική θεωρία, στοχεύουν σε αυτό και μόνο. Έτσι το κριτήριο μας για μια λογική επιλογή μοντέλου, είναι τα αποτελέσματα τους σε κοινωνικό επίπεδο.
Για αυτό και οι νεοφιλελεύθεροι (ή φιλελεύθεροι όπως προτιμούν να ονομάζονται) επισημαίνουν συνεχώς την ιδιαίτερα καλή κατάσταση των πολιτών που ζει σε χώρες με (νεο)φιλελεύθερες οικονομίες. Και οι ποιο ξύπνιοι από αυτούς προβάλουν την συσχέτιση του δείκτη ελεύθερης οικονομίας με τον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.

Ο δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης Human Development Index, (HDI) αποτελείται από τρεις επί μέρους δείκτες, που χοντρικά είναι οι ποιο κάτω.
1. την προσδοκώμενη διάρκεια ζωής
2. την εκπαίδευση έναντι του αναλφαβητισμού.
3. το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά κάτοικο.

Θα αναφερθούμε στην κατάταξη του έτους 2013, ως προς τον δείκτη Economic Freedom
μια και τώρα που γράφω αυτή είναι δημοσιευμένη, όμως για τον HDI (και τον IHDI) θα χρησιμοποιήσουμε το έτος 2012. Οπότε είναι αναμενόμενο ότι θα έχουμε κάποιες αποκλείσεις έναντι του αν χρησιμοποιούσαμε στοιχεία της ίδιας χρονιάς, όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο μια και τα στοιχεία συχνά υπολείπονται κάποια χρόνια.

Ένας πίνακας με τα στοιχεία αυτά θα αναρτηθεί στο τέλος του κειμένου, αλλά όλοι είναι σε θέση να αναζητήσουν τα στοιχεία στο ίντερνετ.

Εδώ μια παρένθεση από μαθηματικά. Αν έχουμε δύο σειρές τιμών, πχ. Ποσό λίπανσης και στερματική απόδοση σε αγροτική καλλιέργεια, που μας δίχνουν αν και πως μεταβάλλεται η μια τιμή συναρτήσει της άλλης, υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος που μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε την συσχέτιση ανάμεσα στις τιμές της μιας και της άλλη ομάδας. Ο τύπος αυτός, ονομάζεται “συντελεστής συσχέτισης” ή correlation. Αν η τιμή του είναι κοντά στο μηδέν σημαίνει ότι η συσχέτιση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αν είναι κοντά στην μονάδα η συσχέτιση είναι σχεδόν απόλυτη, και στις ενδιάμεσες τιμές, πάνω από το 0,5 έχουμε μια αρκετά σοβαρή συσχέτιση ενώ ποιο κάτω μια μάλλον μικρή. Ο συντελεστής μπορεί να έχει και αρνητικές τιμές, που δείχνουν ότι αν μεγαλώνει το ένα από τα εξεταζόμενα μεγέθη, το άλλο μικραίνει. Βέβαια αν οι τιμές μας είναι λίγες τα αποτελέσματα της συσχέτισης είναι μάλλον αμφίβολα, όπως επίσης αν τα δείγματά μας δεν είναι επαρκώς ομογενοποιημένα ως προς άλλους μη εξεταζόμενους παράγοντες. Άρα θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα εργαλεία με περίσκεψη και όχι να πηδάμε πάνω μόλις συναντήσουμε μια κάποια συσχέτιση.

