Postby osho » Thu Apr 19, 2018 8:56 pm
Πάμε τώρα να δούμε τις ρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα σε εικόνες.
Επειδή είμαστε ή θα γίνουμε, προχωρημένοι χρήστες, αν το πρόγραμμα έχει απλή και προχωρημένη μορφή, είναι προφανές το που θα πάμε....
Ανάλυση. Ο γενικός κανόνας είναι ότι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ανάλυση μεγαλύτερη από 300dpi, που είναι το γενικά αποδεκτό για καλές εκτυπώσεις. 400 έως και 600 είναι αρκετά. Αν βέβαια η εικόνα είναι σε μέγεθος Α4 και θα τυπώσουμε σε 4Χ5cm, είναι μάλλον υπερβολή να φτιάξουμε τόσο μεγάλο αρχείο.
Χώρος χρώματος. Εδώ θα πρέπει να ψάξουμε πιθανά στις επιλογές του προγράμματος και όχι στις ρυθμίσεις που προσφέρονται άμεσα για κάθε εικόνα. Το θέμα του χώρου χρώματος και γιατί υπάρχουν ένα κάρο από δάφτους, είναι μια πονεμένη και δύσκολη ιστορία, η περιγραφή του θέλει χρόνο και κόπο. Οπότε παρακάμπτω τα δύσκολα και πάω στο συμπέρασμα. Μια καλή επιλογή είναι το adobe RGB (1998) ή και το απλό adobe RGB. Οι επιλογές sRGB, είναι κατώτερες, και ακόμα και αν σας ζητάνε να δώσετε τις φωτογραφίες σε αυτό τον χώρο χρώματος, είναι προτιμότερο να τις μετατρέψετε μετά μια και το adobe RGB είναι ευρύτερος από το sRGB (το s που σημαίνει super δεν τον κάνει σούπερ).
Δεν ξέρω αν υπάρχει κανένα πρόγραμμα που να σας δίνει επιλογή να σκανάρετε σε SMYK, αλλά αν τυχόν υπάρχει μην το διανοηθείτε. Το σκάνερ σας βλέπει σε RGB και το SMYK είναι χώρος χρώματος για τυπογραφείο και εκτυπώσεις (σημ. ο εκτυπωτής σας κάνει την μετατροπή χωρίς να χρειάζεται την βοήθειά σας). Και κυρίως το SMYK είναι χώρος μικρότερης έκτασης (αν σας πει κανείς πως είναι μεγαλύτερος, μπερδεύει την έκτασή του με την κατασκευή του, για ποιο αναλυτικά ψάξτε το).
Μορφή αρχείων. Τα περισσότερα σκάνερ στις ρυθμίσεις δίνουν επιλογή ενός αρχείου απωλεστικής συμπίεσης, μάλλον jpg και ενός ασυμπίεστου αρχείου, συνήθως tiff. Όσο καλή και να είναι η συμπίεση jpg, και είναι, δεν παύει να είναι απωλεστική, δηλαδή χάνουμε κάποια πληροφορία από αυτή που βλέπει το σκάνερ μας. Οπότε θα προτιμήσουμε αρχεία ασυμπίεστα, για να τα επεξεργαστούμε εμείς με την ησυχία μας. Η πληροφορία που χάνεται ποτέ δεν ανακτάτε....
24 ή 48bit? Τα περισσότερα σκάνερ έχουν σήμερα και τις δύο επιλογές. Για τον αμύητο μοιάζει παράλογο μια και οι εκτυπώσεις αλλά και η προβολή γίνονται σε 24bit. Τι να τα κάνουμε, έστω και αν υπάρχει η περίσσια αυτή πληροφορία, αφού δεν θα την δούμε, και μεγενθύνει υπερβολικά τα αρχεία μας χωρίς λόγο. Λοιπόν υπάρχει λόγος. Αν το σκάνερ σας βλέπει στα 48bit, και επειδή κατά την επεξεργασία, δυστυχώς συχνά χάνουμε αρκετή πληροφορία, με τα 48 θα πετύχουμε ένα ποιο ομαλό αποτέλεσμα από ότι από τα 24. Οπότε κάνουμε την βασική τουλάχιστον επεξεργασία εικόνας στο πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε (gimp ή photoshop συνήθως), και μετά αν θέλουμε να μην ξοδευόμαστε σε terabite δίσκους και σε υπερυπολογιστές για να διαχειριστούμε τις εικόνες τις κάνουμε 24άρες. Αλλά ξεκινάμε από τα 48.
Αυτά σαν πρώτες οδηγίες και έχει ο Θεός....
Η απελευθέρωση από το γνωστό.