freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Χορτοφαγία και vegan

User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Χορτοφαγία και vegan

Postby orestis_ts » Wed Apr 01, 2015 3:24 pm

Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και η απέχθεια για το κρέας, εδώ και χρόνια θεωρούνται ύποπτα για την ύπαρξη καρκίνου. Όταν ρώτησα τον γιατρό που κούραρε την αδελφή μου, τι θα μπορούσε να προσέξει από πλευράς διατροφής, μου είχε πει να κόψει το κρέας.
Ιδιαίτερα ενοχοποιείται το κορεσμένο ζωικό λίπος, η χοληστερόλη και ο σίδηρος (είναι τραγελαφικό αλλά η αυξημένη ποσότητα σιδηρού, που είναι ένας βασικός λόγος προτίμησης του κρέατος, από ένα σημείο και πάνω, οδηγεί σε προβλήματα).
Ο συνηθέστερος τρόπος προετοιμασίας του κρέατος για κατανάλωση, είναι με ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες. Όμως αυτό συνεπάγεται εμφάνιση ετεροκυκλικών αμινών (ΕΑ) και πολυκυκλικών αρωματικών ενώσεων (ΠΑΥ). Η Διεθνής Οργάνωση για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC) έχει κατατάξει τις περισσότερες ενώσεις των ΕΑ και ΠΑΥ στις καρκινογόνες γενικά και στις πιθανόν καρκινογόνες για τον άνθρωπο.
Θα μπορούσε να προταθεί να μην ψήνουμε το κρέας σε υψηλές θερμοκρασίες. Αλλά ένας βασικός λόγος που το κάνουμε, είναι ότι με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο προσβολής από ιούς.
Το ότι ψήνουμε το κρέας, γεννά και κάποια άλλα ερωτήματα. Δηλαδή πολύπλοκες ενώσεις όπως οι πρωτεΐνες αντέχουν στο ψήσιμο. Δηλαδή ο περίφημος πλούτος των ζωικών τροφών είναι εκμεταλλεύσιμος από τον καταναλωτή ή μένει στα χαρτιά?
Αντίθετα τα φυτικά κύτταρα δεν προσβάλλονται από ιούς, που προσβάλλουν και τον άνθρωπο, λόγο της διαφορετικής τους δομής (κυτταρικά τοιχώματα αντί για κυτταρικές μεμβράνες). Για αυτό και μπορούμε γενικότερα να τρώμε φυτικές τροφές χωρίς να τις ψήσουμε, άρα διατηρώντας σε καλύτερη κατάσταση τα μακρομόριά τους. (Σε αυτό συντείνει ο μικρότερος χρόνος παραμονής τους στο στομάχι.)
(Σήμερα έχει μειωθεί η χρήση καπνίσματος και αλατίσματος, για συντήρηση του κρέατος. Οι τεχνικές αυτές θεωρούνται ύποπτες για καρκινογενέσεις.)

