freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Θέματα σχετικά με την οικονομία της Ελλάδος

User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Τάση εξέλιξης φτώχιας.

Postby sceptic_st » Wed Jun 27, 2018 9:38 am

Γνωρίζουμε όλοι το αφήγημα της κυβέρνησης περί εξόδου από την κρίση και την άποψη που φαίνεται να μοιράζονται οι εμπλεκόμενοι με το πρόβλημα διεθνώς. Ότι δηλαδή έχουμε σαφή βελτίωση στους δείκτες της Ελληνικής οικονομίας. Βέβαια αυτό ακόμα και αν είναι αλήθεια, θα περάσει καιρός για να γίνει αισθητό στην τσέπη του δοκιμαζόμενου πληθυσμού, και πολύ περισσότερο για να ανακτήσει ένα επίπεδο διαβίωσης που είχε προ κρίσης.
Όμως βασικός δείκτης που μας ενδιαφέρει σαν κοινούς θνητούς και πολίτες της χώρας είναι η εξέλιξη της φτώχειας. Τι γίνεται λοιπόν εκεί σύμφωνα με τα επίσημα (και μοναδικά άλλωστε) στοιχεία της Ελ.Στατ.

Αν και τα αποτελέσματα απέχουν πάρα πολύ από το να θεωρήσουμε πως η χώρα βγαίνει από την κρίση, κατά το έτος 2017 καταγράφονται θετικά μηνύματα στην εξέλιξη της φτώχειας.
Έτσι η μείωση των νοικοκυριών που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού κυνδίνου συνεχίζει να μειώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά από το υψηλό του 2013, αλλά επί πλέον κατά το 2017 έχουμε και για πρώτη φορά από το 2009 που καταγράφει το διάγραμμα, μείωση του πληθυσμού που βιώνει υλική στέρηση.
Δυστυχώς το διάγραμμα δεν δίνει στοιχεία για την εξέλιξη της ανισότητας.
Οι εικόνες από την σελίδα http://www.statistics.gr/documents/2018 ... 03c7499f9f
και η παραπομπή στο pdf του διαγράμματος http://www.statistics.gr/documents/2018 ... e6596d1477
Για πρακτικούς λόγους έκοψα την εικόνα στα τρία.

Καταλαβαίνω την αμφιβολία που μπορεί να έχει ο καθένας για την αξιοπιστία των στοιχείων, αλλά την ίδια αμφιβολία θα πρέπει να έχει για τα στοιχεία του παρελθόντος, ενώ είτε το θέλουμε, είτε όχι, η Ελ.Στατ. είναι η μόνη πηγή που μπορούμε να έχουμε σχετικά στοιχεία. Οπότε το να συγκρίνουμε τα στοιχεία της με υποθέσεις χωρίς καμία τεκμηρίωση είναι γελοίο.
infographic_silc_2018_gr_1.jpg
infographic_silc_2018_gr_2.jpg
infographic_silc_2018_gr_3.jpgUser avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

5ο Τρίμηνο θετικό για το αεπ.

Postby sceptic_st » Wed Jun 27, 2018 10:11 am

Ως προς το ΑΕΠ για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία έχουμε πέντε συνεχή τρίμηνα με θετικό πρόσημο. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως πλούτισε η χώρα, ούτε πως το αεπ επιμερίζεται αναλογικά σε όλους τους πολίτες. Κάθε άλλο. Είναι όμως ένα θετικό δεδομένο που μαζί με άλλα, όπως με την ελαφρά μείωση των νοικοκυριών σε κύνδυνο φτώχειας, την ανεργία και άλλα, δείχνουν πως φτάνουμε στον πάτο του πηγαδιού. Για έξοδο θέλουμε πολύ ακόμα, αν και όταν θα την πετύχουμε (που πολύ αμφιβάλω).
Αλλά και να φτάσεις τον πάτο, πιο ψηλά από όσο τον περίμενες είναι κάτι καλό....
Και είναι καλό, γιατί η χώρα μας είναι ακόμα και τώρα σε ασύγκριτα καλύτερη κατάσταση από δεκάδες άλλες στον παγκόσμιο χάρτη.

