freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Ψευδοεπιστήμη της πλάκας

User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Ψευδοεπιστήμη της πλάκας

Postby sceptic_st » Thu Jun 19, 2014 3:40 pm

Από την σελίδα http://www.astrovox.gr/am-zodiac.html αντιγράφω το ποιο κάτω κείμενο. Ελπίζω να είναι αρκετό για τον κάθε καλοπροαίρετο και σκεπτόμενο άνθρωπο.
--------------------

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΖΩΔΙΑ»;
ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
του Ανδρέα Μήλια

Για να γίνει καλύτερα κατανοητή η απάντηση, χρειάζονται κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις σχετικά με την ουράνια σφαίρα, τις οποίες παραθέτουμε στη συνέχεια (όποιος είναι εξοικειωμένος με τις έννοιες, μπορεί να τις παραλείψει).

Ο,τιδήποτε βλέπουμε να κινείται στον ουρανό, φαίνεται να κινείται γύρω από τη Γη (για αυτό άλλωστε και οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τη Γη κέντρο του Σύμπαντος). Για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί και η ιδέα της Ουράνιας Σφαίρας(εικ.1) :Πρόκειται για μια σφαίρα με άπειρη ακτίνα, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται η Γη, ενώ στην επιφάνειά της φαίνονται «κολλημένα» τα αστέρια (προφανώς πρόκειται για θεωρητική βοηθητική κατασκευή). Πάνω σε μια σφαίρα μπορούν να οριστούν Μέγιστοι Κύκλοι, δηλαδή κύκλοι με κέντρο ίδιο με αυτό της σφαίρας. Τα διάφορα συστήματα ουρανίων συντεταγμένων που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι ορίζονται με βάση συγκεκριμένους μέγιστους κύκλους της ουράνιας σφαίρας (όπως εδώ στη Γη ορίζουμε ότι ο ισημερινός είναι ο μέγιστος κύκλος που ορίζει, σε συνδυασμό με το μεσημβρινό του Γκρίνουϊτς, το γνωστό σε όλους σύστημα συντεταγμένων). Ο μέγιστος κύκλος που μας απασχολεί εδώ λέγεται Εκλειπτική (προσοχή:δεν έχει καμία σχέση με την «ελλειπτική» ή ο,τιδήποτε σχετικό. Η λέξη προκύπτει από την «έκλειψη», αφού πάνω στην εκλειπτική συμβαίνουν οι εκλείψεις σελήνης και ηλίου). Η εκλειπτική είναι η φαινόμενη τροχιά που διαγράφει ο Ήλιος στον ουρανό σε διάστημα ενός έτους. Φυσικά, η Γη είναι αυτή που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και όχι το αντίστροφο! Καθώς όμως η θέση της Γης στην τροχιά της αλλάζει, ο Ήλιος φαίνεται να κινείται δια μέσου των απλανών αστέρων (οι οποίοι λέγονται «απλανείς» ακριβώς επειδή δεν «πλανώνται» στον ουρανό, δηλαδή δεν κινούνται – αντίθετα από τους «πλανήτες»). Με άλλα λόγια, αυτό που αλλάζει είναι η προβολή της θέσης του Ήλιου στην ουράνια σφαίρα(εικ.2). Μπορείτε να δείτε πώς αυτό συμβαίνει, αν τοποθετήσετε μια λάμπα στο κέντρο του δωματίου και γυρίσετε αργά γύρω από αυτήν. Θα δείτε ότι η λάμπα φαίνεται να κινείται ως προς τα αντικείμενα του δωματίου(καθώς γυρίζετε, η λάμπα φαίνεται να περνά μπροστά από το παράθυρο, μετά από την πόρτα, τους τοίχους κ.ο.κ.). Μετά από ένα έτος, η Γη βρίσκεται στο ίδιο σημείο της τροχιάς, όπου βρισκόταν ένα έτος πριν, και κατά συνέπεια, ο Ήλιος έχει επίσης διαγράψει ένα κύκλο εν μέσω των απλανών αστέρων. Καθώς το επίπεδο της τροχιάς της σελήνης και των πλανητών είναι σχεδόν ίδιο με αυτό της Γης, οι πλανήτες και η Σελήνη κινούνται επίσης κοντά στην εκλειπτική, και δεν απομακρύνονται περισσότερο από 9 μοίρες εκατέρωθεν αυτής. Η ζώνη που ορίζεται κατ’αυτό τον τρόπο ονομάζεται Ζωδιακός Κύκλος.

