freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Θέματα σχετικά με την οικονομία της Ελλάδος

User avatar
sceptic
Posts: 145
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Εξέλιξη χρέους (3)

Postby sceptic » Thu Oct 05, 2017 4:51 pm

Νομίζω οτι κάλυψα τα δεδομένα μέσες άκρες. Αλλά άφησα τα "διαφυγόντα κέρδη" και τα "αποφευχθέντα προβλήματα".

Για κάποιον μαγικό λόγο, μερικοί φαντάζονται ότι αν δεν είχαμε Τσίπρα όλα θα πήγαιναν ρολόι και δεν θα είχε γίνει ο Σαμαρμαγεδών....

Το κακό όμως με τα διαφυγόντα κέρδη, είναι ότι βασίζονται στην υπόθεση ότι τα έτερα μέρη θα συμπεριφέρονταν όπως γουστάρεις, αν δεν ίσχυε αυτό που δεν γουστάρεις (εν προκειμένω ο Τσ.). Κοινώς "αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν"....

Έτσι κάποιος μπορεί να υποθέτει ότι ο Σαμαράς θα έπαιρνε όλα τα "χρωστούμενα" από την ε.κ.τ. εκ των ομολόγων. Επειδή θα έκλεινε την αξιολόγηση, (που δεν κατάφερε να κλείσει) και θα πετύχαινε το πλεόνασμα 3,5% το 2015 (εδώ κάπου γελάμε), ενώ ο Τσίπρας επειδή είναι κακό παιδί και δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα (αλλά τα τήρησε και αυτό παραδέχεται και ο Ντ.), του είπαν δεν στο δίνουμε....
Με απλά λόγια η καταβολή των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα, προϋποθέτει από μέρους της Ελλάδος, την τήρηση της συμφωνίας. Αυτό έγινε. Το αν δεν κατεβλήθησαν και κυρίως αν δεν θα καταβληθούν στο μέλλον (μια και η καταβολή έχει εταιροχρονιστεί για το τέλος του προγράμματος), είναι θέμα των εταίρων.

Κακή λοιπόν η κυβέρνηση του Τσίπρα, χάλι μιλάμε, μπουρδέλο. Καμιά αντίρρηση, αλλά ούτε μας φέσωσε 300 δισ, ούτε έριξε το αεπ στα τάρταρα, ούτε αύξησε την ανεργία, ούτε έπληξε τον τουρισμό, ούτε ρήμαξε την βιομηχανική παραγωγή, ούτε κατεδάφισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ένα νεοφιλελεύθερο πακέτο εφαρμόζει κατά τις αγαστές εντολές του κουαρτέτου, και μάλλον το εφαρμόζει καλά. Για αυτό και δικαιολογημένα εξανίστανται οι αριστεροί. Οι δεξιοί τώρα.....

Εκείνο όμως που δεν μπορώ να χωνέψω, είναι η διεθνής απομόνωση της Ελλάδος.

Και για να θυμηθούμε την γιαγιά με τα ρουλεμάν...
https://www.youtube.com/watch?v=DfOuPsoWHdkUser avatar
sceptic
Posts: 145
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Regling: Η Ελλάδα θα βγει σύντομα ξανά στις αγορές

Postby sceptic » Thu Oct 05, 2017 9:16 pm

Δεν δίνω και μεγάλη σημασία στον Regling, (εννοείται για τις δημόσιες τοποθετήσεις του) νομίζω ότι έχει πει και κάποιες αστήριχτες απόψεις στο παρελθόν, αλλά και στην παραπομπή μου, πάλι νομίζω ότι κάπου ξεφεύγει. Ίσως για πολιτικούς λόγους. Όμως είναι ενδιαφέρουσα η συνέντευξή του, γιατί δείχνει μια γενικευμένη αλλαγή στάσης των ξένων για την Ελλάδα.
Η σελίδα bankingnews αν θυμάμαι καλά δεν φημίζεται για φιλο-σύριζα, οπότε δεν ψάχνω τις πρωτότυπες δηλώσεις.
Από την παραπομπή αντιγράφω ένα μικρό κομμάτι.

