freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Η Ελλάδα στο διάστημα...

User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Η Ελλάδα στο διάστημα...

Postby sceptic_st » Fri Feb 10, 2017 6:58 pm

Αν και έχουν περάσει μέρες, θα διαβάσατε αναρτήσεις για το υπερβολικά φιλόδοξο σχέδιο του Παπά του σύριζα για κάποια οργάνωση που θα διαχειρίζεται θέματα που αφορούν το διάστημα.
Και το πιο πιθανό να είδατε αναρτήσεις που θεωρούν το σχέδιό του, το λιγότερο ηλίθιο.
Όμως είναι έτσι;User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Re: Η Ελλάδα στο διάστημα...

Postby sceptic_st » Fri Feb 10, 2017 7:01 pm

Ο κύριος Διονύσιος Σιμόπουλος Έλληνας φυσικός και αστρονόμος, διαφωνεί και κάτι ξέρει...

Η συζήτηση στο φατσοβιβλίο ίσως σαν ενδιαφέρει και θα βρείτε παραπομπή στο τέλος της παρούσας ανάρτησης.
Είπα να το αποφύγω, αλλά δεν μπορώ! Γιατί, με όλη αυτή την φαιδρολογία που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο FB (κι όχι μόνο), δεν μπορώ δυστυχώς, να παραμείνω αμέτοχος, αν και όλα αυτά τα χρόνια έχω προσπαθήσει να περιορίσω τις αναρτήσεις μου μόνο σε θέματα που με έχουν απασχολήσει επαγγελματικά τα τελευταία 50 χρόνια κι όχι σε οποιαδήποτε άλλα θέματα, αν και ως πολίτης έχω κι εγώ κάποια άποψη.

Δεν έχει σημασία το ότι ΔΕΝ ανήκω σ’ εκείνους από τους συμπολίτες μας που υποστηρίζουν πολιτικά την κυβέρνηση, σημασία έχουν άλλα πολύ πιο σημαντικά. Κι ένα απ’ αυτά είναι η δημιουργία ενός φορέα (μία Ανώνυμη Εταιρεία) για την μεγαλύτερη και καλύτερη εκμετάλλευση των δραστηριοτήτων της χώρας μας σε ένα σύγχρονο επιστημονικό και τεχνολογικό χώρο όπως είναι το Διάστημα. Κι αυτά τα λέει κάποιος που εκ των πραγμάτων (λόγω ηλικίας) δεν πρόκειται να επωφεληθεί άμεσα από την δημιουργία μιας τέτοιας ανωνύμου εταιρείας, αλλά ως πολίτης θα επωφεληθεί τα μέγιστα.

Πρώτα απ’ όλα να διευκρινίσουμε ότι η χώρα μας εδώ και δεκαετίες συμμετέχει σε παρόμοιους διεθνείς οργανισμούς (OHE), ενώ όπως μου υπενθύμισε ο επί 40 χρόνια αγαπητός φίλος Μανώλης Ράμμος, ο οποίος ως ειδικό στέλεχος του ESA επί 30 χρόνια παρακολούθησε και συμμετείχε οπό διάφορες θέσεις στην δρομολόγηση της ένταξης της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, η προσπάθεια ένταξης της χώρας μας έχει ηλικία 16 ετών. Ξεκίνησε το 2000, επί πρωθυπουργίας του κ. Κ. Σημίτη και Υπουργού Ανάπτυξης του κ. Ν. Χριστοδουλάκη, οι οποίοι πέτυχαν μια πενταετή συμφωνία συνεργασίας σε συγκεκριμένα προγράμματα εφαρμογών (τηλεπικοινωνίες και παρατήρηση της Γης).Η επίσημη προσχώρησή μας στην ιδρυτική Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (ESA) υπεγράφη στις 19 Ιουλίου 2004 από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα της Νέας Δημοκρατίας. Η συμφωνία αυτή κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 18 Ιανουαρίου 2005 κι έτσι η Ελλάδα με το Νόμο 3308/2005 (ΦΕΚ Α΄/1-2-2005) έγινε πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού.

Από τότε και μέχρι σήμερα συμβάλουμε στον προϋπολογισμό του ESA με μία ετήσια συνδρομή της τάξεως των μερικών εκατομμυρίων ευρώ. Υποτίθεται ότι τα χρήματα των ετήσιων συνδρομών επιστρέφουν στις χώρες-μέλη με τα διάφορα ερευνητικά ή άλλα προγράμματα τα οποία αναθέτει ο ESA στους διάφορους φορείς μιας χώρας. Οπότε το μυστικό σ’ αυτού του είδους τις συμμετοχές είναι κατά πόσο μια χώρα εκμεταλλεύεται σωστά τους διάφορους φορείς και το ανθρώπινο δυναμικό της για να πάρει πίσω όχι μόνο την ετήσια συνδρομή της αλλά και κάτι πάρα πάνω.