Οι αστερισμοί που βρίσκονται κατά μήκος της εκλειπτικής ονομάζονται Ζωδιακοί Αστερισμοί και είναι τα περίφημα «ζώδια». Πρέπει να τονίσουμε ότι σήμερα ορίζονται 88 συνολικά αστερισμοί, από τους οποίους οι 12 «τυχεροί» που βρίσκονται επί της εκλειπτικής, ονομάζονται ζωδιακοί(οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν ονόματα σε 48 από τους σημερινούς αστερισμούς, οι οποίοι είναι και οι ορατοί από την Ελλάδα, ενώ με πρώτο τον Ίππαρχο(200π.Χ.) συνέταξαν καταλόγους με τα αστέρια κάθε αστερισμού). Οι ζωδιακοί αστερισμοί ήταν γνωστοί από την αρχαιότητα, και μάλιστα έχουν ονόματα μυθικών προσώπων(π.χ. Δίδυμοι), ζώων(π.χ. Ταύρος) και αντικειμένων(π.χ. Ζυγός). Πίσω από κάθε όνομα κρύβεται μια ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία όμως δεν είναι αντικείμενο του άρθρου μας.

Τα ονόματα των ζωδιακών αστερισμών(πασίγνωστα στους αστρονομικούς, αλλά και αστρολογικούς κύκλους) είναι, με τη σειρά κατά την οποία ο Ήλιος διέρχεται από αυτούς:Κριός, Ταύρος, Δίδυμοι, Καρκίνος, Λέων, Παρθένος, Ζυγός, Σκορπιός, Τοξότης, Αιγόκερως, Υδροχόος και Ιχθύες.

Μπορούμε πλέον να απαντήσουμε σε ένα κρίσιμο ερώτημα:Ποιο το νόημα της ύπαρξης των ζωδιακών αστερισμών; Από αστρονομικής άποψης, οι αστερισμοί ορίζουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να παρατηρήσουμε τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους πλανήτες. Δεν θα δείτε π.χ. ποτέ τον ’ρη στη Μεγάλη ’ρκτο, γιατί αυτή δεν είναι ζωδιακός αστερισμός. Κατά τα άλλα, πρόκειται για απολύτως «φυσιολογικούς» αστερισμούς(αν μου επιτρέπεται η έκφραση), χωρίς κάποια ιδιαίτερη «μαγική» ιδιότητα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αστρολόγοι δεν έχουν δει ποτέ τους τον Τοξότη στον ουρανό, αντίθετα από τους αστρονόμους.

Εξαιτίας της κίνησής του κατά μήκος της Εκλειπτικής, ο Ήλιος φαίνεται να περνάει από τον ένα ζωδιακό αστερισμό στον άλλο, μένοντας στον καθένα για ένα μήνα περίπου. Συνεπώς, όταν κάποιος είναι «Τοξότης» στο ζώδιο, αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι την ημέρα της γέννησής του ο Ήλιος βρισκόταν στον αστερισμό του Τοξότη. Οι αστρολόγοι πιστεύουν ότι αυτό το γεγονός μπορεί να καθορίσει ολόκληρη τη μετέπειτα ζωή μας, αφού ένας «Σκορπιός» συμπεριφέρεται διαφορετικά από ένα «Τοξότη». Μάλιστα γράφουν και ωροσκόπια για κάθε ζώδιο. Η άποψη αυτή ξεπερνά σε φαντασία και τον πιο αισιόδοξο ντετερμινισμό! Φυσικά δεν υπάρχει κανενός είδους υπερφυσική σύνδεση μεταξύ της θέσης του Ήλιου σε μια δεδομένη στιγμή του χρόνου, και της ζωής ενός ανθρώπου.

Όμως τα πράγματα χειροτερεύουν όταν οι αστρολόγοι δεν ενημερώνονται ούτε για το ίδιο το αντικείμενο της δουλείας τους:Θέτοντας το πρόβλημα απλά, τα ζώδια έχουν μετατοπιστεί κατά 30 μοίρες από τη θέση που είχαν την εποχή του Ιππάρχου. Το γεγονός δεν πτοεί τους αστρολόγους, που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το ζωδιακό κύκλο όπως αυτός ήταν όταν πρωτοδημιουργήθηκε το 200π.Χ.!Η μετατόπιση αυτή οφείλεται σε μια κίνηση του άξονα περιστροφής της Γης, που ονομάζεται μετάπτωση, και έχει σαν αποτέλεσμα ο άξονας να μην έχει σταθερή διεύθυνση στο χώρο, αλλά να διαγράφει έναν κώνο σε 25800 έτη περίπου(εικ.3). Εξ’αιτίας της μετάπτωσης, ο χρόνος που χρειάζεται ο Ήλιος για να βρεθεί στο ίδιο σημείο της εκλειπτικής(τροπικό έτος) είναι ελαφρά μικρότερος από το χρόνο που απαιτείται για να βρεθεί στην ίδια σχετική θέση με έναν απλανή αστέρα(αστρικό έτος). Τα ημερολόγιά μας είναι προσαρμοσμένα στο τροπικό έτος, που είναι κατά 20 λεπτά βραχύτερο από το αστρικό, συνεπώς αρχίζουμε κάθε νέο χρόνο λίγο πριν την αποκατάσταση του Ήλιου στον ίδιο απλανή* (20 λεπτά νωρίτερα). Κάθε χρόνο, αυτή η μικρή διαφορά προστίθεται στην προηγούμενη, με τελικό αποτέλεσμα ο Ήλιος να μην μπαίνει στο κάθε ζώδιο στις υπολογισμένες πριν από 2000 χρόνια ημερομηνίες(τις οποίες όμως χρησιμοποιούν ακόμα οι αστρολόγοι!).Συγκεκριμένα, η σημερινή μετατόπιση των ζωδίων είναι τόσο μεγάλη, που ένας «Κριός»(π.χ. γεννημένος στις 13/4) κανονικά θα έπρεπε να είναι «Ιχθύες»(αφού τη μέρα της γέννησής του ο Ήλιος βρίσκεται ακόμα στους Ιχθείς, και όχι στον Κριό), ένας «Ταύρος» θα έπρεπε να είναι «Κριός» κ.ο.κ..