Αν χρησιμοποιήσουμε το microshoft exel ή το openoffice calc μπορούμε να υπολογίσουμε το correlation ανάμεσα στον δείκτη Economic Freedom και Human Development, Τότε θα καταλήξουμε σε ένα νούμερο 0,5689668 που δηλώνει ότι υφίσταται συσχέτιση μεταξύ των τιμών Economic Freedom και Human Development. Οι νεοφιλελεύθεροι ήδη πανηγυρίζουν, αλλά δυστυχώς για αυτούς μερικά πράγματα δεν είναι τόσο απλά, και η στατιστική συσχέτιση είναι ένα από αυτά. Ας αφήσουμε στην άκρη τα προβλήματα αναξιοπιστίας των μετρήσεων, ας αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι οι τιμές είναι λίγες και δεν περιγράφουν χώρες που διαφέρουν ειδικά ως προς τους δείκτες αυτούς και μόνο, ας αφήσουμε στην άκρη και πολλά, πάρα πολλά άλλα ενδιαφέροντα και ας δούμε λίγο τα δεδομένα όπως μας τα δίνει το ίδρυμα Heritage. Ο δείκτης απαρτίζεται από 10 επί μέρους δείκτες, τι θα λέγατε να δούμε την συσχέτιση ενός εκάστου δείκτη με τον δείκτη Human Development. Σε μερικούς θα φανεί περιττό, αλλά μια και οι υπολογιστές αναλαμβάνουν να κάνουν την κουραστική δουλειά ας το δούμε.

Economy freedom to hdi
0,5689668088
property rights to hdi
0,6708436225
corruption to hdi
0,6885632331
fiscal to hdi
-0,1125643446
government spending to hdi
-0,449912007
business freedom to hdi
0,6695008665
labor freedom
0,2577966358
monetary freedom
0,2185957765
trade freedom
0,461602488
investment freedom
0,4606979876
financial freedom
0,5612589083
Από τον πίνακα παρατηρούμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι τα έξοδα κυβέρνησης αυξανόμενα έχουν θετική συσχέτιση με τον δείκτη Human Development. Όπως μια μικρή θετική συσχέτιση έχουν και οι μεγάλοι φόροι. Όμως η Economic Freedom μειώνεται αν έχουμε αυξημένα έξοδα και φόρους.
Και εδώ μπαίνει το ερώτημα, και τι μας νοιάζει αν μειώνεται, την κοινωνία την ενδιαφέρει η ευημερία της και όχι κάποια Economic Freedom.
Το δεύτερο που παρατηρούμε είναι ότι οι τρεις δείκτες που συνεισφέρουν περισσότερο στην θετική συσχέτιση Economic Freedom και Human Development είναι οι property rights, corruption, και business freedom. Με απλά Ελληνικά οι δείκτες αυτοί σημαίνουν ότι η Economic Freedom θέλει να προασπίζονται στα δικαιώματα ιδιοκτησίας, να μην υπάρχει διαφθορά και να μην υπάρχει γραφειοκρατία. Ε και τι μας το λένε, υπάρχει κανένα οικονομικό μοντέλο που να θέλει διαφθορά ή γραφειοκρατία, ακόμα και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας είναι καθολικά σεβαστά σε κάθε μοντέλο που προτείνεται να εφαρμοστεί στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Άρα και τα τρία αυτά στοιχεία δεν αποτελούν χαρακτηριστικά της Economic Freedom, αλλά και κάθε μικτού συστήματος που θα ήθελε να εφαρμόσει οποιοδήποτε κεντρώο κόμμα ή σοσιαλδημοκρατικό ή αριστερό που δεν στοχεύει στην μεσοπρόθεσμη κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής.
Μάλιστα για να είμαστε και ποιο απλοί στην προσέγγισή μας, οι property rights, corruption, και business freedom αποτελούν χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει η αστική δημοκρατία, ανεξάρτητα αν ακολουθεί ένα φιλελεύθερο ή σοσιαλδημοκρατικό οικονομικό μοντέλο.
Δεν βλέπω λοιπόν κανένα λόγο να συμπεριλαμβάνονται οι δείκτες που αφορούν την αστική δημοκρατία στην Economic Freedom. Έξω λοιπόν, για να δούμε τι μας μένει που να συσχετίζεται με την Economic Freedom και όχι να αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό κάθε οικονομικού μοντέλου που καλείται να εφαρμοστεί στην αστική δημοκρατία εν μέσω καπιταλισμού.

