freeforum.gr

δοκιμαστική λειτουργία - συμβουλές καλόδεχτες

Φωτιά στο Μάτι και φωτιές γενικά.

User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Φωτιά στο Μάτι και φωτιές γενικά.

Postby orestis_ts » Thu Jul 26, 2018 8:36 am

Λίγες σκέψεις σχετικά με την τραγική εξέλιξη της φωτιάς στο Μάτι.User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Re: Φωτιά στο Μάτι και φωτιές γενικά.

Postby orestis_ts » Thu Jul 26, 2018 9:14 am

Ίσως η φωτιά αυτή να είναι η δεύτερη φονικότερη φωτιά στον 21 αιώνα σε όλο τον κόσμο, με την φωτιά στην Ηλία να έχει την τρίτη θέση.

Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η εκατόμβη των θυμάτων και οι ανυπολόγιστες ζημιές με καλύτερη αντίδραση της κρατικής μηχανής;
Μάλλον όχι. Τουλάχιστον όχι, όπως διαμορφώθηκαν οι αντικειμενικές συνθήκες. Δεν υπονοώ ότι καλώς η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει γενικότερα το θέμα, αλλά ότι η αντιμετώπισή του, απαιτούσε διαχρονική προσπάθεια και επιλογές με μεγάλο πολιτικό κόστος.
Αρχική η εξέλιξη του φαινομένου ήταν ταχύτατη. Αν σκεφτεί κανείς ότι η φωτιά στην Ηλία έκαιγε 7-10 και η φωτιά στο Μάτι έκαψε τα πάντα σε λίγες ώρες, με το πρόβλημα να φτάνει σε κορύφωση ίσως και σε λιγότερο από δύο ώρες. Άνεμοι ζέστη, και ξηρασία (των τελευταίων ημερών) μεγιστοποίησαν την ταχύτητα εξέλιξης.
Δεύτερο, η πυκνότητα του πληθυσμού στην περιοχή, το απομεσήμερο με την ζέστη να χτυπάει κόκκινο, ήταν υπερβολική για την συγκεκριμένη περιοχή, όταν αναζήτησαν διόδους σωτηρίας. Η αντικειμενική πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι ότι οι παραλιακές περιοχές φτάνουν σε απίστευτο κορεσμό αυτή την περίοδο, με τους ανθρώπους να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια έκτακτη κατάσταση.
Τρίτο, ο πολεοδομικός σχεδιασμός ή καλύτερα η ανυπαρξία του. Δρόμοι μικροί που πήζουν από κίνηση και παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Αρκετά αδιέξοδα και δρόμοι που πρέπει να ξέρεις καλά που πάνε για να βρεις άκρη. Λίγοι ελεύθεροι χώροι και άναρχη δόμηση. Δόμηση μάλιστα που στην βασική παραθαλάσσια οδηκή αρτηρία, η Ποσειδώνος, προς το μέρος της θάλασσας, έχει συνεχή κτίσματα με μάντρες, εμποδίζοντας την πρόσβαση στην θάλασσα σε ώρες πανικού.
Τέταρτο. Ο οικισμός με τον ανύπαρκτο πολεοδομικό σχεδιασμό, χτίστηκε μέσα σε πευκόδασος, που φτάνει σχεδόν στην παραλία. Τα πεύκα βρίσκονταν μέσα στα οικόπεδα με τις κατοικίες.
Πέμπτο, η φύση της βλάστησης. Η βλάστηση στην χώρα μας (γενική ονομασία βλάστηση "Μακί") έχει το χαρακτηριστικό ότι παράγει μεγάλο όγκο από ξηρά φυτά το καλοκαίρι σε μεγάλες εκτάσεις της χώρας, και φυσικά στα πευκοδάση. Ιδανικό προσάναμμα, που επιτρέπει την ταχεία εξάπλωση της φωτιάς. Κανονικά οι βλάστηση θα πρέπει να καθαρίζεται ή καλύτερα να την ισοπεδώνουν εκτρεφόμενα ζώα.
Έκτο, ο ανθρώπινος παράγοντας. Οι φωτιές στο σύνολό τους δεν εκδηλώνονται τυχαία. Μερικές από αυτανάφλεξη φυτικής μάζας, κάποιες από σύρματα της Δεή. Αλλά οι περισσότερες πρέπει να οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα. Είτε από απροσεξία και ηλιθιότητα, είτε δυστυχώς από πρόθεση. Η πρόθεση ποικίλει, από οικοπεδοφάγους, ψυχάκιες, ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα σε στην χώρα ή σε κάποια κυβέρνηση, μέχρι και ηλίθιους που θεωρούν ότι ελέγχουν την φωτιά που ανάβουν για να ψήσουν ή που πετούν ένα τσιγάρο χωρίς να το σκεφτούν. Σημειώνω εδώ κάτι που παρατήρησε μια φίλη. Οι συνθήκες για αυτανάφλεξη ήταν καλύτερες την προηγούμενη μέρα, όμως η φωτιά εκδηλώθηκε παρέα με τους δυνατούς άνεμους.
Έβδομο. Οι δήμοι έχουν ελλειπή σχεδιασμό αντιμετώπισης προβληματικών καταστάσεων όπως αυτή. Αν και για να είμαστε ρεαλιστές είναι αμφίβολο αν θα μπορούσαν να έχουν καλύτερο σχεδιασμό με τις υπάρχουσες συνθήκες.
Όγδοο. Περιορισμένα μέσα. Κάθε που βλέπουμε ένα πρόβλημα λέμε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει επενδύσει πολλαπλά σε αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Όμως οι κυβερνήσεις, ειδικά στην περίοδο της κρίσης έχουν πολύ σφιχτό προϋπολογισμό και αναγκάζονται να μπαλώνουν τρύπες σε πολλά μέτωπα. Είναι αμφίβολο αν η Ελλάδα χωρίς δραστικές περικοπές σε άλλους τομείες μπορεί να έχει ακόμα μεγαλύτερο δυναμικό για τις φωτιές.

