freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Σκύλος στην παραλια!

κατοικίδια, μαγειρική, μοντελισμός, συλλογές κ.α.
User avatar
Vania_st
Posts: 42
Joined: Fri Oct 13, 2017 10:38 am

Σκύλος στην παραλια!

Postby Vania_st » Mon May 07, 2018 10:15 pm

Μια συνηθισμένη περίπτωση αντιπαράθεσης είναι μεταξύ μερικών που φαίρνουν στην παραλία τον σκύλο τους παρέα και όσων θεωρούν κάτι τέτοιο απαράδεκτο. Μια και τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου δεν είχα σκύλο, και πολύ λιγότερα είχα, νομίζω ότι κατανοώ σε μεγάλο βαθμό και τις δύο πλευρές. Και έχω καταλήξει ότι στο μεγαλύτερο βαθμό, η διαφορά των δύο πλευρών οφείλεται σε άγνοια. Θα προσπαθήσω λοιπόν να ξεκαθαρίσω λίγο το θέμα εδώ.User avatar
Vania_st
Posts: 42
Joined: Fri Oct 13, 2017 10:38 am

Re: Σκύλος στην παραλια!

Postby Vania_st » Mon May 07, 2018 10:58 pm

Θα αναφερθώ αποκλειστικά σε "δεσποζόμενους" σκύλους. Και αυτό γιατί είναι πολύ σπάνιο να φέρνουν βόλτα αδέσποτοι σκύλοι σε παραλία με λουόμενους, αλλά και γιατί η αντιπαλότητα αφορά κυρίως τους ανθρώπους που πάνε στην παραλία παρέα με τον σκύλο τους.
Βλέπουμε λοιπόν κάποιον να πηγαίνει στην παραλία για μπάνιο παρέα με τον σκύλο του. Πριν πάμε πάρα πέρα, να ξεκαθαρίσουμε πρόκειται για σκύλους που κατά κανόνα ζουν μέσα σε σπίτι. Ένα σκύλο που ζει στην αυλή σου ή πολύ περισσότερο στο κτήμα σου, δεν τον παίρνεις παρέα στην παραλία. Εκεί θα πάρεις μονάχα τον σκύλο που τον νιώθεις κατά κάποιον τρόπο σαν μέλος της οικογένειάς σου. Μην σας εκπλήσσει, αν ζεις κοντά με ένα ζώο και μάλιστα σκύλο, που σου δείχνει καθημερινά την αγάπη του, δεν δίνεις δεκάρα για το γεγονός πως η αγάπη αυτή είναι ενστικτώδης. Τον αγαπάς και εσύ.
Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε λίγο την εικόνα του σκύλου που θα συναντήσουμε στην παραλία, πάμε να δούμε και τα πιθανά προβλήματα αυτής της συμβίωσης σκύλων και λουόμενων.
Μάλλον να ξεκινήσουμε από την νομοθεσία. Η νομοθεσία τα τελευταία χρόνια ξεκαθάρισε πως οι σκύλοι μπορούν να βρίσκονται χωρίς περιορισμούς στις παραλίες, με εξαίρεση τις οργανωμένες πλαζ. Απαγορεύεται όμως να κολυμπούν μαζί με λουόμενους (προφανώς τα αφεντικά τους εξαιρούνται). Τα αφεντικά τους οφείλουν να τα ελέγχουν (κατά κανόνα με λουρί) και να μαζεύουν τα κόπρανά τους. Μπορείτε να βρείτε εύκολα την νομοθεσία, οπότε πάμε πάρα κάτω για να απαντήσουμε σε κάποια συνηθισμένα ερωτήματα.

Τι γίνεται με τις αρρώστιες που μπορεί να κουβαλάνε;
Όπως είπαμε πρόκειται για σκύλους που συμβιώνουν στον ίδιο περιβάλλον με ανθρώπους. Για αυτό και τα αφεντικά τους, φροντίζουν να μην είναι φορές μεταδοτικών ασθενειών. Το πρώτο που κάνει ένας νέος ιδιοκτήτης σκύλου, είναι να διασφαλίσει τον εαυτό του και το κοντινό του περιβάλλον, από ασθένειες που υποψιάζεται ότι μπορεί να τον κολλήσει.

Και αν έχει τσιμπούρια ή ψύλλους, μήπως αυτά περάσουν σε εμάς από κάποιον σκύλο που θα μας πλησιάσει;
Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι δεν εγκαταλείπουν ποτέ το ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον του σκύλου, για να αναζητήσουν καταφύγιο σε ένα άνθρωπο. Η μόνη περίπτωση για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι ο σκύλος να είναι πνιγμένος σε αυτά τα έντομα. Κάτι που προφανώς αποκλείεται για σκύλους που διαβιούν σε περιβάλλον με ανθρώπους.

Τα αφεντικά αφήνουν τα σκυλιά τους να κοπρίζουν και δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες.
Αν ίσχυε κάτι τέτοιο σε μεγάλο ποσοστό, θα ήταν στρώμα στους δρόμους της Αθήνας οι κοπριές των σκύλων. Είναι γεγονός ότι μερικοί ιδιοκτήτες δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες είτε συστηματικά, είτε σε ένα ποσοστό. Αλλά είναι πολύ λιγότεροι από όσο φαντάζεστε και θα είναι ακόμα λιγότεροι, όσοι θα το κάνουν μπροστά στα μάτια σας. Αν όμως κάποιος το κάνει, έχετε κάθε λόγο να του κάνετε παρατήρηση. Συνήθως μια φιλική σύσταση έχει καλύτερα αποτελέσματα, φέρνοντας τον τεμπέλη που κάνει την πάπια στο φιλότιμο.

Και αν το σκυλί τα κάνει στην θάλασσα, πως θα τα μαζέψει το αφεντικό του;
Ευτυχώς κάτι τέτοιο είναι πρακτικά απίθανο, έως και αδύνατο για τα περισσότερα σκυλιά. Η φυσιολογία τους δεν τους επιτρέπει να αφοδεύουν στην θάλασσα.

Όμως το σκυλί θα κατουρήσει στην θάλασσα;
Όχι. η φυσιολογία του σκύλου τον δυσκολεύει να κατουρήσει στην θάλασσα, σε αντίθεση με όλα τα δίποδα της παραλίας, που θα κατουρήσουν 9 στα 10 μέσα. Οπότε μην ανησυχείτε, τα ούρα με τα οποία θα έρθετε σε επαφή στην θάλασσα, είναι ανθρώπινα. (Είναι ένας βασικός λόγος που αποφεύγω πολυσύχναστες παραλίες).

Πάντως το σκυλί θα κατουρήσει κάπου στην παραλία και θα τα πατήσουμε, αν δεν ξαπλώσουμε και πάνω τους.
Ναι αυτό είναι γεγονός. Αν και οι σκύλοι θα "πιέσουν" τα αφεντικά τους, για να απομακρυνθούν, από την θέση που άραξαν, (ο σκύλος θέλει πάντα να κατουρήσει μακριά από εκεί που κάθεται), είναι αλήθεια πως όλο και κάποιος θα τα πατήσει....
Η καλύτερη λύση είναι οι ιδιοκτήτες να πάνε μια βόλτα το σκυλί πριν φτάσουν στην παραλία, ώστε να αδειάσει τα πολλά, και το καλύτερο να επιλέγουν περιοχές με ελάχιστο κόσμο. Τα ούρα θα στεγνώσουν γρήγορα
Ξέρω ότι δεν ικανοποιεί.
Return to “Χώρος για θέματα που δεν ταιριάζουν σε κάποια ήδη καθορισμένη κατηγορία”

cron