freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Πως δεν θα μας επιτεθεί σκύλος...

κατοικίδια, μαγειρική, μοντελισμός, συλλογές κ.α.
User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Πως δεν θα μας επιτεθεί σκύλος...

Postby sceptic_st » Mon Jan 04, 2016 3:10 pm

Image
Αρκετές φορές στην διάρκεια μιας ζωής θα τύχει να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα σκύλο και να αναρωτιόμαστε αν θα μας επιτεθεί ή όχι και τι πρέπει να κάνουμε. Τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται να έχουμε πρόβλημα έτσι και αλλιώς, αλλά αν ακολουθούμε μερικούς απλούς κανόνες θα είναι πολύ απίθανο να έχουμε πρόβλημα οποτεδήποτε.
Το πρώτο και βασικό είναι να θυμόμαστε ότι ο σκύλος λειτουργεί με βάση κάποιες ενστικτώδεις τάσεις και όχι με ανθρώπινη λογική. Με αυτό στο μυαλό μας ας δούμε μερικές περιπτώσεις.

1. Ποτέ δεν πλησιάζουμε για να χαϊδέψουμε και πολύ περισσότερο για να πάρουμε το φαγητό σκύλου που τρώει. Το φαγητό είναι δικό του και κάθε επέμβαση την στιγμή που τρώει θεωρείται επίθεση και αντιμετωπίζεται ανάλογα.... Ακόμα και τα αφεντικά του, πρέπει να είναι προσεκτικά σε τέτοια στιγμή. Αν θέλετε να του πάρετε κάτι από το στόμα, προσέχετε γιατί το γρύλισμα εκείνη την ώρα, δεν είναι παιχνίδι, αλλά σαφής προειδοποίηση.
2. Ποτέ δεν πλησιάζουμε σκύλο που ενδέχεται να φυλάει κάποιον χώρο. Για παράδειγμα κάποτε ένα κοπάδι από πρόβατα έφραζε την πρόσβασή μου σε μια πηγή σε ένα ορειβατικό μονοπάτι. Άνετος και άσχετος πλησίασα οπότε ο σκύλος που φύλαγε το κοπάδι, μου την έπεσε. Ευτυχώς για μένα τον έπιασε στις πέτρες ένας άλλος περιπατητής και κρατήθηκε σε απόσταση.
3. Γενικά ένας σκύλος που βρίσκεται σε μια περιοχή, όπως στην σκιά ενός δένδρου, τείνει να την θεωρεί χώρο που ελέγχει. Οπότε δεν είστε καλοδεχούμενοι εκεί. Αν το αφεντικό του είναι εκεί, πιάστε κουβέντα πρώτα με αυτό, ώστε να μην σας θεωρεί εχθρό της "αγέλης" του, ή πλησιάστε με προσοχή.
4. Οι απότομες κινήσεις ερμηνεύονται σαν επίθεση ή πρόκληση, οπότε καλό είναι να τις αποφεύγεται, ειδικά με σκυλιά που δεν "γνωρίζετε". Αν τα γνωρίζεται και παίζουν μαζί σας, θα τις ερμηνεύσουν σαν μέρος του παιχνιδιού, μόνο και μόνο γιατί ήδη θεωρείστε "φίλος" ή εν δυνάμει μέρος της "αγέλης".
5. Μην κοιτάτε τα σκυλιά στα μάτια, εκτός αν είναι ήδη γνωστά σας και φιλικά. Το κάταγμα απ ευθείας στα μάτια ερμηνεύεται σαν ανταγωνισμός και το σκυλί ίσως θα προσπαθήσει να κρατήσει την θέση του....
6. Πολύ προσοχή στα μικρά παιδιά. Μην θεωρείται ότι ένα μικρό σκυλί είναι ακίνδυνο για ένα παιδί, ισχύει σε πολλές περιπτώσεις το αντίθετο. Τα παιδιά έχουν τρία στοιχεία που τα κάνουν δέκτες επιθέσεων. Το πρώτο, κάνουν απότομες κινήσεις, συχνά φωνάζοντας, προς το σκυλί, που ερμηνεύονται σαν επίθεση, ιδικά αν το σκυλί είναι μικρό, νιώθει να απειλείται. Δεύτερο το ύψος των ματιών τους είναι κοντύτερα στο ύψος των σκυλιών και έτσι αντιμετωπίζονται σαν ανταγωνιστές. Και τρίτο είναι μικρά σε όγκο, έτσι το σκυλί μπορεί να θεωρήσει πως μπορεί να μπει σε σύγκρουση μαζί τους.
Το περίεργο είναι ότι τα σκυλιά όταν τα παιδιά δεν δώσουν την εικόνα του εχθρού με την συμπεριφορά τους, σπανιότατα αγριεύουν με τα παιδιά. Είναι μάλλον γενετικά προγραμματισμένα να είναι φιλικά με τα παιδιά. Μάλιστα ορισμένες ράτσες είναι πιθανότερο να επιτεθούν στο αφεντικό τους αν πάει να χτυπήσει ένα παιδί παρά σε κάποιο παιδί. Βέβαια υπάρχει και το πρόβλημα, πως το σκυλί βλέποντας παιδιά να παίζουν θέλει να παίξει και αυτό μαζί τους, χωρίς διάθεση να τους επιτεθεί, οπότε αυτό τρέχει πάνω τους, με αποτέλεσμα να φοβάται το παιδί.
Image
Η καλύτερη λύση είναι να "γνωρίσει" το αφεντικό το παιδί στο σκυλί. Πχ. κρατώντας το από το σβέρκο δυνατά, μέχρι το παιδί να χαϊδέψει το σκυλί. Τότε το παιδί περνά στην κατηγορία "φίλος" ή πιθανό μέλος της "αγέλης", και δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν υπάρχει βέβαια πρόβλημα όσο το παιδί φέρεται με ένα θεμιτό τρόπο. Αν νομίζει ότι το σκυλί είναι παιχνίδι που μπορεί να το κλωτσάει, θα εισπράξει πιθανά τα ανάλογα.
7. Μην αφήνεται πολύ κόσμο να χαϊδεύει το σκυλί σας την ίδια στιγμή. Νιώθει ανασφάλεια και μπορεί να αρπάξει κανένα χέρι...
8. Τα σκυλιά που συναντάτε στο δρόμο, ειδικά μακριά από πολιτισμό, δεν είναι ποιο επιθετικά απαραίτητα, και αν έρχονται προς το μέρος σας, κάντε στο πλάι και αφήστε τα να περάσουν.
9. Αν κάποιο ή κάποια σκυλιά σας αγρεύουν, υποχωρείτε αργά, μένοντας στραμμένος προς το σκυλί. Ποτέ δεν τρέχετε, το σκυλί τρέχει ταχύτερα και θα σας αντιμετωπίσει σαν εύκολο στόχο. Το πλέον πιθανό είναι ότι δεν έχουν κακό σκοπό, οπότε δεν χρειάζεται να φοβόσαστε.
10. Αν έχετε να αντιμετωπίσετε δύο σκυλιά και το ένα κινηθεί για να πάει πίσω σας, τότε είναι σαφές ότι δέχεστε επίθεση, είναι η τακτική των σκυλιών να περικυκλώνουν το θύμα τους. Προσπαθήστε να καλύψετε την πλάτη σας, και αμυνθείτε με κλωτσιές, τυλιχτέ κάτι στο χέρι σας και χτυπήστε ή πετάξτε πέτρες. Μην δοκιμάσετε να τρέξετε, μόνο στις ταινίες αυτό βοηθά.
11. Τα σκυλιά έχουν πικρή εμπειρία από πέτρες, ειδικά σε επαρχιακές περιοχές, έτσι αν σκύψετε προς τα κάτω σαν να πάτε να πιάσετε πέτρα, είναι πολύ πιθανό ότι τα σκυλιά θα απομακρυνθούν. Αν πετάξετε και μερικές πέτρες ακόμα καλύτερα, δεν χρειάζεται να τα πετύχετε.
12. Τα σκυλιά γενετικά έχουν την τάση να σέβονται το μέγεθος. Οπότε ανοίξτε τα χέρια σας στην έκταση, κρατήστε ένα ξύλο, μια καρέκλα ή ότι έχετε άλλο πρόχειρο ώστε να δίνεται την εικόνα αυξημένου όγκου.User avatar
Άτομο_st
Posts: 53
Joined: Sat Sep 24, 2016 9:46 am

