freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Scan-άροντας

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Scan-άροντας

Postby osho_st » Thu Apr 12, 2018 1:51 pm

Τι πρέπει να έχει κανείς υπόψη όταν θέλει να σκανάρει μια εικόνα;
Ναι ξέρω, πως οι περισσότεροι σήμερα χρησιμοποιούν μια φωτογραφική για να τελειώσουν στα γρήγορα, αλλά αν θέλουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μάλλον θα πρέπει να πάμε σε ένα επίπεδο σκάνερ.


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Scanάροντας (2)

Postby osho_st » Thu Apr 12, 2018 2:26 pm

Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι εκτός από το harware, που φυσικά θέλουμε να είναι καλό, θέλουμε και ένα software για να το δουλέψουμε που να μας δίνει σημαντικό έλεγχο λειτουργιών.
Θα πρέπει να επιτρέπει στον χρήστη, σώσιμο σε φορμάτ χωρίς συμπίεση, να δίνει πολλές επιλογές ανάλυσης, δυνατότητα να επιλέξουμε ένα χώρο χρώματος κατάλληλο (όπως το adobe rgb), 48 bit ανάλυση, μείωση του ράστερ, ρύθμιση λευκού, κοντράστ και ότι άλλο καλοδεχούμενο...

Το ιδανικό είναι το πρόγραμμα που συνοδεύει το σκάνερ, εκτός από driver να μας δίνει και λογισμικό με τέτοιες δυνατότητες, θα δουλεύει χωρίς προβλήματα.
Δυστυχώς μερικές εταιρίες, ιδίως στα φτηνά μοντέλα και τις πολυμηχανές, δίνουν πολλά καλούδια για τον άσχετο, και πολύ λίγα για τον χρήστη που θέλει να πετύχει το καλύτερο δυνατό.
Αν η μαμά εταιρία δεν μας εφοδιάζει με κάτι αρκετά καλό, θα πρέπει να ψάξουμε σε εξτρά λογισμικό. Με μια πρόχειρη ματιά νομίζω ότι το SilverFast, το VueScan και το PaperScan μας προσφέρουν αρκετό έλεγχο (το PaperScan έχει και μια δωρεάν εκδοχή που νομίζω ότι δουλεύει αρκετά καλά).

------------
Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει 5 σκάνερ της epson, όχι τα πλέον φτηνά, αλλά ούτε και τα πλέον ακριβά, και όλα είχαν ικανοποιητικό software. Σου δείναν την επιλογή να χρησιμοποιήσεις ένα στοιχειώδες και εύκολο στην χρήση πρόγραμμα ή ένα με πολλαπλές επιλογές.


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Scanάροντας (3)

Postby osho_st » Thu Apr 12, 2018 2:41 pm

Βέβαια θέλουμε και να έχουμε ένα καλό σκάνερ από πλευράς hardware. Ευτυχώς τα περισσότερα σκάνερ έχουν πλέον και την μεγαλύτερη ανάλυση που θα χρειαστείτε για εικόνες, ενώ αρκετά υποστηρίζουν και σκανάρισμα διαφανειών, κάτι που στην πράξη απαιτεί πολύ υψηλή ανάλυση.
Από ότι βλέπω σήμερα με 85€ παίρνουμε ένα αρκετά καλό κομμάτι με ανάλυση 4800x4800 και με 155€ ένα 4800 dpi x 9600 με πρόβλεψη για διαφάνειες. Αν η τσέπη σας το αντέχει με τα 155€ θα καθαρίσετε για πολύ καιρό....
Αυτά για ένα σκάνερ εικόνων. Βέβαια για ειδικές ανάγκες, όπως πολλαπλά αυτόματα σκαναρίσματα, Barcode, φορητά, θα χρειαστείτε ποιο εξειδικευμένο μηχάνημα. Σε σχέση με τα πολυμηχανήματα, η γνώμη μου είναι να τα αφήνετε για χρήση γραφείου, έχουν μικρό κόστος αναλογικά, μικρό όγγο και πολύ απλή χρήση, αλλά συνήθως το πληρώνετε με περιορισμένες δυνατότητες.

