freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Gimp. Πως στο διάολο λειτουργεί αυτό το πράμα...;

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Gimp. Πως στο διάολο λειτουργεί αυτό το πράμα...;

Postby osho_st » Wed Apr 25, 2018 10:47 am

Το Gimp είναι πρακτικά το μόνο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφίας από τον χώρο του ελεύθερου λογισμικού. Διατίθεται σε πολλές μορφές, κατάλληλες για διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Μεταξύ αυτών και τα windows και μάλιστα υπάρχει και σε portable μορφή.
Αν κάποιος δεν θέλει να ξοδέψει ένα περίδρομο χρήμα, δεν θέλει να χρησιμοποιήσει πειρατικά προγράμματα, και έχει απαιτήσεις σε επεξεργασία εικόνας, η λύση gimp είναι μονόδρομος. Δεν είναι ένας photoshop keeler, αλλά έχει αρκετές δυνατότητες που θα καλύψουν τον ερασιτέχνη. Ο επαγγελματίας δεν έχει δυστυχώς άλλη λύση από την μαμά adobe....
Σημειώνω εδώ, πως το gimp έχει ένα βασικό πρόβλημα που αφορά και τον ερασιτέχνη. Δεν υποστηρίζει εγγενώς αρχεία raw. Οπότε θα πρέπει να ψάξουμε για εναλλακτική λύση. Κακό αυτό.... Πάλι καλά που πλέον έχει προχωρήσει στην διαχείριση χρώματος, αν και αυτό δεν θα το χρησιμοποιήσει ο μέσος ερασιτέχνης.....

Το κακό είναι πως το gimp ξενίζει και είναι κάπως εχθρικό κατά την προσωπική μου γνώμη, για τον χρήστη που ξεκινά να το μάθει, ιδίως αν είναι εξοικειωμένος με Photoshop. Πάμε λοιπόν να ψάξουμε μήπως και βρούμε πως μπορούμε να δουλέψουμε με δάφτο....


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Re: Gimp. Πως στο διάολο λειτουργεί αυτό το πράμα...;

Postby osho_st » Wed Apr 25, 2018 12:13 pm

Η πρώτη δουλειά μας είναι να το εγκαταστήσουμε. Θα το βρούμε στην οικία σελίδα. Σήμερα είναι η ποιο κάτω.
https://www.gimp.org/downloads/
Η σελίδα αναγνωρίζει το λειτουργικό, αλλά έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε. Μπορείτε να επιλέξετε και την γλώσσα εγκατάστασης, δεν έχει Ελληνικά, αλλά και να είχε καλύτερα να μείνετε στα αγγλικά, γενικά νομίζω ότι είναι προτιμότερο να μείνετε στα αγγλικά μια και οι βοήθεια που θα βρείτε κατά κανόνα θα είναι σε αυτή την γλώσσα.
Η εγκατάσταση είναι απλή και μια και έχουμε ελεύθερο λογισμικό, δεν κρύβει παγίδες.
Ξεκινώντας το για πρώτη φορά, θα καθυστερήσει κάπως περισσότερο από ότι το μέλλον.
Από το file/open θα ανοίξουμε μια εικόνα και μάλλον θα καταλήξουμε με κάτι σαν το ποιο κάτω....
gimp-1.jpg


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Re: Gimp. Πως στο διάολο λειτουργεί αυτό το πράμα...;

Postby osho_st » Wed Apr 25, 2018 5:57 pm

Ας το φέρουμε τώρα σε μια μορφή που θα είναι κάπως ποιο εύχρηστο...

