freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Το κυνήγι αποτελεί άθλημα ή βια;

κατοικίδια, μαγειρική, μοντελισμός, συλλογές κ.α.
User avatar
caprica_st
Posts: 167
Joined: Sat Feb 15, 2014 9:06 pm

Το κυνήγι αποτελεί άθλημα ή βια;

Postby caprica_st » Fri Jun 08, 2018 10:23 pm

Οι κυνηγοί και οι αντι-κυνηγοί συνήθως μοιράζονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, συχνά ακραίες.
Η ορθότερη προσέγγιση δεν νομίζω ότι βρίσκετα στην μέση, όμως δεν την βλέπω ούτε στα άκρα.User avatar
caprica_st
Posts: 167
Joined: Sat Feb 15, 2014 9:06 pm

Re: Το κυνήγι αποτελεί άθλημα ή βια;

Postby caprica_st » Fri Jun 08, 2018 10:43 pm

Η πολιτεία στην Ελλάδα διαχρονικά αντιμετωπίζει ιδιαίτερα φιλικά τους κυνηγούς. Κάτι αναμενόμενο μια και αποτελούν μια σημαντική αριθμητικά ομάδα και τα κόμματα δεν θα ήθελαν να τους δυσαρεστήσουν, τουλάχιστον όσο εκάστη κυβέρνηση δεν έχει την στήριξη της αντιπολίτευσης στο θέμα του κυνηγιού.
Αντίθετα αδιαφορούν για το μεγάλο αριθμό από πολίτες που διάκεινται αρνητικά προς το κυνήγι. Υποψιάζομαι ότι αν αντιλαμβάνονταν πως οι αντίθετοι στο κυνήγι είναι μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη ποσότητα, τα κόμματα που το ακροατήριό τους συγγεντρώνει μεγάλο μέρος αυτής της ομάδος θα ήταν ποιο θετικά σε περιοριστικά μέτρα προς το κυνήγι.
Ποιες ομάδας όμως διάκεινται αρνητικά προς το κυνήγι;
Χωρίς να ισχύει για όλα τα μέλη τους χωρίς εξαίρεση, υποθέτω ότι οι φιλόζωοι, οι χορτοφάγοι και οι vegan, οι περισσότεροι οικολόγοι, πολλοί φυσιολάτρες και ιδίως οι παρατηρητές άγριας πανίδας (πχ. ορνιθολόγοι), αρκετοί από όσους θεωρούν πως ο περιορισμός των όπλων είναι ζητούμενο, ένα μεγάλο μέρος των αναρχικών, αλλά και πολλοί που θεωρούν αθέμιτη την θανάτωση ζώων χωρίς αναισθησία, θα βλέπουν με κακό μάτι τους κυνηγούς (και τους ερασιτέχνες ψαράδες....).
Δεν νομίζω ότι είναι και λίγοι τελικά. Όμως δεν είναι συνασπισμένοι σε οργανώσεις με κοινή γραμμή την μείωση του κυνηγιού.

Σημειώνω εδώ ότι είμαι υπέρ της δραστικής μείωσης και όχι της κατάργησης στο κοντινό μέλλον.User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Re: Το κυνήγι αποτελεί άθλημα ή βια;

Postby orestis_ts » Wed Jun 13, 2018 5:43 pm

https://iskra.gr/%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE ... %84%CE%B7/
Θα παραδώσουν 200 χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή της Παρνασσίδας στους κυνηγούς;

Ενα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα, που οργανώνεται με μεθοδικότητα, ετοιμάζεται να διαπραχθεί στην περιοχή της Παρνασσίδας, στο κεντρικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, μέσω της απλόχερης παράδοσης 200 χιλιάδων στρεμμάτων στο ελεύθερο κυνήγι.

Αν, τελικά, ο υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος βάλει την υπογραφή του ώστε να συμβεί αυτό, η περιοχή που περικλείεται από τους ορεινούς όγκους της Οίτης, της Γκιώνας και των Βαρδουσίων θα μετατραπεί σε προορισμό κυνηγετικού τουρισμού και θα απειληθεί με φυσική καταστροφή και οικονομικό μαρασμό, τη στιγμή που αναπτύσσει μια δυναμική ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Σήμερα, η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή (ΕΚΠ), σε μια έκταση που καλύπτει 240.000 στρέμματα. Πρόκειται, δηλαδή, για μια περιοχή όπου το κυνήγι είναι ελεγχόμενο υπό περιορισμούς και που πραγματοποιείται μόνο από ομάδες κυνηγών, υπό τη συνοδεία δασικών υπαλλήλων και με την καταβολή αντιτίμου για τη θήρα και τα θηράματα.

