freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Σώτη Τριανταφύλλου - Aναρχικός μισανθρωπισμός και σεξουαλικές απολαύσεις

User avatar
nazi_st
Posts: 122
Joined: Tue Feb 11, 2014 4:56 pm

Σώτη Τριανταφύλλου - Aναρχικός μισανθρωπισμός και σεξουαλικές απολαύσεις

Postby nazi_st » Wed May 09, 2018 10:49 am

Η athensvoice φιλοξενεί ένα ενδιαφέρον άρθρο της κ. Σώτης Τριανταφύλλου. Με τίτλο:
Το μίσος για τον μίζερο μικροαστό και η μιζέρια του αντιεξουσιαστικού χώρου
Θα το βρείτε στην ποιο κάτω παραπομπή.
http://www.athensvoice.gr/politics/4405 ... ikoy-horoy
Βρήκα μια περίληψη του άρθρου, νομίζω αρκετά καλή και από εκεί αντιγράφω τα βασικά της σχόλια.
Image
http://www.anatropinews.gr/2018/05/08/% ... rettyPhoto
Απολαυστικό είναι το άρθρο από την Σώτη Τριανταφύλλου στην Athens Voice, από την συγγραφέα που όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και καλύτερη, πιο ενδιαφέρουσα και πιο πλουραλιστική στη θεματολογία της.

Το θέμα της λοιπόν προέκυψε από μια νυχτερινή συζήτηση σε κάποιο μπαρ. Ιδού: Πριν από καιρό, σε ένα μπαρ των Εξαρχείων, μια παρέα δικηγόρων του «αντιεξουσιαστικού» χώρου με ρώτησαν, με αυτάρεσκο ύφος, «αν γαμάμε εμείς οι φιλελέδες».
............
........
1) Όποιος μελετήσει τον βίο των αναρχικών θα διαπιστώσει την άχαρη καθημερινότητά τους: αεργία, πνευματική οκνηρία· παραδοσιακές δομές στο εσωτερικό των ερωτικών σχέσεων· υστερικός ακτιβισμός· και, μια φορά την εβδομάδα, πράγματι, ένα πάρτι. 2) Πολλοί άνθρωποι έχουν πιστέψει αυτό το παραμύθι: όποιος δεν είναι αναρχοφασίστας, δεν χαίρεται τη ζωή, τουναντίον, η ζωή των αντιεξουσιαστών είναι, υποτίθεται, ένα διαρκές πάρτι, γεμάτο άγριες συγκινήσεις.3) Πολλοί αναρχικοί είναι μαμμόθρεφτα.4) Αν κατάλαβα καλά, οι αναρχικοί απολαμβάνουν το σεξ ενώ εμείς οι υπόλοιποι δεν τα καταφέρνουμε και τόσο καλά. Από πού προκύπτει αυτό το συμπέρασμα; 5)Δυσκολευόμαστε να φανταστούμε αναρχικούς, άπλυτους, επιθετικούς και ανόητους, να απολαμβάνουν το σεξ.6) Δεν είχα αναρωτηθεί μέχρι τώρα (μεγαλοφώνως τουλάχιστον) για τη σεξουαλική ζωή των αναρχικών.7) Φρονώ ότι προβληματικά μαμμόθρεφτα έχουν πολλές πιθανότητες να εξελιχθούν σε προβληματικά σεξουαλικά υποκείμενα.
Με την ευκαιρία του κειμένου της κ. Σώτης, θα ήθελα να κάνω και εγώ λίγα σχόλια σχετικά. Δεν είμαι αναρχικός, αλλά μερικά πράγματα για τους αναρχικούς, δεν χρειάζεται να είσαι αναρχικός για να τα ξέρεις.

Αγαπητή κ. Σώτη, αν και δεν περιμένω ότι θα τύχει της προσοχής σας το σχόλιό μου θα το κάνω.
1. Ως προς το άπλυτοι. Αν νιώθατε πως είστε αναγκασμένη να έρχεστε συχνά σε επαφή με ένα βόθρο, υποθέτω πως θα αναζητούσατε συνεχώς την ευκαιρία για ένα καλό "πλύσιμο"
Έτσι και οι κατά την φαντασία σας "άπλυτοι", ζώντας σε στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα, νιώθουν επιτακτική την ανάγκη να καθαρίσουν την βρώμα του, έστω συμβολικά, στην μπανιέρα μόλις βρουν την ευκαιρία. Αντίθετα οι νεολέρες απολαμβάνουν τον βόθρο τους.....

2. Ο αναρχικός έχοντας απομυθοποιήσει την εμφάνιση και όντας σταθερά αντίθετος στα σεξιστικά πρότυπα που καλλιεργεί το νεολερικό σύστημά, είναι πολύ ποιο εύκολο να βρει ερωτικούς/κές συντρόφους, και να ικανοποιηθεί, από κοινούς θνητούς. Και είναι έτοιμος/η να κάνει όσα οι νεολέρες φαντασιώνουν αλλά σιχαίνονται να κάνουν. Σε αντίθεση ο νεολέρας περιμένει τα σεξουαλικά του ιδάλματα να έρθουν στο κρεβάτι του.

