freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Παγκόσμια φτώχεια και αεπ.

User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Παγκόσμια φτώχεια και αεπ.

Postby sceptic_st » Wed Nov 09, 2016 7:08 pm

Συχνά διαβάζω για την βελτίωση των συνθηκών των φτωχών στα πλαίσια της ανάπτυξης του καπιταλιστικού συστήματος.
Είναι ένα βασικό επιχείρημα της νεοφιλελεύθερης συλλογιστικής. Είναι αληθές;

Έτσι είπα να ρίξω μια πολύ πρόχειρη ματιά στο θέμα. Και όντως η φτώχεια έχει μειωθεί θεαματικά. Μπορούμε να δούμε ότι παρόλο που ο πληθυσμός από το 1960 αυξήθηκε σχεδόν 2,5 φορές, ο αριθμός των ατόμων σε απόλυτη φτώχεια μειώθηκε σχεδόν στο 35% σε απόλυτους αριθμούς. Επιτυχία σαφέστατη, και πιθανόν η συνεισφορά της εσσδ και των δορυφόρων της σε αυτό τον άθλο, να μην ήταν σημαντική μια και το εκεί σύστημα κατέρρευσε εδώ και χρόνια. Οπότε με μια αναγωγή σε ποσοστά ως προς το 1960, κρατάμε σαν στοιχείο ότι η φτώχεια μειώθηκε κατά 6,69 φορές. Χειροκροτούμε όρθιοι όλοι μαζί.

Αλλά, υπάρχει ένα μικρό "αλλά".
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή από το 1960 μέχρι το 2015 το παγκόσμιο αεπ αυξήθηκε από 1,365 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 72,502 τρισεκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, κατά 53 φορές....

6.69 και 53.... Δεν ξέρω αν διακρίνει κανείς μια μικρή διαφορά στην διάχυση του παραγόμενου πλούτου στην κοινωνία...

Τα στοιχεία όπως πάντα απο την γνωστή κομμουνιστική πηγή. http://www.worldbank.org/
Και από την σελίδα https://ourworldindata.org/world-poverty/ που χρησιμοποιεί στοιχεία της worldbank
παγκόσμιαφτώχια.jpg
παγκοσμιο-αεπ-εξέλιξη.jpgUser avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Re: Παγκόσμια φτώχεια και αεπ.

Postby sceptic_st » Wed Nov 09, 2016 7:11 pm

Η ανάρτησή μου απλά επισημαίνει το προφανές. Η εξέλιξη της παραγωγικής δυναμικής της ανθρωπότητας είναι αναλογικά ιδιαίτερα μεγαλύτερη από την μείωση της φτώχειας. Έτσι το περίφημο κατόρθωμα, δεν είναι καθόλου απαραίτητο να συσχετίζεται με το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά είναι πολύ πιθανότερο να συσχετίζεται με την τεχνολογική εξέλιξη.

Αντίθετα μια διάχυση του παραγόμενου πλούτου στην κοινωνία, με βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του συνόλου, που είναι ζητούμενο για όλα τα πολίτικο-οικονομικά συστήματα, θα έπρεπε να οδηγήσει, σε μια ποιο αναλογική κατανομή (δεν υπονοώ κάποια σοσιαλιστική ή κομμουνιστική ισοτιμία, μια και το σύστημα δεν έχει τέτοιο ζητούμενο)
Με άλλα λόγια, το να καρπώνεται κάποιος ανισομερώς ένα μέρος του παραγόμενου πλούτου, είναι αναμενόμενο και θεμιτό στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Εκείνο που δεν είναι θεμιτό είναι το να καρπώνεται την μερίδα του λέοντος και λίγο λέμε.User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Re: Παγκόσμια φτώχεια και αεπ.

