freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Πρόσφυγες

User avatar
nazi_st
Posts: 120
Joined: Tue Feb 11, 2014 4:56 pm

ΣτΕ: Ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία

Postby nazi_st » Fri Sep 22, 2017 5:45 pm

Μάλλον ζω σε κάποιον άλλο πλανήτη και δεν το έχω πάρει πρέφα.
Αρνητική ήταν η απόφαση Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση δύο Σύρων, που είχαν προσφύγει κατά της απόρριψης του αιτήματος τους για άσυλο σε δεύτερο βαθμό με το σκεπτικό ότι είναι ασφαλής τρίτη χώρα γι' αυτούς η Τουρκία και το αίτημα τους ήταν απαράδεκτο στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για τις επιστροφές Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής, οι αρμόδιες επιτροπές για τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό δεν συνεδρίαζαν αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ, με περισσότερους από 1000 Σύρους να έχουν προσφύγει σε β βαθμό.

Η προσφυγή των δύο Σύρων και της οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είχε αρχικά απορριφθεί από την 7μελή σύνθεση του ΄Δ τμήματος του ΣτΕ (με τις αποφάσεις 445, 446 και 447/ 2017), αλλά λόγω της σοβαρότητας του το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ που συνεδρίασε το Μάρτιο.
http://www.efsyn.gr/arthro/ste-asfalis- ... -i-toyrkia
ImageUser avatar
nazi_st
Posts: 120
Joined: Tue Feb 11, 2014 4:56 pm

συστηματικές επαναπροωθήσεις στον Έβρ

Postby nazi_st » Thu Mar 08, 2018 5:50 pm

Τι σκατά γίνεται πάλι στον Έβρο, και ποιος έχει την ευθύνη;
Η αυγή σαν στρατευμένη εφημερίδα του σύριζα, δημοσιεύοντας κάτι που προσβάλει την εικόνα της κυβέρνησης, μάλλον λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις καταγγελίες.

Εντάξει καταλαβαίνω το αδιέξοδο που βρίσκεται η κυβέρνηση στο θέμα, καθώς οι εταίροι σφυρίζουν αδιάφοροι, αλλά υπάρχουν και όρια, που μάλλον τα ξεπερνάνε μερικοί.
Επαναλαμβανόμενες καταγγελίες για συστηματικές επαναπροωθήσεις στον Έβρο

Σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, πολυμελείς οικογένειες, εγκυμονούσες, θύματα βασανιστηρίων αλλά και ανήλικοι είναι μερικά από τα θύματα των επαναπροωθήσεων, που μιλούν μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες
Σταθερές και με αυξανόμενο ρυθμό είναι οι αναφορές και οι καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο όπως αναφέρει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (EΣΠ).
Σύμφωνα με αυτές, άτομα χρήζοντα διεθνούς προστασίας, αιτούντες αλλά και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, αφού διέλθουν των συνόρων μέσω Έβρου, συλλαμβάνονται επί ελληνικού εδάφους, κρατούνται και οδηγούνται με αστυνομική συνοδεία στα σύνορα, όπου και επαναπροωθούνται στην Τουρκία.
http://www.avgi.gr/documents/10179/0/%C ... aaf6850b22User avatar
nazi_st
Posts: 120
Joined: Tue Feb 11, 2014 4:56 pm

Ευρωπαϊκή ένωση, Πρόσφυγες, και ανθρώπινα δικαιώματα κάτω από το "χαλί".

Postby nazi_st » Sat Mar 24, 2018 2:53 pm

Οκ. Η Βενεζουέλα είναι στυγνή δικτατορία που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ισπανία που αντιμετωπίζει σαν εγκληματίες προδότες τους ηγέτες οι οποίοι προώθησαν την ανεξαρτητοποίηση της Καταλανίας υποτίθεται ότι υπερασπίζεται την συνταγματικά κατοχυρωμένη αδιαιρετότητα της χώρας και τα δικαιώματα του συνόλου, με ήπιες δράσεις. Μην γελάτε....