Η αφαίρεση είναι απλή. Ο δείκτης Economic Freedom σχηματίζεται σαν άρθοισμα των επί μέρους δέκα και διαίρεσή τους δια δέκα. Αν το κάνετε θα καταλήξετε ίσως σε ψιλοδιαφορές, αλλά θα βεβαιωθείτε ότι έτσι βγαίνει. Άρα αν θέλουμε να αφαιρέσουμε τις τιμές που δεν αποτελούν χαρακτηριστικό της Economic Freedom πρέπει να προσθέσουμε τις άλλες επτά και να διαιρέσουμε με το επτά.
Αφού κάνουμε τις ανάλογες πράξεις στο υπολογιστικό φύλο που χρησιμοποιούμε, βρίσκουμε ότι η αξιοσημείωτη συσχέτιση έχει περιοριστεί δραστικά από το 0,57 στο 0,308599
Υπάρχει κάποιος προφανής τρόπος να επιλέξουμε ένα σύστημα που να έχει θετικότερα αποτελέσματα ως προς Human Development... Φυσικά να διαλέξουμε ένα σύστημα με υψηλή φορολογία και έξοδα κυβέρνησης.....
-------------------------------

Ελπίζω ότι θα βρω όρεξη να συμπληρώσω το κείμενο κάποια στιγμή γιατί το θέμα έχει πολύ ψωμί ακόμα......User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Re: Δείκτης οικονομικής ελευθερίας και νεοφιλελεύθερα παραμύ

Postby orestis_ts » Fri Oct 17, 2014 1:56 pm

Επειδή πολλοί δεν αντιλαμβάνονται την σημασία στο μοντέλο της ελεύθερης οικονομίας της πληθόρας παραγωγών και καταναλωτών, για το ίδιο προϊόν θα δώσω ένα ακραίο παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μόνο μια εταιρία σε ένα κράτος, που κατέχει όλα τα μέσα παραγωγής, αλλά και το σύνολο των πόρων του κράτους, είναι ο μόνος παραγωγός και όλοι οι πολίτες είναι εργαζόμενοι σε αυτήν, και διοικεί και το κράτος, ενώ μέτοχοί της είναι οι πολίτες. Και με αυτό σαν βάση ας δούμε τι σκορ θα πετύχαινε.
1, property rights ας το πούμε δικαιώματα ιδιοκτησίας. Αφού η ίδια η εταιρία κατέχει τα πάντα, τα δικαιώματά της είναι ταβάνι. 100.
2. corruption Ο δείκτης αφορά την διαφθορά. Μια εταιρία και μόνο υπάρχει και η ίδια αποτελεί την κυβέρνηση, άρα δεν τίθεται θέμα διαφθοράς της εταιρίας από τον εαυτό της.... 100
3. fiscal χοντρικά αποτελεί ένα δείκτη που μετρά το μέγιστο ύψος φορολογίας. Μηδέν φορολογία. άρα δείκτης 100
4. government spending έξοδα κυβέρνησης. Εδώ έχουμε έξοδα εταιρίας όμως για να διασφαλίζει την καλή της λειτουργία και απόδοση κερδών στους μετόχους. 100
5. business freedom. Ότι γουστάρει κάνει και δεν δίνει πουθενά λογαριασμό. 100
6. labor freedom ένας πολύ ενδιαφέρον δείκτης. Αυτή καθορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, οπότε άλλο ένα 100
7. monetary freedom. Ο δείκτης μετρά τον πληθωρισμό και τις επεμβάσεις του κράτους στις τιμές. Εδώ είναι συζητήσιμο, ναι μεν καθορίζει η εταιρία τον πληθωρισμό και τις τιμές, αλλά επεμβαίνει απόλυτα. θα το μοιράσω στο 50
8. trade freedom. Εμπόδια στο εμπόριο με τις άλλες χώρες, όπως δασμοί και απαγορεύσεις. Απόλυτη ελευθερία, 100
9.investment freedom Η ελευθερία να μεταφέρει κανείς κεφάλαια, επιχειρήσεις και εργατικά χέρια όπου γουστάρει, εντός και εκτός συνόρων. Κεφάλαια και επιχειρήσεις ναι, εργατικά χέρια ναι αλλά μόνο εντός συνόρων. 5 στα 6 μας κάνουν ας πούμε χαριστικά 80
10. financial freedom Η κρατική ιδιοκτησία των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι τράπεζες και οι ασφάλειες και τα πάντα ανήκουν στην εταιρία. 100.
Ένα τέτοιο κράτος λοιπόν χτυπά νούμερο κάτι πάνω από το 90 ελευθερίας. Μπορεί να σας φαίνεται ότι υπερβάλω, αλλά για σκεφθείτε ένα κράτος που η συσσώρευση κεφαλαίων και παραγωγικών μέσων φτάνει στο απόγειό της, με μια επιχείρηση να κατέχει το σύνολο των μέσων παραγωγής και των αξιών, να είναι ο μόνος εργοδότης. Τότε αυτή η επιχείρηση κατέχει τα πάντα, κατέχει ουσιαστικά το κράτος, ή μάλλον είναι το κράτος. Και αν οι μέτοχοι της εταιρίας είναι το σύνολο των πολιτών.....
Για όποιον δεν κατάλαβε μιλάμε για τον κρατικο-μονοπωλιακό καπιταλισμό. Την ΕΣΣΔ.User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Δείκτης οικονομικής ελευθερίας και δείκης ανθρώπινης ανάπτυξης