Από το The Comparative Anatomy of Eating του Milton R. Mills, M.D.
http://athos.forumup.gr/post-8956-athos.html
Το γαστρεντερικό σύστημα οργάνων του ανθρώπου είναι χαρακτηριστικό των ανατομικών τροποποιήσεων που συμφωνούν με την φυτοφαγική διατροφή. Οι άνθρωποι έχουν μυώδη χείλη και μικρό άνοιγμα στόματος. Πολλοί από τους μύες, που καλούνται «μύες έκφρασης» είναι στην ουσία μύες μασήματος. Η μυώδης και ευκίνητη γλώσσα, ουσιώδης για την τροφή, έχει προσαρμοστεί να χρησιμοποιείται για την ομιλία και άλλα πράγματα. Ο σύνδεσμος της σιαγόνας είναι επιπεδοποιημένος από μία πλάκα χόνδρου και βρίσκεται πάνω από το επίπεδο των δοντιών. Ο κροταφικός μυς είναι μειωμένος. Το χαρακτηριστικό «τετράγωνο σαγόνι» των ενηλίκων αρσενικών δείχνει την εξελισσόμενη γωνιώδη κατεργασία του σαγονιού και την διογκωμένη μυϊκή ομάδα, μασητήρα-πτερυγοειδούς. Το ανθρώπινο σαγόνι μπορεί να μετακινηθεί προς τα εμπρός για να συμπλέξει τους κοπτήρες, και προς τα πλάγια για να συνθλίψει και να αλέσει.
Τα ανθρώπινα δόντια είμαι επίσης παρόμοια με εκείνα που συναντούμε στα άλλα φυτοφάγα ζώα, με την εξαίρεση των κυνοδόντων (οι κυνόδοντες κάποιον πιθήκων είναι επιμηκυσμένοι και θεωρείται ότι χρησιμοποιείται για επίδειξη και/ή άμυνα). Τα δόντια μας είναι μάλλον μεγάλα και συνήθως συνορεύουν το ένα πάνω στο άλλο. Οι κοπτήρες είναι επίπεδοι και σαν «φτυάρια», χρήσιμοι για ξεφλούδισμα, ψαλίδισμα και δάγκωμα σχετικά μαλακών υλικών. Οι κυνόδοντες είναι ή οδοντωτοί ή κωνικοί, αλλά πεπλατυσμένοι, αμβλείς και μικροί, και λειτουργούν σαν κοπτήρες. Οι προγόμφιοι και οι γομφίοι είναι κάπως τετράγωνοι, πεπλατυσμένοι και κομβικοί, και χρησιμοποιούνται για σύνθλιψη, άλεση και πολτοποίηση ψιλοκομμένης τροφής.
Το ανθρώπινο σάλιο περιέχει χωνευτικά ένζυμα, σιελογόνο αμυλάση. Αυτό το ένζυμο είναι υπεύθυνο για την χώνεψη του αμύλου, κατά το μεγαλύτερο μέρος. Ο οισοφάγος είναι στενός και κατάλληλος για μικρές, μαλακές μπάλες επιμελώς μασημένης τροφής. Η γρήγορη κατάποση, η προσπάθεια κατάποσης μεγάλης ποσότητας τροφής ή κατάποσης ινώδους και/ή ελάχιστα μασημένης τροφής (το κρέας είναι ο πιο συχνός ένοχος) έχει συχνά σαν αποτέλεσμα το πνίξιμο στον άνθρωπο.
Το στομάχι του ανθρώπου είναι μονό-θάλαμο, αλλά μετρίως όξινο. (Κλινικά, όταν ένα άτομο παρουσιάζει γαστρικό ph λιγότερο από 4-5 παρουσία τροφής στο στομάχι, αποτελεί αιτία ανησυχίας). Ο όγκος του στομάχου αποτελεί περίπου το 21-27% του συνολικού όγκου του ανθρώπινου γαστρεντερικού συστήματος. Το στομάχι χρησιμεύει σαν θάλαμος μίξης και αποθήκευσης, αναμειγνύοντας και υγροποιώντας απορροφημένες τροφές και ρυθμίζοντας την εισαγωγή τους στο λεπτό έντερο. Το ανθρώπινο λεπτό έντερο είναι μακρύ, κατά μέσο όρο 10 με 11 φορές το μήκος του σώματος. (το μικρό μας έντερο είναι κατά μέσο όρο 22 με 30 πόδια μακρύ. Το μήκος του ανθρωπίνου σώματος μετριέται από το πάνω μέρος του κεφαλιού ως το τέλος της σπονδυλικής στήλης και είναι κατά μέσο όρο, 2 με 3 πόδια μήκος, σε φυσιολογικού μεγέθους άτομα).
Το ανθρώπινο παχύ έντερο αποδεικνύει την δομή σάκου, χαρακτηριστική των φυτοφάγων. Το εκτεινόμενο μεγάλο έντερο είναι μεγαλύτερης διατομής από το μικρό, και είναι σχετικά μακρύ. Το μεγάλο έντερο του ανθρώπου είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση νερού και ηλεκτρολυτών, καθώς και για την παραγωγή και απορρόφηση βιταμινών. Υπάρχει ακόμα εκτεταμένη ζύμωση βακτηρίων από ινώδεις φυτικές τροφές, μαζί με την παραγωγή και απορρόφηση σημαντικών ποσών τροφικής ενέργειας (πτητικά λιπαρά οξέα) που εξαρτάται από το ινώδες περιεχόμενο της δίαιτας. Ο βαθμός στον οποίο η ζύμωση και απορρόφηση των προϊόντων μεταβολισμού λαμβάνει χώρα στο παχύ έντερο, έχει μόλις αρχίσει να ερευνάται.