Έπειτα από όλα αυτά, ακόμα και αν οι αστρολόγοι διατείνονται ότι μπορούν να προβλέπουν το μέλλον με βάση τα αστέρια, χάνουν εντελώς την αξιοπιστία τους, όταν δεν γνωρίζουν τα παραπάνω στοιχειώδη! Ο διαθέσιμος για το άρθρο χώρος δεν επαρκεί για να λύσουμε άλλο ένα σημαντικό αίνιγμα: το 13ο ζώδιο. Τα παραπάνω όμως είναι αρκετά για να καταλάβει κανείς ότι η προσπάθεια των ανθρώπων να προβλέψουν το μέλλον τους με βάση τα αστέρια είναι μάλλον μάταιη. Η αστρολογία είναι μια ψευδοεπιστήμη που μας έρχεται από τα βάθη των αιώνων, από εποχές που κανείς δεν γνώριζε τι πραγματικά είναι όλα αυτά που βλέπει στον ουρανό. Δεν μπορεί να έχει θέση στον σημερινό κόσμο, όπου η επιστήμη της αστρονομίας έχει καταρρίψει πολλούς μύθους και προλήψεις του παρελθόντος, διευρύνοντας τα όρια της κατανόησης του κόσμου μας. Για όσους αναγνώστες εξακολοθούν να πιστεύουν στην δυνατότητα της αστρολογίας να προβλέπει τις ζωές μας, η μόνη συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε είναι να διαβάζουν το προηγούμενο ζώδιο από αυτό που διάβαζαν μέχρι σήμερα στο ωροσκόπιο!

* Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι απλανείς αστέρες χρησιμοποιούνται σαν ένα ακίνητο σύστημα αναφοράς, ως προς το οποίο κινούνται οι πλανήτες, ο Ήλιος και η Σελήνη. Αυτό γίνεται γιατί λόγω της πολύ μεγάλης απόστασης που μας χωρίζει από αυτούς, η ιδία κίνηση των περισσότερων απλανών αστέρων δεν γίνεται αισθητή, παρά μόνο με την πάροδο πολλών χιλιάδων ετών. Από μια άλλη οπτική γωνία το πρόβλημά μας τίθεται ως εξής : Το σύστημα ουράνιων συντεταγμένων που χρησιμοποιούμε σήμερα για να καθορίζουμε τις θέσεις των αστέρων στην ουράνια σφαίρα, είναι άμεσα συσχετισμένο με το σύστημα των γήινων συντεταγμένων. Αφού όμως η Γη εκτελεί μεταπτωτική κίνηση, και ο άξονας περιστροφής της δεν διατηρεί μια σταθερή διεύθυνση στο χώρο, εμφανίζεται το εξής φαινόμενο : το σύστημα συντεταγμένων κινείται ως προς τους απλανείς αστέρες! Φυσικά εμείς βλέπουμε τους απλανείς να κινούνται ως προς το σύστημά μας, λόγω της σχετικότητας των κινήσεων. Στο φαινόμενο αυτό οφείλεται η μετατόπιση των ζωδιακών αστερισμών. Φυσικά δεν είναι τα αστέρια των αστερισμών που μετατοπίζονται, αλλά το ίδιο το σύστημα συντεταγμένων μας που κινείται. Υπάρχουν και άλλα συστήματα συντεταγμένων απαλλαγμένα από αυτό το πρόβλημα, αλλά είναι αρκετά δύσχρηστα για να χρησιμοποιηθούν ευρέως.User avatar
caprica_st
Posts: 167
Joined: Sat Feb 15, 2014 9:06 pm

Re: Ψευδοεπιστήμη της πλάκας

Postby caprica_st » Thu Jun 26, 2014 7:51 pm

Σε πολλά μπορεί κανείς να κατηγορήσει την αστρολογία, σε αναξιοπιστία, σε αγυρτία, σε υπόθαλψη νοσηρότητας, σε ψευδοεπιστημονικότητα και ίσως και πολλά άλλα.
Αλλά σίγουρα οι κατηγορίες του φίλου που έγραψε το ποιο πάνω δεν ευσταθούν. Και αυτό γιατί ο άνθρωπος είχε το θράσος να γράψει επικρίνοντας τον ορισμό των ζωδιών, όντας ο ίδιος ανήξερος ως προς το πως ορίζονται τα ζώδια. Ιδέα δεν έχει ο άνθρωπος και θέλει να μιλά.....User avatar
caprica_st
Posts: 167
Joined: Sat Feb 15, 2014 9:06 pm