Η Ευρωπαϊκή ένωση που έχει γράψει στα ούμπαλά της τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων τι σκατά είναι; Που αναγόρευσε την Τουρκία, ναι την Τουρκία σε τρίτη ασφαλή χώρα, που επιτρέπει να ψοφάνε εκατοντάδες φουκαράδες ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, και όχι οικονομικοί μετανάστες, τι είναι;
Η Ευρωπαϊκή ένωση έγραψε κανονικά και με την βούλα, την σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων δημιουργήθηκε για να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων προσφύγων που προκάλεσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Την σύμβαση που απέκτησε διεθνή χαρακτήρα με το Πρωτόκολλο του 1967, το οποίο αφαίρεσε τους πρότερους γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς, μιλώντας πια για πρόσφυγες χωρίς κανένα γεωγραφικό περιορισμό. Την σύμβαση που όλοι οι δημοκράτες Ευρωπαίοι έχουν ενσωματώσει στο δίκαιό τους.

Ο φόβος για τον ξένο και τον αλλόφυλο, η αντιπάθεια για τον αλλόδοξο, η ανησυχία για την οικονομική ευμάρεια, η ψυχολογική απόσταση, καθιστούν τις δημοκρατικές ευαισθησίες και τα δικαιώματα κουρελόχαρτα.
Και η Ελλάδα... Αναγκάζεται να κάνει γαργάρα όλη την φρίκη και να γίνεται ο στόχος, δικαιολογημένα εν μέρη, της κατακραυγής για την εξέλιξη στο Αιγαίο και τα νησιά αποθήκες ψυχών. Δυστυχώς είμαστε τόσο παραδομένοι στην ξεφτίλα που μας επιβάλουν, που δεν έχουμε το θάρρος να ψελλίσουμε καν μια κριτική για την Ευρώπη.

Διάβασα ένα κείμενο στην σελίδα https://www.thepressproject.gr/article/ ... feiokraton και τα θυμήθηκα και συχτηριάστηκα πάλι. Ναι τα θυμήθηκα, όλοι θέλουμε να τα ξεχνάμε.User avatar
orestis_ts
Posts: 412
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Postby orestis_ts » Tue Apr 24, 2018 6:42 pm

Η Ελλάδα, ας μην γελιόμαστε, στην σημερινή της κατάσταση, δεν μπορεί να απορροφήσει παρά ένα σχετικά μικρό αριθμό από πρόσφυγες (μικρό αν σκεφτούμε τους εκτοπισμένους στην περιοχή ή όσους φιλοξενούνται σε "στρατόπεδα" στην Ιορδανία). Ίσως κάπου 200 - 300.000. Τουλάχιστον χωρίς σημαντική βοήθεια από τους εταίρους. Περισσότεροι θα οδηγούσαν την οικονομία σε επιδείνωση, και την κοινωνία σε εκφασισμό. Δυστυχώς οι "ξένοι" είναι και θα είναι πάντα ο εύκολος στόχος για τις δυσμενείς εξελίξεις, και επειδή "χέρι που δεν μπορείς να δαγκώσεις", οι πλέον αδύναμοι θα δέχονται επιθέσεις.

Βέβαια αν είχαμε σημαντική οικονομική υποστήριξη, θα μπορούσαμε να απορροφήσουμε και 1-1,5 εκ. πρόσφυγες, μια και ανάλογοι ήταν οι αριθμοί των μεταναστών στην χώρα, στα χρόνια της ευμάρειας. Αλλά τέτοια στήριξη δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε στο άμεσο μέλλον. Όμως 1,5 εκ. πρόσφυγες, και πολύ περισσότεροι θα ήθελαν να αναζητήσουν μια θέση επιβίωσης στην χώρα μας, αν τους το επιτρέπαμε. Το γεγονός φάνηκε από τα προσφυγικά κύματα το 2015.

Οπότε είμαστε αναγκασμένοι να υποτάξουμε την ηθική μας στις ανάγκες μας, όχι μόνο για το δικό μας καλό, αλλά και για το καλό των λιγοστών προσφύγων που θα εντάξουμε μεσοπρόθεσμα στην χώρα. Να δεχθούμε όσους μπορούμε, και όχι όσους οι διεθνείς συμφωνίες, η ηθική και η ανάγκη τους, μας υποχρεώνει να δεχθούμε. Υποθέτω ότι θα φτάσουν κάπου τις 200.000, έστω και αν τώρα είναι κάπου οι μισοί και λιγότερο. Με τις υπάρχουσες ενισχύσεις από το εξωτερικό, νομίζω ότι είναι αριθμοί που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και κουτσά στραβά να βοηθήσουμε.