Σύνοψη
Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι έχουν τη δομή γαστρεντερικού συστήματος ενός «αφοσιωμένου» φυτοφάγου ζώου. Το ανθρώπινο είδος δεν δείχνει τα μεικτά δομικά χαρακτηριστικά που περιμένει κανείς να βρει στα ανατομικώς παμφάγα, όπως οι αρκούδες και τα ρακούν. Από τη σύγκριση του ανθρώπινου γαστρεντερικού συστήματος με αυτό των σαρκοφάγων, των φυτοφάγων και των παμφάγων πρέπει να συμπεράνουμε ότι το γαστρεντερικό σύστημα οργάνων του ανθρώπου είναι σχεδιασμένο για μία αμιγώς φυτική διατροφή.User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Re: Χορτοφαγία και vegan

Postby orestis_ts » Wed Apr 01, 2015 3:28 pm

Λέγεται οτι καμμιά φυτική τροφή δεν μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό σε ικανοποιητικές ποσότητες ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο, τον ψευδάργυρο.
Fruits and vegetables are not good sources, because zinc in plant proteins is not as available for use by the body as the zinc from animal proteins. Therefore, low-protein diets and vegetarian diets tend to be low in zinc

Όμως στην ίδια σελίδα μια μόλις γραμμή πιο πάνω γράφει: Other good sources of zinc are peanuts, peanut butter, and legumes. Κοινώς φυστίκια και φυστικοβούτυρο.

Αλλά ας συμπληρώσουμε και μερικές άλλες τροφές με αξιόλογες ποσότητες ψυεδέργυρου:
Σουσάμι
κακάο - σοκολάτα (η νόστιμη)
φύτρο σταριού (η καλύτερη)
ψωμί ολικής αλέσεως (η εύκολη)
καρπούζι (η καλοκαιρινή)
ταχίνι
κολοκύθα
ηλιόσποροι
σπανάκι
ελιές
Ειδικότερα, τα φύτρα σταριού, περιέχουν στα σημαντικά περισσότερη ποσότητα ψευδάργυρου, από την ημερήσια προτεινόμενη δόση.

Στη σελίδα http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=1154 βλέπουμε την πρόταση του ΓΝΑ Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Τμήμα Ενδοκρινολογίας για τους χορτοφάγους. (Δεν λέει ότι οι χορτοφάγοι εμφανίζουν έλλειψη, αλλά συνιστά πηγές)
2-3 μερίδες οσπρίων, ξηρών καρπών ή σπόρων: παρέχουν πρωτεΐνες, ενέργεια, φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο
Last edited by orestis_ts on Wed Apr 01, 2015 3:36 pm, edited 1 time in total.User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

η θέση της «Αμερικανική Εταιρεία Διαιτολογίας (American Dietetic Association)»

Postby orestis_ts » Wed Apr 01, 2015 3:35 pm

Από την σελίδα http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=10460
Η Αμερικανική Εταιρεία Διαιτολογίας (American Dietetic Association, ADA) εξέδωσε την τελευταία επίσημη θέση σε ότι αφορά τις χορτοφαγικές (vegetarian) και τις αποκλειστικά χορτοφαγικές (vegan) δίαιτες.