Με βάση τα πιο πάνω πρέπει νομίζω ότι μέσα στην ατυχία μας ήμασταν και πολύ τυχεροί. Οι συνθήκες ήταν ιδανικές για καμιά χιλιάδα νεκρούς. Η έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων μάλλον απέτρεψε τον πολλαπλασιασμό της καταστροφής.User avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Re: Φωτιά στο Μάτι και φωτιές γενικά.

Postby orestis_ts » Fri Jul 27, 2018 7:46 pm

Βλέπω ότι πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση για την μη εκαίνωση της περιοχής. Αν και η εκαίνωση θα ήταν αδύνατη στον χρόνο που ήταν διαθέσιμος, την ευθύνη δεν την έχει η κυβέρνηση, αλλά ο δήμος.
Μετά από εισήγηση της πυροσβαιστικής ο δήμος όντας σε κατάσταση ετοιμότητας λόγο του επικύνδυνου της ημέρας φροντίζει για την εκαίνωση. Εισήγηση υπήρξε, αλλά ο δήμος φυσικά αδυνατούσε να διασφαλίσει την εκαίνωση. Και για να είμαστε λογικοί, η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου πέρα από τον χρόνο, χρειάζεται και δομές που να την επιτρέπουν. Οι δομές αυτές δεν χτίζονται στα πέντε χρόνια μιας δημοτικής διακυβέρνησης. Τραγελαφική λεπτομέρια του σχεδιασμού, ο χρόνος που βάζει σαν παράδειγμα το σχέδιο για την εκαίνωση.
".........Το χρονικό διάστημα που απαιτείται να απομακρυνθούν από την περιοχή (π.χ. για 6 ώρες) μέχρι να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τον οποίο απομακρύνονται....."
Ναι, αν είχαν οι υπεύθυνοι, 6 ώρες στην διάθεσή τους, και δεν γίνονταν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό εκαίνωση, θα ήταν δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες.

