freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Hoax με άρωμα πολιτικής

User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Ενεργειακή ή ενεργοβόρα πηγή η Βόρεια Ελλάδα.

Postby orestis_ts » Fri Jul 14, 2017 7:15 pm

Φοβερή γκάφα του Τσίπρα.

https://thecaller.gr/callers-choice/poio-polytxneio/
Ποιο Πολυτεχνείο! Νέα γκάφα Τσίπρα: Χαρακτήρισε τη Δυτική Μακεδονία …ενεργοβόρο πηγή που στηρίζει την Ελλάδα
Καπου τα μπέρδεψε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κοζάνη. Μπερδεψε την παραγωγη με την κατανάλωση και σε μια αποστροφή της ομιλίας του είπε οτι η Δυτική Μακεδονία ειναι η…ενεργοβόρος πηγή που στηρίζει την Ελλάδα.
......
coler.jpg
Δριμύτατη κριτική από εξέχοντα πολιτικά πρόσωπα.
19990106_10154781024973008_2788939478906961402_n.jpg
19905190_10154781024978008_3913244485235894911_n.jpgUser avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Ενεργειακή ή ενεργοβόρα πηγή η Βόρεια Ελλάδα. (2)

Postby orestis_ts » Fri Jul 14, 2017 7:19 pm

Ή απλά μια σελίδα έκανε λάθος και μερικοί το χάψανε για σωστό;
«Από την Κοζάνη και την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελεί την ενεργειακή πηγή που στηρίζει ολόκληρη την Ελλάδα, ξεκινά μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια για την εκπόνηση των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών Σχεδίων»
http://www.iefimerida.gr/news/350229/ts ... lleimmatos

και το βίντεο για όποιον θέλει να το ακούσει και ζωντανά...
https://www.facebook.com/100004347492948/videos/828922573929318/?hc_location=ufiUser avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Ενεργειακή ή ενεργοβόρα πηγή η Βόρεια Ελλάδα. (3)

Postby orestis_ts » Fri Jul 14, 2017 7:20 pm

Η ουσία όμως είναι αλλού. Το να κάνει κάποιος λάθη τέτοιου τύπου, είναι θεμιτό, και μάλιστα σε προφορικό λόγο. Δεν δηλώνουν ούτε άγνοια, ούτε πολιτική. Ανάλογα κάνουν όλοι οι πολιτικοί, αν μη τι άλλο γιατί είναι αναγκασμένοι να μιλάνε συνέχεια και συχνά χωρίς έτοιμο κείμενο.

Οπότε η πατάτα όσων κριτικάρουν το ανύπαρκτο "ενεργοβόρα" του Τσίπρα είναι διπλή, γιατί και αναγάγουν σε πολιτικό θέμα ένα σαρδάμ, και γιατί αυτό το σαρδάμ δεν έγινε ποτέ.
---------------------

Οι άνθρωποι που επικρίνουν τις ευφάνταστες κριτικές εναντίων του Τσίπρα, όπως η παρούσα, δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουν τον σύριζα.
Ούτε βέβαια θεωρούν οι περισσότεροι ότι ο σύριζα κάνει κάποια αριστερή πολιτική. Πολλοί, όπως και εγώ αμφιβάλουν αν έχει καν την δυνατότητα να κάνει πολιτική στις παρούσες συνθήκες.

Όμως αν πάμε και σε αυτούς που ψήφισαν σύριζα και πιθανά να τον ξαναψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι συριζαίοι είναι ένα ελάχιστο ποσοστό αυτών.
Όλοι οι υπόλοιποι, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία, θεωρούν πως αποτελεί λιγότερο κακή επιλογή έναντι της νου.δου για διακυβέρνηση της χώρας. Λιγότερο κακή και μόνο.
Συνάμα δεν θεωρούν πως το κκε, το ποτάμι, ο ανταρσία, η λαε, ο Λεβέντης ή το πασοκ τους καλύπτουν ιδεολογικά αρκετά ώστε να τα προτιμήσουν.
-----------