Postby sceptic_st » Fri Aug 26, 2016 2:03 pm

Να πιάσω το θέμα από την αρχή, όχι γιατί διαφωνώ με ότι έχει γραφεί, αλλά γιατί χρειάζονται μερικές διορθώσεις.
Σήμερα τα νούμερα είναι κάπως διαφορετικά. Ο βαθμός συσχέτισης e.f. και hdi βρίσκεται στο 6,2 από 5,7
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ευημερία αυξήθηκε αλλά μάλλον ότι οι χώρες που παίρνονται υπόψη είναι κάπως διαφορετικές.
Το ενδιαφέρον όμως είναι να δούμε το σχετικό διάγραμμα κατανομής ώστε να καταλάβουμε και τι σημαίνει η συσχέτιση.
economy---hdi.jpg
Βλέπουμε ότι σε μια περιοχή όπου έχουμε υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη και υψηλή οικονομική ελευθερία, η συσχέτιση είναι εμφανής.
Όμως σε μια ευρεία περιοχή όπου η οικονομική ελευθερία δεν είναι πολύ υψηλή η συσχέτιση είναι μάλλον ασήμαντη. Κάτι τέτοιο κατά τον νεοφιλελευθερισμό θα μπορούσε να εξηγηθεί γιατί οι χώρες με χαμηλή ανάπτυξη δεν έχουν ικανή οικονομική ελευθερία.
Όμως αυτό δεν είναι η μόνη εξήγηση, ούτε είναι και αρκετά ικανοποιητική. Η Ελλάδα για παράδειγμα με δείκτη οικ.ελ. 53 έχει ανθρώπινη ανάπτυξη 0,86, ενώ παρατηρούμε από το διάγραμμα πως πολλές χώρες με υψηλότερο δείκτη οικ. ελ. έχουν αισθητά κατώτερη ανάπτυξη.

Αν λοιπόν δοκιμάσουμε να χωρίσουμε τις τιμές στα δύο, με άξονα την οικονομική ελευθερία και υπολογίσουμε την συσχέτιση για το 1-75 του δείκτη, βρίσκουμε συσχέτιση 0,541 Ενώ για την περιοχή από 76 έως 175 συσχέτιση 0,105. Για το μεν 1-75 η σχετική μείωση εξηγείται με το ότι περιορίσαμε την περιοχή οπότε η κλίση δεν είναι πλέον τόσο ισχυρή. Για το 76 έως 175 όμως ο αριθμός δεν επιτρέπει να υποθέσουμε ότι η ανθρώπινη ανάπτυξη και η οικονομική ελευθερία παρουσιάζουν στατιστική συσχέτιση.