Μερικοί υποστηρίζουν πως θα πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Έχουν δίκιο. Απόλυτο δίκιο. Η μεταφορά όμως των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα, παρεμποδίζεται από την συμφωνία Τουρκίας Ε.Ε. Ενώ η μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, όπως προστάζει η συμφωνία, δικαιολογημένα, συναντά σημαντικές δυσκολίες, μια και κανείς εχέφρων άνθρωπος δεν θα την χαρακτηρίσει σήμερα "τρίτη, ασφαλή χώρα", όπως την παρουσιάζει η συμφωνία.

Μπορούμε βέβαια να σπάσουμε την συμφωνία, αλλά αυτό θα σήμαινε πρόβλημα για την υπάρχουσα χρηματοδότηση. Κυρίως όμως θα έδινε "σήμα" στους εξαθλιωμένους πρόσφυγες που σήμερα ζουν ή πηγαίνουν στην Τουρκία, πως έχουν λόγο να αποτολμήσουν την είσοδο στην χώρα. Κάτι τέτοιο, παρόλο που από ηθικής και νομικής άποψης να είναι θεμιτό, η οικονομική και κυρίως η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, με τον εθνικοσοσιαλισμό να ψάχνει δυσαρεστημένους για να χύσει το φαρμάκι του, θα ήταν λάθος επιλογή.

Όσο για την σκέψη που κάνουν αρκετοί, πως οι πρόσφυγες θα προτιμήσουν να κατευθυνθούν σε άλλες χώρες της ε.ε., μάλλον ξεχνάνε πως τα σύνορα των χωρών που είναι ο προορισμός τους είναι κλειστά, ήδη από το 2015. Οι εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει πως έχοντας ελεύθερη είσοδο των προσφύγων στην χώρα, (όπως και θα έπρεπε να ισχύει σε ένα κράτος δικαίου), αυτοί θα παραμείνουν εδώ.

Εδώ να σημειώσω πως για δημογραφικούς και παραγωγικούς λόγους η χώρα θα πρέπει μελλοντικά να καταστεί ικανή ώστε εισάγει ένα πολύ σημαντικό αριθμό μεταναστών ή προσφύγων. Αλλά σήμερα αυτό δεν γίνεται.

Δυστυχώς, και είναι ντροπή μας που φτάσαμε εδώ, η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, απαιτεί την αμέριστη συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας και κυρίως της ε.ε.User avatar
orestis_ts
Posts: 412
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

«Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο»

Postby orestis_ts » Thu May 31, 2018 1:43 pm

Στην ποιοι κάτω σελίδα παραπομπής, θα συναντήσετε την οργάνωση για την "υποστήριξη των προσφύγων στο Αιγαίο". Εκεί θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με το προσφυγικό. Η οργάνωση μάλλον δεν δείχνει και πολύ συμπάθια στην αντιμετώπιση του θέματος από την ε.ε. και την κυβέρνησή μας. Δεν έχουν και άδικο.

Σε κάποιο σημείο αναφέρει πως ένα όργανο της ε.ε. θεωρεί πως η Τουρκία δεν είναι τρίτη ασφαλής χώρα και πλέον τίθεται το θέμα ευρύτερα στην ε.ε. κατά πόσο πρέπει να αποκλειστεί από τον κατάλογο με τις ασφαλείς τρίτες χώρες που είχε δημοσιεύσει παλιότερα. Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω τέτοια ανακοίνωση από επίσημη σελίδα της ε.ε. οπότε μένω επιφυλακτικός για την αξία της ανάρτησής τους.
--------
Από εκεί αντιγράφω την περίληψη του στόχου της οργάνωσης και λίγο ποιο κάτω μια διακήρυξή της.
http://rsaegean.org/el/
Η «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που στοχεύει στην παροχή νομικής υποστήριξης προσφύγων, την παρακολούθηση και ανάδειξη παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στην κοινωνική και ανθρωπιστική ενίσχυση ιδιαίτερα ευάλωτων ατόμων.
Τα μέλη της «Υποστήριξης» βρίσκονται μόνιμα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την ενδοχώρα και πραγματοποιούν συστηματικές επισκέψεις ανά την επικράτεια για να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις.
http://rsaegean.org/el/mia-istoriki-dia ... n-synoron/
Μία ιστορική διακήρυξη για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας των θυμάτων της πολιτικής των κλειστών συνόρων