http://bankingnews.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B ... -2015.html
Image
«Ιδιαίτερα στη Γερμανία, ακούω ξανά και ξανά ότι τίποτα δεν συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη στρέβλωση των γεγονότων και μια προσβολή προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος αναγκάστηκε να δεχθεί περικοπές μισθών, μισθών και συντάξεων που θα ήταν αδιανόητες στη Γερμανία.
Επιτρέψτε μου λοιπόν να τονίσω ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Η πορεία του προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη.
Το 2009, το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερέβαινε το 15% του ΑΕΠ.
Το 2016, η Ελλάδα είχε επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7%.
Μόνο η Γερμανία και άλλες τρεις χώρες της Ε.Ε. είχαν πλεόνασμα που ήταν κάπως υψηλότερο.
Η Γερμανία πρέπει να εκτιμήσει αυτό», συμπλήρωσε ο κ. Regling, επισημαίνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση - οι οποίες σήμερα απασχολούν λιγότερο ένα τέταρτο λιγότερο προσωπικό - στο συνταξιοδοτικό σύστημα, την αγορά εργασίας και τον τραπεζικό τομέα, συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων EFSF και ESM.
Αυτός ήταν ο λόγος που ο ΟΟΣΑ χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «πρωταθλητή μεταρρυθμίσεων» μεταξύ όλων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, υπενθύμισε.User avatar
sceptic
Posts: 145
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Στο 31,3% η ανεργία στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ

Postby sceptic » Thu Oct 12, 2017 8:03 pm

Στο 31,3% η ανεργία στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ
.....
...Image

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=890473

θα συμφωνήσω με τον Ντράγκι ότι η μερική απασχόληση είναι μια μορφή ανεργίας. Και είναι νομίζω συζητήσιμο αν είναι σκόπιμο να παταχθεί.

Αλλά, δεν αλλάζει αυτό κάτι στην εξέλιξη των μεγεθών. Δεν μέτραγες το 2014 την ανεργία κατά Ντράγκι και τώρα κατά Τσίπρα. Με τον ίδιο τρόπο υπολογίζονταν τότε και τώρα. Πριν πολύ περισσότερα χρόνια, ίσως προ κρισης να είχαμε όντως νούμερα που πλησίαζαν στην κατά Ντράγκι ανεργία.
Οπότε πάμε να δούμε τι γίνεται με συγκεκριμένα νούμερα ως προς τις αλλαγές συγκριτικά με το 2014.
εργανι-1.jpg

ergani-4.jpg

Για να μην το ξεχάσω τα στοιχεία είναι από το http://www.ypakp.gr/index.php?ID=4VDtKQ ... 40&ra=prev

Όπως μπορεί να δει ο καθένας έχουμε αύξηση σε απόλυτους αριθμούς προσλήψεων σε όλους τους μήνες του 2017 ως προς το 2014, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Άρα η αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, δεν γίνεται σε βάρος της μόνιμης με υποκατάσταση θέσεων.

Ειλικρινά δεν ξέρω πως βρίσκει ποιοι θα ήθελαν μη μόνιμη απασχόληση. Εγώ παίρνω την ακραία περίπτωση που όλοι οι περιστασιακοί θέλουν μόνιμη, και βλέπω πάλι αύξηση.
Δεν νομίζω λοιπόν ότι στέκει το αφήγημα μερικών περί "μη μείωσης" της ανεργίας.

Άλλωστε κάθε νεοφιλελεύθερος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένο το γεγονός της μείωσης μια και βασική συνταγή για την "θεραπεία" της Ελλάδος ήταν εξ αρχής η μείωση του εργατικού κόστους, που θα οδηγούσε σε προσλήψεις. Άργησε βέβαια να γυρίσει η αύξηση της ανεργίας σε μείωση, και η ποιότητα ζωής του συνόλου των πολιτών μειώθηκε τραγικά, αλλά από ότι φαίνεται ξεκίνησε.
Ε κάποτε θα συνέβαινε και αυτό....

Και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν υπονοώ ότι όλα πάνε καλά και η "θεραπεία" ήταν βάλσαμο στην οικονομία μας, το αντίθετο. Αλλά να μην κλείνουμε και τα μάτια στα ελάχιστα θετικά της μετά την έλευση της κρίσης περιόδου.
Return to “Οικονομία”

cron