Ένας φίλος περιέγραψε το φαινόμενο ως εξής. Αν έχεις μια ανεπτυγμένη οικονομία όπως της Γερμανίας με μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα και σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, το να βάζεις δασμούς και αντικίνητρα στις εισαγωγές, δεν είναι απλά ηλίθιο, σου φρενάρει και την οικονομία. Το να κάνεις το ίδιο σε μια οικονομία σε μαύρα χάλια, είναι συχνά αυτοκτονία. Δεν είναι μια αυστηρά οικονομοτεχνική προσέγγιση αλλά περιγράφει αρκετά καλά την διαφορά στις θεμιτές επιλογές.
Last edited by sceptic_st on Fri Aug 26, 2016 4:33 pm, edited 2 times in total.User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Δείκτης οικονομικής ελευθερίας και πείνα

Postby sceptic_st » Fri Aug 26, 2016 2:12 pm

Στην σχετική σελίδα με τα στοιχεία για το 2015 ο δείκτης "πείνας" http://ghi.ifpri.org/trends/ φτάνει κατ ελάχιστο το 5, οπότε το 5 υπονοεί 5 ή και λιγότερη πείνα.
Τα στοιχεία για τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας (υπονοείται κατά νεοφιλελεύθερους) είναι πάντα από την σελίδα http://www.heritage.org/index/explore και αφορούν το 2016
Ο δείκτης συσχέτισης είναι =-0,34 που δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή συσχέτιση.
Αλλά και από το διάγραμμα νομίζω ότι είναι αρκετά σαφές ότι η οικονομική ελευθερία δεν φαίνεται να συνδέεται στατιστικά με το χορτάτο στομάχι....
economy---Hunger.jpg
Εδώ είναι μαζεμένα τα νούμερα, ώστε να έχει κανείς μια ποιο αναλυτική εικόνα.
πείνα---οικ.jpg
Από την σύγκριση απουσιάζουν χώρες που η πείνα είναι ανύπαρκτη ή που δεν υπάρχουν στοιχεία, είτε για την οικονομική ελευθερία, είτε για την πείνα. Έτσι για παράδειγμα πολύ λίγες χώρες της ε.ε. υπάρχουν στους πεινασμένους, αλλά λείπουν και στοιχεία για χώρες που η πείνα θερίζει όπως η Συρία. Γενικά δεν υπάρχουν στοιχεία για αρκετές περιοχές που θα ήταν ενδιαφέρον να δει κανείς, όπως Παλαιστίνη.

Είναι πάντως διασκεδαστικό ότι ενώ η Βενεζουέλα βρίσκεται στο 7 από πείνα και στο 33,7 από οικονομική ελευθερία, οι νεοφιλελεύθεροι και αρκετοί άλλοι, επιμένουν να μιλάνε για την κρίση εκεί και όχι για την κρίση στις Φιλιπίνες με πείνα 20,1 και οικονομική ελευθερία 63,1 ή την Μαγαδασκάρη με πείνα στο 36,3 και οικονομική ελευθερία στο 61,1 ή την Βορτζουάνα με πείνα στο 23,1 και οικονομική ελευθερία στο 71,1.User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Re: Economic Freedom κατά το νεοφιλελεύθερο Heritage.org

Postby sceptic_st » Mon Aug 29, 2016 5:23 pm

Είπα προηγουμένος ότι η συσχέτιση ανθρώπινης ανάπτυξης και οικονομικής ελευθερίας είναι hdi – ef 0,6204565