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως μια τέτοια διατροφή είναι υγιεινή, διατροφικά επαρκής και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία αρκετών ασθενειών, εάν είναι καλά σχεδιασμένη. Υπό αυτό το πρίσμα, μια χορτοφαγική δίαιτα (vegetarian) κρίνεται κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και ιδιαιτερότητες σε ένα πλυθησμό, περιλαμβάνοντας την περίοδο της κύησης, γαλουχίας, προχωρημένης βρεφικής ηλικίας, σχολικής ηλικίας, εφηβείας, ακόμα και για τους αθλητές.

Μια χορτοφαγική διατροφή ορίζεται ως αυτή που δεν περιλαμβάνει το κρέας (συμπεριλαμβανομένων των πτηνών) ή τα θαλασσινά, ή τα προϊόντα που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα. Η παρούσα επίσημη θέση αναθεωρεί τα τρέχοντα στοιχεία για βασικές θρεπτικές ουσίες που -θεωρητικά- εκλείπουν στους χορτοφάγους, δηλαδή σε ότι αφορά στην πρωτεΐνη, τα ω-3 λιπαρά οξέα, το σίδηρο, τον ψευδάργυρο, το ιώδιο, το ασβέστιο, και τις βιταμίνες D και B12.

Μια χορτοφαγική λοιπόν διατροφή μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες συστάσεις για τις παραπάνω θρεπτικές ουσίες.

Σε μερικές περιπτώσεις βέβαια, τα συμπληρώματα ή τα ενισχυμένα τρόφιμα μπορούν να παρέχουν τις χρήσιμες ποσότητες βασικών θρεπτικών ουσιών, όταν η δίαιτα αυτή δεν είναι καλά σχεδιασμένη. Ακόμα, μια εμπεριστατωμένη αναθεώρηση έδειξε ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της εγκυμοσύνης και μάλιστα, να συμβάλουν στην υγεία της μητέρας και του βρέφους.

Επιπλέον φάνηκε πως μια χορτοφαγική διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο του θανάτου από ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις.

Οι χορτοφάγοι εμφανίζονται επίσης να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ‘κακής’ χοληστερόλης (LDL), χαμηλότερη πίεση αίματος και χαμηλότερα ποσοστά υπέρτασης και περιστατικών διαβήτη τύπου 2, από ότι οι μη χορτοφάγοι. Επιπλέον, οι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν έναν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) και χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, κρίνεται απαραίτητη η αξιολόγηση της διαιτητικής επάρκειας μιας χορτοφαγικής δίαιτας, ώστε αυτή να μην οδηγήσει σε βασικές ελλείψεις και αντίθετα αποτελέσματα.

Και, πέρα από αυτό, οι ειδικοί υγείας και διατροφής πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην εκπαίδευση των χορτοφάγων για τις πηγές συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών, αγοράς και προετοιμασίας τροφίμων και διαιτητικών τροποποιήσεων για μια βέλτιστη χορτοφαγική διατροφή.User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

