freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Scanάροντας

User avatar
osho
Site Admin
Posts: 280
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Scanάροντας

Postby osho » Thu Apr 12, 2018 1:51 pm

Τι πρέπει να έχει κανείς υπόψη όταν θέλει να σκανάρει μια εικόνα;
Ναι ξέρω, πως οι περισσότεροι σήμερα χρησιμοποιούν μια φωτογραφική για να τελειώσουν στα γρήγορα, αλλά αν θέλουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μάλλον θα πρέπει να πάμε σε επείπεδο σκάνερ.


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho
Site Admin
Posts: 280
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Scanάροντας (2)

Postby osho » Thu Apr 12, 2018 2:26 pm

Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι εκτός από το harware, που φυσικά θέλουμε να είναι καλό, θέλουμε και ένα software για να το δουλέψουμε που να μας δίνει σημαντικό έλεγχο λειτουργιών.
Θα πρέπει να επιτρέπει στον χρήστη, σώσιμο σε φορμάτ χωρίς συμπίεση, να δίνει πολλές επιλογές ανάλυσης, δυνατότητα να επιλέξουμε ένα χώρο χρώματος κατάλληλο (όπως το adobe rgb), 48 bit ανάλυση, μείωση του ράστερ, ρύθμιση λευκού, κοντράστ και ότι άλλο καλοδεχούμενο...

Το ιδανικό είναι το πρόγραμμα που συνοδεύει το σκάνερ, εκτός από driver να μας δίνει και λογισμικό με τέτοιες δυνατότητες, θα δουλεύει χωρίς προβλήματα.
Δυστυχώς μερικές εταιρίες, ιδίως στα φτηνά μοντέλα και τις πολυμηχανές, δίνουν πολλά καλούδια για τον άσχετο, και πολύ λίγα για τον χρήστη που θέλει να πετύχει το καλύτερο δυνατό.
Αν η μαμά εταιρία δεν μας εφοδιάζει με κάτι αρκετά καλό, θα πρέπει να ψάξουμε σε εξτρά λογισμικό. Με μια πρόχειρη ματιά νομίζω ότι το SilverFast, το VueScan και το PaperScan μας προσφέρουν αρκετό έλεγχο (το PaperScan έχει και μια δωρεάν εκδοχή που νομίζω ότι δουλεύει αρκετά καλά).

------------
Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει 5 σκάνερ της epson, όχι τα πλέον φτηνά, αλλά ούτε και τα πλέον ακριβά, και όλα είχαν ικανοποιητικό software. Σου δείναν την επιλογή να χρησιμοποιήσεις ένα στοιχειώδες και εύκολο στην χρήση πρόγραμμα ή ένα με πολλαπλές επιλογές.


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho
Site Admin
Posts: 280
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Scanάροντας (3)

Postby osho » Thu Apr 12, 2018 2:41 pm

Βέβαια θέλουμε και να έχουμε ένα καλό σκάνερ από πλευράς hardware. Ευτυχώς τα περισσότερα σκάνερ έχουν πλέον και την μεγαλύτερη ανάλυση που θα χρειαστείτε για εικόνες, ενώ αρκετά υποστηρίζουν και σκανάρισμα διαφανειών, κάτι που στην πράξη απαιτεί πολύ υψηλή ανάλυση.
Από ότι βλέπω σήμερα με 85€ παίρνουμε ένα αρκετά καλό κομμάτι με ανάλυση 4800x4800 και με 155€ ένα 4800 dpi x 9600 με πρόβλεψη για διαφάνειες. Αν η τσέπη σας το αντέχει με τα 155€ θα καθαρίσετε για πολύ καιρό....
Αυτά για ένα σκάνερ εικόνων. Βέβαια για ειδικές ανάγκες, όπως πολλαπλά αυτόματα σκαναρίσματα, Barcode, φορητά, θα χρειαστείτε ποιο εξειδικευμένο μηχάνημα. Σε σχέση με τα πολυμηχανήματα, η γνώμη μου είναι να τα αφήνετε για χρήση γραφείου, έχουν μικρό κόστος αναλογικά, μικρό όγγο και πολύ απλή χρήση, αλλά συνήθως το πληρώνετε με περιορισμένες δυνατότητες.

Όπως θα καταλάβατε και από το προηγούμενο ποστ, εγώ προτιμώ epson, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλά ή και καλύτερα σε άλλες μάρκες. Απλά έχοντας δει εδώ και χρόνια μηχανήματα της epson να δίνουν επαγγελματική ποιότητα και έλεγχο από μηχανήματα χαμηλού κόστους, δεν μπαίνω σε πειρασμό...


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho
Site Admin
Posts: 280
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Scanάροντας (4)

Postby osho » Thu Apr 19, 2018 8:56 pm

Πάμε τώρα να δούμε τις ρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα σε εικόνες.

Επειδή είμαστε ή θα γίνουμε, προχωρημένοι χρήστες, αν το πρόγραμμα έχει απλή και προχωρημένη μορφή, είναι προφανές το που θα πάμε....