Οπότε αυτό που εύχομαι είναι η κατάσταση να μην επιδεινωθεί ιδιαίτερα προς το χειρότερο τα επόμενα χρόνια. Και αν δεν επιδεινωθεί έχω κάτι αμυδρές ελπίδες ότι θα κάνουμε μερικά βήματα προς το φως...

Τα στοιχεία όπως πάντα από την Ελ.Στατ.
http://www.statistics.gr/el/statistics? ... _locale=el
aep_ioynios2018.jpgUser avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

δείκτης άνισης κατανομής εισοδήματος (συντελεστής Gini)

Postby sceptic_st » Thu Jun 28, 2018 12:31 pm

Ο δείκτης άνισης κατανομής εισοδήματος (συντελεστής Gini) χωρίς να είναι ένα εργαλείο απόλυτα αξιόπιστο (και ποιο είναι άλλωστε) μας δίνει μια εικόνα για την οικονομική ανισότητα σε μια χώρα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης τόσο μεγαλύτερη ανισότητα έχουμε.
Πηγαίνοντας στα δικά μας βλέπουμε από τον πίνακα ότι η ανισότητα σε ανοδική πορεία, αποκτά μια μέγιστη τιμή το έτος αναφοράς 2013, τον επόμενο χρόνο 2014, πέφτει ελαφρά, ξαναπαίρνει κάτι ψιλά το έτος 2015 και πέφτει αρκετά το 2016. Επισημαίνω ότι στο διάγραμμα τα αναγραφόμενα έτη αφορούν τον χρόνο μέτρησης και όχι το έτος που αφορά η μέτρηση.
http://www.statistics.gr/el/home?p_p_id ... _groupId=0
gini_1.jpg
Σημ. Ο δείκτης Gini νομίζω πως γενικά θεωρείται ποιο αντιπροσωπευτικός από τον S80/S20, αλλά και οι δύο εμφανίζουν μια αισθητή βελτίωση κατά το έτος 2016.
Last edited by sceptic_st on Mon Aug 20, 2018 5:56 pm, edited 1 time in total.User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Re: Θέματα σχετικά με την οικονομία της Ελλάδος

Postby sceptic_st » Mon Aug 20, 2018 4:35 pm

Σπάσαμε το φράγμα του 20% με αυξητικές τάσεις και στην απασχόληση. Βέβαια όλα θα κριθούν μακροπρόθεσμα, μια και η οικονομία βελτιώνεται αλλά στηρίζεται σε πήλινα πόδια.
Με την επιφύλαξη της λιγότερο αξιόπιστης μεθόδου των μηνιαίων μετρήσεων έναντι των τριμηνιαίων.

http://www.statistics.gr/el/statistics? ... _locale=el
anergia-2.jpgUser avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

ημεδαπός τουρισμός

Postby sceptic_st » Fri Aug 24, 2018 9:52 pm

Και όμως οι Έλληνες πηγαίνουν ταξίδια, ακόμα....
το ποιο κάτω γράφημα δίνει μια εξέλιξη των χρημάτων που δαπάνησαν οι ημεδαποί ταξιδιότες και το πόσα ταξίδια έκαναν από το 2012 έως και το 2017.
Από ότι φαίνεται το 2013 υπήρξε μια σοβαρή πτώση που αναστράφηκε το 2014. Για το 2015 έχουμε πτώση πάλι, ενώ το 2016 ξεκινά άνοδος στις δαπάνες αν και περιέργως τα ταξίδια είναι λιγότερα. Για το 2017 έχουμε τις μεγαλύτερες δαπάνες από το 2012 και σχετική αύξηση των ταξιδιών. Δυστυχώς δεν έχουμε και παλαιότερα στοιχεία.
Τί σημαίνουν αυτά. Μάλλον η αλλαγή της κυβέρνησης το 2015 ακολουθήθηκε με μια μείωση στην ταξιδιωτική κίνηση ημεδαπών, (ανασφάλεια ή οικονομική στενότητα ή κάτι άλλο) που αναστρέφεται το 2016-17.
http://www.statistics.gr/el/statistics? ... _locale=el
ταξιδια.jpgUser avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Re: Θέματα σχετικά με την οικονομία της Ελλάδος