Postby orestis_ts » Fri Nov 11, 2016 8:55 pm

Εδώ όμως θα ήθελα να κάνω και δυο παρατηρήσεις ακόμα.
Η πρώτη.
Από την φυσική γνωρίζουμε την "διαφορά" κλειστών και "ανοιχτών" συστημάτων (ιδέ https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE ... E%BC%CE%B1 )
Η Γη μας, αν και δεν είναι ένα πλήρως κλειστό σύστημα, καθώς εμφανίζει ανταλλαγές θερμότητας και ακτινοβολίας γενικότερα με τον ήλιο και το διάστημα, αλλά και δέχεται κάτι ψιλά σε μορφή ύλης, μπορεί πρακτικά να θεωρηθεί ένα κλειστό σύστημα. Έτσι δεν έχουμε την δυνατότητα να επεκτείνουμε τα όριά της τεντώνοντας το έδαφός της, ούτε να προσθέσουμε σοβαρές ποσότητες ύλης από το φεγγάρι, τους πλανήτες και τους περιπλανόμενους βράχους του ηλιακού μας συστήματος. Αλλά και οι ανταλλαγές ενέργειας με τον εξωγήινο κόσμο είναι σχεδόν δεδομένες. Από την άλλη, οι πηγές μας σε πρώτες ύλες είναι περιορισμένες, ενώ ούτε διαθέσιμες πηγές ενέργειας δεν φαίνονται απεριόριστες στο ορατό μέλλον.

Αυτό συνεπάγεται το αυτονόητο, ότι η ανάπτυξή μας, έχει όρια. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε με τους ταχύτατους ρυθμούς που το κάνουμε για πάντα. Κάπου θα φτάσουμε τα όριά μας, είτε σε ενέργεια, είτε σε διαθέσιμες εκτάσεις, είτε σε πρώτες ύλες. Και αυτό δεν φαίνεται ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με κάποια τεχνολογική επανάσταση, όσο το σύστημα παραμένει κλειστό. Τα τελευταία χρόνια επεκτείνουμε τα όρια χάρη σε συνεχώς βελτιούμενες τεχνολογίες, αλλά συγχρόνως επεμβαίνουμε στο περιβάλλον και σπαταλάμε φυσικούς πόρους. Κλιματική αλλαγή, σκύλευση ορυκτών για ενέργεια και πρώτες ύλες, απόβλητα, μείωση γενετικής ποικιλομορφίας του οικοσυστήματος, αλλά και δημογραφική έκρηξη.

Το σύστημα έχει μάλλον αρχίσει να εμφανίζει προβλήματα δυναμικής ευστάθειας, και οι δράσεις μας δεν φαίνεται ότι διασφαλίζουν την σταθεροποίησή του.
Έτσι η γιγάντωση της ανάπτυξης είναι πολύ αμφίβολο αν θα επιτρέψει κάποτε στο σύνολο να απολαύσει μια μίνιμουμ αξιοπρεπή διαβίωση. Με αυτό στο μυαλό μας η ορθολογικοποίηση της κατανομής των παραγόμενων αγαθών γίνεται επιτακτική.User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Re: Παγκόσμια φτώχεια και αεπ.

Postby orestis_ts » Fri Nov 11, 2016 9:02 pm

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά την τεχνολογικές αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία. Είναι προφανές ότι υφίσταται μια ταχέως αναπτυσσόμενη υποκατάσταση της ανθρώπινης εργασίας από μηχανές. Όσο νέες μορφές εργασίας εμφανίζονται λόγο της τεχνολογικής ανάπτυξης αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα. Όμως καθώς οι νέες θέσεις αρχίζουν να λιγοστεύουν και οι εργασιακές συνθήκες να χειροτερεύουν η δομική ανεργία αποτελεί συστηματικό κίνδυνο. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί μεσοπρόθεσμα με την μείωση των ορών εργασίας χωρίς μείωση απολαβών. Κάτι που είναι αντίθετο με την λογική της αγοράς και με το γεγονός της αύξησης ανεργίας. Άρα η κοινωνία μελλοντικά ή και άμεσα θα πρέπει να πάρει μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος. Και τα μέτρα που φαίνεται να λαμβάνονται από τους φορείς της εξουσίας είναι η προσφορά ελεημοσύνης, κάτι που γκετοποιεί την κοινωνία και καταδικάζει μέρος της, που μάλλον θα αυξηθεί μελλοντικά, να φυτοζωεί.User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Από την credit-suisse η πυραμίδα της παγκόσμιας κατανομής αγαθών στον πληθυσμό.

