freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Χορτοφαγία και vegan

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Re: Χορτοφαγία και vegan

Postby osho_st » Tue Sep 11, 2018 10:12 am

https://www.nature.com/articles/s41893-018-0133-x
Abstract

The water footprint concept has been recognized as being highly valuable for raising awareness of the large quantity of water resources required to produce the food we consume. We present, for three major European countries (the United Kingdom, France and Germany), a geographically detailed nationwide food-consumption-related water footprint, taking into account socio-economic factors of food consumption, for both existing and recommended diets (healthy diet with meat, healthy pescetarian diet and healthy vegetarian diet). Using socio-economic data, national food surveys and international food consumption and water footprint databases, we were able to refine national water footprint data to the smallest possible administrative boundaries within a country (reference period 2007–2011). We found geographical differences in water footprint values for existing diets as well as for the reduction in water footprints associated with a change to the recommended healthy diets. For all 43,786 analysed geographical entities, the water footprint decreases for a healthy diet containing meat (range 11–35%). Larger reductions are observed for the healthy pescetarian (range 33–55%) and healthy vegetarian (range 35–55%) diets. In other words, shifting to a healthy diet is not only good for human health, but also substantially reduces consumption of water resources, consistently for all geographical entities throughout the three countries. Our full results are available as a supplementary dataset. These data can be used at different governance levels in order to inform policies targeted to specific geographical entities.
Μετάφραση από μένα με την βοήθεια αυτόματου μεταφραστή.

Η έννοια του αποτυπώματος ύδατος έχει αναγνωριστεί ως πολύτιμη για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μεγάλη ποσότητα των υδάτινων πόρων που απαιτούνται για την παραγωγή των τροφίμων που καταναλώνουμε. Παρουσιάζουμε, για τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία), ένα γεωγραφικά λεπτομερές εθνικό υδατικό αποτύπωμα σχετικό με την κατανάλωση τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες της κατανάλωσης τροφίμων, τόσο για υπάρχουσες όσο και για συνιστώμενες δίαιτες με κρέας, υγιεινή διατροφή και διατροφή υγιεινής χορτοφαγίας). Χρησιμοποιώντας κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, εθνικές έρευνες για τα τρόφιμα και διεθνείς βάσεις δεδομένων κατανάλωσης τροφίμων και αποτυπώματος νερού, μπορέσαμε να βελτιώσουμε τα εθνικά δεδομένα αποτυπώματος νερού στα μικρότερα δυνατά διοικητικά όρια σε μια χώρα (περίοδος αναφοράς 2007-2011). Διαπιστώσαμε γεωγραφικές διαφορές στις τιμές αποτυπώματος ύδατος για υπάρχουσες δίαιτες καθώς και για τη μείωση των αποτυπώσεων νερού που σχετίζονται με τη μεταβολή των συνιστώμενων υγιεινών διαιτολογίων. Για τις 43.786 αναλυόμενες γεωγραφικές ενότητες, το αποτύπωμα νερού μειώνεται για μια υγιεινή διατροφή που περιέχει κρέας (εύρος 11-35%). Μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται για την υγιή δίαιτα χωρίς κρέας αλλά με ψάρι (33-55%) και υγιεινών χορτοφαγικών (διακύμανση 35-55%). Με άλλα λόγια, η μετάβαση σε υγιεινή διατροφή δεν είναι μόνο καλή για την ανθρώπινη υγεία, αλλά επίσης μειώνει σημαντικά την κατανάλωση υδάτινων πόρων, με συνέπεια για όλες τις γεωγραφικές οντότητες στις τρεις χώρες. Τα πλήρη αποτελέσματα μας είναι διαθέσιμα ως συμπληρωματικό σύνολο δεδομένων. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης για την ενημέρωση των πολιτικών που στοχεύουν σε συγκεκριμένες γεωγραφικές οντότητες.


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

επιθετικότητα και κρεοφαγία.

Postby osho_st » Thu Sep 20, 2018 10:53 am

Η κρεοφαγία από μόνη της μάλλον δεν είναι υπεύθυνη για επιθετικότητα. Ίσως και να ισχύει το αντίθετο μια και περιέχει πρόδρομες ουσίες σερετονίνης.