Re: Ψευδοεπιστήμη της πλάκας

Postby caprica_st » Tue Dec 16, 2014 7:47 pm

Η εκλειπτική είναι η φαινόμενη τροχιά που διαγράφει ο Ήλιος στον ουρανό σε διάστημα ενός έτους.
.....
Με άλλα λόγια, αυτό που αλλάζει είναι η προβολή της θέσης του Ήλιου στην ουράνια σφαίρα(εικ.2).
Το ποιο πάνω είναι σημαντικό για να καταλάβουμε την έννοια των ζωδίων και το λάθος του κ. Ανδρέα Μήλια.
Παρενθετικά η ανάρτηση του κ. Ανδρέα, εξηγεί έμμεσα και το γιατί η αστρολογία χρησιμοποιεί το γεωκεντρικό σύστημα, και γιατί αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, όπως δεν αποτελεί και η χρήση της εκλειπτικής στην αστροΝομία.
Βέβαια όσοι έχουν μνήμες από την κινηματική φυσική των μαθητικών τους χρόνων, θα θυμούνται ότι κατά την εξέταση ενός συστήματος κινουμένων αντικειμένων, μπορούμε να υποθέσουμε τον παρατηρητή σε όποιο σημείο μας βολεύει, αλλά η παρατήρηση ότι το ίδιο κάνει και η αστροΝομία ελπίζω ότι πείθει και τον πλέον δύσπιστο για την θεμιτή χρήση του γεωκεντρικού συστήματος υπολογισμών στην αστροΛογία.
Οι αστερισμοί που βρίσκονται κατά μήκος της εκλειπτικής ονομάζονται Ζωδιακοί Αστερισμοί και είναι τα περίφημα «ζώδια».
Όμως κ. Ανδρέα, μήπως θα έπρεπε να ρωτήσεις πρώτα πως ορίζονται τα ζώδια.
Να σε βοηθήσω λοιπόν μια και μάλλον το αγνοείς...
Αν θεωρήσουμε ένα κύκλο γύρο από την Γη, στο ύψος του ισημερινού, μπορούμε να προβάλουμε την φαινομενική τροχιά του Ήλιου πάνω του. Σε κάποιο σημείο όπου βρίσκεται η προβολή του ήλιου κατά την ώρα της εαρινής ισημερίας, ορίζουμε το σημείο μηδέν.
Με βάση αυτό το σημείο χωρίζουμε τον κύκλο σε 12 ίσα τμήματα των 30 μοιρών, και κάθε ένα από αυτά σε 30 τμήματα της μιας μοίρας, μετρόντας αντίστροφα προς την κίνηση των δεικτών του ρολογιού.
Κάθε ένα από τα δώδεκα ίσα τμήματα αποτελεί και ένα ζώδιο.
Τι σχέση έχουν λοιπόν οι αστερισμοί με τα ζούδια;
Να σου πω. Οι αστερισμοί αυτοί χρησιμοποιήθηκαν για την ονοματοθεσία των ζωδίων, με βάση, πρόσεξέ το αυτό που θα πω, το ποιος αστερισμός βρίσκονταν στο τμήμα εκάστου ζωδίου, όταν ο άξονας της γης έδειχνε προς το σημείο μηδέν του κύκλου. Αυτό συνέβαινε κάπου στο 2000 πχ.
Κατά τα άλλα, πρόκειται για απολύτως «φυσιολογικούς» αστερισμούς(αν μου επιτρέπεται η έκφραση), χωρίς κάποια ιδιαίτερη «μαγική» ιδιότητα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αστρολόγοι δεν έχουν δει ποτέ τους τον Τοξότη στον ουρανό, αντίθετα από τους αστρονόμους.
Η αστρολόγος που μου έκανε μαθήματα αστρολογίας, συνήθιζε να τους παρατηρεί, αλλά όντως δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνει κάποιος αστρολόγος, μια και οι θέσεις των ζωδίων αφ ενός δεν συμπίπτουν, και αφ εταίρου έχουμε τους αστροΝόμους που μας δίνουν τους υπολογισμούς που χρειαζόμαστε στην αστρολογία έτοιμους...
Εξαιτίας της κίνησής του κατά μήκος της Εκλειπτικής, ο Ήλιος φαίνεται να περνάει από τον ένα ζωδιακό αστερισμό στον άλλο, μένοντας στον καθένα για ένα μήνα περίπου. Συνεπώς, όταν κάποιος είναι «Τοξότης» στο ζώδιο, αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι την ημέρα της γέννησής του ο Ήλιος βρισκόταν στον αστερισμό του Τοξότη. Οι αστρολόγοι πιστεύουν ότι αυτό το γεγονός μπορεί να καθορίσει ολόκληρη τη μετέπειτα ζωή μας, αφού ένας «Σκορπιός» συμπεριφέρεται διαφορετικά από ένα «Τοξότη».
