freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Χορτοφαγία και vegan

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 307
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Re: Χορτοφαγία και vegan

Postby osho_st » Tue Sep 11, 2018 10:12 am

https://www.nature.com/articles/s41893-018-0133-x
Abstract

The water footprint concept has been recognized as being highly valuable for raising awareness of the large quantity of water resources required to produce the food we consume. We present, for three major European countries (the United Kingdom, France and Germany), a geographically detailed nationwide food-consumption-related water footprint, taking into account socio-economic factors of food consumption, for both existing and recommended diets (healthy diet with meat, healthy pescetarian diet and healthy vegetarian diet). Using socio-economic data, national food surveys and international food consumption and water footprint databases, we were able to refine national water footprint data to the smallest possible administrative boundaries within a country (reference period 2007–2011). We found geographical differences in water footprint values for existing diets as well as for the reduction in water footprints associated with a change to the recommended healthy diets. For all 43,786 analysed geographical entities, the water footprint decreases for a healthy diet containing meat (range 11–35%). Larger reductions are observed for the healthy pescetarian (range 33–55%) and healthy vegetarian (range 35–55%) diets. In other words, shifting to a healthy diet is not only good for human health, but also substantially reduces consumption of water resources, consistently for all geographical entities throughout the three countries. Our full results are available as a supplementary dataset. These data can be used at different governance levels in order to inform policies targeted to specific geographical entities.
Μετάφραση από μένα με την βοήθεια αυτόματου μεταφραστή.

Η έννοια του αποτυπώματος ύδατος έχει αναγνωριστεί ως πολύτιμη για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μεγάλη ποσότητα των υδάτινων πόρων που απαιτούνται για την παραγωγή των τροφίμων που καταναλώνουμε. Παρουσιάζουμε, για τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία), ένα γεωγραφικά λεπτομερές εθνικό υδατικό αποτύπωμα σχετικό με την κατανάλωση τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες της κατανάλωσης τροφίμων, τόσο για υπάρχουσες όσο και για συνιστώμενες δίαιτες με κρέας, υγιεινή διατροφή και διατροφή υγιεινής χορτοφαγίας). Χρησιμοποιώντας κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, εθνικές έρευνες για τα τρόφιμα και διεθνείς βάσεις δεδομένων κατανάλωσης τροφίμων και αποτυπώματος νερού, μπορέσαμε να βελτιώσουμε τα εθνικά δεδομένα αποτυπώματος νερού στα μικρότερα δυνατά διοικητικά όρια σε μια χώρα (περίοδος αναφοράς 2007-2011). Διαπιστώσαμε γεωγραφικές διαφορές στις τιμές αποτυπώματος ύδατος για υπάρχουσες δίαιτες καθώς και για τη μείωση των αποτυπώσεων νερού που σχετίζονται με τη μεταβολή των συνιστώμενων υγιεινών διαιτολογίων. Για τις 43.786 αναλυόμενες γεωγραφικές ενότητες, το αποτύπωμα νερού μειώνεται για μια υγιεινή διατροφή που περιέχει κρέας (εύρος 11-35%). Μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται για την υγιή δίαιτα χωρίς κρέας αλλά με ψάρι (33-55%) και υγιεινών χορτοφαγικών (διακύμανση 35-55%). Με άλλα λόγια, η μετάβαση σε υγιεινή διατροφή δεν είναι μόνο καλή για την ανθρώπινη υγεία, αλλά επίσης μειώνει σημαντικά την κατανάλωση υδάτινων πόρων, με συνέπεια για όλες τις γεωγραφικές οντότητες στις τρεις χώρες. Τα πλήρη αποτελέσματα μας είναι διαθέσιμα ως συμπληρωματικό σύνολο δεδομένων. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης για την ενημέρωση των πολιτικών που στοχεύουν σε συγκεκριμένες γεωγραφικές οντότητες.


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 307
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

επιθετικότητα και κρεοφαγία.

Postby osho_st » Thu Sep 20, 2018 10:53 am

Η κρεοφαγία από μόνη της μάλλον δεν είναι υπεύθυνη για επιθετικότητα. Ίσως και να ισχύει το αντίθετο μια και περιέχει πρόδρομες ουσίες σερετονίνης.