Η Ελλάς έχει εδώ και μια δεκαετία συμμετάσχει σε διάφορα διαστημικά προγράμματα (όχι μόνο της ESA, αλλά επίσης και της Αμερικανικής NASA, και της Ρωσικής FSA) με μεγάλη επιτυχία χάρη στη δραστηριοποίηση του ιδιαίτερα ικανού και ενημερωμένου επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει σε διάφορους επίσημους ερευνητικούς φορείς όπως είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Δημόκριτος κλπ, αλλά και στα διάφορα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Επί πλέον τα τελευταία χρόνια έχει επίσης δραστηριοποιηθεί και ο Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster η κύρια σελίδα είναι http://www.si-cluster.gr/el/about-si-cluster.html με τις ευχαριστίες μου στον κ. Spiros Kampiotis) με “σκοπό και γνώμονα όχι μόνο τις δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας (25 εταιρίες με περίπου 1.000 μηχανικούς απασχολούνται στον τομέα, ενώ πάρα πολλοί Έλληνες μηχανικοί διαπρέπουν εργαζόμενοι στο εξωτερικό) αλλά και κριτήρια τη μοναδικότητα, την καινοτομία και ως συνέπεια αυτών της εμπορικής προώθησης των προϊόντων στην παγκόσμια διαστημική βιομηχανία που ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ανέρχεται σε 200 δις δολάρια ΗΠΑ.”

Γι’ αυτό ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχουν τόσοι ενδοιασμοί και τόση φαιδρότητα για την δημιουργία μιας Ανώνυμης Εταιρείας, με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ). Όπως αναφέρω και πιο πάνω στην Ελλάδα υπάρχουν και πολλοί και ικανοί επιστήμονες για να επανδρώσουν μία τέτοια εταιρεία. Διαφορετικά ας καταργήσουμε κι όλους τους άλλους φορείς και ερευνητικούς οργανισμούς, από τον Δημόκριτο (Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών) μέχρι το ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) και από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) μέχρι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.) κλπ, κλπ.

Υπάρχει φυσικά κι ο αντίλογος, ότι δηλαδή “όλα τάχει η Μαριορή…”. Ε, λοιπόν καιρός είναι να πάψουμε να μεμψιμοιρούμε και να αρχίσουμε (όπως γράφει κάποιος φίλος) “να πιστεύουμε στους εαυτούς μας, στις δυνάμεις μας, στην ευφυΐα των νέων ανθρώπων που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τη χώρα επειδή δεν μπορούν να βρουν νόημα στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που δεν πιστεύει σε τίποτα πια, που έχει παραιτηθεί ηττημένη χωρίς να το παλεύει καν,” οποιοσδήποτε κι αν φταίει γι’ αυτή την κατάντια.

Κι αν κάποιος μου αναφέρει το θέμα των προτεραιοτήτων φυσικά θα τον ακούσω με προσοχή και θα συμφωνήσω μαζί του. Όχι, όμως, στη δεδομένη περίπτωση, γιατί απλούστατα η δημιουργία ενός τέτοιου φορέα θα φέρει χρήματα στη χώρα μας κι όχι το αντίθετο. Ας δούμε, τέλος πάντων, και μια χαραμάδα ελπίδας σε ορισμένες πρωτοβουλίες απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχονται, έστω κι αν σε πολλά άλλα θέματα διαφωνούμε κάθετα με την σημερινή κυβέρνηση.

Όπως γράφει και κάποιoς φίλος, που έχει δουλέψει ήδη σε παρόμοια προγράμματα, “το μόνο που εύχομαι πηγαίνοντας τελείως αντίθετα με όλον τον αποψινό χαβαλέ στα κοινωνικά δίκτυα, είναι να ευοδώσει αυτό το ΕΚΔΕ, να πάρει λίγα όπλα παραπάνω η επιστημονική κοινότητα, να έχετε κι εσείς τέλεια οφέλη, χωρίς να ξέρετε το γιατί και χωρίς να πολύ-εκτιμάτε και το γιατί.” Ενώ μια άλλη φίλη έγραψε ότι “άμα κοιτάζουμε όλη την ώρα το δάχτυλό μας, το Διάστημα λογικό είναι να μας φοβίζει. Γι αυτό καγχάζουμε και ειρωνευόμαστε. Τα καινούργια δεν τα φοβάμαι, τα παλιά με τρομάζουν. Σαν τις νοοτροπίες”. Όπως είναι, για παράδειγμα εκείνες που υποστηρίζουν το “όταν εμείς είχαμε πολιτισμό οι άλλοι έτρωγαν βελανίδια.”

