freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Η διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό αντικείμενο επιχείρησης και στο υποτιθέμενο για φορολογικούς σκοπούς.

User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Η διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό αντικείμενο επιχείρησης και στο υποτιθέμενο για φορολογικούς σκοπούς.

Postby sceptic_st » Wed Dec 13, 2017 2:14 pm

Αν έχεις μια επιχείρηση που έχει ένα αντικείμενο με υψηλή φορολογία, έχεις κάθε λόγο να την παρουσιάζεις νομικά σαν μια επιχείρηση με διαφορετικό αντικείμενο που έχει πολύ χαμηλότερο συντελεστή. Βέβαια μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που θα ήθελες να φτιάξεις ένα πλαστό προσωπείο σε μια επιχείρηση, όπως υποχρεώσεις σε εργατικά θέματα, σε ισολογισμούς, σε κεφαλαιακή επάρκεια και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να παίζει.User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Re: Η διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό αντικείμενο επιχείρησης και στο υποτιθέμενο για φορολογικούς σκοπούς.

Postby sceptic_st » Wed Dec 13, 2017 2:17 pm

Πέρα από τις γνωστές ιστορίες με τις εταιρίες ταξί που δεν είναι εταιρίες ταξί πρόσφατα έσκασε βλέφαρο και το Netflix
Χωρίς να πληρώνει φόρους και δίχως νομικό πρόσωπο στην Ελλάδα, η Netflix

Με χαμηλότερες τιμές, ξεκινώντας από 7,99 ευρώ το μήνα κάνει την επίσημη είσοδό του στην ελληνική αγορά η ιντερνετική πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης Netflix, διαθέτοντας πρόγραμμα υποτιτλισμένο και μεταγλωττισμένο στα ελληνικά. Όπως δήλωσαν τα στελέχη του δικτύου στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συζήτησης, το Netflix δεν έχει έδρα στην Ελλάδα και δεν πληρώνει φόρους, πλην ΦΠΑ.

Το καθεστώς αυτό δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού σε σχέση με τους φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης (COSMOTE TV, NOVA) στην Ελλάδα, που έχουν πληρώσει για τη λήψη άδειας, και καταβάλουν ετήσιο τέλος, ενώ έχουν την επιβάρυνση για την πληρωμή φόρου 10%, ΦΠΑ, φόρου ανωνύμων εταιρειών, τέλη πνευματικής ιδιοκτησίας και τέλη ενίσχυσης του κινηματογράφου. Οι επιχειρήσεις συνδρομητικής τηλεόρασης και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που θέλουν να μπουν στην αγορά (Vodafone) ή θέλουν να μπουν (WIND).
.....
....
http://www.typologies.gr/choris-na-plir ... i-netflix/
ImageUser avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Re: Η διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό αντικείμενο επιχείρησης και στο υποτιθέμενο για φορολογικούς σκοπούς.

Postby sceptic_st » Wed Dec 13, 2017 2:18 pm

Ανέκδοτο!!!
Νομίζω ότι το ζήτημα προσεγγίζεται πολύ καλά με ένα ανέκδοτο.
Παλιό αλλά καλό.

Τύπος μπαίνει σε μπουρδέλο μετά τις αλλαγές στο φπα (χρόνια πίσω, όταν κάποια αγαθά πήγαν στο 36%) και ρωτάει τιμές. Και η τσατσά απαντά:
-Το ορθόδοξο 1000, το πίσω-κωλητό 1100 και το τσιμπούκι 300.
-Θα πάρω τσιμπούκι λέει ο φίλος μας. Αλλά γιατί τέτοια διαφορά.
-Να σας εξηγήσω. Όλα τα είχαμε στην ίδια τιμή πάνω κάτω, αλλά με τα νέα μέτρα αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε πολύ τις τιμές στο ορθόδοξο και το πίσω-κωλητό.
-Και το τσιμπούκι γιατί δεν αυξήθηκε;
-Έχουμε ένα τζιμάνι λογιστή που το πέρασε στα ροφήματα.....

Επί της ουσίας, δεν έχει σημασία πως το χαρακτηρίζει κάποιος επιχειρηματίας για να γλυτώσει φράγκα, αλλά το τι είναι στην ουσία του το αγαθό. Έτσι αν μια εταιρία για παράδειγμα στην πράξη λειτουργεί για μισθωτής ταξί για τρίτους, όπως και να το πλασάρει και να το φτιασιδώνει (πχ. σαν ποσοστό επί του τζίρου) είναι εταιρία ταξί. Το ίδιο για τους φωστήρες που στήνουν επιχείρηση μαϊμού στην Βουλγαρία ενώ η λειτουργία της επιχείρησης είναι στην Ελλάδα.

Και όλους αυτούς τους τύπους που φοροδιαφεύγουν με παραθυράκια, θα χαρώ αν το κράτος μπορέσει να τους ξεσκίσει.User avatar
Άτομο_st
Posts: 53
Joined: Sat Sep 24, 2016 9:46 am

Re: Η διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό αντικείμενο επιχείρησης και στο υποτιθέμενο για φορολογικούς σκοπούς.

Postby Άτομο_st » Wed Dec 20, 2017 7:18 pm

Από ότι φαίνεται σε αυτή τη λογική προσανατολίζεται κάποτε και η δικαιοσύνη.
Πλήγμα για την Uber η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου - Τι απαντά η εταιρεία
Image
......
Πρόκειται για μια απόφαση η οποία δεν θα αλλάξει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εταιρεία, ωστόσο θα δώσει το πράσινο φως στις τοπικές και εθνικές ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την Uber όπως περίπου και μια παραδοσιακή εταιρεία με ταξί.

Αυτό σημαίνει ότι θα υποχρεωθεί με τη σειρά της να συνταχθεί με όσα προβλέπονται για τις ανταγωνίστριές της, όπως, για παράδειγμα, την υποχρέωση να εκδίδει ειδικές άδειες για τα οχήματά της, να τα ασφαλίζει ως επαγγελματικά κ.λπ.

«Η υπηρεσία που παρέχει η Uber, φέρνοντας σε επαφή τους ιδιώτες με μη επαγγελματίες οδηγούς καλύπτεται από υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη μπορούν να ρυθμίσουν τις προϋποθέσεις για την παροχή αυτής της υπηρεσίας», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.
.......
Return to “Οικονομία”

cron