Οι σχετικές αναφορές σε επιθετικότητα κρεοφάγων μάλλον έχουν σαν ρίζα τους, θέματα πέψης, λόγο παρασκευής και ποιότητας κρέατος (ενδεχομένως και υπερβολικής πρόσληψης πρωτινής). Γενικά η κακή πέψη φαίνεται να συσχετίζεται με κακή ψυχολογική διάθεση.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο προσέγγισης, η κρεοφαγία σχετίζεται με ιδεολογήματα που αποδέχονται την αυτονόητη κυριαρχία του ατόμου στην φύση, σαν δικαίωμα νομής και χρήσης χωρίς όρια,
Το ανάλογο ιδεολόγημα για την κοινωνία, αν και δεν παράγεται από την κυριαρχία στην φύση, ενισχύεται.


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
sceptic_st
Posts: 215
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Re: Χορτοφαγία και vegan

Postby sceptic_st » Thu Oct 11, 2018 11:14 am

Το μέγεθος της επίπτωσης των διατροφικών επιλογών και της παραγωγής τροφής, στην οικολογική ισορροπία του πλανήτη πραγματεύεται η έρευνα παραπομπής. Μάλλον και αυτή προτείνει την στροφή προς φυτική διατροφή.

https://www.nature.com/articles/s41586-018-0594-0
Options for keeping the food system within environmental limits

The food system is a major driver of climate change, changes in land use, depletion of freshwater resources, and pollution of aquatic and terrestrial ecosystems through excessive nitrogen and phosphorus inputs. Here we show that between 2010 and 2050, as a result of expected changes in population and income levels, the environmental effects of the food system could increase by 50–90% in the absence of technological changes and dedicated mitigation measures, reaching levels that are beyond the planetary boundaries that define a safe operating space for humanity. We analyse several options for reducing the environmental effects of the food system, including dietary changes towards healthier, more plant-based diets, improvements in technologies and management, and reductions in food loss and waste. We find that no single measure is enough to keep these effects within all planetary boundaries simultaneously, and that a synergistic combination of measures will be needed to sufficiently mitigate the projected increase in environmental pressures.


μετάφραση από μένα με την βοήθεια αυτόματου μεταφραστή.

Επιλογές για τη διατήρηση του συστήματος τροφίμων εντός περιβαλλοντικών ορίων

Το σύστημα διατροφής αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη της αλλαγής του κλίματος, των αλλαγών στη χρήση της γης, της εξάντλησης των πόρων γλυκού νερού και της ρύπανσης των υδάτινων και χερσαίων οικοσυστημάτων μέσω της υπερβολικής συγκέντρωσης αζώτου και εισροές φωσφόρου. Εδώ αποδεικνύουμε ότι μεταξύ 2010 και 2050, λόγω των αναμενόμενων μεταβολών του πληθυσμού και των επιπέδων εισοδήματος, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του συστήματος τροφίμων θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 50-90% ελλείψει τεχνολογικών αλλαγών και ειδικών μετριαστικών μέτρων, φθάνοντας σε επίπεδα που είναι πέρα από τα πλανητικά όρια που ορίζουν έναν ασφαλή χώρο λειτουργίας για την ανθρωπότητα. Αναλύουμε διάφορες επιλογές για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συστήματος τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητικών αλλαγών προς υγιεινές διατροφές, που βασίζονται σε φυτά, βελτιώσεις στις τεχνολογίες και τη διαχείριση και μείωση των απωλειών και των απορριμμάτων τροφίμων. Διαπιστώνουμε ότι κανένα μεμονωμένο μέτρο δεν επαρκεί για την ταυτόχρονη διατήρηση αυτών των επιδράσεων σε όλα τα πλανητικά όρια και ότι θα χρειαστεί ένας συνεργιστικός συνδυασμός μέτρων για την επαρκή άμβλυνση της προβλεπόμενης αύξησης των περιβαλλοντικών πιέσεων.




Return to “Υγεία”

cron