Γενικότερα θεωρώ πως η πολιτική κριτική, ΔΕΝ πρέπει να στηρίζεται σε λάσπη αλλά σε θέσεις και αντικειμενικότητα κατά το δυνατό.Η πολιτική λάσπης όπως αυτή που παρουσιάζεται στο νήμα εδώ, με την "ενεργοβόρο πηγή" αποτελεί παράγοντα που καθιστά δυσκολότερη την εμφάνιση αξιόπιστων πολιτικών.
Και το να στηλιτεύουμε τις μπαρούφες, όπως αυτή που ανάδειξε το thecoller και οι πολιτικοί ογκόλιθοι Τ. και Λ. είναι υποχρέωση όλων όσων ενδιαφέρονται για το μέλλον.User avatar
Cloud87
Posts: 25
Joined: Thu Jul 06, 2017 6:27 pm

Re: Ενεργειακή ή ενεργοβόρα πηγή η Βόρεια Ελλάδα. (3)

Postby Cloud87 » Sun Jul 16, 2017 11:24 am

Η ουσία όμως είναι αλλού. Το να κάνει κάποιος λάθη τέτοιου τύπου, είναι θεμιτό, και μάλιστα σε προφορικό λόγο. Δεν δηλώνουν ούτε άγνοια, ούτε πολιτική. Ανάλογα κάνουν όλοι οι πολιτικοί, αν μη τι άλλο γιατί είναι αναγκασμένοι να μιλάνε συνέχεια και συχνά χωρίς έτοιμο κείμενο.
Πολύ σωστά. Βέβαια ένα άλλο λάθος που είχε κάνει ο Τσίπρας σε χρόνο πρίν εκλεγεί πρωθυπουργός, σε συνέντευξη του είχε μπερδέψει την Ναόμι Κλάιν με τη Ναόμι Κάμπελ, ομολογώ ήταν αρκετά αστείο. Και λίγο ανεξήγητο θα έλεγα πως μπερδεύτηκε έτσι. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτού του είδους τα λάθη δεν λένε πολλά.User avatar
caprica_st
Posts: 167
Joined: Sat Feb 15, 2014 9:06 pm

Re: Hoax με άρωμα πολιτικής

Postby caprica_st » Thu Sep 21, 2017 5:08 pm

Έκανε ο Κουρουμπλής αυτοψία;
Είναι σχεδόν σίγουρο, ότι η παρουσία του σε μια αναγνωριστική διαδρομή με λιμενικό σκάφος στον χώρο του ναυάγιου και των παραλιών, είχε πολιτική και όχι διαχειριστική σημασία. Αν δεν πήγαινε θα τα άκουγε....
Την εκτίμηση της κατάστασης υποτίθεται ότι την ανέλαβαν στελέχη του λιμενικού, αν θυμάμαι καλά, που τον συνόδευαν. Αν και αμφιβάλω και αυτά κατά πόσο θα ήταν σε θέση να κάνουν αυτοψία, όσο καλά και να έβλεπαν. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Αφού λοιπόν ξεκαθάρισα ότι η ανάρτησή μου δεν πάει να ξελασπώσει τον Κουρουμπλή για την υποθετική αυτοψία, μπαίνω στο θέμα μου. Και είναι η νοηματοδότηση των λέξεων και η ενδεχόμενη απόκλιση από την ετυμολογικά προσδοκώμενη σημασία.
------
Κάποιος πολιτικός, δεν λέω το όνομά του, γιατί το θέμα δεν είναι το ποιος είναι, είπε ότι ο Κουρουμπλής λόγο της τύφλας του, αποκλείεται να έκανε αυτοψία, μια και η αυτοψία απαιτεί κάποιος να είναι αυτόπτης. Αυτόπτης σημαίνει κυριολεκτικά αυτός που βλέπει με τα ίδια του τα μάτια.
koyroumplis.jpg
Ο συμπαθής πολιτικός έχει κάποιο δίκιο, η αυτοψία όντως ετυμολογικά αφορά την παρατήρηση με τα ίδια μας τα μάτια. Αλλά η Ελληνική γλώσσα, όπως και όλες οι γλώσσες, δεν ορίζει τις έννοιες σύμφωνα με την ετυμολογία τους. Η νοηματοδότηση των λέξεων ορίζεται σαν συμφωνία μεταξύ των ομιλητών. Και αν και συνήθως η έννοια που αποδίδεται στην λέξη, συσχετίζεται ισχυρά με την ετυμολογία της, αυτό δεν είναι απαράβατος κανόνας.