Postby sceptic_st » Thu Nov 24, 2016 9:44 pm

Από την σελίδα της credit-suisse βλέπουμε την ανισότητα που επικρατεί σήμερα στον πλανήτη. ΤΟ 73,2% του παγκόσμιου πληθυσμού διαθέτει μόλις το 2,4% του παγκόσμιου πλούτο, ενώ το 0,7% διαθέτει το 45,6% του παγκόσμιου πλούτου.
https://www.credit-suisse.com/us/en/abo ... -2016.html
Όμως ενδιαφέρον είναι να παρατηρήσουμε την εξέλιξη της πυραμίδας σε μια εξαετία που μας δίνει η credit-suisse μέσω διαδοχικών εκθέσεων που μπορούμε να κατεβάσουμε από την σελίδα https://www.credit-suisse.com/gr/en/abo ... eport.html
Από εκεί αντιγράφω 3 πυραμίδες, για το 2016, για το 2015 και το 2010.
word-piramid-2016.jpg
word-piramid-2015.jpg
word-piramid-2010.jpg
Είναι φανερό ότι στο διάστημα αυτό, ακόμα και συγκριτικά με το 2015 οι ανισότητες έχουν αυξηθεί αντί να τείνουμε προς μια ομαλοποίηση. Το πιο δυσάρεστο είναι ότι ενώ το 2010 το 69,4% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε το 4,2% του παγκόσμιου πλούτου, σήμερα το 73,2%, ένα αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό, κατέχει μόλις το 2,4% του παγκόσμιου πλούτου. Δεν ξέρω αν κάποιος θα μπορούσε να το θεωρήσει επιτυχία της βαθμιαίας φιλελευθεροποίησης της αγοράς.User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Re: η πυραμίδα της παγκόσμιας κατανομής αγαθών στον πληθυσμό.

Postby orestis_ts » Fri Nov 25, 2016 10:15 am

Υπάρχουν δύο ΠΙΘΑΝΑ συνδεόμενα προβλήματα με την μορφή της "πυραμίδας". Το ένα η ανάπτυξη. Είναι αρκετά αποδεκτό, και μάλιστα από το διεθνές νομισματικό ταμείο, που δεν φημίζεται για την μαρξιστική του προσέγγιση, ότι η ανάπτυξη προέρχεται από τα χαμηλότερα και όχι από τα υψηλότερα στρώματα. Όμως αν τα χαμηλότερα βρίσκονται σε πλήρη απαξίωση, είναι αδύνατο να τροφοδοτήσουν ανάπτυξη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ανάπτυξη είναι χωρίς τέρμα, ή και χωρίς αναστροφή και κατάρευση, κάτι που πρόσφατα περιέγραψε ο Χώκινσ.

Το δεύτερο ότι ο υπερπληθυσμός, φαίνεται να συνδέεται με την φτώχεια. Έτσι οι πλέον φτωχές περιοχές του πλανήτη φαίνεται ότι αναλογικά εμφανίζουν μεγαλύτερους ρυθμούς πληθυσμιακής έκρηξης. Κάτι που μας κάνει να πιθανολογίσουμε ότι η αύξηση των φτωχών (έστω και αν εμφανίζεται μείωση της ακραίας φτώχειας) πριμοδοτεί τον υπερπληθυσμό. Ενδεχομένως και άλλα οικολογικά προβλήματα, μια και η οικολογική ευαισθησία είναι ανέκδοτο σε φάσεις αγώνα για την επιβίωση.User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Re:η πυραμίδα της παγκόσμιας κατανομής αγαθών στον πληθυσμό.

