freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Ποιος διαμορφώνει την παράστασης νίκης στις δημοσκοπήσεις;

User avatar
nazi_st
Posts: 122
Joined: Tue Feb 11, 2014 4:56 pm

Ποιος διαμορφώνει την παράστασης νίκης στις δημοσκοπήσεις;

Postby nazi_st » Fri Dec 19, 2014 5:10 pm

Πήρε το μάτι μου μια έρευνα της εταιρίας Public Issue. Τίποτα το περίεργο, βγάζει πρώτο τον σύριζα με 7% διαφορά. Γενικά η Public Issue δίνει μεγάλα ποσοστά στον σύριζα, αν και νομίζω ότι έχει πέσει στο παρελθόν αρκετά κοντά στα εκλογικά αποτελέσματα. Αλλά εκείνο που μου κείνησε το ενδιαφέρον ήταν η εξέλιξη της παράστασης νίκης σε βάθος ενός έτους περίπου. Αντιγράφω από εκεί το πιο κάτω σχήμα. Όλη την έρευνα την βλέπετε στην σελίδα http://big.assets.huffingtonpost.com/po ... c_2014.pdf
Ποιο είναι λοιπόν το σημείο που βρίσκω ενδιαφέρον. Ενώ η παράσταση νίκης, με γνωστό το κομβικό σημείο των ευρωεκλογών στην αρχή του έτους έδινε πρώτο το σύριζα με μεγάλη διαφορά (αν εκτιμώ σωστά το διάγραμμα πάνω από 20%), η διαφορά ροκανίζεται σε τρεις μόλις μήνες και η ν.δ. παίρνει κεφάλι στην τελευταία δημοσκόπηση πριν από τις εκλογές. Δεδομένου ότι η Public Issue δεν έχει δείξει διάθεση γενικά να ροκανίζει τον σύριζα, τολμώ να υποθέσω ότι περιγράφει μια πραγματικότητα. Γιατί όμως ξαφνικά, σε τόσο μικρό διάστημα η προσδοκία του κόσμου καταρρέει ως προς τον σύριζα. Μήπως απογοητεύει τους οπαδούς τους και η εικόνα του βρωμάει....; Μάλλον δεν είναι αυτό γιατί όπως θυμόμαστε ο σύριζα πήρε στις εκλογές σημαντικό προβάδισμα.
Η παράσταση νίκης μετράει το ποιος περιμένει ο μέσος πολίτης να νικήσει στις εκλογές. Μια κανονικά ασήμαντη παράμετρος μια και περιγράφει την εικόνα του μέσου ατόμου και όχι το αν θα κερδίσει ή όχι. Όμως σε μια αστική δημοκρατία, η εικόνα του ποιος θα κερδίσει "διευκολύνει" την ψήφο να πάει προς τα εκεί, οι φίλοι ξεθαρρεύουν και μιλάνε για επιτυχία, ενώ οι εχθροί μαζεύονται και περιμένουν την ήτα, και η τάση απλώνεται στους πολίτες. Το γιατί είναι θέμα της κοινωνιολογίας ή και της βιολογίας, πάντως είναι γενικά παρατηρημένο ότι η παράσταση νίκης περιγράφει συνήθως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία....
Γιατί λοιπόν το κλίμα της παράστασης νίκης αναστράφηκε πριν από τις εκλογές. Δεν μπορώ να ξέρω, αλλά απλά θα πω την εκτίμησή μου. Τα ΜΜΕ, πριν από τις εκλογές μας βομβάρδιζαν με κύματα αντι-συριζα. Σε σημείο οι αριστεροί που σιχαίνονται τον σύριζα, (ναι είναι πολλοί που τον βλέπουν σαν μια οπορτουνιστική ανεμοδούρα της συμφοράς) να πεισμώνουν και σκέφτονται σοβαρά να τον ψηφίσουν. Υποψιάζομαι λοιπόν ότι τα ΜΜΕ με την διαχρονική αντι-σύριζα πολιτική τους, που κορυφώνεται στις εκλογές κατάφεραν να αντιστρέψουν το κλίμα.
Δεν θέλω να πω εδώ ότι είναι καλό να ψηφιστεί ο σύριζα, είμαι από αυτούς που έχουν αμφιβολίες και μέχρι τώρα δεν τον έχω ψηφίσει. Η ανάρτησή μου έχει στόχο να επισημάνει την ενδεχόμενη επίδραση των μμε στην διαμόρφωση του εκλογικού κλίματος. Έχω δίκιο, δεν έχω..... Πάντως η μάχη της λάσπης και της τρομοκρατίας άρχισε.
parastasi nikis.jpg
parastasi nikis.jpg (87.58 KiB) Viewed 2000 timesUser avatar
nazi_st
Posts: 122
Joined: Tue Feb 11, 2014 4:56 pm