Ο Μπαμπινιώτης (έχω εικόνα του κειμένου) μας πληροφορεί πως η λέξη έχει δύο σημασίες. Τόσο την παρατήρηση ενός φαινομένου με τα ίδια μας τα μάτια, όσο και την αυτοπρόσωπη παρουσία και εξέταση καταστάσεων.
Η διαφορά με μια πρώτη "ματιά" είναι ασήμαντη. Όμως η εξέταση καταστάσεων με την αυτοπρόσωπη παρουσία, δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά κάποιος ελέγχει τα ίχνη σαν τον Σέρλοκ Χολμς με τον φακό του, μπορεί κάλλιστα να δίνει τις οδηγίες και να οργανώνει την εξέταση του χώρου.

Άσε που μερικές φορές ο έλεγχος μπορεί να στηρίζεται και σε άλλη αίσθηση, όπως την οσμή ή την ακοή, για παράδειγμα, κατά την αυτοψία παρατηρήθηκε πως ο χώρος μύριζε νέφτι και το δωμάτιο είχε κακή ηχομόνωση. Και ο γκαβούλιακας μάλλον θα μπορούσε να εκτιμήσει αν η περιοχή σκυλοβρώμαγε μαζούτ....
ewoiufsdf.jpg
Το λεξικό μάλιστα της κοινής νέας Ελληνικής γλώσσας, προκρίνει την εξέταση που γίνεται αυτοπροσώπως χωρίς αναφορά στην χρήση της όρασης.
-αυτοψία η [aftopsía] Ο25 : η εξέταση τόπου, πράγματος κτλ. που κάνει κάποιος (συνήθ. εκπρόσωπος δημόσιας αρχής) αυτοπροσώπως:
http://www.greek-language.gr/greekLang/ ... %CE%B1&dq=

Συμπερασματικά η έννοια της λέξης, εστιάζεται στην παρουσία του αξιωματούχου και όχι στο αν είναι ανοιχτομάτης.User avatar
Vania_st
Posts: 42
Joined: Fri Oct 13, 2017 10:38 am

H κυβέρνηση απέρριψε αντικαρκινική επένδυση 100 εκ. ευρώ με την τεχνογνωσία του CERN

Postby Vania_st » Tue May 15, 2018 6:24 pm

Τελευταία παίζει η είδηση για την επένδυση του CERN που αρνηθήκαμε. Είναι όμως έτσι.
Αρχικά την είδηση την βρίσκουμε στο Σκάι από τον κ. Γαζή.
Δεύτερο επισόδιο η απάντηση της Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στον κ. Γαζή.
Τρίτο η απάντηση του κ. Γαζή.
Και τέταρτο το σχόλιο του καθηγητή Φυσικής του Παν/μιου Ιωαννίνων και Επιστημονικού Εκπρόσωπου της Ελλάδας στο CERN, Κ. Φουντά, που μάλλον είναι και ο πλέον κατάλληλος για να μας πληροφορήσει.
Image
http://www.akous.gr/news/h-kyvernhsh-ap ... 107722.asp
Μία σημαντική επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ, με τεχνολογικά αλλά και θεραπευτικά οφέλη για τους πολίτες «απορρίπτει ανεξήγητα» η ελληνική κυβέρνηση, όπως καταγγέλλει ο καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, Ευάγγελος Γαζής.

Αναφερόμενος στην καινοτόμο Μονάδα Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων, ο κ. Γαζής έκανε λόγο για μία «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τη Ελλάδα», κάνοντας λόγο για «ανεξήγητη πολιτική απόφαση» της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του προϊσταμένου της, αναπληρωτή υπουργού, Κώστα Φωτάκη.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής κατηγόρησε τους αρμόδιους φορείς πως δεν διεκδίκησαν εξοπλισμό που «προσπαθούσαμε εδώ και πολλά χρόνια να τον αποκτήσουμε». Τώρα, η επένδυση για τη μονάδα που προσφέρει το CERN, διεκδικείται από άλλα βαλκανικά κράτη.