Αυτά προς το παρόν!
https://www.facebook.com/DS1943/posts/1488415974526707User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Re: Η Ελλάδα στο διάστημα...

Postby sceptic_st » Fri Feb 10, 2017 7:03 pm

Το ότι είχαμε Ελληνικής ιδιοκτησίας δορυφόρο το θυμάται κανείς;
Το ότι τον ξεπουλήσαμε μας αποκλείει από την αγορά νέου;
http://www.hellas-sat.net/gr/Home.html
bg_header2.jpgUser avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Re: Η Ελλάδα στο διάστημα...

Postby sceptic_st » Fri Feb 10, 2017 7:04 pm

Και από ότι φαίνεται τα διαστημικά "οικόπεδα" έχουν αξία, οπότε η χώρα είναι θεμιτό να τα εκμεταλευτεί, αν δεν τα χρησιμοποιεί.
http://www.itso.int/dmdocuments/3_Valua ... al_(E).pdf
User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Re: Η Ελλάδα στο διάστημα...

Postby sceptic_st » Fri Feb 10, 2017 7:12 pm

Και από ότι φαίνεται τα αστεροσκοπεία μας δεν είναι μόνο για εντυπωσιακές παρουσιάσεις σε μαθητές...
http://www.astro.noa.gr/gr/news/documen ... _AWARD.pdf
fsadfa-1.jpg
User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Re: Η Ελλάδα στο διάστημα...

Postby sceptic_st » Fri Feb 10, 2017 7:20 pm

Και όμως είμαστε μέλη από το 2004. Και μια και είμαστε μέλη και πληρώνουμε και κάτι ψιλά για αυτό, λογικό είναι να εκμεταλλευόμαστε και ότι οφέλη μπορούμε....
http://www.esa.int/ESA
diast.jpg
The European Space Agency (ESA; French: Agence spatiale européenne, ASE) is an intergovernmental organisation dedicated to the exploration of space, with 22 member states. Established in 1975 and headquartered in Paris, France, ESA has a worldwide staff of about 2,000[3] and an annual budget of about €5.25 billion / US$5.77 billion (2016).[4]

ESA's space flight programme includes human spaceflight (mainly through participation in the International Space Station programme); the launch and operation of unmanned exploration missions to other planets and the Moon; Earth observation, science and telecommunication; designing launch vehicles; and maintaining a major spaceport, the Guiana Space Centre at Kourou, French Guiana. The main European launch vehicle Ariane 5 is operated through Arianespace with ESA sharing in the costs of launching and further developing this launch vehicle.

Its facilities are distributed among the following 5 research centres:

ESA science missions are based at ESTEC in Noordwijk, Netherlands;
Earth Observation missions at ESRIN in Frascati, Italy;
ESA Mission Control (ESOC) is in Darmstadt, Germany;
the European Astronaut Centre (EAC) that trains astronauts for future missions is situated in Cologne, Germany;
and the European Space Astronomy Centre (ESAC) is located in Villanueva de la Cañada, Madrid, Spain.
https://en.wikipedia.org/wiki/European_Space_Agency
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) (αγγλικά: European Space Agency, ESA) είναι ευρωπαϊκός οργανισμός με έδρα το Παρίσι. Ορισμένες φορές αποδίδεται λανθασμένα στην ελληνική ως Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ΕΥΔ).

Δημιουργήθηκε στις 30 Μαΐου 1975 με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκών διαστημικών δραστηριοτήτων, ως αποτέλεσμα της κατανόησης ότι ήταν ασύμφορο να έχει η κάθε χώρα μέλος ένα ξεχωριστό διαστημικό πρόγραμμα και με απώτερο σκοπό να ανταγωνιστεί την τεχνολογική υπεροχή της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ στον συγκεκριμένο τομέα. Έχει 22 κράτη μέλη και 2.000 εργαζόμενους (2011).[1] Αυτά τα ιδιαίτερα εξειδικευμένα άτομα προέρχονται από όλα τα κράτη μέλη και περιλαμβάνουν επιστήμονες, μηχανικούς, ειδικούς πληροφορικής και διοικητικό προσωπικό.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF ... E%BF%CF%82
User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Re: Η Ελλάδα στο διάστημα...

Postby sceptic_st » Wed Mar 29, 2017 2:20 pm

Τι λέγαμε πριν από λίγο καιρό για την Ελλάδα και το διάστημα, θυμάται κανείς....;
http://www.ert.gr/o-ellinikos-mikrodory ... -diastima/
O UPSat αποτελεί τον πρώτο μικροδορυφόρο ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και είναι δημιούργημα του Πανεπιστημίου Πατρών και του Libre Space Foundation στο πλαίσιο του προγράμαμτος QB50.