Οι σχετικές αναφορές σε επιθετικότητα κρεοφάγων μάλλον έχουν σαν ρίζα τους, θέματα πέψης, λόγο παρασκευής και ποιότητας κρέατος (ενδεχομένως και υπερβολικής πρόσληψης πρωτινής). Γενικά η κακή πέψη φαίνεται να συσχετίζεται με κακή ψυχολογική διάθεση.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο προσέγγισης, η κρεοφαγία σχετίζεται με ιδεολογήματα που αποδέχονται την αυτονόητη κυριαρχία του ατόμου στην φύση, σαν δικαίωμα νομής και χρήσης χωρίς όρια,
Το ανάλογο ιδεολόγημα για την κοινωνία, αν και δεν παράγεται από την κυριαρχία στην φύση, ενισχύεται.


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Re: Χορτοφαγία και vegan

Postby sceptic_st » Thu Oct 11, 2018 11:14 am

Το μέγεθος της επίπτωσης των διατροφικών επιλογών και της παραγωγής τροφής, στην οικολογική ισορροπία του πλανήτη πραγματεύεται η έρευνα παραπομπής. Μάλλον και αυτή προτείνει την στροφή προς φυτική διατροφή.

https://www.nature.com/articles/s41586-018-0594-0
Options for keeping the food system within environmental limits

The food system is a major driver of climate change, changes in land use, depletion of freshwater resources, and pollution of aquatic and terrestrial ecosystems through excessive nitrogen and phosphorus inputs. Here we show that between 2010 and 2050, as a result of expected changes in population and income levels, the environmental effects of the food system could increase by 50–90% in the absence of technological changes and dedicated mitigation measures, reaching levels that are beyond the planetary boundaries that define a safe operating space for humanity. We analyse several options for reducing the environmental effects of the food system, including dietary changes towards healthier, more plant-based diets, improvements in technologies and management, and reductions in food loss and waste. We find that no single measure is enough to keep these effects within all planetary boundaries simultaneously, and that a synergistic combination of measures will be needed to sufficiently mitigate the projected increase in environmental pressures.


μετάφραση από μένα με την βοήθεια αυτόματου μεταφραστή.

Επιλογές για τη διατήρηση του συστήματος τροφίμων εντός περιβαλλοντικών ορίων

Το σύστημα διατροφής αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη της αλλαγής του κλίματος, των αλλαγών στη χρήση της γης, της εξάντλησης των πόρων γλυκού νερού και της ρύπανσης των υδάτινων και χερσαίων οικοσυστημάτων μέσω της υπερβολικής συγκέντρωσης αζώτου και εισροές φωσφόρου. Εδώ αποδεικνύουμε ότι μεταξύ 2010 και 2050, λόγω των αναμενόμενων μεταβολών του πληθυσμού και των επιπέδων εισοδήματος, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του συστήματος τροφίμων θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 50-90% ελλείψει τεχνολογικών αλλαγών και ειδικών μετριαστικών μέτρων, φθάνοντας σε επίπεδα που είναι πέρα από τα πλανητικά όρια που ορίζουν έναν ασφαλή χώρο λειτουργίας για την ανθρωπότητα. Αναλύουμε διάφορες επιλογές για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συστήματος τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητικών αλλαγών προς υγιεινές διατροφές, που βασίζονται σε φυτά, βελτιώσεις στις τεχνολογίες και τη διαχείριση και μείωση των απωλειών και των απορριμμάτων τροφίμων. Διαπιστώνουμε ότι κανένα μεμονωμένο μέτρο δεν επαρκεί για την ταυτόχρονη διατήρηση αυτών των επιδράσεων σε όλα τα πλανητικά όρια και ότι θα χρειαστεί ένας συνεργιστικός συνδυασμός μέτρων για την επαρκή άμβλυνση της προβλεπόμενης αύξησης των περιβαλλοντικών πιέσεων.



User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Υγεία. Vegan - meat eater σημειώσατε 1.