3. Βασικός παράγοντας που οδηγεί στην ικανοποίηση στο σεξ, είναι να μοιράζεσαι, να φροντίζεις, να συμπάσχεις, να χαίρεσαι με την χαρά του άλλου. Η αναρχική ιδεολογία στην βάση της, εμπεριέχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Έτσι ο αναρχικός είναι πολύ ποιο εύκολο να γίνει ένα με τον/την ερωτικό του σύντροφο. Ακριβώς δηλαδή το αντίθετο με κάποιον που γαλουχήθηκε με το ιδανικό του νεολερισμού, τον εγωισμό.

4. Αν εξαιρέσουμε το πρότυπο του αναρχικού που προωθούν τα μμε. και που όντως έχουν μερικοί ελάχιστοι πυροβολημένοι, είναι σαφές για το σύνολο των αναρχικών, ότι η ποθούμενη αλλαγή δεν θα γίνει άμεσα, ούτε μπορούν να βρουν μια νησίδα αναρχισμού σε ένα καπιταλιστικό σύστημα. Ούτε φυσικά θεωρούν πρέπον να τους ζουν οι γονείς τους ή το σύστημα.
Η βασική προϋπόθεση της αλλαγής είναι η συνηδητοποίηση των αδιέξοδων του συστήματος και η κατανόηση της ανάγκες μιας ριζικής αλλαγής για το σύνολο των συνανθρώπων τους. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ιδεολογική αφύπνιση. Προφανώς οι ανεπάγγελτοι, τεμπελχανάδες, δεν είναι δυνατό να συνεισφέρουν στην ιδεολογική αφύπνιση του κοινωνικού συνόλου, όπως και οι κουμπουροφόροι ή οι μπαχαλάκηδες.
Έτσι, οι αναρχικοί από θέση και από ανάγκη, εργάζονται για να ικανοποιούν τις ανάγκες τους.
Αντίθετα οι νεολέρες εφόσον βρουν ευκαιρία ζουν παρασιτικά έως και πλουσιοπάροχα, εκμεταλλευόμενοι το κοινωνικό σύνολο.

Θα μπορούσα να πω και μερικά ακόμα σχόλια, αλλά έχουμε και δουλειά κ. Τριανταφύλλου.
------------------

Εδώ να ζητήσω συγνώμη από τους φίλους νεοφιλελεύθερους για το ειρωνικό και επικριτικό ύφος μου. Είναι απάντηση σε ανάλογο ύφος με το σχόλιο της κ. Σ.Τ.
Υπάρχουν όντως πολύ αξιόλογοι και ηθικοί άνθρωποι που θεωρούν σαν κοινωνικά ωφέλιμη την νεοφιλελεύθερη προσέγγιση. Το ότι θεωρώ τον νεοφιλελευθερισμό μια εγκληματική ιδεολογία δεν αναιρεί το γεγονός, απλά υποθέτω ότι δεν έχουν κατανοήσει την φύση του. Ίσως βέβαια να έχουν αυτοί δίκιο και να μην την έχω κατανοήσει εγώ.User avatar
nazi_st
Posts: 122
Joined: Tue Feb 11, 2014 4:56 pm

Re: Σώτη Τριανταφύλλου - Aναρχικός μισανθρωπισμός και σεξουαλικές απολαύσεις

Postby nazi_st » Fri May 11, 2018 9:42 pm

Βέβαια κ. Σώτη, ίσως είναι κάπως δύσκολο να συμφωνήσουμε ποιος είναι άπλυτος. Για παράδειγμα ένας καταχραστής είναι κάποιος που είναι βρωμερός έστω και αν δεν βρωμάει.

Αν ρίξετε μια ματιά στην ανισοκατανομή αγαθών στον πλανήτη, ίσως δεν θα συμφωνήσετε ότι κανείς από εκείνο το πλέον πλούσιο 1%, δεν είναι δυνατό να έχει βγάλει τόσα χρήματα με τον ιδρώτα του προσώπου του. Ίσως τα έχει βγάλει νομότυπα, αν και αυτό ακόμα πολύ απίθανο μου φαίνεται. Κάτι μου βρωμάει, εσάς τίποτα;

Αλλά επί της ουσίας, σαν κοινωνία μας ενδιαφέρει η εξομάλυνση των αντιθέσεων και όχι η ενίσχυσή τους. Μπορεί να κάνουμε αποδεκτές ανισότητες, κάποιοι με βάση της ανάγκες των μελών της κοινωνίας, άλλοι με βάση τον θεμιτό πλουτισμό. Όμως όταν οι διαφορές παύουν να είναι απλά μεγάλες, και καταλήγουν σε κραυγαλέες, με το σύνολο της κοινωνίας να ζει σε συνθήκες φτώχειας ή και απόλυτης φτώχειας, κάτι βρωμάει κ. Σώτη μας.

Βρώμα δεν εκπέμπει μόνο η αφρόκρεμα της αστικής τάξης. Βρώμα συναντάμε σε όλο το σύστημα. Αν λοιπόν εσείς εντοπίζετε την απλυσιά στους αναρχικούς, μάλλον η όσφρησή σας είναι κομματάκι επιλεκτική.

Αλήθεια όμως, έχω μια απορία εδώ και χρόνια. Όσοι μιλάτε για άπλυτους, πως τους έχετε τσεκάρει; Παρακολουθείτε πότε πάνε να πλυθούν ή τους μυρίζετε;
Ή απλά αναπαράγεται μια συνηθισμένη ρατσιστική άποψη, που θέλει τους ανθρώπους που δεν είναι μέλη μιας ανώτερης τάξης, απολίτιστους;
Return to “Κοινωνία”

cron