freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

iq Ευρωπαϊκών χωρών


User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 303
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Re: iq Ευρωπαϊκών χωρών

Postby osho_st » Wed Jul 05, 2017 3:18 pm

Ερώτηση από κάποιο τεστ iq. Ποιο δεν ταιριάζει ανάμεσα στα, τζιν, σαμπάνια, ρετσίνα, κρασί Βουργουνδίας, κοκκινέλι;
Ο προγραμματιστής του τεστ, έχει καταλήξει στο τζιν, όμως μια άλλη συλλογιστική καταλήγει στην σαμπάνια, άλλη στην ρετσίνα, άλλη στο κοκκινέλι.
Ανάλογα παραδείγματα μπορεί να βρείτε και σε πολλές άλλες ερωτήσεις.

Συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε ότι τα τεστ αυτού του τύπου, περιγράφουν βασικά μια συγκεκριμένη συλλογιστική, με βάση την οποία έχει δομηθεί το ερωτηματολόγιο, άρα δεν είναι ουδέτερα.
Ένας φίλος μου είχε παρατηρήσει ότι το να κατανοήσεις ποιο είναι το ζητούμενο του προγραμματιστή είναι δείγμα ευφυίας. Είναι όμως δείγμα ευφυίας ή συμμόρφωσης, και η συμμόρφωση δεν είναι απαραίτητα ευφυία.

Υποθετικά τα τεστ iq κατασκευάζονται με στόχο να μετρήσουν την ευφυΐα ανεξάρτητα από την εκπαίδευση. Παρόλα αυτά η παρούσα μέτρηση δηλώνει ότι η εκπαίδευση έχει σημασία για τα αποτελέσματα. Σωστό βέβαια, αλλά τότε ας μην μιλάμε για ευφυΐα αλλά για εκπαίδευση. Όμως ούτε και αυτό είναι σωστό μια και τα τεστ αυτά προφανώς και δεν αξιολογούν την εκπαίδευση

Έχει όμως νόημα να λέμε ότι κάποιος λαός είναι περισσότερο έξυπνος. Ναι αν είμαστε άσχετοι με το θέμα ή νεοναζί.

Οι απομονώσεις πληθυσμών δεν έχουν γίνει για πολλές χιλιάδες χρόνια. Ή τουλάχιστον όχι για τόσες που να παράγουν ριζικά διαφορετικούς γονότυπους. Και σίγουρα η Αφρικανοί ή οι Ευρωπαίοι δεν αποτελούσαν ποτέ μικρές απομονωμένες γενετικά κοινότητες. Άρα τα περί μειωμένης ευφυίας κάποιων λαών στην Ευρώπη είναι χαζομάρες.

Τέλος αν θέλει κανείς να πάρει στα σοβαρά τα τεστ ευφυίας και την παρατηρούμενη (υποτίθεται) ανωτερότητα μερικών δυτικών χωρών ας αναλογιστεί για την ευφυΐα, μιας κοινωνίας που καταστρέφει το μοναδικό διαθέσιμο περιβάλλον που διαβοιεί, όταν έχει την δυνατότητα να το κάνει, δηλώνει ότι την έχει αναπτύξει στρεβλά. Κοινώς ότι εμφανίζει μια εφυία ανάλογη με το σύνδρομο του σοφού.
Και ή ίδια η κοινωνία με τα τεστ αυτής της μορφής, μάλλον αξιολογεί την ευφυία, σύμφωνα με τα δικά της στρεβλά κριτήρια.
"Υπανάπτυκτες" φυλές έχουν επιδείξει ανώτερη ευφία από τους δυτικούς ως προς την προστασία της αειφορίας του περιβάλλοντός τους.

Ουπσ και μια και το θυμήθηκα.
Πόσο νοήμον είναι κάποιος που κάθετε και κάνει τέτοια τεστ για να μετρηθεί η νοημοσύνη του;
Εγώ πάντως αν και σαν έφηβος το είχα δοκιμάσει το άθλημα, όταν το δοκίμαστα πρόσφατα βγήκα κάτι σαν με σύνδρομο ντάουν, βέβαια παράτησα το τεστ στα 15λεπτά κρίνοντας ότι έχω κάτι καλύτερο να κάνω...


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 303
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Re: iq Ευρωπαϊκών χωρών

Postby osho_st » Wed Jul 05, 2017 3:20 pm

Intelligence: A Unifying Construct for the Social Sciences
Μέχρι σήμερα η εργασία που βασίστηκε το άρθρο της αρχικής ανάρτησης βρίσκτεται στην σελίδα:
https://www.ttu.ee/public/m/mart-murdve ... iences.pdf

Οι τεράστιες διαφορές που παρατηρούμε δηλώνουν ότι η έρευνα δεν μετρά νοημοσύνη, αλλά ικανότητα επίλυσης προβλημάτων συγκεκριμένης μορφής, χωρίς καν προσπάθεια δημιουργίας δοκιμασιών ανάλογων της κουλτούρας των λαών που εξετάζει.


Η απελευθέρωση από το γνωστό.


Return to “Ανάμεσα στην μεταφυσική και την επιστήμη”

cron