πάμε windows/single window mode μια και κατά κανόνα ή δουλεύεις με εικόνες ή δεν δουλεύεις...
Αν έχουμε μικρή οθόνη η επιλογή view/fool screen (ή f11) θα μας κερδίσει λίγο χώρο στην οθόνη. Το gimp εμφανίζει μια σειρά από τελίτσες γύρο από τα leyers, που δεν καταλαβαίνω τι χρησιμότητα έχουν, πέρα από το να σε ζαλίζουν. Οπότε από το view/show layer boundary τις εξαφανίζω. Επίσης προσωπικά από την επιλογή του view θα έκρυβα και και το status bar για να κερδίσω λίγο χώρο ακόμα και να έχω ποιο απλό χώρο εργασίας. Οι χάρακες με τα εκατοστά είναι χρήσιμοι, αλλά όχι συνέχεια, οπότε από το view/rulers μπορώ να τους εξαφανίσω προσωρινά και να τους επαναφέρω όταν τους χρειάζομαι, έχουν και συντόμευση shift+ctrl+r. Άλλωστε όλα μπορώ να τα επαναφέρω.

Ο χώρος εργασίας μου έχει απλοποιηθεί αρκετά, αλλά θέλω ακόμα κάτι να κάνω. Αριστερά έχω την μπάρα με τα εργαλεία - tools και κάτω τα tools options. Βουτάω λοιπόν τα tools options από το πάνω πάνω μέρος τους που έχει ένα εικονίδιο (δίνει το όνομά tools options αν αφήσω λίγο χρόνο το ποντίκι πάνω του) και το μεταφέρω στο δεξιό μέρος με τα παράθυρα. (Η εναλλαγή των παραθύρων εκεί είναι αρκετά εύκολη.)
Τώρα μπορώ να μικρύνω ακόμα περισσότερο σε πλάτος την μπάρα με τα εργαλεία.
Καθένας με τα γούστα του, πάντως νομίζω ότι κάπως έτσι καταλήγουμε σε μια αρκετά χρηστική μορφή. Παρατηρείτε ότι οι δύο εικόνες που έχω ανοίξει έχουν γίνει καρτέλες, νομίζω πως η επιλογή αυτή λέγεται doking, με ένα εικονίδιο που δείχνει τι περιέχει κάθε καρτέλα. Προσωπικά προτιμώ τα παράθυρα να κολυμπάνε στο χώρο του προγράμματος, αλλά νομίζω πως οι περισσότεροι θα βολευτούν με αυτή την μορφή.
Untitled-1.jpg


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Gimp και raw

Postby osho_st » Thu Apr 26, 2018 11:21 am

Τελικά όμως τι να το κάνει κάποιος ερασιτέχνης ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας που δεν ανοίγει raw αρχεία;
Μια λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα raw της εταιρίας της μηχανής μας, όλο και κάτι θα προσφέρει για άνοιγμά τους (με εξαίρεση μερικές compact μηχανές canon, που τα raw αρχεία τα παίρνουμε με χακεριά.... http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK ). Ίσως όμως να μην σας ικανοποιεί...

Αν και το gimp δεν τα ανοίγει εγγενώς επιτρέπει το άνοιγμά τους με ένα πρόσθετο ή εξωτερικό πρόγραμμα.
Η σελίδα ποιο κάτω λέει πως λειτουργεί σαν πρόσεθτο, σε μένα δεν λειτουργεί έτσι, αλλά αν ανοίξω μια εικόνα στο UFRAW μπορώ να την μεταφέρω με ένα κουμπί που έχει την αλεπουδίτσα με το πινέλο, στο gimp.

https://howtogimp.com/raw-photos-with-gimp/
Make sure you have GIMP installed.
Then, download UFRAW from this link.https://sourceforge.net/projects/ufraw/ ... irror=iweb
Open the package, and follow the instillation instructions.
Now, open GIMP, and go to File > Open in the Main Menu.
Navigate to any RAW file, highlight it, and click Open.
Your RAW image will open in a new, funky looking window. That’s UFRAW. Now you can start editing!
Και να μην λειτουργεί σαν πρόσθετο δεν χάλασε ο κόσμος αφού λειτουργεί.
Αλλά πως στο καλό δουλεύει αυτό το πρόγραμμα raw? Μην περιμένετε να είναι ιδιαίτερα απλό, και της adobe το camera raw δεν είναι.... Υπάρχουν πάντως κάποιες οδηγίες βοήθειας στην σελίδα:
http://ufraw.sourceforge.net/Guide.html

Και μια σημείωση για photoshop-άδες. Η μαμά adobe συνήθως κάνει αρκετό χρόνο για να βγάλει οδηγίες για άνοιγμα των νέων μηχανών στο camera raw. Αν λοιπόν έχετε μια νέα μηχανή, και δεν σας την ανοίγει, ρίξτε μια ματιά στο UFRAW μήπως και κάντε την δουλειά σας. Σε μένα είχε δουλέψει στο παρελθόν.