Postby sceptic_st » Tue Oct 30, 2018 1:52 pm

Περάσαμε από την ισχυρή ένδειξη στην ικανοποιητική τεκμηρίωση. Vegan - meeteter σημειώσατε 1.
Η φυτική διατροφή, εκτός από θετική για το περιβάλλον και ηθικά προτιμητέα, είναι και καλύτερη για την υγεία.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/268 ... XxUHLeKLIU
RESULTS:
.............
................
Eighty-six cross-sectional and 10 cohort prospective studies were included. The overall analysis among cross-sectional studies reported significant reduced levels of body mass index, total cholesterol, LDL-cholesterol, and glucose levels in vegetarians and vegans versus omnivores. With regard to prospective cohort studies, the analysis showed a significant reduced risk of incidence and/or mortality from ischemic heart disease (RR 0.75; 95% CI, 0.68 to 0.82) and incidence of total cancer (RR 0.92; 95% CI 0.87 to 0.98) but not of total cardiovascular and cerebrovascular diseases, all-cause mortality and mortality from cancer. No significant association was evidenced when specific types of cancer were analyzed. The analysis conducted among vegans reported significant association with the risk of incidence from total cancer (RR 0.85; 95% CI, 0.75 to 0.95), despite obtained only in a limited number of studies.

CONCLUSIONS:
This comprehensive meta-analysis reports a significant protective effect of a vegetarian diet versus the incidence and/or mortality from ischemic heart disease (-25%) and incidence from total cancer (-8%). Vegan diet conferred a significant reduced risk (-15%) of incidence from total cancer.
Μετάφραση από μένα με βοήθεια απο ηλεκτρονικό μεταφραστή.
Περιλήφθηκαν ογδόντα έξι μελέτες cross-sectional (συγκεκριμένου χρονικού σημείου) και 10 cohort (μελέτη κοόρτης - συγκεκριμένων ομάδων) προοδευτικές μελέτες. Η συνολική ανάλυση μεταξύ cross-sectional μελετών ανέφερε σημαντικά μειωμένα επίπεδα δείκτη μάζας σώματος, ολικής χοληστερόλης, LDL-χοληστερόλης και επίπεδα γλυκόζης σε χορτοφάγους και vegans έναντι παμφάγων. Όσον αφορά τις προοδευτικές μελέτες κοόρτης, η ανάλυση έδειξε σημαντικό μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης και / ή θνησιμότητας από ισχαιμική καρδιακή νόσο (RR 0,75, 95% CI, 0,68 έως 0,82) και επίπτωση συνολικού καρκίνου (RR 0,92, 95% CI 0,87 έως 0,98) αλλά όχι ολικών καρδιαγγειακών και εγκεφαλοαγγειακών νόσων, θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και θνησιμότητας από καρκίνο. Δεν αποδείχθηκε καμία σημαντική συσχέτιση όταν αναλύθηκαν συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου. Η ανάλυση που διεξήχθη μεταξύ των vegans ανέφερε σημαντική συσχέτιση με τον κίνδυνο επίπτωσης από τον ολικό καρκίνο (RR 0,85, 95% CI, 0,75 έως 0,95), παρά το γεγονός ότι αποκτήθηκε μόνο σε περιορισμένο αριθμό μελετών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Αυτή η εκτεταμένη μετα-ανάλυση αναφέρει ένα σημαντικό προστατευτικό αποτέλεσμα μιας χορτοφαγικής διατροφής έναντι της επίπτωσης και της θνησιμότητας από την ισχαιμική καρδιοπάθεια (-25%) και της επίπτωσης από τον ολικό καρκίνο (-8%). Η βιγκανική δίαιτα αποδίδει σημαντικά μικρότερο κίνδυνο (-15%) από την εμφάνιση του συνολικού καρκίνου.

Αναλυτικότερα στην σελίδα:
http://sci-hub.tw/https://doi.org/10.10 ... ygRw-_OGg0
Από όπου και το γράφημα.
υγεία-και-vegan-1.jpg



User avatar
sceptic_st
Posts: 219
Joined: Wed May 07, 2014 10:57 am

Re: Χορτοφαγία και vegan

Postby sceptic_st » Tue Oct 30, 2018 2:08 pm

Ειδικά για βρέφη υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για την διαμόρφωση μιας vegan διατροφής.
Abstract

Appropriately planned vegan diets can satisfy nutrient needs of infants. The American Dietetic Association and The American Academy of Pediatrics state that vegan diets can promote normal infant growth. It is important for parents to provide appropriate foods for vegan infants, using guidelines like those in this article. Key considerations when working with vegan families include composition of breast milk from vegan women, appropriate breast milk substitutes, supplements, type and amount of dietary fat, and solid food introduction. Growth of vegan infants appears adequate with post-weaning growth related to dietary adequacy. Breast milk composition is similar to that of non-vegetarians except for fat composition. For the first 4 to 6 months, breast milk should be the sole food with soy-based infant formula as an alternative. Commercial soymilk should not be the primary beverage until after age 1 year. Breastfed vegan infants may need supplements of vitamin B-12 if maternal diet is inadequate; older infants may need zinc supplements and reliable sources of iron and vitamins D and B-12. Timing of solid food introduction is similar to that recommended for non-vegetarians. Tofu, dried beans, and meat analogs are introduced as protein sources around 7-8 months. Vegan diets can be planned to be nutritionally adequate and support growth for infants.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11424546

