freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Συμβατικές, βιολογικές καλλιέργειες ή "γεννετικα τροποποιημένοι οργανισμοί"

User avatar
Vania_st
Posts: 42
Joined: Fri Oct 13, 2017 10:38 am

Συμβατικές, βιολογικές καλλιέργειες ή "γεννετικα τροποποιημένοι οργανισμοί"

Postby Vania_st » Tue Dec 19, 2017 11:11 am

Τι είναι προτιμότερο;
Πάντως οι κύριοι στο newscientist μάλλον είναι υπέρ των συμβατικών καλλιεργειών και των "γενετικά τροποποιημένων οργανισμών".

Το κείμενο Stop buying organic food if you really want to save the planet θα το βρείτε στο pdf της παραπομπής.
https://liliec.be/resume/Nature/Stop%20 ... planet.pdf
Last edited by Vania_st on Tue Dec 19, 2017 11:20 am, edited 1 time in total.User avatar
Vania_st
Posts: 42
Joined: Fri Oct 13, 2017 10:38 am

Re: Συμβατικές, βιολογικές καλλιέργειες ή "γεννετικα τροποποιημένοι οργανισμοί"

Postby Vania_st » Tue Dec 19, 2017 11:15 am

Είμαι υπέρ των gmo, εφόσον διασφαλίζεται η υγεία και πληρούνται περιβαλλοντολογικές και οικονομοτεχνικές προϋποθέσεις για την χρήση τους. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται, και δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει. Οπότε τα αποδέχομαι μόνο σε κλειστές καλλιέργειες για παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων και έρευνα. Για οτιδήποτε άλλο τα υβρίδια είναι υπεραρκετά.
-----------------
Μιλάω λοιπόν μόνο για βιολογικές και συμβατικές καλλιέργειες.
Το θέμα της γεύσης. Είναι αλήθεια ότι τα βιολογικά προϊόντα συνήθως υπερτερούν. Αλλά μια καλή καλλιέργεια συμβατικής μορφής μπορεί να πλησιάσει ή και να μας ικανοποιήσει.

Το θέμα της παραγωγικότητας. Ναι, τα βιολογικά προϊόντα χρειάζονται συνήθως περισσότερους πόρους. Αν και αυτό δεν είναι τόσο απλό, γιατί εκτός από την έκταση και την εργασία, υπάρχουν και άλλοι πόροι όπως τα λιπάσματα και το νερό. Πάντως μια καλά οργανωμένη βιολογική καλλιέργεια με τεχνογνωσία και τεχνολογία, μπορεί να έχει ικανοποιητικές αποδόσεις με συγκρίσιμο κόστος.

Επίδραση στο περιβάλλον. Το γεγονός πως η βιολογικές καλλιέργειες απαιτούν μεγαλύτερες εκτάσεις, δεν θα πρέπει να αποκρύπτει πως οι συμβατικές καλλιέργειες είναι οι υπεύθυνες για την ερημοποίηση των εδαφών (κάντε μια αναζήτηση σχετικά στο γούγλη), αλλά και πως οι συμβατικές καλλιέργειες έχουν πολλαπλάσιες απαιτήσεις σε νερό που είναι σημαντικός πόρος (σε έλλειψη σε πολλές περιοχές) σε σπόρους πατενταρισμένους, φυτοφάρμακα και λιπάσματα που έχουν δυσμενείς επιδράσεις σε έδαφος και υδάτινους όγκους (πχ ευτροφισμός και αλάτωση).

Το ζητούμενο νομίζω πως είναι η βελτίωση τόσο της παραγωγικότητας των βιολογικών καλλιεργειών όσο εφαρμογή ποιο φιλικών για το περιβάλλον καλλιεργητικών τεχνικών στις συμβατικές καλλιέργειες. Τα βιολογικά προϊόντα δεν θα αντικαταστήσουν τα συμβατικά στο ορατό μέλλον, αλλά ίσως τα συμβατικά μπορούν να γίνουν "βιολογικότερα", ώστε η διαφορά σε ποιότητα και περιβάλλον να μειωθεί.User avatar
Vania_st
Posts: 42
Joined: Fri Oct 13, 2017 10:38 am

Πουλιά και φυττά ανθεκτικά σε φυτοφάρμακα.