Η αστρολογία λαμβάνει υπόψη πολύ περισσότερα στοιχεία από το σε ποιο ζώδιο προβάλετε ο ήλιος (θέσεις και γωνιακές σχέσεις πλανητών, σελήνης και ωροσκόπου). Αλλά ως προς την ουσία της παρατήρησής σου εδώ, δεν θα πάρω θέση.
Όμως τα πράγματα χειροτερεύουν όταν οι αστρολόγοι δεν ενημερώνονται ούτε για το ίδιο το αντικείμενο της δουλείας τους:Θέτοντας το πρόβλημα απλά, τα ζώδια έχουν μετατοπιστεί κατά 30 μοίρες από τη θέση που είχαν την εποχή του Ιππάρχου. ....!Η μετατόπιση αυτή οφείλεται σε μια κίνηση του άξονα περιστροφής της Γης, που ονομάζεται μετάπτωση, και έχει σαν αποτέλεσμα ο άξονας να μην έχει σταθερή διεύθυνση στο χώρο, αλλά να διαγράφει έναν κώνο σε 25800 έτη περίπου(εικ.3)..... Κάθε χρόνο, αυτή η μικρή διαφορά προστίθεται στην προηγούμενη, με τελικό αποτέλεσμα ο Ήλιος να μην μπαίνει στο κάθε ζώδιο στις υπολογισμένες πριν από 2000 χρόνια ημερομηνίες(τις οποίες όμως χρησιμοποιούν ακόμα οι αστρολόγοι!).Συγκεκριμένα, η σημερινή μετατόπιση των ζωδίων είναι τόσο μεγάλη, που ένας «Κριός»(π.χ. γεννημένος στις 13/4) κανονικά θα έπρεπε να είναι «Ιχθύες»(αφού τη μέρα της γέννησής του ο Ήλιος βρίσκεται ακόμα στους Ιχθείς, και όχι στον Κριό), ένας «Ταύρος» θα έπρεπε να είναι «Κριός» κ.ο.κ..
Όμως όλα αυτά θα ίσχυαν αν τα ζώδια φίλε μας ορίζονταν όπως φαντάζεσαι ότι ορίζονται. Αν όμως διαβάσεις το πως ορίζονται ακριβώς θα καταλάβεις ότι λες βλακείες, και ο Κριός μένει Κριός για όσο χρόνο ο ήλιος θα διαγράφει την φαινομενική του τροχιά γύρο από την γη....
Ο διαθέσιμος για το άρθρο χώρος δεν επαρκεί για να λύσουμε άλλο ένα σημαντικό αίνιγμα: το 13ο ζώδιο.
Κανείς χώρος δεν θα επαρκούσε για να λύσεις αυτό το αίνιγμα, μια και σύμφωνα με τον ορισμό δεν μπορεί να υπάρξει 13 ζώδιο...
Η αστρολογία είναι μια ψευδοεπιστήμη που μας έρχεται από τα βάθη των αιώνων,
Πιθανότατα να είναι ψευδοεπιστήμη. Μάλλον σίγουρα γιατί από την φύση της δεν έχει επιστημονική βάση, αλλά σίγουρα αυτό δεν οφείλεται στις αρλούμπες περί της ασυμφωνίας της με την αστροΝομία που γράφεις.
Αφού όμως η Γη εκτελεί μεταπτωτική κίνηση, και ο άξονας περιστροφής της δεν διατηρεί μια σταθερή διεύθυνση στο χώρο, εμφανίζεται το εξής φαινόμενο : το σύστημα συντεταγμένων κινείται ως προς τους απλανείς αστέρες!
Να σου θυμίσω ένα τραγουδάκι.
"Μπαίνουμε στον Υδροχόο και θα φύγουν οι Ιχθύς...."
Και επειδή σίγουρα δεν θα το ξέρεις, το τραγουδάκι αυτό αναφέρεται στην αλλαγή των αστρολογικών εποχών. Ήτοι κάθε 2000 χρόνια και κάτι ψιλά, ο άξονας της γης λόγο της μετάπτωσης που αναφέρεις, δείχνει και διαφορετικό ζώδιο, το όνομα του οποίου χαρακτηρίζει την αστρολογική εποχή.
Όπως σου είπα, οι αστροΛόγοι ενημερώνονται από αστροΝόμους, αλλά αρκεί ένας αστροΝόμος για να ενημερώσει χιλιάδες αστρΛόγους. Αυτό εξηγεί και την συνηθισμένη άγνοια των αστροΝόμων για το θέμα του ορισμού των ζωδίων, από ελάχιστους έχουν ζητηθεί πληροφορίες.