American Dietetic Association and Dietitians of Canada: Vegetarian diets

Postby orestis_ts » Wed Apr 01, 2015 3:53 pm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12778049
It is the position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada that appropriately planned vegetarian diets are healthful, nutritionally adequate, and provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Approximately 2.5% of adults in the United States and 4% of adults in Canada follow vegetarian diets. A vegetarian diet is defined as one that does not include meat, fish, or fowl. Interest in vegetarianism appears to be increasing, with many restaurants and college foodservices offering vegetarian meals routinely. Substantial growth in sales of foods attractive to vegetarians has occurred, and these foods appear in many supermarkets. This position paper reviews the current scientific data related to key nutrients for vegetarians, including protein, iron, zinc, calcium, vitamin D, riboflavin, vitamin B-12, vitamin A, n-3 fatty acids, and iodine. A vegetarian, including vegan, diet can meet current recommendations for all of these nutrients. In some cases, use of fortified foods or supplements can be helpful in meeting recommendations for individual nutrients. Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence. Vegetarian diets offer a number of nutritional benefits, including lower levels of saturated fat, cholesterol, and animal protein as well as higher levels of carbohydrates, fiber, magnesium, potassium, folate, and antioxidants such as vitamins C and E and phytochemicals. Vegetarians have been reported to have lower body mass indices than nonvegetarians, as well as lower rates of death from ischemic heart disease; vegetarians also show lower blood cholesterol levels; lower blood pressure; and lower rates of hypertension, type 2 diabetes, and prostate and colon cancer. Although a number of federally funded and institutional feeding programs can accommodate vegetarians, few have foods suitable for vegans at this time. Because of the variability of dietary practices among vegetarians, individual assessment of dietary intakes of vegetarians is required. Dietetics professionals have a responsibility to support and encourage those who express an interest in consuming a vegetarian diet. They can play key roles in educating vegetarian clients about food sources of specific nutrients, food purchase and preparation, and any dietary modifications that may be necessary to meet individual needs. Menu planning for vegetarians can be simplified by use of a food guide that specifies food groups and serving sizes.User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

αν διασφαλίζονταν καλές συνθήκες διαβίωσης και ανώδυνος θάνατος;

Postby orestis_ts » Fri Apr 03, 2015 7:22 pm

Θα μας ενοχλούσε να σκοτώνονται ζώα για διατροφή, αν διασφαλίζονταν καλές συνθήκες διαβίωσης και ανώδυνος θάνατος;
Να θυμίζω για μια ακόμα φορά, ότι πολλοί vegan και χορτοφάγοι δεν κάνουν την επιλογή για κάποιους φιλοζωικούς λόγους, αλλά για λόγους καλύτερης υγείας. Όμως ας πάμε στους φιλόζωους μια και σίγουρα υπάρχουν και τέτοιοι (σισπισιστές νομίζω ότι λέγονται).
Η ερώτηση που τους θέτουμε είναι, αν καταλαβαίνω καλά, αν θεωρούν ότι τα ζώα έχουν δικαίωμα στο να ζουν αξιοπρεπώς και να μην θανατώνονται οδυνηρά, αλλά δεν έχουν δικαίωμα στην ζωή. Ναι στα δικαιώματά τους αναφέρεται η ερώτηση.

Λυπάμαι αλλά όσο και να είναι θετικό να διαβιούν αξιοπρεπώς και να μην θανατόνονται οδυνηρά, βρίσκω εξ ίσου, ή και σημαντικότερο το να μην θανατώνονται εφόσον ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ δεν είναι απαραίτητο για την διατροφή μας. Αποδεδειγμένα μάλιστα με την υπογραφή της American Dietetic Association and Dietitians of Canada.User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

η προτεραιότητα άλλων προβλημάτων έναντι της θανάτωσης ζώων

Postby orestis_ts » Fri Apr 03, 2015 7:24 pm

Συχνά διαβάζω ότι πρέπει να έχουμε κάποιον κάλο για να ασχολούμαστε με τα δικαιώματα των ζώων, όταν καίγεται το σπίτι μας...
Ναι όντως έχουμε άλλα προβλήματα που μας καίνε και απαιτούν λύση. Ασχοληθείτε με αυτά, καθένας με ότι και όπου μπορεί.
Αλλά η χορτοφαγία δεν αποτελεί ούτε απαιτεί κάποια επανάσταση. Είναι κάτι απλό και κυρίως ευχάριστο. Όποιος δεν το κάνει βρίσκοντας απόλαυση, είναι απίθανο κατά την γνώμη μου, να το διατηρήσει σε βάθος χρόνου.
Ούτε υπάρχει κάποια αντίφαση στον σεβασμό προς τα ζώα με τον σεβασμό προς τον άνθρωπο. Παράλληλες έννοιες και συναισθήματα είναι.