Ο εξοπλισμός αφορά στη θεραπεία του καρκίνου με σωματίδια αντί για ακτινοβολία, που έχει θεραπεύσει περισσότερους από 25.000 ασθενείς σε όλον τον κόσμο. Όπως εξήγησε ο Ευάγγελος Γαζής, η ίδρυση ενός τέτοιου επιστημονικού κέντρου είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τεχνική μελέτη που υπογράφουν το ΕΜΠ, ο Δημόκριτος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
.........
........
Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) απαντά με σκληρή γλώσσα στον καθηγητή, κάνοντας λόγο για «ανυπόστατους ισχυρισμούς».

«Η Ελλάδα δεν έχει απορρίψει πρόταση του CERN (...) επώνυμοι επιστήμονες ομιλούν δημοσίως από ό,τι φαίνεται αποκλειστικά για προσωπικές τους στρατηγικές».
Το απόγευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης τόνισε πως η ανάπτυξη ενός κέντρου πρωτονικής θεραπείας στην Ελλάδα είναι «ένα εγχείρημα ανώριμο στην παρούσα φάση».
Κατά την ΓΓΕΤ, η συνολική επένδυση εκτιμάται στα 140-170 εκατομμύρια ευρώ με την αποτελεσματικότητα της μεθόδου να αποτελεί ακόμα αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.
http://www.lifo.gr/now/tech_science/192 ... -stin-gget
Image
Σκληρή απάντηση του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN Ε.Γαζή στην ΓΓΕΤ Πηγή: www.lifo.gr

Ολόκληρη η απάντηση του καθηγητή: 1. Η αδρονική θεραπεία (HADRON THERAPY) του καρκίνου είναι η σύγχρονη απάντηση της τεχνολογίας και καινοτομίας από τον χώρο της πειραματικής σωματιδιακής φυσικής στη μεγάλη μάστιγα της ανθρωπότητας τον καρκίνο. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται στα πιο προηγμένα κράτη του κόσμου (ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ, ΚΑΝΑΔΑΣ, ΙΑΠΩΝΙΑ, Ν.ΚΟΡΕΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΙΑ), θεραπεύει σε μεγάλο ποσοστό ασθενείς με πρωτοπαθή κακοήθη όγκο, ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ και με υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε αντίθεση με τα μέχρι σήμερα ποσοστά επιτυχίας της ακτινοθεραπείας η οποία επιφέρει πολλές παρενέργειες και πολύ συχνά μετάσταση στους ασθενείς. 2. Η μελέτη, σχεδίαση, κατασκευή και εγκατάσταση του συνολικού βασικού εξοπλισμού μπορεί να γίνει με την βοήθεια, εκπαίδευση του Ελληνικού επιστημονικού και τεχνολογικού προσωπικού με την ανάλογη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Έρευνα στη Σωματιδιακή Φυσική (CERN), όπως ήδη έχουν εξελιχθεί αντίστοιχα προγράμματα στο παρελθόν, στην ΙΤΑΛΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, κλπ. Πηγή: www.lifo.gr
http://www.kathimerini.gr/964189/articl ... th-ey-gazh
Image
Απάντηση στα όσα ανέφερε ο καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ, Ευάγγελος Γαζής σχετικά με την προοπτική δημιουργίας πρότυπου αντικαρκινικού κέντρου του CERN στην Ελλάδα, προχώρησε ο Καθηγητής Φυσικής του Παν/μιου Ιωαννίνων και Επιστημονικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, Κ. Φουντάς.

Στην απάντησή του ο κ. Φουντάς σημειώνει:

«Πιστεύω ότι τα λεγόμενα του Καθ. Ε. Γαζή σε πολλά σημεία δεν συνάδουν με την πραγματικότητα. Θα ήθελα λοιπόν να διευκρινίσω τα έξης σχετικά με την πρόταση της δημοκρατίας του Μαυροβουνίου για την ίδρυση κέντρου θεραπείας καρκίνου με δέσμες σωματιδίων.