Αλήθεια μήπως σε ενδιαφέρει να μάθεις και τι είναι ο ωροσκόπος, για να αποφύγεις καμιά άλλη μπαρούφα;User avatar
caprica_st
Posts: 167
Joined: Sat Feb 15, 2014 9:06 pm

Re: Ψευδοεπιστήμη της πλάκας

Postby caprica_st » Wed Apr 04, 2018 3:25 pm

Έτυχε να δω ένα κείμενο του κ. Γιώργου Γιώτη για την αστρολογία στα Ελληνικά hoax. Από ότι γνωρίζω η επίδραση της βαρύτητας, δεν θεωρείται από την συντριπτική πλειοψηφία των αστρολόγων σαν καθοριστική για τα αποτελέσματα που υποθέτουν (οι περισσότεροι υποθέτουν ότι οφείλονται σε επίδραση άγνωστων στην σημερινή επιστήμη δυνάμεων ή σε κάποιο φαινόμενο συγχρονικότητας). Αλλά δεν βαριέσαι, ας το αφήσω στην άκρη. Με την ευκαιρία όμως θυμήθηκα τις σχετικές επιστημονικές έρευνες για την αστρολογία. Στο παρελθόν έχω υποστηρίξει ότι τέτοιες έρευνες είναι απίθανο να έχουν γίνει με μεθοδολογία που να μπορεί να καταλήξει σε αποτελέσματα, και μάλιστα απορριπτικά για την αστρολογία. ΠΡΟΣΟΧΗ, η αστρολογία μπορεί να είναι αρλούμπα, και πιθανότατα είναι, όμως το να αποδείξεις πως είναι είναι πολύ ποιο δύσκολο από όσο φαντάζονται μερικοί.
ellinikahoaxes.gr/2016/04/08/astrologia/
Στο κείμενο λοιπόν αναφερόνταν σε κάποιες έρευνες, και είπα να δοκιμάσω να ρίξω μια ματιά στην (πειραματική) έρευνα του Shawn Carlson. Μια πρόχειρη αναζήτηση μου έδειξε πως και άλλοι πριν από μένα είχαν αμφισβητήσει τις έρευνες αυτές, και μάλιστα πολύ ποιο διεξοδικά από όσο σκεφτόμουν να το κάνω εγώ. Έτσι σε μια σελίδα της αστρολογίας βλέπουμε το άρθρο "U-turn in Carlson's Double-Blind Astrology Test" του Robert Currey που φυσικά είναι αστρολόγος.
Αν και διεξοδικό το άρθρο του, είπα να δω και μια - δυο από τις πηγές που βασίζεται. Τον Joseph Vidmar και τον Suitbert Ertel
http://www.astrology.co.uk/bio/ertel.htm

http://www.astrology-research.net/resea ... y_Test.pdf

https://www.scientificexploration.org/d ... _ertel.pdf
The design of Carlson’s study was unfair. It was fl awed because effect size and test power were not considered. The number of recruited subjects and astrologers was insufficient. Nevertheless, one of Carlson’s two astrological studies (Study 1) showed replicable significant results by two methods of assessment.

Studies 2 and 3, for which volunteer students were recruited, seem to have suffered from the participants’ lack of effort. Since half of their data (ratings)
were so poor that they could not even be analyzed, there is reason to doubt that the analyzable other half of the data has been carefully completed.In view of at least two significant test results (in Study 1) Carlson’s conclusion is not justified: “We are now in a position to argue a surprisingly strong case against natal astrology as practiced by reputable astrologers” (Carlson, 1985: 425). Such conclusion could not be drawn even if Study 1 had shown an insignificant result. Not being able to reject a null hypothesis does not justify the claim that the alternate hypothesis is wrong.

As a personal remark: My impression is that research on extraordinary claims, conducted by prominent members of skeptical organizations, when they do such research at all, is likely to suffer from bias and fact-distorting procedures. I noted this repeatedly when I scrutinized studies done under the responsibility of members of the US, Belgian, Dutch, and French skeptical Committees (Ertel, 1995, 1998/1999, 2000, 2005; Ertel & Irving, 1996, 1997).

This is not to say that studies with astrology-favorable results would have an a priori chance to survive my scrutiny any better (Ertel, 1996, 1997, 1998; Ertel & Dean, 1996). Reports about negative results are numerous (Gauquelin, 1955, 1988; Kelly, 1997; Müller & Ertel, 1992; McGrew & McFall, 1990). Confi rmations of classical astrological predictions are rare exceptions (Timm & Köberl, 1986; Smit, 1997; Ertel, 2004). Moreover, they do not verify astrological beliefs. 14 Correct astrological diagnoses, if they occur, might be due, e.g., to paranormal intuitions of psi-gifted astrologers (Ertel, 2004). Parapsychological phenomena are likely to eventually become reconcilable with the growing body of scientific knowledge (Radin, 2006); astrology is far from having the same chance. Yet disparaging attitudes against astrology are hardly recommendable as they are articulated in a paper titled “Top Scientists Must Fight Astrology or All of Us Will Face the Consequences” (Crease, 2006). H. J. Eysenck’s occasional involvement in astrological research issues may be regarded as a model (Eysenck, 1990; Eysenck & Nias, 1982)
Από ότι φαίνεται η έρευνα δεν είναι απαραίτητα απόδειξη πως η αστρολογία είναι λάθος....User avatar
caprica_st
Posts: 167
Joined: Sat Feb 15, 2014 9:06 pm

ΑστροΛογία. Υπαρκτά και υποτιθέμενα προβλήματα.