Η αποστολή QB50 υπάγεται στο Ερευνητικό Ευρωπαϊκό ‘Εργο (FP7 Space) και συντονίζεται από το Ινστιτούτο Von Karman. Το πρόγραμμα προβλέπει την υπό συνθήκες δημιουργία των μικροδορυφόρων, την εκτόξευση και την επιχειρησιακή λειτουργία ενός συγκροτήματος 50 Μικροδορυφόρων, που θα χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή δεδομένων και τη μελέτη της κατώτερης θερμόσφαιρας (380 km από την επιφάνεια της γης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει δύο συμμετοχές στο πρόγραμμα QB50 (Πανεπιστήμιο Πατρών και Πανεπιστήμιο Θράκης).
Ο δορυφόρος UPSat μαζί με τους υπόλοιπους μικροδορυφόρους αναμένεται να εκτοξευθεί στις 28 Μαρτίου από το Kennedy Space Center, με τον πύραυλο-φορέα ATLAS V (01.00 και 03.00 ώρα Ελλάδος).

Στο webdocs.ert.gr/upsat μπορείτε να δείτε βήμα προς βήμα το «ταξίδι» του δορυφόρου και να γνωρίστε τους ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά για να φτάσουν την Ελλάδα στο διάστημα.

Η έρευνα και ο συντονισμός του αφιερώματος έγινε από τη Μαρία Τσίρου, στο πλαίσιο της πρακτικής της άσκησης στα Νέα Μέσα της ΕΡΤ. Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 και ολοκληρώθηκε πριν μερικές ημέρες με τις συνεντεύξεις προσώπων από την ομάδα που δημιούργησε τον δορυφόρο.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail ... oc=1091566
Εκτόξευση μετά από τέσσερα χρόνια προετοιμασίας

"Ξεκινήσαμε το 2013, έγιναν διάφορες δοκιμαστικές κατασκευές και η τελική συναρμολόγηση ολοκληρώθηκε το 2016. Στη συνέχεια ο δορυφόρος έπρεπε να περάσει από μια σειρά πολύ σκληρών δοκιμασιών, για να γίνει δεκτός για πτήση. Μας βοήθησε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία που έκανε ειδικές δοκιμές ταλαντώσεων, κάναμε τις δοκιμές υπό κενό στο Ε.ΚΕ.Φ.Ε. "Δημόκριτος", δοκιμές ταχείας θέρμανσης, ψύξης, δοκιμές βραχυκυκλωμάτων των μπαταριών, δοκιμές επικοινωνίες και τελικά ο ελληνικός δορυφόρος GR01-DUTHSat έγινε δεκτός για πτήση τον Νοέμβριο του 2016" περιγράφει ο κ. Σαρρής.

Ο ελληνικός δορυφόρος είναι «μέρος ενός σμήνους δορυφόρων που δημιουργείται από ένα ειδικό πρόγραμμα, τη διαστημική αποστολή με την ονομασία "QB50", που κάλεσε πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο και πολλά ινστιτούτα να συμμετάσχουν καθένας με τον δικό του μικροδορυφόρο.

Εμείς κερδίσαμε μια από αυτές τις προτάσεις» σημειώνει ο Έλληνας επιστήμονας, που τονίζει πως από τα 50 πανεπιστήμια και ινστιτούτα, τελικά μόλις 26 συμμετέχουν στην πτήση της διαστημικής αποστολής με τον δικό τους δορυφόρο.

Το ελληνικό σύστημα Σταθμού Εδάφους και η εξασφάλιση του εισιτηρίου για την πτήση

Καθένας από τους συμμετέχοντες είχε αναλάβει την επιμέλεια της δικής του κατασκευής «αλλά και του ανάλογου Διαστημικού Σταθμού Εδάφους, οπότε κατασκευάσαμε ταυτόχρονα και τον δικό μας Σταθμό Εδάφους" αναφέρει ο κ. Σαρρής.

Ο ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής GR01-DUTHSat έπρεπε να βρει και τη δική του χρηματοδότηση, κάτι που στην περίπτωση του DUTHSat έγινε και μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, αλλά και μέσω του ανταγωνιστικού προγράμματος "Αριστεία", το οποίο επίσης κερδίσαμε. Ήταν μια ευνοϊκή συγκυρία, γιατί έτσι είχαμε χρηματοδότηση και με τις δύο προτάσεις» τονίζει.

Ταυτόχρονα, όπως κάθε δορυφόρος που συμμετέχει στην εκτόξευση, έτσι και ο ελληνικός DUTHSat έπρεπε να αποκτήσει και το δικό του "εισιτήριο πτήσης", κάτι που έγινε με ιδιωτικά κεφάλαια, αφού το κόστος ανέλαβε ιδιωτική εταιρία από τη Δράμα.
Image
Return to “Οικονομία”

cron