freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Στρες καρκίνος και ανοσοποιητικό σύστημα

G.A.
Posts: 25
Joined: Mon Sep 01, 2014 8:31 pm
Contact:

Στρες καρκίνος και ανοσοποιητικό σύστημα

Postby G.A. » Mon Sep 01, 2014 8:39 pm

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα , από ογκογενετική άποψη,, είναι η σχέση μεταξύ άγχους και λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος . Η σημασία του ανοσοποιητικού συστήματος στην ογκολογία χρονολογείται από τη δεκαετία του ‘60 χρόνια, με τις μελέτες του Sir Mc Farlaine Burnot .
Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ως κύρια αποστολή την αναγνώριση και μετέπειτα εξουδετέρωση / εξάλειψη των αντιγόνων . Ρυθμίζεται σε δύο επίπεδα : το πρώτο επίπεδο αποτελείται από τις εγγενείς μηχανισμούς που βρίσκονται κάτω από το γενετικό έλεγχο και εξασφαλίζουν τη βασική λειτουργία του ίδιου του συστήματος , ενώ το δεύτερο ελέγχεται από πολύπλοκους νευροενδοκρινικούς μηχανισμούς, που επιτρέπουν στα συναισθήματα να μεταβάλλουν την ευαλωτότητα στις ασθένειες , μέσω ρυθμίσεων στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος .

Όλα τα σπονδυλωτά διαθέτουν άμυνες για την προστασία έναντι μικροοργανισμών ή άλλα παθογόνα που προκαλούν διάφορα είδη ασθενειών . Η φυσική ικανότητα του σώματος να αυτοπροστατεύεται έχει μεγάλη σημασία στην ιατρική επιστήμη : οι ερευνητές πιστεύουν ότι προσφέρει μια ικανή άμυνα έναντι του καρκίνου . Καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας παράγονται καρκινογόνα κύτταρα, χωρίς αυτό να προκαλεί την εμφάνιση όγκων. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να τα εντοπίζει και να τα καταστρέφει. Υπάρχει μια ποικιλία παραγόντων που μας προστατεύουν από τη δημιουργία καρκίνων. Υπάρχουν οι μακρόφαγοι, τα λεμφοκύτταρα Τ, τα λευκά αιμοσφαίρια, τα λεμφοκύτταρα Β που παράγουν αντισώματα, τα κύτταρα Κ (killer=δολοφόνοι), τα κύτταρα ΝΚ (natural killer) τα κυτταροτοξικά κύταρα, κλπ. Τα ΝΚ λεμφοκύτταρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην αναγνώριση και καταστροφή καρκινογόνων κυττάρων και μολυσμένων με καρκινογόνους ιούς. Είναι επίσης ικανά να παράγουν κυττοκίνες, όπως η ιντερφερόνη γ, που ενεργοποιεί τους μακρόφαγους. Συνεπώς το νικηφόρο όπλο για την πρόληψη της ανάπτυξης του καρκίνου μπορεί να είναι η διέγερση μιας ανοσολογικής απόκρισης .


Σύγχρονες θεραπείες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ιντερφερόνες α και γ χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματική θεραπεία σε πολλές κακοήθεις νεοπλασίες. «Για παράδειγμα η ιντερφερόνη α-2b χρησιμοποιείται στη θεραπεία της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον ανέπτυξαν μια πειραματική ακόμα ανοσολογική θεραπεία ώστε να «πολεμήσουν» καρκίνους όπως αυτοί του παγκρέατος καθώς και της κεφαλής και του τραχήλου, οι οποίοι είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν με τα υπάρχοντα φάρμακα.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί καρκίνοι μπορούν να «σβήσουν» τα ανοσοκύτταρα κάνοντάς τα ανίκανα να επιτελέσουν το φυσιολογικό καθήκον τους, που είναι να επιτίθενται στους καρκινικούς όγκους και να σταματούν την ανάπτυξή τους.
Η πειραματική θεραπεία με την κωδική ονομασία ChiLob 7/4 ανοίγει και πάλι τον «διακόπτη» των κυττάρων και αυξάνει τους αριθμούς τους. Χορηγώντας την παράλληλα με ένα εμβόλιο το οποίο μπορεί να εκπαιδεύσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να στοχεύσουν τον καρκίνο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούν να έχουν επικεντρωμένη δράση των κυττάρων ενάντια στην εκάστοτε μορφή της νόσου που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Το φάρμακο αυτό είναι το τελευταίο στο πολλά υποσχόμενο πεδίο της ανοσοθεραπείας ενάντια στον καρκίνο – η ανοσοθεραπεία (βιολογική θεραπεία) προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών ώστε να επιτίθεται στους όγκους αντί να βασιστεί στις συμβατικές θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία.
Υπάρχουν και ανοσοθεραπείες για τον έλεγχο των παρενεργειών από την χημειοθεραπεία.
Φαρμακευτικές ουσίες που αυξάνουν τον αριθμό των λευκοκυττάρων του αίματος και προστατεύουν από τις λοιμώξεις τους ασθενείς, που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.
Ερυθροποιητίνη: Επάγει την αύξηση της παραγωγής ερυθροκυττάρων του αίματος σε ασθενείς, που εμφανίζουν αναιμία.
IL- 11 (ιντερλευκίνη–11): Αυξάνει την παραγωγή αιμοπεταλίων (ένας τύπος κυττάρων του αίματος που συμμετέχει στο μηχανισμό πήξης).
Οι έρευνες για τα εμβόλια κατά του καρκίνου προσφέρουν συνεχώς νέες γνώσεις σχετικά με την θεραπεία του μελανώματος, των λεμφωμάτων και του καρκίνου των νεφρών, του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πρωκτού.