Μια άλλη τραγελαφική λεπτομέρια είναι το ποιος ζητά την συνδρομή του λιμενικού. Απλά ο δήμαρχος.
".....Στις περιπτώσεις που για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών, κρίνεται αναγκαία η χρήση πλωτών θαλασσίων μέσων, η παρουσία και η συμβολή των κατά τόπους Λιμενικών Αρχών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση (Ν.4150/2013, ΦΕΚ 102/Α ́/2013 και ΠΔ 13/2018, ΦΕΚ 26/Α ́/2018). Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος επικοινωνεί με την οικεία Λιμενική Αρχή για τη δυνατότητα διάθεσης πλωτών μέσων......"

Ο ρόλος της δημοτικής αρχής στην διαχείρηση και αντιμετώπιση της κρίσης είναι κομβικός.

Όλος ο σχεδιασμός σύμφωνα με το 2934/06-05-2015 έγγραφο της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας στην σελίδα:
https://www.e-nomothesia.gr/law-news/pr ... ioxon.html

Από την ίδια σελίδα και η εικόνα της επικυνδυνότητας την ημέρα εκείνη. Είναι φανερό πως η κριτική μερικών για την μη συγκέντρωση όλων των μέσων στην περιοχή είναι αβάσιμη. Η περιοχή μεγάλης επικυνδυνότητας περιελάμβανε ένα μεγάλο μέρος της (νοτιοανατολικής) ηπηρωτικής Ελλάδος.
ImageUser avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Τους άφησαν νηστικούς ή όχι;

Postby orestis_ts » Tue Jul 31, 2018 1:00 pm

Άφησαν νηστικούς τους εθελοντές δασοπυροσβέστες που ρίχτηκαν στη φωτιά
Απίστευτες καταγγελίες από εθελοντή που κάηκε το σπίτι του

Κι όμως συνέβη και αυτό στις στάχτες του Ματιού. Εθελοντής δασοπυροσβέστης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έπεσε στη μάχη με τις φλόγες και κατάφερε να σώσει τον πυροσβεστικό σταθμό στη Νέα Μάκρη, αν και το σπίτι του κάηκε κατήγγειλε ότι χθες το βράδυ ο ίδιος και άλλοι 22 άνθρωποι έμειναν νηστικοί γιατί οι υπεύθυνοι ξέχασαν να τους φέρουν φαγητό.

«Η βάρδια της ημέρας, 23 άνθρωποι έμειναν νηστικοί γιατί ξέχασαν να μας φέρουν φαγητό», είπε στον ΣΚΑΪ με παράπονο, ο εθελοντής πυροσβέστης.

Ο ίδιος από τη Δευτέρα το βράδυ, οπότε και είδε το σπίτι του να παραδίνεται στις φλόγες μένει στον πυροσβεστικό σταθμό.
https://www.star.gr/index.php/eidiseis/ ... s-sto-mati

Όμως η επίσημη σελίδα των εθελοντών πυροσβεστών έχει διαφορετική άποψη.
Και γενιέται η απορρία, γιατί οι σελίδες και τα μμε γενικά που αναμεταδίδουν την είδηση για το ξενιστήκωμα των εθελοντών δεν ρώτησαν και τον υπεύθυνο φορέα τους;
Σχετικά με δημοσιεύματα ότι Εθελοντές Πυροσβέστες έμειναν νηστικοί στην πυρκαγιά της Ανατ. Αττικής