Και για να παραφράσω κάτι που ειπώθηκε κάπου. Δεν αμφιβάλω ότι υπάρχουν κάποιοι φιλόζωοι που δεν είναι φιλάνθρωποι. Αλλά νομίζω ότι κάθε φιλάνθρωπος, δεν μπορεί παρά να είναι και φιλόζωος. Έτσι οι φίλτατοι διεθνιστές, μήπως πρέπει να συμπεριλάβουν στα έθνη και τα ζώα.....;User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Κοστίζει να είσαι χορτοφάγος;

Postby orestis_ts » Fri Apr 03, 2015 7:25 pm

Πάμε και σε ένα άλλο σημείο. Χρήμα. Ναι τα υποκατάστατα κρέατος κοστίζουν. Αλλά λιγότερο από το κρέας. Οπότε πάλι κερδισμένοι είμαστε. Εκείνο που είναι ακριβότερο είναι το γάλα από σόγια, αμύγδαλο και ρίζι. Τουλάχιστον μέχρι τώρα, αύριο η επέκταση μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.
Αλλά και τι έγινε; Από όσο γνωρίζω, το κόστος μιας χορτοφαγικής η vegan διατροφής στο σύνολο είναι σαφώς μικρότερο από μια μικτή με κρέας.User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

B12, μήπως αποτελεί απόδειξη ότι είμαστε πανφάγοι ή σαρκοφάγοι;

Postby orestis_ts » Fri Apr 03, 2015 7:28 pm

Το ότι οι ποσότητες που χρειάζεται ο οργανισμός είναι πολύ μικρές ενισχύει την πιθανότητα να είναι ικανή η ποσότητα. Υπάρχει άλλωστε το ερώτημα πως στο καλό επιβίωναν αποκλειστικά χορτοφάγοι όσο δεν υπήρχαν τα πρόσθετα που υπάρχουν σήμερα, μια και η χορτοφαγία για κάποιες θρησκευτικές ομάδες (πχ κάποιους βουδιστές) ήταν κανόνας.
Δεν νομίζω ότι η απάντηση είναι γνωστή, πάνω στο αν η ποσότητα που παράγεται εντερικά είναι αρκετή.

Δεν γνωρίζω λοιπόν αν η ποσότητα που μπορεί να παραχθεί εντερικά από την μικροχλορίδα είναι ικανή, αλλά σίγουρα είναι αξιοποιήσιμη μια και εκεί γίνεται η απορρόφηση.

Πάμε τώρα και σε ένα άλλο σημείο. Έχοντας σαν στοιχείο ότι έχουμε παραγωγή b12 στο έντερο, από μικροοργανισμούς που ενδημούν στην περιοχή υπό κανονικές συνθήκες και ότι απορροφάται ακριβώς σε αυτή την περιοχή, η χρήση της όποιας ποσότητας της παραγόμενης βιταμίνης, δεν απαιτεί ένα νέο ειδικό γενετικό μηχανισμό.
Ο γενετικός μηχανισμός υπάρχει ήδη. Η μετατόπισή μας προς τη μια ή την άλλη πλευρά, είναι δυνατή μέσω της φυσική επιλογής. Από τα λίγα που έχω διαβάσει από βιολογία, οι γενετικοί μηχανισμοί στα ανώτερα ζώα δεν παράγονται εύκολα, γιατί αποτελούν κατάληξη πλήθους μεταλλάξεων που σχηματοποιούν ένα είδος "πακέτου" χαρακτηριστικών (όπως λέει ο ντόκινσ).