Αντιστρόφως τα άρρωστα κύτταρα αναπτύσσονται και ο καρκίνος εξελίσσεται ακριβώς όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά . Είναι πλέον γνωστό ότι τα εξωτερικά ερεθίσματα ( ψυχο - κοινωνικά , συμπεριφορικά , περιβαλλοντικά , συναισθηματικά) και τα εσωτερικά , ανοσοποιητικού τύπου, συνδέονται στενά με την εμφάνιση ασθενειών .
Οι βιολογικές βάσεις αυτών των συνδέσεων προέρχονται από αμέτρητες μελέτες που έγιναν σχετικά με τη μεταβλητότητα των κυκλοφορούντων επιπέδων ορισμένων ορμονών όπως ACTH , κορτιζόλης , κατεχολαμινών ( επινεφρίνη , νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνης ) . Μετά το στρεσογόνο ερέθισμα ενεργοποιείται τάχιστα ο άξονας υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια, μέσα από τις νευρικές ίνες του συμπαθητικού συστήματος που καταλήγουν στον μυελό των επινεφριδίων. Σε λίγα δευτερόλεπτα ο μυελός των επινεφριδίων παράγει αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη, και σε μικρότερες ποσότητες ντοπαμίνη, οι οποίες προκαλούν βιολογικές μεταβολές (αύξηση της αρτηριακής πίεσης, και της καρδιακής συχνότητας , διαστολή της οφθαλμικής κόρης και βελτίωση της προσοχής, διαστολή των βρογχιολίων στους πνεύμονες, διάσπαση του γλυκογόνου στο ήπαρ και απελευθέρωση του καυσίμου γλυκόζης στο αίμα ).
Όταν το στρες είναι μεγαλύτερης διάρκειας μπαίνει σε λειτουργία ένας συμπληρωματικός μηχανισμός που ξεκινάει με την παραγωγή της εκλυτικής ορμόνης της κορτικοτροπίνης CRH, στον υποθάλαμο που προκαλεί την έκκριση της ACTH (αδενοκορτικοτρόπου ορμόνης= φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ) από την αδενουπόφυση, η οποία μέσω της γενικής κυκλοφορίας ερεθίζει στον φλοιό των επινεφριδίων την παραγωγή γλυκοκορτικοειδών (κυρίως κορτιζόλης ) και αλατο κορτικοειδών ορμονών (αλδοστερόνης) που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό των ηλεκτρολυτών Κ-Να.
Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη, η οποία αποτελεί το κλειδί για την κατανόηση της επόμενης φάσης της απάντησης στο στρες. Αυξάνει το σάκχαρο του αίματος από τον καταβολισμών λιπαρών οξέων αλλά και πρωτεϊνών. Βοηθά την αδρεναλίνη να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή συσταλτικότητα. Η κορτιζόλη επίσης σταματά την ανάπτυξη, την πέψη, και τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος . Λειτουργίες όπως η φλεγμονή και η επούλωση πληγών είναι καλύτερα να γίνουν αργότερα, για να μην παρεμβαίνουν σε ώρα δράσης. Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι η ίδια η εκλυτική ορμόνη της κορτικοτροπίνης CRH έχει άμεση επίδραση στην ανοσία, έχοντας ως επιλεγμένο στόχο τα κυττάρων ΝΚ (φυσικούς δολοφόνους) που αναστέλλονται.
Το τελευταίο βήμα του κυκλώματος είναι η παλίνδρομη ανατροφοδότηση του εγκεφάλου με κορτιζόλη.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ευαίσθητο και σε άλλες ορμόνες που η παραγωγή τους επηρεάζεται κατά τη διάρκεια χρόνιου ψυχολογικού στρες, όπως η αυξητική GH, Η θυρεοτρόπος TSH, η προλακτίνη, η τεστοστερόνη, οι προσταγλαντίνες, τα ενδογενή οποιοειδή, η μελατονίνη κλπ. Είναι ευκόλως κατανοητό ότι το χρόνιο άγχος με την συνεχής παραγωγή κορτιζόλης καταστέλλει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος, με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών και όγκων .. Εξ άλλου η νοραδρεναλίνη που παράγεται σε καταστάσεις στρες ερεθίζει την παραγωγή τον παράγοντα της αύξησης του αγγειακού ενδοθηλίου (VEGF) που προάγει την αγγειογένεση στο εσωτερικό του καρκινικού όγκου.

Πειράματα που έγιναν σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα (John Hopkins Kimmel Cancer Center) απέδειξαν ότι τα πειραματόζωα που εκτέθηκαν σε στρεσογόνες συνθήκες και σε καρκινογόυς παράγοντες ανέπτυξαν πολύ ταχύτερα καρκίνους από τα ζώα που είχαν εκτεθεί μόνο σε καρκινογόνους παράγοντες (U.V.). Τις παρατηρήσεις αυτές επιβεβαίωσαν αναμνηστικές έρευνες σε πολλούς τύπους ανθρώπινων καρκίνων (ωοθηκών και ρινοφαρυγγικό : Ohio State,University).

http://psycosynthesis.blogspot.gr/searc ... E%BB%CE%AEReturn to “Ψυχολογία-ψυχιατρική”

cron