freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και όχι μόνο....

κατοικίδια, μαγειρική, μοντελισμός, συλλογές κ.α.

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Ashleigh and Pudsey

Postby osho_st » Wed Apr 22, 2015 2:28 pmΗ απελευθέρωση από το γνωστό.

sofi
Posts: 7
Joined: Fri Apr 24, 2015 2:12 pm

αν χάσατε ή αν βρίκατε κάποιο σκύλο....

Postby sofi » Wed Feb 17, 2016 4:40 pm

Στην ποιο κάτω ομάδα θα βρείτε αναρτήσεις για σκυλιά που βρέθηκαν και αναζητούνται οι ιδιοκτήτες, ή που έχουν ξεμείνει αδέσποτα. Μπορείτε να αναρτήσετε και εσείς αν έχετε βρει ή χάσει κάποιο.
https://www.facebook.com/groups/442386255967141/
ImageUser avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Σκύλοι στις παραλίες.

Postby orestis_ts » Thu Jul 07, 2016 11:35 am

Σκύλοι στις παραλίες.

Οι παραλίες είναι για τους ανθρώπους, οι σκύλοι μεταφέρουν ασθένειες, μαζεύουν αδέσποτους, κατουράνε τα πράγματά μας, θα δαγκώσουν τα παιδιά μας.

Μια και πρόσφατα επισημοποιήθηκε το δικαίωμα να έχει ένας ιδιοκτήτης τον σκύλο του παρέα στην θάλασσα, είναι αναμενόμενο να εμφανίζονται τέτοια σχόλια.

Να ξεκινήσω από μια παρανόηση. Οι παραλίες δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο περιβάλλον. Είναι μέρος του ευρύτερου οικολογικού περιβάλλοντος στο οποίο διαβιούν άνθρωποι και ζώα. Εξαίρεση μπορεί να αποτελεί μια κλειστή οργανωμένη παραλία (και όχι φυσικά μια παραλία που κάποιος απλώνει ομπρέλες). Έτσι η παρουσία τους σε μια παραλία είναι αναμενόμενη και θεμιτή, μια και αποτελεί μέρος του περιβάλλοντος που διαβιούν διαχρονικά.

Ειδικότερα τα οικόσιτα ζώα είναι σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένα και απο-παρασιτομένα, τουλάχιστον αυτά που οι ιδιοκτήτες τους τα παίρνουν παρέα (γιατί αυτά που δένονται μια ζωή σε μια αυλή είναι άλλη φάση...) Και αυτό όχι γιατί θέλουν να προστατέψουν το κοινωνικό σύνολο, αλλά για να προστατέψουν τον εαυτό τους.
Πέρα από αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο να κολλήσει κάποια αρρώστια άνθρωπος από ζώο. Για παράδειγμα για να πάει τσιμπούρι από σκύλο σε άνθρωπο, πρέπει ο σκύλος να έχει πνιγεί στα τσιμπούρια, κάτι σπάνιο ακόμα και για αδέσποτο.
Όταν είχα αποκτήσει σκύλο, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ρωτήσω αν υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει κάτι τα ανίψια μου. Η απάντηση του κτηνίατρου ήταν ότι οι σκύλοι κινδυνεύουν από τους ανθρώπους και όχι το αντίθετο. Υπερέβαλε αλλά ήθελε να δείξει την απιθανότητα μιας μετάδοσης νόσου υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Εκείνο ομως που είναι τραγελαφικό είναι ότι συνήθως ανησυχούμε για τις ασθένειες που μεταφέρει ένας σκύλος και όχι ένας άνθρωπος. Πόσοι άνθρωποι που συνανστρέφεσαι ή και που εμπλέκονται με την διατροφή σου στις ταβέρνες και τις παραλίες έχουν πιστοποιητικά υγείας; Στοιχηματίζω λίγοι. Όμως η σκύλα μου έχει τακτική επαφή με τον γιατρό της....

Το να σου κατουρήσει την ομπρέλα όσο υπάρχει κάποιος άνθρωπος κοντά είναι μάλλον απίθανο σύμφωνα με την ενστικτώδη συμπεριφορά των σκύλων. Με δύο εξαιρέσεις. Η μια αν είναι νήπιο, που δεν ελέγχει τις πράξεις του. Πάντως αυτό αποτελεί ευθύνη του ιδιοκτήτη, που πρέπει να τον απομακρύνει σε τεκτά διαστήματα ώστε ο σκύλος να κάνει την ανάγκη του. Σημ. ο σκύλος δεν κατουρά ποτέ στην θάλασσα.

Η περίπτωση να προσελκύει άλλα ζώα αδέσποτα, υφίσταται μόνο όταν ένα θηλυκό έχει περίοδο. Πολύ λίγοι ιδιοκτήτες θα πήγαιναν σε παραλία με την σκύλα τους σε περίοδο, αλλά μερικοί ίσως το κάνουν. Κάτσε στην άκρη και διασκέδασε με τον φουκαρά ιδιοκτήτη... Κανείς σκύλος δεν θα σου δώσει σημασία όταν υπάρχει σκύλα με περίοδο στην περιοχή. Βέβαια θα αφήσουν σημάδια σε δένδρα και ίσως στην ομπρέλα σου αν την πετύχουν ξέμπαρκη. Τι να κάνουμε, στην φύση υπάρχουν και αδέσποτα. Η λύση απλή. Κάποιος κοντά στην ομπρέλα, και όταν κάποιος σκύλος πλησιάσει με ύποπτες διαθέσεις, σκύβει να πιάσει τάχα καμιά πέτρα, τα αδέσποτα γνωρίζουν καλά την κίνηση.... Βέβαια μιλάμε για σπάνιο φαινόμενο, σκύλα με περίοδο και αδέσποτα και συμπάθια στην ομπρέλα σου δύσκολο να παίξουν μαζί.

Τέλος ενημερώσου για την συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε προς σκύλους, και κυρίως ενημέρωσε τα τυχόν παιδιά σου, ότι οι σκύλοι δεν είναι παιχνίδια, και για να παίξουν μαζί τους πρέπει να μάθουν να τους σέβονται και ιδίως να τους προσεγγίζουν ήρεμα κάτω από την επίβλεψη του ιδιοκτήτη. Σκυλιά θα συναντήσουν στην ζωή τους, καλό είναι να μάθουν.
Return to “Χώρος για θέματα που δεν ταιριάζουν σε κάποια ήδη καθορισμένη κατηγορία”

cron