Re: Πως δεν θα μας επιτεθεί σκύλος...

Postby Άτομο_st » Thu Sep 21, 2017 5:45 pm

21753383_1696637807059427_4603005187845106689_o.jpg
Κάπου βρήκα την ποιο πάνω εικόνα από συζήτηση στο facebook.
Δεν βλέπω να διασύρεται κάποιος από την σελίδα που το ανάρτησε.
Και αν διασύρεται, έχει ήδη διασύρει ο ίδιος τον εαυτό του με τις αναρτήσεις του....
---------------
Όταν το σκυλί σου έχει στοιχεία επιθετικής συμπεριφοράς ζητάς βοήθεια από εκπαιδευτή.
Αν κριθεί ότι είναι αδύνατη η εκπαίδευση και διαχείριση, πας για ευθανασία, με σύμφωνη γνώμη επιτροπής.
Αν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία αυτή, κάθε πολίτης που θα υποπέσει στην αντίληψή του το γεγονός, οφείλει να το καταγγείλει στις αρχές.

Γενικά ένα σκυλί που δεν είναι άρρωστο και δεν έχει υποστεί εκπαίδευση που να ενθαρρύνει την επιθετικότητα είναι εύκολα διαχειρίσιμο.
Αν έχει υποστεί εκπαίδευση για να επιτίθεται ή κακοποίηση για μακρό χρονικό διάστημα, πάλι είναι διαχειρίσιμο στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά με την βοήθεια ειδικού.
Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτός που χρειάζεται εκπαίδευση είναι ο ιδιοκτήτης, που πρέπει να μάθει πως να χειρίζεται το ζώο.

Πάντως τα σκυλιά δεν είναι παιχνίδια λούτρινα με μπαταρίες. Αν δεν είσαι πρόθυμος και σε θέση, να ξοδέψεις χρήμα και χρόνο για αυτά, δεν είναι κατάλληλο χόμπι για σένα.
Return to “Χώρος για θέματα που δεν ταιριάζουν σε κάποια ήδη καθορισμένη κατηγορία”

cron