Η προπαγάνδα πάντα κερδίζει, εφόσον το επιτρέπεις

Postby nazi_st » Wed Oct 03, 2018 11:05 am

Ένα άρθρο πάνω στο πρόβλημα της κατευθυνόμενης πληροφόρησης, ή ορθότερα της προπαγάνδας που προωθούν τα μ.μ.ε. σε όλο τον κόσμο, είτε σαν εκφραστές μιας κυβερνητικής θέσης, είτε σαν εκφραστές της θέσης του ιδιοκτήτη τους, όταν πρόκειται για ιδιωτικά μέσα.
Το pressproject φυσικά θεωρεί πως η λύση είναι μέσα χρηματοδοτούμενα από τους αναγνώστες τους, αν και για αυτό αμφιβάλω μια και οι αναγνώστες έχουν την τάση να ομαδοποιούνται ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.
Δεν ξέρω αν υπάρχει λύση, στο πρόβλημα. Πάντως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι αυτά που διαβάζουμε πάντα ενέχουν ένα σοβαρό βαθμό πιθανής προπαγάνδας.
Όπως λέει και το άρθρο
Όποιος πληρώνει τα βιολιά, διαλέγει το τραγούδι
https://www.thepressproject.gr/article/ ... epitrepeis

Από εκεί το ποιο κάτω κομμάτι.
Παρότι η διαστρέβλωση των ειδήσεων από τα περισσότερα ΜΜΕ είναι αναμενόμενη, τα μέσα ενημέρωσης που αυτοχαρακτηρίζονται ως «προοδευτικά» ή «ουδέτερα» επίσης συνεισφέρουν στη διάδοση της παραπληροφόρησης, με ύπουλες μεθόδους. Τα εν λόγω μέσα προωθούν μια καμουφλαρισμένη νεοφιλελεύθερη ατζέντα, επιτρέποντας μόνο σε ελάχιστους ανεξάρτητους δημοσιογράφους, όπως ο Αντίτια Τσακραμπόρτι του Guardian και ο Ρόμπερτ Φισκ του Independent, να εκφράσουν διαφορετικές απόψεις στις σελίδες τους, ώστε να κρατηθούν τα προσχήματα της «ουδετερότητας». Μερικά ελληνικά συστημικά ΜΜΕ επίσης φιλοξενούν εκάστοτε σχόλια ανεξάρτητων σχολιαστών, η πλειονότητα των οποίων δεν αφορούν θέματα καίριας σημασίας για την ελληνική πραγματικότητα.

Εάν απονεμόταν βραβείο διπλοπρόσωπης δημοσιογραφίας, θα το κέρδιζε τακτικά ο «ανεξάρτητος» Guardian, που ξεμπροστιάζεται συνεχώς από την ιστοσελίδα OffGuardian https://off-guardian.org/ . Για παράδειγμα, ενώ στο παρελθόν η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει επανειλημμένα τις αποκαλύψεις του Wikileaks και καυχιόταν για τα σχετικά άρθρα στις σελίδες της, τα τελευταία χρόνια επιτίθεται αδιάκοπα στον Τζούλιαν Ασάνζ, μερικές φορές με αισχρά σχόλια όπως «δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα μυρίζει η πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο πεντέμιση χρόνια αφότου ο Τζούλιαν Ασάνζ εγκαταστάθηκε εκεί3».

Η ίδια εφημερίδα πρωτοστάτησε στην πρόσφατη λασπολογία κατά του Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγορώντας τον για αντισημιτισμό, στην ουσία λόγω της υποστήριξής του για τον αγώνα των Παλαιστινίων. Το ριζοσπαστικό πρόγραμμα κρατικοποιήσεων του Κόρμπιν και των συνεργατών του θεωρείτο εξωπραγματικό μέχρι πρότινος από τον Guardian. Πριν λίγες μέρες, η εφημερίδα άρχισε να επαινεί ακατάπαυστα την ηγεσία των Εργατικών και το πρόγραμμά της. Το πρόγραμμα του Εργατικού Κόμματος δεν έχει αλλάξει, εκτός από μερικές ελάσσονος σημασίας λεπτομέρειες. Η εφημερίδα άλλαξε γραμμή, διότι οι Εργατικοί ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν ένα νέο δημοψήφισμα σχετικά με τη διαδικασία για το Brexit. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ο Guardian ευελπιστεί ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, παρότι γνωρίζει ότι η Κομισιόν δεν θα επέτρεπε ποτέ τις κρατικοποιήσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Κόρμπιν.
Return to “Κοινωνία”

cron