Την ώρα που οι τραγικοί θάνατοι σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο και αλλού ανά την υφήλιο συνεχίζονται, μία ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων από διάφορες χώρες του κόσμου σε μία ιστορική συνάντηση στη Λέσβο συνέταξε ένα κείμενο με στόχο την αξιοπρεπή μεταχείριση αγνοουμένων και νεκρών προσφύγων και μεταναστών και των οικογενειών τους.

Η λεγόμενη «Διακήρυξη της Μυτιλήνης» υπογράφτηκε στις 11 Μαΐου στη Θερμή της Λέσβου, ένα μέρος με ιδιαίτερη συμβολική σημασία, καθώς εκεί έχουν συμβεί κάποια από τα τραγικά ναυάγια των τελευταίων ετών. Το κείμενο υπέγραψαν ειδικοί και εκπρόσωποι οργανώσεων που παρέχουν στήριξη στα θύματα των ναυαγίων και των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και το Pro Asyl.

«Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής αποτρεπτικής πολιτικής για τους πρόσφυγες και ιδιαίτερα η έλλειψη ασφαλών και νόμιμων διόδων οδήγησε τα τελευταία χρόνια στην αύξηση των θανάτων στη Μεσόγειο. Η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των Κρατών, Οργανισμών και της Κοινωνίας των πολιτών αποστερεί στην πράξη τα θύματα των ναυαγίων και των οικείων τους από τα βασικά δικαιώματα τους, με χιλιάδες νεκρούς καταχωρημένους στα σύνορα ως «αγνώστων στοιχείων». Με την προσπάθεια ποινικοποίησης της διάσωσης στην θάλασσα που ακυρώνει τις διεθνείς συνθήκες και τις θεμελιώδεις αρχές του ναυτικού κόσμου οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των νεκρών και αγνοούμενων», τονίζει η Νατάσα Στραχίνη, δικηγόρος στην “Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο” .

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό Πρωτόκολλο που κωδικοποιεί τα δικαιώματα των αγνοουμένων και νεκρών προσφύγων και μεταναστών και των οικογενειών τους, καθώς και τις υποχρεώσεις των αρμοδίων Αρχών, οργανισμών και των ΜΚΟ. Το τελικό κείμενο του Πρωτοκόλλου προέκυψε από μία διήμερη συνάντηση εργασίας στη Λέσβο, στη οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 30 ειδικοί εμπειρογνώμονες από πολλές χώρες του κόσμου, όπως το Λίβανο, το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις Εξωδικαστικές, Συνοπτικές και Αυθαίρετες Εκτελέσεις Agnes Callamard.

Η συνάντηση διοργανώθηκε από την πρωτοβουλία Last Rights Project, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη των διεθνών προτύπων σε θέματα που αφορούν στους τραγικούς θανάτους των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους ή που εξαφανίζονται στη διάρκεια μεταναστευτικών και προσφυγικών ταξιδιών, καθώς και στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών με βάση την έως τώρα εμπειρία.

Στην «Διακήρυξη της Μυτιλήνης» γίνεται εκτενής αναφορά σε σημαντικές πτυχές που αφορούν τους θανάτους προσφύγων και μεταναστών στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα. Τονίζεται μεταξύ άλλων η αναγκαιότητα εξασφάλισης ασφαλών διόδων για όσους αναζητούν ασφάλεια, η ενίσχυση των πρωτοκόλλων αναζήτησης και διάσωσης για όλους τους πρόσφυγες συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αγνοούνται και η δημιουργία εθνικών μηχανισμών στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και / ή προορισμού που σχετίζονται με τους αγνοούμενους πρόσφυγες και μετανάστες. Οι σχετικές προτάσεις περιλαμβάνουν τις κυβερνήσεις με τις αρμόδιες Αρχές τους, την Κοινωνία των πολιτών, τις οικογένειες των θυμάτων, και τις κοινότητες μεταναστών. Η Διακήρυξη θα προωθηθεί στη συνέχεια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Return to “Κοινωνία”

cron