Όμως ο δείκτης οικονομικής ελευθερίας αποτελείται από δέκα επί μέρους δείκτες. Αυτοί οι δείκτες συνοπτικά μπορούν να ονομαστούν,
1. δικαιώματα ιδιοκτησίας
2. διαφθορά
3. Μέγιστο ύψος φορολογίας
4. Κρατικά έξοδα
5. Γραφειοκρατία του επιχειρειν
6. Διασφαλίσεις εργαζομένων
7. Πληθωρισμός - επεμβάσεις
8. Δασμοί και εμπόδια
9. Είσοδος και έξοδος επιχειρήσεων και ατόμων
10. Έλεγχος τραπεζών και ασφάλισης
και μπορούμε να κάνουμε την συσχέτιση με κάθε ένα ξεχωριστά.
Έτσι παρατηρούμε ότι:

συσχέτιση hdi – property rights 0,6588432655
συσχέτιση hdi – corruption freedom 0,6866589896
συσχέτιση hdi – fiscal freedom -0,0799017255
συσχέτιση hdi – government spending -0,4326374948
συσχέτιση hdi – business freedom 0,7326087108
συσχέτιση hdi – labor freedom 0,2702381773
συσχέτιση hdi – monetary freedom 0,2670957623
συσχέτιση hdi – trade freedom 0,629705056
συσχέτιση hdi – investment freedom 0,4684771476
συσχέτιση hdi – financial freedom 0,5593857461

Το ενδιαφέρον εδώ που έχει αναφερθεί και πιο πριν είναι ότι μερικοί από αυτούς τους δείκτες, από την στιγμή που αποδεχόμαστε ότι λειτουργούμε σε ένα καπιταλιστικό κράτος και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την λειτουργία του με τον πλέον αποδοτικό τρόπο και προς όφελος της κοινωνίας, δεν νοείται να διαφοροποιούνται σε διαφορετικά οικονομικά συστήματα.
Έτσι είναι φυσικό να θεωρήσουμε ότι σε κάθε οικονομικό σύστημα θέλουμε να έχουμε, προστασία της ιδιοκτησίας, μείωση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Αυτά δεν είναι ζητούμενα της ελεύθερης οικονομίας και μόνο, αλλά σχεδόν και κάθε μικτού συστήματος, κάθε Κευνσιανιστή οικονομολόγου, ίσως και κάθε κεντροαριστερού, κάθε σοσιαλδημοκράτη....

Όμως αυτά τα τρία στοιχεία του idex έχουν πολύ υψηλή βαθμολογία στην σύνθεση του δείκτη συσχέτισης.
συσχέτιση hdi – property rights 0,6588432655
συσχέτιση hdi – corruption freedom 0,6866589896
συσχέτιση hdi – business freedom 0,7326087108
Έτσι βλέπουμε ότι πάντα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, αυτά τα τρία στοιχεία είναι θετικά συνδεδεμένα σε στατιστικό επίπεδο με την ανθρώπινη ανάπτυξη....

Επί πλέον βλέπουμε ότι το fiscal freedom έχει μηδενική σχεδόν επίδραση στον δείκτη συσχέτισης
συσχέτιση hdi – fiscal freedom -0,0799017255

Ενώ το government spending έχει αρνητική συσχέτιση, με την ανθρώπινη ανάπτυξη. Με άλλα λόγια η ανθρώπινη ανάπτυξη είναι θετικά συνδεδεμένη με τα έξοδα του κράτους...
συσχέτιση hdi – government spending -0,4326374948

Αναρωτιέται κανείς λοιπόν πια είναι η συσχέτιση της οικονομικής ελευθερίας (διαφοροποιημένης με κάποιο Κευνσιανιστικό οικονομικό σύστημα, για παράδειγμα) και του δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης. Δεν είναι πολύ δύσκολο να το βρούμε στο περίπου. Προσθέτουμε τους 7 δείκτες για κάθε κράτος και διαιρούμε διά του 7. Και τέλος κάνουμε την συσχέτιση με τον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.
Πλέον η συσχέτιση είναι μάλλον ασήμαντη.
συσχέτιση hdi – με τους 7 επί μέρους δείκτες μαζί = 0,3757173818
Return to “Οικονομία”

cron