1. Ερευνήθηκε η βιωσιμότητα των υπαρχόντων κέντρων στην Ευρώπη και διαπιστώσαμε ότι κανένα από αυτά τα κέντρα δεν κατάφερε να επιβιώσει αυτόνομα μετά την αρχική επένδυση, η οποία δεν ήταν 100 εκατομμύρια ευρώ όπως αναφέρει ο Καθ. Ε. Γαζής αλλά ήταν στην περιοχή των 140-170 εκατομμυρίων ευρώ. Με λίγα λόγια, τα έσοδα από τους ασθενείς όχι μόνον δεν ήταν αρκετά για να αποσβέσουν την αρχική επένδυση όπως ισχυρίζεται ο Καθ. Ε. Γαζής, αλλά οι κυβερνήσεις των χωρών τους χρειάζεται συνεχώς να τα ενισχύουν με χρηματικά ποσά για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτό το αναγνωρίζουν τώρα οι περισσότερες χώρες οι οποίες με αρκετό αρχικό ενθουσιασμό έλαβαν αποφάσεις για την κατασκευή τέτοιων κέντρων.

2. Η τεχνολογία στην οποία αναφέρεται ο Καθ. Ε. Γαζής είναι τεχνολογία ευρέως διαδεδομένη (όπως παραδέχεται και ο ίδιος όταν αναφέρει το μεγάλο αριθμό χωρών οι οποίες έχουν κατασκευάσει τέτοιου είδους κέντρα), συνεπώς η Ελλάδα δεν αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών. Αντιθέτως, αν αυτό γινόταν δεκτό, θα κάναμε μία αφάνταστα ακριβή επένδυση σε ένα τομέα όπου υπάρχει ήδη ισχυρός ανταγωνισμός από μεγάλο αριθμό χωρών, χωρίς καμία ελπίδα απόσβεσης της αρχικής επένδυσης. Επί πλέον, να τέτοιο κέντρο θα αιμορραγούσε οικονομικά συνεχώς μετά την αρχική επένδυση.

3. Η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύει σε ερευνητικούς τομείς στους οποίους είμαστε ανταγωνιστικοί διεθνώς. Η Ελληνική κοινότητα Υψηλών Ενεργειών στα Ελληνικά παν/μια και ερευνητικά κέντρα, έχει αποδείξει πολλές φορές όχι μόνο ότι είναι απλά ανταγωνιστική αλλά έχει και ομάδες οι οποίες διαπρέπουν με την αριστεία της έρευνας τους στα πειράματα του CERN. Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο για τον τομέα φυσικής επιταχυντών ο οποίος ούτε κρίσιμη μάζα έχει ούτε έχει να επιδείξει για την ώρα την αριστεία των πειραματικών ομάδων του CERN.

Πέρα όμως από το καθαρά οικονομικό θέμα βιωσιμότητας υπάρχει και το καθαρά ακαδημαϊκό. Ο Καθ. Ε. Γαζής θα έπρεπε να γνωρίζει καλά ότι θέματα ερευνητικής πολιτικής και επενδύσεων θα πρέπει να εξετάζονται ψύχραιμα και με καθαρά επιστημονικά κριτήρια από επιτροπές ειδικών αφού ο ενδιαφερόμενος υποβάλει την σχετική έκθεση στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Η ΓΓΕΤ έχει αξιολογήσει μεγάλο αριθμό προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια βασισμένη σε επιτροπές ειδικών οι οποίοι αξιολογούν τις προτάσεις με κριτήρια την αριστεία της επιστημονικής ομάδας καθώς και το ανταγωνιστικό όφελος για την Ελλάδα. Αν όντως ο καθ. Ε. Γαζής πιστεύει ειλικρινά ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα/κέντρο θα μπορούσε κάλλιστα να υποβάλει ερευνητική πρόταση συμπεριλαμβανομένης και μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας στην Επιτροπή CERN της ΓΓΕΤ για να λάβει το θέμα την σωστή πορεία όπως και όλες οι άλλες προτάσεις. Τέτοια πρόταση όμως ποτέ δεν υποβλήθηκε από τον καθ. Ε. Γαζή μέχρι σήμερα.

