freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Θέματα σχετικά με την οικονομία της Ελλάδος

User avatar
sceptic_st
Posts: 201
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Τάση εξέλιξης φτώχιας.

Postby sceptic_st » Wed Jun 27, 2018 9:38 am

Γνωρίζουμε όλοι το αφήγημα της κυβέρνησης περί εξόδου από την κρίση και την άποψη που φαίνεται να μοιράζονται οι εμπλεκόμενοι με το πρόβλημα διεθνώς. Ότι δηλαδή έχουμε σαφή βελτίωση στους δείκτες της Ελληνικής οικονομίας. Βέβαια αυτό ακόμα και αν είναι αλήθεια, θα περάσει καιρός για να γίνει αισθητό στην τσέπη του δοκιμαζόμενου πληθυσμού, και πολύ περισσότερο για να ανακτήσει ένα επίπεδο διαβίωσης που είχε προ κρίσης.
Όμως βασικός δείκτης που μας ενδιαφέρει σαν κοινούς θνητούς και πολίτες της χώρας είναι η εξέλιξη της φτώχειας. Τι γίνεται λοιπόν εκεί σύμφωνα με τα επίσημα (και μοναδικά άλλωστε) στοιχεία της Ελ.Στατ.

Αν και τα αποτελέσματα απέχουν πάρα πολύ από το να θεωρήσουμε πως η χώρα βγαίνει από την κρίση, κατά το έτος 2017 καταγράφονται θετικά μηνύματα στην εξέλιξη της φτώχειας.
Έτσι η μείωση των νοικοκυριών που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού κυνδίνου συνεχίζει να μειώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά από το υψηλό του 2013, αλλά επί πλέον κατά το 2017 έχουμε και για πρώτη φορά από το 2009 που καταγράφει το διάγραμμα, μείωση του πληθυσμού που βιώνει υλική στέρηση.
Δυστυχώς το διάγραμμα δεν δίνει στοιχεία για την εξέλιξη της ανισότητας.
Οι εικόνες από την σελίδα http://www.statistics.gr/documents/2018 ... 03c7499f9f
και η παραπομπή στο pdf του διαγράμματος http://www.statistics.gr/documents/2018 ... e6596d1477
Για πρακτικούς λόγους έκοψα την εικόνα στα τρία.

Καταλαβαίνω την αμφιβολία που μπορεί να έχει ο καθένας για την αξιοπιστία των στοιχείων, αλλά την ίδια αμφιβολία θα πρέπει να έχει για τα στοιχεία του παρελθόντος, ενώ είτε το θέλουμε, είτε όχι, η Ελ.Στατ. είναι η μόνη πηγή που μπορούμε να έχουμε σχετικά στοιχεία. Οπότε το να συγκρίνουμε τα στοιχεία της με υποθέσεις χωρίς καμία τεκμηρίωση είναι γελοίο.
infographic_silc_2018_gr_1.jpg
infographic_silc_2018_gr_2.jpg
infographic_silc_2018_gr_3.jpgUser avatar
sceptic_st
Posts: 201
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

5ο Τρίμηνο θετικό για το αεπ.

Postby sceptic_st » Wed Jun 27, 2018 10:11 am

Ως προς το ΑΕΠ για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία έχουμε πέντε συνεχή τρίμηνα με θετικό πρόσημο. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως πλούτισε η χώρα, ούτε πως το αεπ επιμερίζεται αναλογικά σε όλους τους πολίτες. Κάθε άλλο. Είναι όμως ένα θετικό δεδομένο που μαζί με άλλα, όπως με την ελαφρά μείωση των νοικοκυριών σε κύνδυνο φτώχειας, την ανεργία και άλλα, δείχνουν πως φτάνουμε στον πάτο του πηγαδιού. Για έξοδο θέλουμε πολύ ακόμα, αν και όταν θα την πετύχουμε (που πολύ αμφιβάλω).
Αλλά και να φτάσεις τον πάτο, πιο ψηλά από όσο τον περίμενες είναι κάτι καλό....
Και είναι καλό, γιατί η χώρα μας είναι ακόμα και τώρα σε ασύγκριτα καλύτερη κατάσταση από δεκάδες άλλες στον παγκόσμιο χάρτη.

Οπότε αυτό που εύχομαι είναι η κατάσταση να μην επιδεινωθεί ιδιαίτερα προς το χειρότερο τα επόμενα χρόνια. Και αν δεν επιδεινωθεί έχω κάτι αμυδρές ελπίδες ότι θα κάνουμε μερικά βήματα προς το φως...

Τα στοιχεία όπως πάντα από την Ελ.Στατ.
http://www.statistics.gr/el/statistics? ... _locale=el
aep_ioynios2018.jpgUser avatar
sceptic_st
Posts: 201
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

δείκτης άνισης κατανομής εισοδήματος (συντελεστής Gini)

Postby sceptic_st » Thu Jun 28, 2018 12:31 pm

Ο δείκτης άνισης κατανομής εισοδήματος (συντελεστής Gini) χωρίς να είναι ένα εργαλείο απόλυτα αξιόπιστο (και ποιο είναι άλλωστε) μας δίνει μια εικόνα για την οικονομική ανισότητα σε μια χώρα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης τόσο μεγαλύτερη ανισότητα έχουμε.
Πηγαίνοντας στα δικά μας βλέπουμε από τον πίνακα ότι η ανισότητα σε ανοδική πορεία, αποκτά μια μέγιστη τιμή το έτος αναφοράς 2013, τον επόμενο χρόνο 2014, πέφτει ελαφρά, ξαναπαίρνει κάτι ψιλά το έτος 2015 και πέφτει αρκετά το 2016. Επισημαίνω ότι στο διάγραμμα τα αναγραφόμενα έτη αφορούν τον χρόνο μέτρησης και όχι το έτος που αφορά η μέτρηση.
http://www.statistics.gr/el/home?p_p_id ... _groupId=0
gini_1.jpg
Σημ. Ο δείκτης Gini νομίζω πως γενικά θεωρείται ποιο αντιπροσωπευτικός από τον S80/S20, αλλά και οι δύο εμφανίζουν μια αισθητή βελτίωση κατά το έτος 2016.
Return to “Οικονομία”

cron