Ανάλυση. Ο γενικός κανόνας είναι ότι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ανάλυση μεγαλύτερη από 300dpi, που είναι το γενικά αποδεκτό για καλές εκτυπώσεις. 400 έως και 600 είναι αρκετά. Αν βέβαια η εικόνα είναι σε μέγεθος Α4 και θα τυπώσουμε σε 4Χ5cm, είναι μάλλον υπερβολή να φτιάξουμε τόσο μεγάλο αρχείο.

Χώρος χρώματος. Εδώ θα πρέπει να ψάξουμε πιθανά στις επιλογές του προγράμματος και όχι στις ρυθμίσεις που προσφέρονται άμεσα για κάθε εικόνα. Το θέμα του χώρου χρώματος και γιατί υπάρχουν ένα κάρο από δάφτους, είναι μια πονεμένη και δύσκολη ιστορία, η περιγραφή του θέλει χρόνο και κόπο. Οπότε παρακάμπτω τα δύσκολα και πάω στο συμπέρασμα. Μια καλή επιλογή είναι το adobe RGB (1998) ή και το απλό adobe RGB. Οι επιλογές sRGB, είναι κατώτερες, και ακόμα και αν σας ζητάνε να δώσετε τις φωτογραφίες σε αυτό τον χώρο χρώματος, είναι προτιμότερο να τις μετατρέψετε μετά μια και το adobe RGB είναι ευρύτερος από το sRGB (το s που σημαίνει super δεν τον κάνει σούπερ).
Δεν ξέρω αν υπάρχει κανένα πρόγραμμα που να σας δίνει επιλογή να σκανάρετε σε SMYK, αλλά αν τυχόν υπάρχει μην το διανοηθείτε. Το σκάνερ σας βλέπει σε RGB και το SMYK είναι χώρος χρώματος για τυπογραφείο και εκτυπώσεις (σημ. ο εκτυπωτής σας κάνει την μετατροπή χωρίς να χρειάζεται την βοήθειά σας). Και κυρίως το SMYK είναι χώρος μικρότερης έκτασης (αν σας πει κανείς πως είναι μεγαλύτερος, μπερδεύει την έκτασή του με την κατασκευή του, για ποιο αναλυτικά ψάξτε το).

Μορφή αρχείων. Τα περισσότερα σκάνερ στις ρυθμίσεις δίνουν επιλογή ενός αρχείου απωλεστικής συμπίεσης, μάλλον jpg και ενός ασυμπίεστου αρχείου, συνήθως tiff. Όσο καλή και να είναι η συμπίεση jpg, και είναι, δεν παύει να είναι απωλεστική, δηλαδή χάνουμε κάποια πληροφορία από αυτή που βλέπει το σκάνερ μας. Οπότε θα προτιμήσουμε αρχεία ασυμπίεστα, για να τα επεξεργαστούμε εμείς με την ησυχία μας. Η πληροφορία που χάνεται ποτέ δεν ανακτάτε....

24 ή 48bit? Τα περισσότερα σκάνερ έχουν σήμερα και τις δύο επιλογές. Για τον αμύητο μοιάζει παράλογο μια και οι εκτυπώσεις αλλά και η προβολή γίνονται σε 24bit. Τι να τα κάνουμε, έστω και αν υπάρχει η περίσσια αυτή πληροφορία, αφού δεν θα την δούμε, και μεγενθύνει υπερβολικά τα αρχεία μας χωρίς λόγο. Λοιπόν υπάρχει λόγος. Αν το σκάνερ σας βλέπει στα 48bit, και επειδή κατά την επεξεργασία, δυστυχώς συχνά χάνουμε αρκετή πληροφορία, με τα 48 θα πετύχουμε ένα ποιο ομαλό αποτέλεσμα από ότι από τα 24. Οπότε κάνουμε την βασική τουλάχιστον επεξεργασία εικόνας στο πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε (gimp ή photoshop συνήθως), και μετά αν θέλουμε να μην ξοδευόμαστε σε terabite δίσκους και σε υπερυπολογιστές για να διαχειριστούμε τις εικόνες τις κάνουμε 24άρες. Αλλά ξεκινάμε από τα 48.

Αυτά σαν πρώτες οδηγίες και έχει ο Θεός....


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho
Site Admin
Posts: 280
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Re: Scanάροντας

Postby osho » Thu Apr 19, 2018 8:59 pm

Ξέχασα. Αν σκανάρουμε καμιά διαφάνεια 35mm από τις αναλογικές μηχανές μας, τότε θα πάμε σε πολύ υψηλότερη ανάλυση από τα 400 ή 600 dpi. Θα πάμε όσο πιο ψηλά επιτρέψει το σκάνερ μας, η υπομονή μας και ο διαθέσιμος χώρος στο δίσκο...


Η απελευθέρωση από το γνωστό.


Return to “Φωτογραφία και βίντεο”