Αναλυτικά στην παραπομπή.
http://sci-hub.tw/https://www.ncbi.nlm. ... d/11424546



enasvegan_st
Posts: 19
Joined: Wed May 31, 2017 7:39 pm

Προβλήματα καρδιάς και χορτοφαγία.

Postby enasvegan_st » Mon Nov 12, 2018 3:51 pm

Έπεσα στο άρθρο https://www.newsweek.com/foods-your-hea ... ure-709894 που εμφανίζει την χορτοφαγία σαν εξαιρετική επιλογή για πρόληψη σε προβλήματα καρδιάς. Οκ. αλλά τα νούμερα μου φάνηκαν υπερβολικά. Βρήκα λοιπόν ότι φαίνεται να υπάρχει μια ευχάριστη συσχέτιση καρδιακής υγείας και χορτοφαγίας, αλλά για τα ποσοστά δεν ξέρω αν πλησιάζουν την αλήθεια.

https://www.goredforwomen.org/live-heal ... rt-health/
η American Heart Association μας πληροφορεί πως
"....
Most vegetarian diets are low in or devoid of animal products. They’re
also usually lower than nonvegetarian diets in total fat, saturated fat and cholesterol. Many studies have shown that vegetarians seem to have a lower risk of obesity, coronary heart disease (which causes heart attack), high blood pressure, diabetes mellitus and some forms of cancer.
......."
Και αν δεν μπορείτε να γίνετε vegan, μερικά βήματα προς τα εκεί, ίσως βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς σας....
http://www.heart.org/en/healthy-living/ ... thout-meat
.....Eating a plant-based meal every now and then can help you lower your cholesterol and improve your heart health. And unlike a strict vegan or vegetarian diet, mixing in some meatless meals won’t require you to give up your carnivorous ways.....



enasvegan_st
Posts: 19
Joined: Wed May 31, 2017 7:39 pm

Might a Vegan Diet Be Healthy, or Even Healthier?

Postby enasvegan_st » Sat Nov 17, 2018 1:41 pm

Αν και το απόσπασμα από βιβλίο δεν είναι έρευνα δημοσιευμένη από πανεπιστήμιο, νομίζω ότι έχει μια καλή σύνοψη στοιχείων από πολλές πηγές για το θέμα. Και κυρίως υποστηρίζει τα λεγόμενά του με αρκετές παραπομπλές που οδηγούν άμεσα σε ιντερνετικές πηγές.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK396513/
Από εκεί αντιγράφω ένα μικρό κομμάτι. Και ποιο κάτω θα επισημάνω τι μου βρήκα αξιοπρόσεκτο.
Conclusion

After a brief introduction, I argued in the second part of this appendix that vegan diets can be nutritionally adequate, but that vegans must make sure to consume foods that contain adequate amounts of vitamin B12 and omega-3 fatty acids as the former cannot be obtained from plants and the latter are present in significant quantities only in a few common vegan foods. The former can be obtained by consuming products that contain the B12 vitamin. Adequate consumption of the latter is facilitated by the consumption of plants and plant foods that have relatively high levels of omega-3, such as chia, flax, canola (rapeseed), hemp, walnuts, perilla, olive oil, blackcurrant seed oil, and plants in the Echium genus, as well as by the consumption of brown algae (kelp) oils. People with specific dietary requirements, such as young and old people, must make sure that they eat sufficient foods that are relatively rich in calories and relatively easy to digest, such as cooked foods.

The question whether vegan diets might be healthier than other diets was addressed in the third part. The evidence to support the possibility that vegan diets might be healthier is limited. Factors that complicate the development of our understanding include the facts that relatively few people adopt vegan diets, that some people’s adoption of vegan diets may be triggered by psychological illness, and that many are biased against vegan diets. In spite of these limitations, there is sufficient evidence to conclude that many diets that are high in fruits and vegetables are associated with many health benefits, including reductions in cardio-vascular disease and some types of cancer.