Κατά την γνώμη μου είναι αφάνταστα καταστρεπτικό για την Ελλάδα όταν η ερευνητική πολιτική της χώρας αποφασίζεται στα κανάλια και γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης όπως φαίνεται να επιχειρείται στην συγκεκριμένη περίπτωση.User avatar
Vania_st
Posts: 42
Joined: Fri Oct 13, 2017 10:38 am

H κυβέρνηση απέρριψε αντικαρκινική επένδυση 100 εκ. ευρώ με την τεχνογνωσία του CERN (2)

Postby Vania_st » Wed May 16, 2018 6:56 pm

Η "είδηση" παρουσιάζεται έντεχνα σαν, κάποιος να μας χάριζε 100 εκ€ μαζί με τεχνογνωσία και εμείς να είπαμε δεν θέλουμε...
Το γεγονός είναι πως θα έπρεπε να επενδύσουμε σαν χώρα 100 εκ. (ή 140-170 όπως μας λέει ο εκπρόσωπος του cern), για την κατασκευή μιας αντικαρκινικής μονάδος. Ως προς την τεχνογνωσία, δεν νομίζω ότι κλείσαμε κάποια πόρτα, και αν με το καλό αποφασίσουμε αύριο να κάνουμε την επένδυση το cern θα μας πει χάσατε το τραίνο.

Μήπως όμως έπρεπε να κάνουμε την επένδυση για να σωθούν μερικοί συνάνθρωποι μας;
Η απάντηση δεν είναι απλή.
Τόσο το επίσημο κράτος όσο και ο κ. Φούντας εκφράζουν αμφιβολίες για την λογική του εγχειρήματος.

Ποια είναι η ουσία των αμφιβολιών τους;
Η δυσάρεστη αλήθεια είναι πως τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε σαν χώρα στον τομέα της υγείας είναι περιορισμένα και οι ελλείψεις πολλές, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνολογία. Το ποσό από την άλλη που πρέπει να διαθέσουμε για μια τέτοια μονάδα είναι σημαντικό.
Οπότε το ερώτημα είναι αν μια τέτοια μονάδα θα έχει μεγαλύτερο όφελος, από την επένδυση σε άλλες τεχνικές. Πιθανά ανταγωνιστικών ως προς αυτή, όπως κλασικών μονάδων ακτινοθεραπείας (. Ο κ. Γαζής λοιπόν θα έπρεπε να εξηγήσει αν και κατά πόσο η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί αριστοποίηση χρήσης πόρων προς όφελος της κοινωνίας, και όχι να εκθειάζει μια τεχνολογία, πιθανά εξαιρετική, ενδεχομένως όμως λιγότερο απαραίτητη από άλλες.

Έτσι πριν κατακρίνεται τις απαντήσεις του επίσημου κράτους και του Φούντα σαν οικονομίστικες που δεν λαμβάνουν υπόψη τον παράγοντα άνθρωπο, σκεφθείτε ότι η οικονομική βιωσιμότητα της μονάδας, που αναφέρουν περιγράφει ακριβώς την (εκτίμησή τους για) μειωμένη ωφελιμότητα για το κοινωνικό σύνολο.

Για να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης κόστους ας δούμε ένα περσινό δημοσίευμα σε ιατρική σελίδα.
Πρόκειται για επτά γραμμικούς επιταχυντές, αξίας 16 εκατ. ευρώ, που χρησιμοποιούνται για ακτινοθεραπεία, και έχει αποφασίσει να δωρίσει σε επτά νοσοκομείια της χώρας το «Ίδρυμα Στ. Νιάρχος», από τον Ιούλιο του 2014.
...........
η ακτινοθεραπεία είναι ένας από τους 3 βασικούς πυλώνες της αντιμετώπισης του καρκίνου αφού έχει συμμετοχή στο 40% των ιάσεων από την νόσο ενώ πάνω από το 60% των ασθενών θα την χρειαστούν σε κάποια φάση της θεραπείας τους.
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 60 μηχανήματα ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα, δυστυχώς στον Δημόσιο Τομέα υπάρχουν μόνο 24 και από αυτά πάνω από τα μισά έχουν περάσει την 12ετία.
http://newpost.gr/ellada/ygeia/516949/s ... therapeias

Όπως βλέπουμε με τα χρήματα που θα έπρεπε να διαθέσει η χώρα για την μια μονάδα πρωτονίων, θα κάλυπτε όλα απαιτούμενα μηχανήματα συμβατικής ακτινοθεραπείας.
Return to “Πολιτική σκηνή της Ελλάδος”

cron