Η απελευθέρωση από το γνωστό.

User avatar
osho_st
Site Admin
Posts: 312
Joined: Tue Feb 11, 2014 12:04 am

Gimp και αδυναμίες.

Postby osho_st » Thu May 03, 2018 8:28 pm

Είπαμε για την έλλειψη εγγενούς επεξεργασίας των raw. Ευτυχώς έχουμε λύση με βοήθεια από "έξω". Πάμε πάρα κάτω.
Μια πρώτη γεύση από προβλήματα που συναντά κάποιος προχωρημένος ή και αρχάριος χρήστης.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του photoshop είναι ότι υποστηρίζει σε προχωρημένη μορφή, "μη καταστροφική επεξεργασία", έτσι μπορούμε να κάνουμε πολύ σοβαρές επεμβάσεις στην εικόνα και να είναι πάντα αναστρέψιμες, όχι απλά σαν αναίρεση κάποιων πράξεων, αλλά τα δεδομένα να είναι "εκεί" και μετά από χιλιάδες επεμβάσεων, ακριβώς όπως τα είχαμε στην αρχή. Βασικό εργαλείο για αυτή την μη καταστροφική επεξεργασία, αποτελούν τα smart objects που όσο και να τα αλλάζεις κρατάνε την αρχική πληροφορία. Δυστυχώς το gimp δεν τα υποστηρίζει, όταν ανοίγουμε κάποια εικόνα από photoshop, αλλά ούτε και έχει κάποια δικά του. Οπότε θα πρέπει να είμαστε κάπως προσεκτικοί, πιθανά κρατώντας αόρατα αντίγραφα layers. Ελπίζω ότι σύντομα θα εξελίξουν το gimp ώστε να έχει αυτό το χαρακτηριστικό.

Το ίδιο ισχύει για τα Adjustment layers που επιτρέπουν σε μεγάλο βαθμό μη καταστρεπτική επεξεργασία (no destructive operation). Δυστυχώς δεν υπάρχουν για το gimp. Υπολογίζεται ότι θα εμφανιστεί κάτι σαν αυτά με το όνομα filter layer σε προσεχή έκδοση, κάπου στο 3.2. Μάλλον αρκετά μακριά σε χρόνο. Η 3.2 έκδοση από ότι έχω διαβάσει έχει σαν στόχο την μη καταστρεπτική επεξεργασία (no destructive operation).

Δεύτερο πρόβλημα, μικρό όμως, που παρατήρησα είναι ότι δεν μπορεί να κλειδώσει κανείς την θέση ενός επιπέδου layer. Περίεργο, δεν είναι κάτι δύσκολο, ούτε και άχρηστο. Αλλά από ότι βλέπω δεν το έχουν βάλει οι προγραμματιστές. Ελπίζουμε στην 2.10 να έχει προστεθεί...
edit. Και προστέθηκε... Είπα να δω τι γίνεται με την 2.10, και την είχαν ανεβάσει. Την εγκατέστησα και βλέπω πως το κλείδωμα υπάρχει. Στην παλέτα των leyers έχοντας σαν εργαλείο το move tool πατάτε κάτι σαν σταυρουδάκι, έχοντας επιλέξει το επίπεδο που θέλετε να σταθεροποιήσετε (μπορείτε να κλειδώσετε και την αλλαγή του επιπέδου εκτός από την θέση, με το πινέλο.
Καλό.

Υπομονή πάντως, το πρόγραμμα δεν είναι photoshop killer αλλά ένα καλό εργαλείο, αν και με λιγότερες δυνατότητες.


Η απελευθέρωση από το γνωστό.


Return to “Φωτογραφία και βίντεο”

cron