freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Ο "υλιστικός" εσωτερισμός

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Ο "υλιστικός" εσωτερισμός

Postby osho_st » Fri Apr 25, 2014 8:21 pm

Μια απορία που είχα όσο ασχολούμουν με τον εσωτερισμό, είναι το γιατί ντε και καλά πρέπει να συσχετίζεται η πνευματική εξέλιξη με κάποιον θεό ή μεταφυσικές εμπειρίες ή τσάκρας, ψυχοενεργιακές δράσεις, μετά θάνατον ζωές, και ένα κάρο άλλα περίεργα και αναπόδεικτα.
Συζητώντας με ένα καλό φίλο που έκανε ομάδες με θέματα εσωτερισμού, μου εξήγησε ότι το "μεταφυσικό" ας το πούμε πακέτο εννοιών βοηθά τον άνθρωπο να προσεγγίζει θέματα που αλλιώς θα του ήταν εξαιρετικά δύσκολο.
Είναι μια εξήγηση που δέχομαι και νομίζω οτι ταιριάζει σε πολλούς αλλά όχι σε όλους.

Για παράδειγμα υπάρχει μια τεχνική διαλογισμού που το άτομο οραματίζεται ότι συνομιλεί με τον Χριστό. Η εμπειρία είναι συγκλονιστική μερικές φορές, όμως συνομηλεί όντως με τον Χριστό ή το φαντάζεται?
Ακόμα και ο εκπαιδευτής στην τεχνική έλεγε ότι το να φτάσεις να έρθεις σε επαφή με μια τέτοια οντότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο, μάλλον απίθανο. Αλλά μέσα από τον οραματισμό χτίζουμε λίγο λίγο τον δρόμο για να το πετύχουμε. Όμως οι μαθητές είχαν συχνά την βεβαιότητα ότι ο Θεός τους ψιθύριζε στο αυτί.....
Η δική μου εικόνα ήταν ότι δημιουργούσα μια καθαρά δική μου νοητική εικόνα του Χριστού, χωρίς κάποια Θεϊκή παρέμβαση, και με αυτή την εικόνα επικοινωνούσα. Ένα κάπως ψυχολογικό τέχνασμα που μου επέτρεπε να ξεκαθαρίσω κάπως τα ιδανικά μου και ορισμένες φορές τις απόψεις μου. Πάντως η εμπειρία δεν έπαυε να είναι συγκλονιστική ορισμένες φορές, παρόλο που η προσέγγισή μου ήταν καθαρά "υλιστική"

Ασχολούμενος με την πρακτική φιλοσοφία του Κρισναμούρτι και λίγο με του Γκουρτίεφ και του Όσο, κατέληξα ότι ο εσωτερισμός για μένα δεν χρειάζονταν κανένα Θεό και οτι οι λεγόμενες υπερβατικές εμπειρίες, όπως η διαίσθηση είχαν καθαρά φυσικές εξηγήσεις.
Νομίζω οτι υπάρχει λοιπόν ένα έλλειμμα στις σχολές εσωτερισμού. Δεν βρίσκω κατάλληλη διατύπωση και για αυτό έγραψα υλιστικός εσωτερισμός. Θα ήταν χρήσιμη για αρκετό κόσμο, μια σχολή που θα περιορίζονταν σε ότι ο καθένας μπορεί να βιώσει και να χρησιμοποιήσει για την ζωή του, χωρίς να αποδίδει στις εμπειρίες ερμηνείες αντιτιθέμενες στην κοινή λογική, που μένουν αναπόδεικτες.


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Re: Ο "υλιστικός" εσωτερισμός

Postby osho_st » Fri Apr 25, 2014 8:55 pm

Ένα σχετικό ερώτημα που γενιέται είναι το αν, από την στιγμή που περιορίζεται κανείς σε μη "μεταφυσικές" δράσεις, κατά τις εσωτεριστικές αναζητήσεις του, θα χρησιμοποιούσε τεχνικές όπως η πνευματική θεραπεία και μάλιστα εξ αποστάσεως. Όσο και να φαίνεται περίεργο για μένα είναι λυμαίνο. Ναι.
Η ίδια η πράξη της πνευματικής θεραπείας προσφέρει αρχικά σε μένα όταν την κάνω, αλλά το ότι δεν θεωρώ δεδομένη την αποτελεσματικότητά της, δεν σημαίνει ότι την αποκλείω. Οπότε ναι. Ίσως αν την πίστευα ακράδνατα, να ήμουν ποιο ζεστός και συνεπής, αλλά από όσο θυμάμαι και στις περιόδους που ήμουν αυτό που ονομάζω "πιστός" ανάλογη ήταν η συμμετοχή μου και το ενδιαφέρον μου σε προσπάθειες πνευματικής θεραπείας.....


Η απελευθέρωση από το γνωστό.


Return to “Θέματα και Σχολές εσωτερισμού”

cron