Όπως θα καταλάβατε και από το προηγούμενο ποστ, εγώ προτιμώ epson, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλά ή και καλύτερα σε άλλες μάρκες. Απλά έχοντας δει εδώ και χρόνια μηχανήματα της epson να δίνουν επαγγελματική ποιότητα και έλεγχο από μηχανήματα χαμηλού κόστους, δεν μπαίνω σε πειρασμό...


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Scanάροντας (4)

Postby osho_st » Thu Apr 19, 2018 8:56 pm

Πάμε τώρα να δούμε τις ρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα σε εικόνες.

Επειδή είμαστε ή θα γίνουμε, προχωρημένοι χρήστες, αν το πρόγραμμα έχει απλή και προχωρημένη μορφή, είναι προφανές το που θα πάμε....

Ανάλυση. Ο γενικός κανόνας είναι ότι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ανάλυση μεγαλύτερη από 300dpi, που είναι το γενικά αποδεκτό για καλές εκτυπώσεις. 400 έως και 600 είναι αρκετά. Αν βέβαια η εικόνα είναι σε μέγεθος Α4 και θα τυπώσουμε σε 4Χ5cm, είναι μάλλον υπερβολή να φτιάξουμε τόσο μεγάλο αρχείο.

Χώρος χρώματος. Εδώ θα πρέπει να ψάξουμε πιθανά στις επιλογές του προγράμματος και όχι στις ρυθμίσεις που προσφέρονται άμεσα για κάθε εικόνα. Το θέμα του χώρου χρώματος και γιατί υπάρχουν ένα κάρο από δάφτους, είναι μια πονεμένη και δύσκολη ιστορία, η περιγραφή του θέλει χρόνο και κόπο. Οπότε παρακάμπτω τα δύσκολα και πάω στο συμπέρασμα. Μια καλή επιλογή είναι το adobe RGB (1998) ή και το απλό adobe RGB. Οι επιλογές sRGB, είναι κατώτερες, και ακόμα και αν σας ζητάνε να δώσετε τις φωτογραφίες σε αυτό τον χώρο χρώματος, είναι προτιμότερο να τις μετατρέψετε μετά μια και το adobe RGB είναι ευρύτερος από το sRGB (το s που σημαίνει super δεν τον κάνει σούπερ).
Δεν ξέρω αν υπάρχει κανένα πρόγραμμα που να σας δίνει επιλογή να σκανάρετε σε SMYK, αλλά αν τυχόν υπάρχει μην το διανοηθείτε. Το σκάνερ σας βλέπει σε RGB και το SMYK είναι χώρος χρώματος για τυπογραφείο και εκτυπώσεις (σημ. ο εκτυπωτής σας κάνει την μετατροπή χωρίς να χρειάζεται την βοήθειά σας). Και κυρίως το SMYK είναι χώρος μικρότερης έκτασης (αν σας πει κανείς πως είναι μεγαλύτερος, μπερδεύει την έκτασή του με την κατασκευή του, για ποιο αναλυτικά ψάξτε το).

Μορφή αρχείων. Τα περισσότερα σκάνερ στις ρυθμίσεις δίνουν επιλογή ενός αρχείου απωλεστικής συμπίεσης, μάλλον jpg και ενός ασυμπίεστου αρχείου, συνήθως tiff. Όσο καλή και να είναι η συμπίεση jpg, και είναι, δεν παύει να είναι απωλεστική, δηλαδή χάνουμε κάποια πληροφορία από αυτή που βλέπει το σκάνερ μας. Οπότε θα προτιμήσουμε αρχεία ασυμπίεστα, για να τα επεξεργαστούμε εμείς με την ησυχία μας. Η πληροφορία που χάνεται ποτέ δεν ανακτάτε....

