freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Αξιόλογα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης

User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Αξιόλογα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης

Postby sceptic_st » Sat Dec 09, 2017 2:37 pm

Σίγουρα υπάρχουν πολλά βιβλία που μπορεί να διαβάσει κάποιος χωρίς ειδικές γνώσεις και να κατανοήσει σε γενικές γραμμές επιστημονικά θέματα που τον ενδιαφέρουν.User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Re: Αξιόλογα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης

Postby sceptic_st » Sat Dec 09, 2017 2:38 pm

Έχοντας διαβάσει ένα άλλο βιβλίο του ίδιου συγγραφέα χαίρομαι που βλέπω ότι έχει εκδοθεί ένα ακόμα από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης. Δεν συμφωνώ γενικά με τον Ματτ Ρίντλεϋ, αλλά οι απόψεις του ανοίγουν νέους δρόμους σκέψης στο μυαλό μου.

Αν και δεν θα τον θεωρούσα νεοφιλελεύθερο, είναι ο μόνος συγγραφέας που έχω δει να εκλογικεύει κάποιες απόψεις που πλησιάζουν προς τον νεοφιλελευθερισμό. Όπως τα προβλήματα κεντρικής διαχείρησης και την σημασία του εμπορίου.
Οπότε τον συνιστώ ανεπιφύλακτα προς όλους τους φίλους νεοφιλελέ σαν μια εξαιρετική πηγή πληροφόρησης, τουλάχιστον στο βιβλίο του "Οι ρίζες της αρετής", και υποψιάζομαι ότι και το βιβλίο που παραπέμπει το νήμα θα είναι αρκετά καλό ανάγνωσμα για μια ουσιαστική πολιτική προσέγγιση.

Βέβαια ο τύπος δεν είναι νεοφιλελεύθερος. Έτσι για τους αριστερούς και κεντρόους ή γενικά για τους φιλελεύθερους (και όχι νεο....) το βιβλίο "Οι ρίζες της αρετής" νομίζω ότι προσφέρει μια νέα ματιά στην έννοια της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του αλτρουισμού.

https://www.cup.gr/book/orthologiki-esiodoxia/

Image
Last edited by sceptic_st on Sat Dec 09, 2017 5:50 pm, edited 1 time in total.User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Re: Αξιόλογα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης

Postby sceptic_st » Sat Dec 09, 2017 5:41 pm

Το βιβλίο "Η τύχη και η αναγκαιότητα" του Ζακ Μονό (Monod, Jacques, 1910-1976) αν και έχει αρκετά χρόνια στην πλάτη του πραγματεύεται ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα σχετικά με την εξελικτική βιολογία. Τις έννοιες του τυχαίου και του αναγκαστικού στα πλαίσια της εξέλιξης.

Επισημαίνει την διαφορά μεταξύ τυχαίου σε κβαντικό επίπεδο, του απροσδιόριστου στην πράξη, αλλά κυρίως του γεγονότος που δεν εμφανίζει αιτιατή σχέση συνθηκών με κάποιο προσδοκούμενο αποτέλεσμα. Εξηγεί μάλιστα και την έννοια της αναγκαιότητας που παράγει βαθμιαία τις αλλαγές.
Έχουν κυκλοφορήσει πολλά σχετικά βιβλία με τα χρόνια, αλλά νομίζω ότι ως προς την κατανόηση της "τύχης" παραμένει μια εξαιρετική επιλογή.

http://www.biblionet.gr/book/19347/Mono ... F%84%CE%B1

ImageUser avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Re: Αξιόλογα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης

Postby sceptic_st » Sat Dec 09, 2017 5:48 pm

Ανέφερα ποιο πάνω το βιβλίο "Οι ρίζες της αρετής" του Ματ Ρίντλεϋ. Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική προσπάθεια κατανόησης της ανθρώπινης κοινωνίας με όρους βιολογίας.
Οι έννοιες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, του αλτρουισμού, το εμπόριο, οι "πρωτόγονες" κοινωνίες, τα προβλήματα κάθετης οργάνωσης, ακόμα και οι ρίζες της κρεοφαγίας, παρουσιάζονται σε ένα συνεκτικό πόνημα, με εντυπωσιακό τρόπο.
Συνίσταται ανεπιφύλακτα.

https://www.kastaniotis.com/book/960-03-2313-5

ImageUser avatar
Vania_st
Posts: 42
Joined: Fri Oct 13, 2017 10:38 am

Re: Αξιόλογα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης

Postby Vania_st » Tue Feb 06, 2018 10:52 am

Image
Το βιβλίο Κώδικες και μυστικά του Singh Simon κάνει μια αρκετά αναλυτική αναφορά στο θέμα της κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ρίχνει μια ματιά στο μέλλον.
Δεν ξέρω αν κάποιος θα έχει την υπομονή να κατανοήσει τις τεχνικές που εφαρμόζουν οι κρυπτογράφοι και οι κρυπαναλυτές, αλλά θα μάθει αρκετά πράγματα για την ιστορία, με ποιο γοητευτικό σημείο (για μένα) το σπάσιμο του "αίνιγμα" από τους συμμάχους κατά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Θα καταλάβει γιατί και κατά πόσο τα κρυπτογραφημένα δεδομένα του είναι ανασφαλή και αν πρέπει να εμπιστεύεται την ψηφιακή υπογραφή. Και αν πραγματικά έχει κέφι θα παλέψει με κάποια κρυπτογραφήματα πρόκληση από τον συγγραφέα του βιβλίου.
Return to “Φυσική Μαθηματικά και άλλες "θετικές" επιστήμες”

cron