freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Αναλογικά πρόστιμα σε τροχαίες παραβάσεις.

User avatar
Άτομο_st
Posts: 53
Joined: Sat Sep 24, 2016 9:46 am

Αναλογικά πρόστιμα σε τροχαίες παραβάσεις.

Postby Άτομο_st » Tue Oct 17, 2017 6:53 pm

Αναρωτιέμαι αν μερικοί κάθησαν ποτέ να σκεφτούν ποιος ο λόγος να πληρώνουν πρόστιμα οι παραβάτες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
Από τα λίγα που μάθαμε στο γυμνάσιο, γενικά η τιμωρία έχει τρεις λόγους.

Ο πρώτος η αποτροπή. Η τιμωρία πρέπει να είναι τέτοια που ο υποψήφιος παραβάτης να αποφεύγει την παράβαση. Προφανώς λοιπόν αν θεωρεί κανείς ότι 100€ είναι επαρκής λόγος για ένα πολίτη με 12.000€ εισόδημα, για να αποφύγει το παράνομο παρκάρισμα, δεν είναι εξ ίσου επαρκής λόγος για κάποιον που έχει 120.000€ εισόδημα.

Ο δεύτερος η δικαιοσύνη. Αν κάποιος παραβιάζει τον νόμο, άμεσα ή δυνητικά βλάπτει τον συμπολίτη του. Άρα δικαιολογείται μια τιμωρία. Και πάλι η τιμωρία θα πρέπει να είναι εξ ίσου επώδυνη και για τον πολίτη με εισόδημα 12000€ και με εισόδημα 120.000€. Κάτι που απαιτεί το ύψος του προστίμου να είναι αναλογικό ως προς το εισόδημα.

Ο τρίτος λόγος είναι η λύτρωση. Μερικές φορές το ίδιο το άτομο, αντιλαμβανόμενο το λάθος του, νιώθει την ανάγκη να εξιλεωθεί. Νομίζω ότι αυτό είναι κάπως σπάνιο, και δεν θα αφορά τροχαίες παραβάσεις, αλλά και πάλι, έστω και θεωρητικά, η τιμωρία που στοχεύει στην εξιλέωση θα πρέπει να έχει αναλογικό χαρακτήρα.

Αν λοιπόν δεχόμαστε ότι η τιμωρία στις τροχαίες παραβάσεις θα πρέπει να έχει χρηματικό κόστος (και όχι μόνο, παίζει και η αφαίρεση διπλώματος), θα πρέπει να έχει αναλογική σχέση με το εισόδημα για να επιτυγχάνει τους στόχους της.

Σήμερα που είμαι πολύ πιο γέρος απο όταν ήμουν γυμνάσιο και πολύ πολύ ποιο κυνικός, αντιλαμβάνομαι ότι η τιμωρία σε τροχαίες παραβάσεις έχει και άλλο ένα χαρακτήρα. Εισπρακτικό. Αν λοιπόν ο στόχος της πολειτίας είναι να πάρει από τα πρόστιμα ένα ορισμένο ποσό, (καλώς κακώς, είναι άλλο θέμα), είναι νομίζω θεμιτό να υπάρχει και μια αναλογική επιβάρυνση ως προς τις οικονομικές δυνατότητες των παραβατών.
Οκ. ίσως δεν είναι πρακτική κράτους δικαίου αυτή, οπότε αν δεν σας αρέσει κρατήστε τις άλλες που είπα ποιο πάνω.

Επί της ουσίας τώρα, υποψιάζομαι ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω στο θέμα ή ότι η διαφορά θα είναι αμελητέα.

Αφορμή για το θέμα το ποιο κάτω ειρωνικό κείμενο.
Image
Νέα πολιτική προστίμων του ΚΟΚ με βάση εισοδηματικά κριτήρια
......
Παρακαλώ θα ήθελα το εκκαθαριστικό σας του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ
- Ορίστε; Τι να κάνετε αυτά; Τροχαία είστε ή Εφορία;
Καλά δεν έχετε ενημερωθεί για τον καινούργιο νόμο; Οι ποινές που σας είπα είναι οι ποινές βάσης, οι τελικές θα διαμορφωθούν με βάση την οικονομική σας κατάσταση. Έτσι προβλέπει πια ο νόμος.
- Δηλαδή; δεν σας καταλαβαίνω
Ακούστε Κύριε, εγώ ένα απλό όργανο του νόμου είμαι. Σας είπα. Η τελική ποινή σας θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά σας στοιχεία. Λοιπόν θα μου δώσετε τα εκκαθαριστικά που σας ζήτησα;
....
....
https://marketnews.gr/article/1171179/nea-polt
iki-prostimwn-tou-kok-me-bash-eisodhmatika-krithria
User avatar
Άτομο_st
Posts: 53
Joined: Sat Sep 24, 2016 9:46 am

Re: Αναλογικά πρόστιμα σε τροχαίες παραβάσεις.

Postby Άτομο_st » Thu Oct 19, 2017 6:20 pm

Επειδή βλέπω να επαναλαμβάνεται σε σχετικές συζητήσεις, σαν κριτική στην αναλογικοποίηση των προστίμων ως προς το εισόδημα, πως η φοροδιαφυγή καθιστά την νομοθεσία άκυρη.

Είναι δεδομένο ότι υπάρχει και θα υπάρχει απόκρυψη εισοδήματος και φοροδιαφυγή. Άρα όσο καλές προθέσεις και να έχει ο νομοθέτης αποκλείεται να πάψουν ορισμένοι να την βγάζουν καθαρή...
Το ίδιο ισχύει για την φορολογία. Αν λοιπόν ακολουθήσουμε την λογική που λέει ότι μια και δεν μπορούμε να πιάσουμε τους φοροδιαφεύγοντες ας βάλουμε μια κοινή ταρίφα για όλους, είναι σαν να επικροτούμε την μεταφορά του συνόλου της φορολογίας από την φορολογία εισοδήματος στο φ.π.α. Όμως γνωρίζουμε πως η φορολογία φ.π.α. πλήττει δυσανάλογα τους πλέον αδύναμους.

Η ακύρωση της φορολογίας εισοδήματος (και δη σε κλιμακωτή μορφή), απλά θα ενέτεινε το πρόβλημα και θα απάλλασσε τους πλέον εύρωστους που δεν μπορούν να αποκρύψουν ή και δεν θέλουν, το σύνολο των εισοδημάτων τους, από μια θεμιτή φορολόγηση.

Είναι τελικά ζητούμενο λόγο της αδυναμίας πάταξης της φοροδιαφυγής να πλήττεται δυσανάλογα ο αδύναμος;
Ή είναι ζητούμενο να παρανομεί ο πλέον ισχυρός χωρίς πρακτικά να έχει συνέπειες;
Return to “Κοινωνία”

cron