Postby orestis_ts » Fri Nov 25, 2016 10:17 am

marx1_0.jpg
Ο καπιταλισμός έχει πολλές μορφές. Αν δεν αποδεχθούμε μια μάλλον υπερβατικά καθορισμένη εξέλιξη, θα μπορούσε κάλλιστα να "συνυπάρχει" με μια πολύ πιο ομαλοποιημένη πυραμίδα. Κάτι που ήταν ζητούμενο για τον Κέυνσ αλλά και γενικότερα για την σοσιαλδημοκρατία, αλλά απολύτως αδιάφορο για τον νεοφιλελευθερισμό.

Ίσως όμως οι μαρξιστές να έχουν δίκιο και η εξέλιξη του καπιταλισμού να είναι εκ της φύσης του μονοσήμαντη και όχι υπερβατική υπόθεση. Κάτι πολύ δυσάρεστο, αν ισχύει, μια και δεν φαίνεται άλλη λύση στον ορίζοντα.
User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Παγκόσμια φτώχεια και αεπ - ανισοκατανομή 2017

Postby sceptic_st » Thu Dec 14, 2017 9:36 am

Καλώς μας ήρθε και το 2017
Πλέον η πηγή είναι η σελίδα https://www.credit-suisse.com/corporate ... eport.html
Από όπου δεχόμενοι ένα "κούκι" που όπως μας πληροφορούν αφορά την περιοχή που διαμένουμε, μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν το pdf
word-piramid-2017.jpgUser avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

The World Wealth and Income Database (1)

Postby sceptic_st » Fri Dec 15, 2017 11:04 am

Ένα θέμα που συχνά επανέρχεται στον δημόσιο διάλογο είναι αν οι οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών οδηγούν σε μια κατανομή του παγκόσμιου πλούτου, που τείνει να βοηθήσει το κοινωνικό σύνολο ή αντίθετα εντείνουν τις αντιθέσεις.
Ένας φορές που ασχολείται με το θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το "The World Wealth and Income Database"
http://wid.world/wid-world/

edit η διεύθυνση για το Pdf είναι https://wir2018.wid.world/ και μάλλον θα αλλάζει για τις νεότερες εκδόσεις.

Από το pdf για το 2018 και σελ. 10 σχετικά με την ανισότητα αντιγράφω.
Why does the evolution of private and public capital ownership matter for InequalIty?

Economic inequality is largely driven by the unequal ownership of capital, which can be either privately or public owned. We show that since 1980, very large transfers of public to private wealth occurred in nearly all countries, whether rich or emerging. While national wealth has substantially increased, public wealth is now negative or close to zero in rich countries. Arguably this limits the ability of governments to tackle inequality; certainly, it has important implications for wealth inequality among individuals.
Πρόχειρη μετάφραση.
Γιατί η εξέλιξη της ιδιοκτησίας ιδιωτικού και δημόσιου κεφαλαίου, επιδρά στην ανισότητα;

Η οικονομική ανισότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άνιση ιδιοκτησία του κεφαλαίου, το οποίο μπορεί να είναι ιδιωτική ή δημόσια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 1980, πολύ μεγάλες μεταβιβάσεις δημοσίου προς ιδιωτικό πλούτο συνέβησαν σε όλες σχεδόν τις χώρες, είτε πλούσιες ή αναδυόμενες. Ενώ ο εθνικός πλούτος έχει αυξηθεί σημαντικά, ο δημόσιος πλούτος είναι πλέον αρνητικός ή κοντά στο μηδέν στις πλούσιες χώρες.
Αναμφίβολα, αυτό περιορίζει την ικανότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες και σίγουρα, έχει σημαντικές συνέπειες για τις ανισότητες στον πλούτο μεταξύ των ατόμων.
The-rise-of-private-capital-and-the-fall-of-public-capital-in-rich-countries,-1970–2016.jpg
Last edited by sceptic_st on Thu Nov 08, 2018 9:33 am, edited 1 time in total.
Return to “Οικονομία”

cron