Postby caprica_st » Fri Apr 06, 2018 2:01 pm

Θα προσπαθήσω να προσεγγίσω το θέμα συνολικά. Προκαταβολικά θέλω να δηλώσω πως ότι είμαι ενάντια στην αστρολογία, τόσο γιατί θεωρώ εξαιρετικά αμφίβολη την αξιοπιστία της, όσο και γιατί θεωρώ προβληματική την χρήση της από ανεύθυνους και εκμεταλλευτές. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε κριτική εναντίον της είναι και σωστή.

Αρχικά να ξεκαθαρίσω το σχεδόν αυτονόητο γεγονός, ότι η αστρολογία δεν είναι επιστήμη. Οι υποστηρικτές της άποψης ότι είναι στηρίζονται στο ότι (θεωρούν πως) χρησιμοποιεί κάποιες στατιστικές παρατηρήσεις, και καταλήγει μέσα από αυτές να προβλέπει γεγονότα. Το βασικό λάθος στην υπόθεση αυτή είναι πως οι παρατηρήσεις αυτές είναι πρακτικά αδύνατο να συστηματοποιηθούν σε ένα μοντέλο, ώστε οποιοσδήποτε θα χρησιμοποιεί αυτό το μοντέλο να καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα. Για αυτό και τα προγράμματα αστρολογίας σε υπολογιστές, φημίζονται για αοριστολογίες, αντί να δίνουν επαληθεύσιμα αποτελέσματα. Όσο λοιπόν φίλοι αστροΛόγοι δεν έχουμε ένα υπολογιστικό μοντέλο που να δίνει χειροπιαστά και συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν θα μιλάμε για επιστήμη, αλλά για ψευδοεπιστήμη.
Αν υποθέσουμε ότι είχαμε επαληθεύσιμα αποτελέσματα θα μιλάγαμε για επιστήμη την στιγμή που δεν έχουμε κάποια εξήγηση για την επίδραση των αστρολογικών στοιχείων; Νομίζω πως σε αυτή την (απίθανη νομίζω) περίπτωση κανείς δεν θα κόλλαγε στο αν είναι επιστήμη ή όχι....
Και μια παρένθεση εδώ. Ευτυχώς δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο μοντέλο που να δίνει σωστά αποτελέσματα.

Πως όμως υποθέτουν οι αστρολόγοι πως επιδρούν οι πλανήτες στην ζωή μας;
Προφανώς δεν υποθέτουν ότι επιδρούν με την βαρύτητα ή κάποια γνωστή ακτινοβολία. Είπαμε οι άνθρωποι είναι συνήθως άσχετοι με την επιστήμη, αλλά όχι και τόσο! Η ποιο συνηθισμένη υπόθεση είναι πως υφίσταται ένα είδος συγχρονισμού και οι πλανήτες, ο ήλιος και η σελήνη, λειτουργούν περισσότερο σαν ένα είδος κοσμικών ρολογιών, παρά επιδρούν άμεσα. Πολλοί αστρολόγοι απλά υποθέτουν ότι η επιστήμη δεν έχει ακόμα ανακαλύψει την φύση της επίδρασης και θα το κάνει κάποτε στο μέλλον. Κομπογιανίτικο ακούγεται και το ένα και το άλλο έτσι; Συμφωνώ και δεν με ενοχλεί, είπαμε πως δεν είμαι απολογητής της αστρολογίας.

Ένας δευτερεύουσα αιτία που μερικοί θεωρούν πως η αστοΛογία είναι επιστήμη, είναι το γεγονός πως στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα της αστροΝομίας. Φίλοι αστρονόμοι κάντε λίγο υπομονή πριν εξοργιστείτε. Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι, ίσως και όλοι, οι αστρολόγοι, δεν έχουν παρατηρήσει ποτέ τους πλανήτες που χρησιμοποιούν στην τέχνη τους. Πως λοιπόν κάνουν τους υπολογισμούς τους;
Είναι απλό, με την βοήθεια κάποιου αστροΝόμου. Του λένε τι θέλουν και αυτός τους δίνει τα δεδομένα που χρειάζονται, σε βάθος χιλιετιών. Στην συναλλαγή αυτή όμως οι αστροΝόμοι είναι πολύ ριγμένοι! Ένας αστροΝόμος και μόνο, αρκεί για να προμηθεύσει με στοιχεία όλους τους αστρολόγους του κόσμου, για εκατοντάδες χρόνια. Οπότε δεν χρειάζεται να ξημεροβραδιάζονται με τηλεσκόπια τις νύχτες, αρκεί ένα βιβλίο με θέσεις πλανητών ή σήμερα ένα αστρολογικό πρόγραμμα υπολογιστή με θέσεις.