Οπότε είτε θα θεωρήσουμε το γεγονός της ύπαρξης μικροχλωρίδας, παραγωγής Β12 και απορρόφησης στην περιοχή μια σύμπτωση, είτε θα θεωρήσουμε ότι είναι ένα εξελικτικό μας χαρακτηριστικό που μας περιγράφει σαν φυτοφάγα όντα. Οπότε ακόμα και αν σήμερα έχει μειωμένη δραστηριότητα δεν αναιρείται η ύπαρξη του χαρακτηριστικού, όπως δεν αναιρεί ή ύπαρξη λευκού δέρματος μειωμένης μελανίνης, την ύπαρξη αράπηδων.
Από εκεί και πέρα νομίζω ότι το να επιμένει κανείς σε μια σύμπτωση, απαιτεί κάποια θεμελίωση.User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Postby orestis_ts » Fri Apr 03, 2015 7:30 pm

Μερικές επισημάνσεις στις θέσεις της American Dietetic Association and Dietitians of Canada
A vegetarian, including vegan, diet can meet current recommendations for all of these nutrients. Αν δεν με γελούν τα φτωχά αγγλικά μου (όντως φτωχά είναι) μας λέει ότι μια χορτοφαγική ή και vegan διατροφή, μπορεί να καλύψει όλες τους απαιτήσεις μιας διατροφής ως προς τις παραπάνω θρεπτικές ουσίες. Και ποιες είναι αυτές:
protein, iron, zinc, calcium, vitamin D, riboflavin, vitamin B-12, vitamin A, n-3 fatty acids, and iodine.
Οπότε το μπορεί να παρουσιαστούν, δεν σημαίνει ότι η βεγκανική διατροφή παρουσιάζει εγγενή προβλήματα, τουλάχιστον σύμφωνα με την American Dietetic Association and Dietitians of Canada, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ότι δεν έχει κανένα εγγενές πρόβλημα.
Προβλήματα φυσικά και μπορεί να προκύψουν από κάθε κακή διατροφή.
Ποιο κάτω στο ιδιο κείμενο διαβάζουμε:
In some cases, use of fortified foods or supplements can be helpful in meeting recommendations for individual nutrients.
Δηλαδή σε κάποιες περιπτώσεις, η χρήση εμπλουτισμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων μπορεί να είναι χρήσιμη, για την εκπλήρωση απαιτήσεων σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Και πάλι με την επιφύλαξη της πτωχής μου γνώσης των αγγλικών, δεν βλέπω καν να λέει κάτι για αναγκαιότητα σε κάθε περίπτωση.
Και συνεχίζει απαριθμώντας κάποια θετικά στοιχεία για μια καλοοργανωμένη βεγκανική διατροφή ως προς υγεία.

Οπότε ξεκαθαρίσαμε ότι μια βεγκανική διατροφή μπορεί να καλύπτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Ελπίζω να μην επανέλθουμε σε αυτό.
===========

Το κείμενο στο Iatronet ήταν αφορμή για να ψάξω την επίσημη θέση όπως και έκανα. Το παρέθεσα για ανθρώπους, που όπως εγώ, έχουν δυσκολία με τα αγγλικά σαν μια γενική θέση.User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Βακτήρια που παράγουν Β12 και συναντώνται στον εντερικό σωλήνα μας.

Postby osho_st » Tue Nov 24, 2015 4:56 pm

Βακτήρια που παράγουν Β12 και συναντώνται στον εντερικό σωλήνα μας.

Lactobacillus reuteri
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24838022

Bifidobacterium adolescentis
https://microbewiki.kenyon.edu/index.ph ... olescentis

Δεν μπόρεσα να ξεκαθαρίσω αν το Enterococcus faecalis, επίσης προβιοτικό που εμφανίζεται στον άνθρωπο, παράγει την Β12.

Klebsiella pneumoniae (που όμως μπορεί μάλλον εύκολα να αποδειχθεί παθογόνο στον ανθρώπινο οργανισμό)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8017933

Φαίνεται ότι η διαδικασία σύνθεσης της συγκεκριμένης βιταμίνης δεν είναι και τόσο σπάνια στα βακτήρια. Λαμβανομένου υπόψη ότι δεν παράγεται εγγενώς σε κανένα ζώο, μάλλον αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.


Η απελευθέρωση από το γνωστό.


Return to “Υγεία”

cron