freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Νέα νίκη στο ευρωκοινοβούλιο για την ελευθερία των σπόρων

User avatar
nazi_st
Posts: 122
Joined: Tue Feb 11, 2014 4:56 pm

Νέα νίκη στο ευρωκοινοβούλιο για την ελευθερία των σπόρων

Postby nazi_st » Wed Feb 12, 2014 2:44 pm

Εδώ είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που δεν έχει τύχει ανάλογης δημοσιότητας.
Οσο και παράλογο να φαίνεται οι μεγάλοι σποροπαραγωγοί, ισχυρίζονται ότι έχουν πνευματικά δικαιώματα όχι μόνο στους σπόρους που πουλάνε αλλά και σε αυτούς που παράγονται στο χωράφι του αγρότη, από σπόρους που αρχικά αγοράστηκαν από σποροπαραγωγό.
Δηλαδή αν κάποιος αγοράσει σπόρο πατάτας, και μετά κρατήσει από την παραγωγή ένα μέρος για να το χρησιμοποιήσει σαν σπόρο για την επόμενη παραγωγή του, θεωρούν ότι καταχράται των πνευματικών του δικαιωμάτων γιατί αυτό που του πούλησαν είναι η χρήση αποκλειστικά για παραγωγή μιας συγκεκριμένης σοδειάς και όχι για μελλοντική αναπαραγωγή.
Νέα νίκη στο ευρωκοινοβούλιο για την ελευθερία των σπόρων
http://tvxs.gr/
Υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία που κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, για την απόρριψη της πρότασης νομοθεσίας που θα υποχρέωνε τους Έλληνες και ευρωπαίους αγρότες να αγοράζουν σπόρους μόνο από πολυεθνικές. Μετά την ομόφωνη καταψήφιση της νομοθεσίας από τηνΕπιτροπή Περιβάλλοντος, η Επιτροπή Γεωργίας – με κύρια αρμοδιότητα για τη συγκεκριμένη νομοθεσία – είπε «όχι» στον έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές εταιρείες.

Παράλληλα, οι Ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την τροπολογία, αντιτάχθηκαν στην επιβολή γραφειοκρατικών εμποδίων σε όσους αγρότες επιλέγουν να μην αγοράζουν σπόρους από το εμπόριο, ενώ υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε τροφή αλλά και τη διατροφική ασφάλεια.

«Καταφέραμε σήμερα να στείλουμε ένα ακόμη μήνυμα στις πολυεθνικές των σπόρων. Πλέον η πρωτόγνωρη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρόταση που υποχρέωνε τους Έλληνες και όλους τους ευρωπαίους αγρότες να αγοράζουν σπόρους αποκλειστικά από τις πολυεθνικές έχει απορριφθεί και από τις δύο αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν χάναμε θα ήταν πρακτικά αδύνατο για τους αγρότες να διατηρούν και να αναπαράγουν σπόρους όπως έκαναν από την εφεύρεση της γεωργίας έως σήμερα. Η επόμενη μάχη θα δοθεί στην Ολομέλεια» τονίζει ο Κρίτων Αρσένης.

«Η νίκη αυτή καταδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά θετικά στο δημοκρατικό έλεγχο και πως η ευκαιρία για κάθε πολίτη να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι καθημερινή και δεν εξαντλείται την ημέρα των ευρωεκλογών» προσθέτει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συγκεκριμένη πρόταση έχει προτείνει τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εμπορία των σπόρων. Οι νέοι κανόνες θα είναι ένα από τα τελευταία θέματα που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν τις ευρωεκλογές.

Στόχος των πολυεθνικών είναι η επιβολή μονοπωλίου στην εμπορία των σπόρων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά – η εμπορική αξία της οποίας υπολογίζεται στα 45 δισ. δολάρια και της ευρωπαϊκής στα 9 δισ. δολάρια ετησίως. Παράπλευρη απώλεια θα είναι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί παραδοσιακών σπόρων που αποτελούν τους «ανταγωνιστές» των πολυεθνικών.

Σήμερα, οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ελέγχουν το 58% της παγκόσμιας αγοράς, οι 10 μεγαλύτερες το 73% και τα ποσοστά αυτά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ωστόσο οι πολυεθνικές ισχυρίζονται πως χάνουν το 40% των εν δυνάμει αγορών, λόγω ‘παράνομης αναπαραγωγής’, αλλά και καλλιέργειας μη καταχωρισμένων ποικιλιών σπόρων».Return to “Οικονομία”

cron