Αν όμως κάποιος αστρονόμος έχει προμηθεύσει στα στοιχεία, γιατί τόσοι πολλοί αστρονόμοι, ακόμα και ερασιτέχνες και φοιτητές, φωνάζουν πως η αστρολογία και η αστρονομία είναι ασυμβίβαστες;
Η απάντηση είναι μάλλον υποτιμητική για όσους κατηγορούν την αστρολογία για αστρονομική ασυνέπεια. Το να έχει κανείς εξαιρετικές γνώσεις αστρονομίας, ακόμα και ο καλύτερος αστρονόμος του κόσμου, δεν σημαίνει πως γνωρίζει πως ορίζονται τα ζώδια! Και καλά κάνει, δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί με αστρολογικούς ορισμούς.
Πάμε λοιπόν να μάθουμε πως ορίζονται τα ζώδια. Ο ήλιος σε ένα χρόνο φαίνεται να διαγράφει ένα κύκλο γύρο από την γη, σχετικά ρίξτε και μια ματιά στην σελίδα https://www.astrovox.gr/am-zodiac.html Κατά την εαρινή ισημερία ο ήλιος βρίσκεται σε κάποιο σημείο του κύκλου αυτού. Το σημείο αυτό το ορίζουμε σαν το μηδέν Κριού. Παίρνοντας αυτό το σημείο σαν αφετηρία χωρίζουμε τον κύκλο σε δώδεκα ίσως τμήματα. Κάθε ένα από αυτά αποτελεί και ένα ζώδιο. Σε αντίθεση λοιπόν με ότι γενικά πιστεύεται τα ζώδια δεν ορίζονται από τους ομώνυμους αστερισμούς, όπως φαντάζεται και ο συγγραφέας του κειμένου στην παραπομπή μου ποιο πάνω: "Οι αστερισμοί που βρίσκονται κατά μήκος της εκλειπτικής ονομάζονται Ζωδιακοί Αστερισμοί και είναι τα περίφημα «ζώδια»."
Οι αστερισμοί χρησιμοποιήθηκαν από την αστρολογία για την ονομασία των ζωδίων, σύμφωνα με τον αστερισμό που βρίσκονταν στο περίπου σε κάθε ζώδιο, όταν ο άξονας της γης έδειχνε προς το μηδέν κριού. Κάπου δυο χιλιάδες χρόνια πίσω. Η "μετάπτωση" του άξονα περιστροφής της γης, που αναφέρει και το άρθρο παραπομπής. Η μετάπτωση να σημειώσουμε στην αστρολογία χρησιμοποιείται για να ορίσει αστρολογικές εποχές, έτσι πέρασε η εποχή του Ιχθύος και μπήκαμε στην εποχή του Υδροχόου (που λέει και το τραγουδάκι).
Ήδη από τον ορισμό γίνεται φανερό πως τα ζώδια είναι πάντα 12 και ποτέ δεν θα γίνουν 13, εκτός και αν αλλάξουν οι αστρολόγοι ορισμό των ζωδίων. Πάει και ο Οφειούχος.
Όπως καταλαβαίνει κανείς η προβολή των πλανητών, του ήλιου και της σελήνης πάνω στην φαινομενική κυκλική τροχιά του ήλιου γύρο από την γη, είναι κάτι που η αστροΝομία το υπολογίζει εύκολα, όπως υπολογίζει και τον ωροσκόπο ή άλλα αστρολογικά στοιχεία. Συμπερασματικά η αστρολογία δεν είναι επιστήμη, πιθανότατα είναι μια τεράστια αρλούμπα, χωρίς καμιά αξιοπιστία, αλλά χρησιμοποιεί τα επιστημονικά δεδομένα της αστρονομίας για να χτίσει πάνω τους το προβληματικό οικοδόμημά της.
Τα ποιο πάνω αποτελούν αναφορά στην συνήθη μορφή αστρολογίας που συναντάμε στον δυτικό κόσμο. Υπάρχουν και πολλά άλλα συστήματα αστρολογίας, όπως η σεληνιακή αστρολογία, η ινδική, η κινέζικη και δεν συμμαζεύεται.....

Είναι καλή η αστρολογία σε κάτι; Ναι, σαν ένα γοητευτικό παραμύθι για μεγάλους, που ευχαριστεί όποιον θέλει να του μιλάνε για τον εαυτό του, χωρίς να παίρνει στα σοβαρά ότι του λένε. Μια χαρά διασκέδαση είναι, όπως και η καφετζούδες και οι χαρτορίχτρες. Γίνεται όμως πρόβλημα και μεγάλο αν κανείς την παίρνει στα σοβαρά και ιδίως αν πέσει σε αγιογδύτες και καθάρματα.
Ειδικά η σοβαρή ενασχόληση με την αστρολογία, μπορεί να καταλήξει σε πρόβλημα. Βλέπετε η αστρολογία σε αντίθεση με ότι ακούμε σε μμε και διαβάζουμε σε περιοδικά, κάνει κατά κανόνα, δυσάρεστες προβλέψεις. Προβλέψεις που δεν αλλάζουν με την ελεύθερη βούληση, αλλά είναι αναπόφευκτες σε ενα ντετερμινιστικό παρόν και μέλλον.
Return to “Αστρολογία”

cron