Whereas this appendix has discussed scientific evidence for and against vegan diets, it has not answered the question of what a good vegan diet is, at least not in detail. For those who seek more practical advice on what kind of vegan diet to adopt to meet nutritional requirements, I recommend the books Becoming Vegan (B. Davis and Melina 2014) and, particularly, Vegan for Life (Norris and Messina 2011).
".........that some people’s adoption of vegan diets may be triggered by psychological illness, and that many are biased against vegan diets........"
Οι περιθωριακές ομάδες, ανεξάρτητα του αν τα αιτήματα και η συλλογιστική τους είναι ορθή ή λανθασμένη, δέχονται μεγάλη πίεση. Ιδικά αν στρέφονται ενάντια σε κοινωνικά εδραιωμένα στερεότυπα. Είναι σίγουρο οτι η στροφή σε μια vegan διατροφή αντιμετωπίζεται από το σύνολο της κοινωνίας με καχυποψία και προκατάληψη. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα τα μέλη αυτής της ομάδος να υιοθετούν συχνά μια εχθρική συμπεριφορά προς όσους δεν ανήκουν στην ομάδα, ιδίως αν εκφράζουν μια απαξιωτική ή επιθετική στάση προς την ομάδα. Αντίστοιχα η ένταξη και κυρίως η παραμονή σε μια τέτοια ομάδα απαιτεί ένα σημαντικό βαθμό προσπάθειας, που ΔΕΝ σχετίζεται με την ίδια την vegan διατροφή αλλά με την προκατάληψη μεγάλου μέρους της κοινωνίας ενωτίων της. Είναι δύσκολο για κάποιον να συνειδητοποιήσει πόσο προβληματικό είναι να πάει ένας vegan σε ταβέρνα ή και σε μια οικογενειακή ή φιλική συνεστίαση. Ακόμα και οι απλοί χορτοφάγοι ζορίζονται. Έτσι ένα ποσοστό που εμμένουν σε αυτή την διατροφή είναι αναμενόμενο ότι θα εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς.
Τα όποια όμως ψυχολογικά προβλήματα εμφανίζονται αυξημένα, μπορούν να εξηγηθούν κάλλιστα με την προκατάληψη της κοινωνίας και την πίεση. Επειδή ίσως μερικοί δικαιολογημένα θα αμφιβάλουν αν η κοινωνική πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα σε μια ομάδα, ας φανταστούν ένα κρεοφάγο σε μια κοινωνία κατά 90% vegan.
Το να πας κόντρα στο κοινωνικό κατεστημένο, απαιτεί μια σταθερότητα ή μια εμμονή!



enasvegan_st
Posts: 19
Joined: Wed May 31, 2017 7:39 pm

Vegetarian Diets Linked to Lower Mortality

Postby enasvegan_st » Sat Nov 17, 2018 1:57 pm

Το National Institutes of Health της Αμερικής, είναι μια αρκετά αξιόπιστη πηγή. Είναι ο κύριος υπεύθυνος για την έρευνα στον τομέα της βιοϊατρικής και της δημόσιας υγείας, διεξάγει τις δικές του επιστημονικές έρευνες και είναι μάλλον ο μεγαλύτερος οργανισμός βιοϊατρικής έρευνας στον κόσμο με προυπολογισμο πάνω από 20 δισ.$.

Βλέπουμε ότι συστήνει την στροφή προς μια φυτική διατροφή. Δυστυχώς δεν διαχωρίζει αυστηρά τις ομάδες, έτσι σαν vegan αποδέχεται κάποιον που μπορεί να φάει μια ζωικής προέλευσης τροφή, αν το κάνει λιγότερο απο μια φορά το μήνα.
Όπως όλες οι σχετικές έρευνες αναφέρει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα. Κάτι αναμενόμενο μια και πρόκειται για μακρόχρονες εύρυνες με δύσκολη κατηγοριοποίηση που μπορεί να αλλάζει με το χρόνο (αλλαγή διαιτητικής συμπεριφοράς), αλλά και με μικρό αριθμό χορτοφάγων και vegan στα δείγματα.
Πάντως η τάση της διασύνδεσης χορτοφαγίας και καλύτερης υγείας, επιβεβαιώνεται και εδώ.

Image

https://www.nih.gov/news-events/nih-res ... -mortality




Return to “Υγεία”

cron