Postby sceptic_st » Mon Sep 03, 2018 7:59 pm

ImageΜια απολογιστική κρίση για την κρίση του ευρώ σε Ελλάδα Ιρλανδία και Πορτογαλία από ερευνητές του διεθνούς νομισματικού ταμείου.
Δυστυχώς δεν είναι στα Ελληνικά.
http://www.ieo-imf.org/ieo/pages/Comple ... on267.aspxUser avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Τα δεδομένα μπορεί να είναι αληθινά αλλά να μην περιγράφουν την αλήθεια.

Postby sceptic_st » Sat Sep 08, 2018 11:33 am

Τα δεδομένα μπορεί να είναι αληθινά αλλά να μην περιγράφουν την αλήθεια.
Συχνά διαβάζουμε πόσο πολύ χρέωσε την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα. Η εφημερίδα sofokleousin.gr δίνει ένα παραστατικό πίνακα του δανεισμού των τελευταίων κυβερνήσεων που εμφανίζει μια πολύ διαφορετική εικόνα. Καλό σαν επισήμανση σε μερικούς. Η εικόνα όμως που δίνει είναι όμως σωστή όσο και να είναι σωστά τα στοιχειά;

Όχι. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις συνιστώσες που δεν συνυπολογίζει.
1. Η ύπαρξη ενός σημαντικού ελλείμματος το 2009 δεν οφείλεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Ίσως να έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης, δεν ξέρω πόσο, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαιώνισαν μια κατάσταση ελλειμμάτων, αρκετά υψηλών, που συναθροίζονταν σε κρατικό χρέος. Κάποια στιγμή η φούσκα θα έσκαγε και η κυβέρνηση που θα είχε την καυτή πατάτα ήταν αναγκασμένη να προσφύγει σε σκληρό δανεισμό με επαχθείς όρους.
2. Το να παίρνεις ένα δάνειο, είναι κατά κανόνα δυσάρεστο μια και υποθηκεύεις μελλοντικά σου έσοδα, συνήθως μεγαλύτερα. Αλλά κάποιες φορές αναγκαίο. Όμως εκτός από το ύψος του δανείου παίζει μεγάλο ρόλο, αν θέλουμε να αξιολογήσουμε την επιβάρυνση, και το επιτόκιο δανεισμού. Σήμερα γνωρίζουμε πως τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα δεν ήταν με εξ ίσου χαμηλά (ή υψηλά) επιτόκια.
3. Μια κυβέρνηση δεν ξεκινά τον δανεισμό της από το μηδέν, σχεδόν πάντα, έχει ήδη κάποια δάνεια που "σκάνε" κατά τον χρόνο που κυβερνά. Αν δεν έχει χρήματα για να αποπληρώνει τις δώσεις, και πως να έχει όταν είναι ελλειμματική, αναγκάζεται σε επί πλέον δανεισμό για "ανακύκλωση" των παλαιών δανείων. Δανείζεται δηλαδή για να αποπληρώσει δόσεις, κάτι που αυξάνει τον δανεισμό μόνο αν έχει δυσμενέστερους όρους δανεισμού (υψηλότερα επιτόκια και μικρό χρόνο αποπληρωμής). Ένα μεγάλο ποσοστό λοιπόν των δανείων έγιναν για ανακύκλωση παλαιότερων και δεν πρέπει να "χρεώνονται" στις κυβερνήσεις που τα πήραν, πολύ περισσότερο που μερικά έγιναν με ευμενέστερεους όρους.
https://www.sofokleousin.gr/poso-xreosa ... pinakas%29
Πόσο «χρέωσαν» τη χώρα Παπανδρέου - Παπαδήμος -Σαμαράς - Τσίπρας (πίνακας)
Image
......
....
Επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου από τον Μάιο του 2010 έως και τον Νοέμβριο του 2011, συνάφθηκαν δάνεια ύψους 65.049,54 εκ. ευρώ.
Επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 την οποία στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, η χώρα έλαβε δάνεια ύψους 83.621,62 εκ. ευρώ.
Επί υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Πικραμένο συνάφθηκε ένα δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο όμως ήταν μια καθυστερημένη δόση από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Επί συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και αντιπρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Ιανουάριο του 2015 συνάφθηκαν δάνεια ύψους 85.160,9 εκ. ευρώ, που είναι και τα περισσότερα.
Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο του 2015, έως και τον Αύγουστο του 2018, που τερματίστηκε το μνημόνιο, συνάφθηκαν δάνεια ύψους 61.902,4 εκ. ευρώ.User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