24 ή 48bit? Τα περισσότερα σκάνερ έχουν σήμερα και τις δύο επιλογές. Για τον αμύητο μοιάζει παράλογο μια και οι εκτυπώσεις αλλά και η προβολή γίνονται σε 24bit. Τι να τα κάνουμε, έστω και αν υπάρχει η περίσσια αυτή πληροφορία, αφού δεν θα την δούμε, και μεγενθύνει υπερβολικά τα αρχεία μας χωρίς λόγο. Λοιπόν υπάρχει λόγος. Αν το σκάνερ σας βλέπει στα 48bit, και επειδή κατά την επεξεργασία, δυστυχώς συχνά χάνουμε αρκετή πληροφορία, με τα 48 θα πετύχουμε ένα ποιο ομαλό αποτέλεσμα από ότι από τα 24. Οπότε κάνουμε την βασική τουλάχιστον επεξεργασία εικόνας στο πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε (gimp ή photoshop συνήθως), και μετά αν θέλουμε να μην ξοδευόμαστε σε terabite δίσκους και σε υπερυπολογιστές για να διαχειριστούμε τις εικόνες τις κάνουμε 24άρες. Αλλά ξεκινάμε από τα 48.

Αυτά σαν πρώτες οδηγίες και έχει ο Θεός....


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Re: Scanάροντας

Postby osho_st » Thu Apr 19, 2018 8:59 pm

Ξέχασα. Αν σκανάρουμε καμιά διαφάνεια 35mm από τις αναλογικές μηχανές μας, τότε θα πάμε σε πολύ υψηλότερη ανάλυση από τα 400 ή 600 dpi. Θα πάμε όσο πιο ψηλά επιτρέψει το σκάνερ μας, η υπομονή μας και ο διαθέσιμος χώρος στο δίσκο...


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Re: Scanάροντας

Postby osho_st » Fri Jun 08, 2018 7:19 pm

μερικές ακόμα ρυθμίσεις.
Συχνά θα βρείτε δυνατότητα για εξάλειψη σκόνης. Γενικά δεν συμπαθώ το αποτέλεσμα, νομίζω ότι γίνεται καλύτερα στο πρόγραμμα επεξεργασίας. Αλλά δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε.

Όξυνση λεπτομέρειας. Μην σας παραξενέψει που η επιλογή συνήθως έχει όνομα το οποίο παραπέμπει στο αντίθετο, ας πούμε un-sharp . Είναι ένα από τα περίεργα της οπτικής και της φωτογραφίας. Και εδώ πάντως προτιμώ να γίνεται η δουλειά στο πρόγραμμα επεξεργασίας. Άλλωστε η θεωρία λέει πως η όξυνση είναι το τελευταίο στάδιο στην επεξεργασία εικόνας, και έχει δίκιο, μια και κατά την όξυνση χάνουμε κάτι ψιλά από πληροφορία.

Ρύθμιση κοντράστ. Στους περισσότερους αρέσουν εικόνες με ένα σχετικά έντονο κοντράστ. Μην παρασυρθείτε! Μείνετε σε ένα στοιχειωδώς ανεκτό κοντράστ. Είναι σίγουρα προτιμότερο να το εφαρμόσετε μετά. Και αυτό γιατί το αυξημένο κοντράστ σημαίνει πως χάνονται μερικές λεπτομέρειες - πληροφορία, από τις σκοτεινές και κυρίως τις φωτεινές περιοχές.

Ράστερ. Οι εικόνες που θα σκανάρεται αποτελούνται από κάποιες μικρές κουκκίδες. Κανονικά αυτές δεν είναι ορατές στο μάτι, αλλά σε εικόνες κακής ανάλυσης φαίνονται. Για παράδειγμα σε εφημερίδες. Τα σκάνερ συνήθως κάνουν αρκετά καλή δουλειά στον περιορισμό του φαινομένου, οπότε διαλέξτε την ποιότητα της εικόνας από τις επιλογές (συνήθως είναι 2-3 επιλογές) και σκανάρετε. Πιθανά θα χρειαστεί ένα ακόμα φιλτράρισμα για να εξαλειφθεί το ράστερ της εικόνας. Το photoshop έχει ένα εξαιρετικό φίλτρο που κάνει για αυτή την δουλειά. filter/ noise / despeckle