Αν και εδώ και αρκετά χρόνια γίνονται προσπάθειες για την κατάργηση της χαρακτηρισμένης ζώνης και την πλήρη απελευθέρωση του κυνηγιού με την ελεύθερη πρόσβαση από όλους τους κυνηγούς στην περιοχή, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Image
Με την άσπρη γραμμή οριοθετείται η ΕΚΠ Παρνασσίδας όπως υφίσταται σήμερα και με τη μοβ οριοθετείται ό,τι θα απομείνει από αυτήν |

Ο κίνδυνος μετατροπής της Παρνασσίδας σε ζώνη ελεύθερου κυνηγιού θα επιφέρει καταλυτικό πλήγμα στον χαρακτήρα της, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.
Το να έχουν οι σύλλογοι 17000 μέλη δεν σημαίνει ότι έχουμε και 17000 άτομα που πλήρωσαν τα ετήσια τέλη.....

Όμως ενώ οι κυνηγοί είναι οργανωμένοι και δίνουν μια εντυπωσιακή εικόνα, συνήθως ξεχνάμε πως υπάρχουν και ομάδες ανθρώπων που δεν είναι οργανωμένοι αλλά έχουν ένα ικανό αριθμό και συνήθως διάκεινται αρνητικά προς το κυνήγι.
Για παράδειγμα οι χορτοφάγοι, οι vegan, οι ορειβάτες και φυσιολάτρες, οι παρατηρητές άγριας πανίδας - χλωρίδας, οι φυσιολάτρες, οι φιλόζωοι, οι οικολόγοι, οι αναρχικοί, οι συλλέκτες φυτών, αλλά και γενικά όσοι βρίσκουν βάρβαρη συνήθεια την θανάτωση ζώων για χόμπι, ή όσοι θεωρούν λάθος την κατοχή πυροβόλων όπλων σε τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων.
Δεν αμφιβάλω ότι κάποιοι από τις πιο πάνω κατηγορίες θα είναι κυνηγοί ή θα διάκεινται φιλικά προς την θανάτωση ζώων για πλάκα. Αλλά υποψιάζομαι ότι οι περισσότεροι θα διάκεινται αρνητικά.

Προσωπικά είμαι υπέρ της δραστικής μείωση της κυνηγιού, τόσο γιατί θεωρώ πως τα ζώα δεν πρέπει να θανατώνονται για πλάκα, αλλά και γιατί, εφόσον σκοτώνουμε ένα ζώο για βρώση, αυτό θα πρέπει να γίνεται σε συνθήκες ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ώστε να μην βασανίζεται το ζώο.
Οπότε θεωρώ θεμιτή την άδεια κυνηγιού αποκλειστικά σε κοντινή περιοχή του τόπου μόνιμης διαμονής του ατόμου, σε ελεγχόμενες περιοχές. Με διασφάλιση πως η πρόσβαση των ανθρώπων που θέλουν να βρεθούν στην φύση μακριά από τυφεκιοφόρους είναι διασφαλισμένη στο μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής υπαίθρου.

Όσο για το γνωστό ανέκδοτο πως οι κυνηγοί είναι φιλόζωοι, εγώ τουλάχιστον δεν θα ήθελα να σκοτώσω κανένα φίλο μου, ούτε καν εχθρό μου....
----------------

Όσο για την θηροφύλαξη που κόπτονται οι κυνηγητικές οργανώσεις....
Για πλέον από τριάντα χρόνια, αρκετές εκατοντάδες φορές έχω βρεθεί σε ορεινές, ημιορεινές και δασικές περιοχές. Είτε σαν περιπατητής, είτε σαν κυνηγός μανιταριών, είτε μερικές φορές και σαν κυνηγός θηραμάτων. Ουδέποτε μου έγινε ο παραμικρός έλεγχος σε σακίδιο ή αυτοκίνητο, για το αν φέρω όπλο και αν εξασκώ κυνήγι, νόμιμα ή παράνομα.
Δεν αμφιβάλω ότι μπορεί να υφίσταται κάποιος έλεγχος, αλλά η έκταση που καλούνται να εποπτεύσουν οι θηροφύλακες είναι μάλλον πολλαπλάσια από αυτή που μπορούν.

Η πληρωμή των θηροφυλάκων είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνεται με χρήματα που δαπανούν οι κυνηγοί, αλλά το αν είναι κατάλληλες οι κυνηγητικές οργανώσεις για την επιλογή των ατόμων είναι κάτι για το οποίο διατηρώ επιφυλάξεις.
Return to “Χώρος για θέματα που δεν ταιριάζουν σε κάποια ήδη καθορισμένη κατηγορία”

cron