credit-suisse και πλούτος στην Ελλάδα της κρίσης.

Postby sceptic_st » Mon Nov 05, 2018 6:46 pm

Όπως έχω πει αρκετές φορές, δεν θεωρώ πως η όποια βελτίωση της οικονομίας οφειλεται στην παρούσα κυβέρνηση, όπως και η κατάρρευση της οικονομίας κατά την κρίση, δεν οφείλεται αποκλειστικά στην δράση την κυβερνήσεων κατά την διάρκεια της κρίσης. Αλλά είναι διαφορετικό να εμφανίζεται η παρούσα κυβέρνηση σαν ο καταστροφέας από τις κυβερνήσεις που επί των ημερών τους έγινε "σφαγή".

Μερικοί αμφισβητούν τα στοιχεία για την εξέλιξη της οικονομίας, υποθέτοντας ότι καθοδηγούνται από την παρούσα κυβέρνηση. Κάτι που μάλλον είναι στρουθοκαμηλισμός μια και η ίδια πηγή, η Ελ.Στατ. αποτελούσε την πηγή για τα δεδομένα της οικονομίας επί όλων των κυβερνήσεων, η πρόσβαση της παρούσας κυβέρνησης σε πελατειακό κράτος που στήθηκε εδώ και χρόνια είναι μηδαμινή, και κυρίως ο έλεγχος που υφίσταται η παρούσα κακή κυβέρνηση από την τρόικα ή το κουαρτέτο, είναι ασφυκτικός.

Αλλά συμπτωματικά έπεσα και σε μια άλλη πηγή, την credit-suisse που από ότι φαίνεται και αυτή είναι πληρωμένη από την παρούσα κυβέρνηση....
Αν αφήσουμε τις γελιότητες και δούμε τα στοιχεία που παρουσιάζει η credit-suisse, φαίνεται ότι η εξέλιξη της οικονομικής ευμάρειας για τους πολίτες της χώρας, έφτασε στο μέγιστο κατά το 2007 και στο ελάχιστο το 2015. Αλλά το σημαντικό είναι πως κατά το 2014 δεν διαφαίνεται κάποια θετική εξέλιξη, ούτε η διαφορά στα δεδομένα από το 2014 στο 2015, είναι ανάλογου μεγέθους με το βούλιαγμα της οικονομίας από το 2007 στο 2008. Και το σημαντικότερο η πτωτική τάση αναστρέφεται από το 2016 σε πολλούς δείκτες και πλέον το 2018 μιλάμε για επιστροφή σε αισθητά θετικότερα επίπεδα από το 2014. Είπαμε η κυβέρνηση του Τσίρπα έχει στην τσέπη της την credit-suisse....

https://www.credit-suisse.com/corporate ... eport.html

και για το 2018 http://publications.credit-suisse.com/t ... 7E062CC35B

Σημ. για το 2017 και 2018 γίνεται αναγωγή με βάση τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου.
Untitled-1.jpg
και ένα παράδειγμα για την εξέλιξη της οικονομικής ευμάρειας ανά άτομο από το 2000 έως και το 2018.
πλούτος-νοικοκυριών1.jpg
Return to “Οικονομία”

cron