Λευκό και Μαύρο. Μια ρύθμιση που προσφέρουν τα σκάνερ, είναι ο ορισμός του λευκού και του μαύρου. Αφού ανοίξετε την συγκεκριμένη επιλογή, πηγαίνετε τον κέρσορα σε μια περιοχή που είναι λευκή και δηλώνετε ότι εδώ είναι λευκό, και αντίστοιχα κάπου που είναι μαύρο. Η πρακτική αυτή επιτρέπει στο σκάνερ να αξιοποιήσει λίγο καλύτερα την περιοχή με τους ενδιάμεσου τόνους. Πάντως εγώ σπάνια την χρησιμοποιώ, γιατί τείνει να αυξάνει το κοντράστ (στο σκάνερ μου), περισσότερο από όσο θα ήθελα. Αλλά σε μια φτωχή εικόνα σε πληροφορία ίσως κάνει δουλειά.


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Re: Scanάροντας

Postby osho_st » Fri Jun 08, 2018 7:26 pm

Τα περισσότερα σκάνερ, μάλλον όλα σήμερα, έρχονται με μια λευκή επιφάνεια που πιέζει την εικόνα που σκαν άρουμε στο τζάμι. Και καλά κάνουν στις περισσότερες περιπτώσεις, ιδίως για τον ερασιτέχνη.
Όμως οι εικόνες που σκανάρουμε έχουν την κακή συνήθεια να είναι τυπωμένες σε ένα χαρτί που δεν είναι 100% αδιαπέραστο από το φως, και μάλιστα το ισχυρό φως του σκάνερ. Και την ακόμα χειρότερη συνήθεια, να έχουν και στο πίσω μέρος γράμματα, εικόνες ή γραμμές ή και χρώματα. Όλα αυτά "περνάνε" λόγο της διαπερατότητας και του λευκού καπακιού στην εικόνα που σκανάρουμε. Και ιδίως αν έχουμε κάτι χωρίς ζωηρά χρώμματα και αρκετά διαπερατό χαρτί, θα βλαστημήσουμε....

Η λύση είναι απλή. Πίσω από την εικόνα μας, βάζουμε ένα κατάμαυρο ματ (και όχι γυαλιστερό) χαρτί. Οπότε η ανακλαστικότητα του καπακιού μηδενίζεται και η πίσω πληροφορία από την εικόνα μας χάνεται μέσα στο μαύρο. Μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να θέλει λίγο περισσότερο επεξεργασία στο κοντράστ και προσοχή, αλλά έχουμε σωθεί....


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Re: Scanάροντας

Postby osho_st » Fri Jun 08, 2018 7:29 pm

Σήμερα η υψηλή ανάλυση των φωτογραφικών ή και των κινητών, με την ευκολία χρήσης, έχει στείλει στην αχρηστία τα περισσότερα σκάνερ. Πάντως εξακολουθούν και πλεονεκτούν σε μερικά σημεία, όπως σε φωτισμό και προοπτική. Αν θέλουμε να ξεζουμίσουμε την πληροφορία από μια εικόνα που αντιγράφουμε, το σκάνερ είναι, και μάλλον θα είναι για καιρό η καλύτερη λύση.


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Re: Scan-άροντας

Postby osho_st » Tue Jul 24, 2018 1:09 pm

Τι κάνουμε όμως αν το αποτέλεσμά μας έχει ευδιάκριτο "ράστερ";
Η ποιο απλή λύση που βρήκα είναι το φίλτρο despeckle. Θα το βρείτε στην κατηγορία noise. Σε πολλές περιπτώσεις έχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα στο ράστερ.


Η απελευθέρωση από το γνωστό.


Return to “Φωτογραφία και βίντεο”

cron