Postby Vania_st » Mon Apr 16, 2018 8:28 pm

Συμπτωματικά όμως έπεσα πάνω σε ένα κείμενο, που αναφέρεται στην μείωση των πουλιών στην Γαλλία, που δύο μελέτες την υπολογίζουν περί το 1/3. Μια τέτοια μείωση χωρίς αμφιβολία είναι σημαντική και αποτελεί καμπανάκι κινδύνου.
Η βασική υπόθεση για τον λόγο μείωσης είναι η χρήση ζιζανιοκτόνων όπως τα ζιζανιοκτόνα που παράγουν η Monsanto και η Bayer για την καλλιέργεια γεννετικά τροποιημένων οργανισμών. Ακόμα και αν είναι γεγονός πως δεν φτάνουν στο τραπέζι μας, δεν υπάρχει καμιά προστασία για τα πουλιά και τα έντομα (όπως μέλισσες και άλλα μη επιβλαβή). Αυτά τρώνε φυτικά προϊόντα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες από τα ζιζανιοκτόνα. Θυμίζω εδώ ότι ένα σημαντικό ποσοστό από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, εμφανίζουν υψηλή αντοχή σε φυτοφάρμακα, κάτι που επιτρέπει εφαρμογές τους, που θα σκοτώνανε συμβατικά φυτά.

Η παραπομπή που βάζω δεν είναι από καμιά επίσημη πηγή αλλά βλέπω ότι έχει ικανοποιητικές παραπομπές με την σειρά της σε έρευνες.
https://www.truthdig.com/articles/the-b ... he-planet/
Όπως η έρευνα ποιο κάτω (δυστυχώς γαλλικά, οπότε αυτόματη μετάφραση για μένα...):
http://www2.cnrs.fr/presse/communique/5501.htm

Σε Ελληνικά, έχουμε ένα κείμενο που αναφέρεται στο θέμα στην ert με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μειώνεται ο πληθυσμός των πουλιών στις γεωργικές περιοχές της Γαλλίας
Με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς εξαφανίζονται στη Γαλλία τα πουλιά που ζουν σε γεωργικές περιοχές. Σύμφωνα με σχετική προειδοποίηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της χώρας, ο πληθυσμός των πουλιών στις εν λόγω περιοχές είναι κατά μέσο όρο μειωμένος κατά 1/3 τα τελευταία 15 χρόνια (για είδη όπως ο Κορυδαλλός, ο Θαμνοτσιροβάκος ή η Εμπερίζα) φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στη δυτική Ευρώπη.
Το φαινόμενο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχεδόν «οικολογική καταστροφή» σημείωσε ιδιαίτερα αυξητική τάση το 2016 και το 2017, αναφέρουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS).

Ο Γκρεγκουάρ Λοίς, αναπληρωτής διευθυντής της ερευνητικής ομάδας που παρακολουθεί τον πληθυσμό των πουλιών αναφέρει: «Δεν ρισκάρουμε να πούμε ότι οι πρακτικές των γεωργών επιταχύνουν τη μείωση του πληθυσμού των πουλιών αυτών», καθώς, όπως παρατηρήθηκε, ο πληθυσμός των πουλιών δεν μειώθηκε στο ίδιο ποσοστό σε όλες τις γεωργικές περιοχές της Γαλλίας.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) από το 1995 στην περιοχή Ντε-Σεβρ, σε 160 ζώνες μίας τυπικής γαλλικής πεδιάδας όπου καλλιεργούνται δημητριακά, τα πουλιά είδαν τον πληθυσμό τους να μειώνεται με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, πιθανότατα λόγω της εξαφάνισης των εντόμων (με τα οποία τρέφονται τα πουλιά) εξαιτίας της νέας γενιάς εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται από τους γεωργούς.
Η εντατικοποίηση των γεωργικών μεθόδων κατά τα τελευταία 25 χρόνια (ιδιαίτερα την περίοδο 2008-2009 με το τέλος της αγρανάπαυσης που επέβαλε η Κοινή Αγροτική Πολιτική), η ραγδαία αύξηση των τιμών του σιταριού, η επαναφορά της τροπολογίας για την ποσότητα νιτρικών που επέτρεπε να περιέχει το υψηλού πρωτεϊνικού περιεχομένου σιτάρι, αλλά και η χρήση εντομοκτόνων συνέπεσαν με την μεγάλη εξαφάνιση των πουλιών, αναφέρουν οι ειδικοί.
http://www.ert.gr/eidiseis/epistimi/mei ... s-gallias/

από ότι είδα υπάρχει ήδη άλλο ένα νήμα σχετικά με μια ενδιαφέρουσα (κατά την γνώμη μου) παραπομπή.

viewtopic.php?f=15&t=429&p=1876&hilit=% ... 3d3e#p1876

Image
Return to “Υγεία”

cron