Αναφορικά με δημοσιεύματα καταγγελιών που αναπαράχθηκαν τις τελευταίες ημέρες από Μ.Μ.Ε. ότι Εθελοντές Πυροσβέστες έμειναν νηστικοί κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι είναι ανυπόστατα.
Ο κ. Γιάννης Δαμιανόγλου, ο οποίος εμφανίστηκε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ ως ο αρχικά καταγγέλλων του θέματος, προβαίνοντας παράλληλα και σε καταγγελίες για επιχειρησιακά λάθη του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν είναι Εθελοντής Πυροσβέστης, ούτε Διοικητής Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού (όπως παρουσιάστηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή), ούτε γενικότερα εκπρόσωπος των Εθελοντών Πυροσβεστών.
Εκφράζουμε την ειλικρινή λύπη μας και την συμπαράστασή μας για την καταστροφή της οικίας και της περιουσίας του και κατανοούμε τα συναισθήματά του ωστόσο οφείλει όταν προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις να είναι πιο προσεκτικός και να διευκρινίζει την όποια άλλη ιδιότητα μπορεί να έχει, καθώς δημιουργείται εσφαλμένη εντύπωση στο κοινό και παραπληροφόρηση.
Παρακαλούμε τους δημοσιογράφους και εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για οποιοδήποτε θέμα αφορά τους Εθελοντές Πυροσβέστες να επικοινωνούν απευθείας με την Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος.
Κλείνοντας, εκφράζουμε για άλλη μια φορά την βαθιά μας οδύνη και την συμπαράστασή μας στους οικείους των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς καθώς και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Απο το Γραφείο Τύπου
της Π.Ε.Ε.Π.Σ.
http://www.vfu.gr/index.php/2012-01-25- ... n-nistikoi

ImageUser avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Το 112 που δεν έστειλε μύνημα....

Postby orestis_ts » Tue Jul 31, 2018 1:10 pm

Δεν ξέρω αν θα ήταν σκόπιμη η αποστολή μυνήματος στην συγκεκριμένη περίπτωση ή θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες απόλειες με αμεσότερο μπλοκάρισμα των δρόμων. Όμως τελικά δεν ήταν δυνατή η χρήση του, μια και το έργο (ως προς την αποστολή μυνήματος σε πολίτες, τουλάχιστον) είναι σε φάση υλοποίησης και αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του 2019. Φταίει η παρούσα κυβέρνηση για αυτό και κατά πόσο, μια και ο σχεδιασμός ανάγεται κάπου στο 2010....;

Η απάντηση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.
Είναι επιεικώς απαράδεκτες οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση της υλοποίησης του Έργου που αφορά στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Εκτάκτων Αναγκών «112» στην Ελλάδα.
Πολύ περισσότερο δε, όταν οι …καταγγέλλοντες γνωρίζουν τι έχει επί σειρά ετών προηγηθεί. Όταν γνωρίζουν –και αποκρύπτουν- ότι κύριες αιτίες για την καθυστέρηση υπήρξαν και η ανεπαρκής νομοθέτηση των παραμέτρων του προγράμματος και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλλά και κωλυσιεργίες από πλευράς των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.

Συγκεκριμένα:
Στις 20 Ιουλίου 2010 είχε υπογραφεί Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ του τότε Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.).
Η συμφωνία μεταξύ άλλων περιελάμβανε έργο για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που αφορούν στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Εκτάκτων Αναγκών «112» και των υπηρεσιών που αφορούν στη βέλτιστη διαχείριση περιστατικών έκτακτης ανάγκης - κρίσεων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Στις 6 Ιουλίου 2014 υπεγράφη σύμβαση έναρξης του έργου μεταξύ της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. και του ΟΤΕ Α.Ε. ως αναδόχου. Η Σύμβαση τέθηκε σε αναστολή με απόφαση της ΚτΠ Α.Ε. στις 15 Φεβρουαρίου 2016.
Αυτό, διότι δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί το έργο μέσα στην επιλέξιμη χρονική περίοδο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.
Γιατί δεν μπορούσε να υλοποιηθεί; Διότι η σύμβαση …ουδέποτε προέβλεψε εργασίες διαμόρφωσης χώρων εγκατάστασης των Κέντρων Επικοινωνιών Έργου στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα. Χωρίς τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, το σύστημα δεν μπορούσε να λειτουργήσει.
Στις 29 Δεκεμβρίου 2016 το Έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» (2014-2020) ως μεταφερόμενη Πράξη με δύο υποέργα. Το πρώτο αφορούσε στο κυρίως έργο και το δεύτερο στις εργασίες διαμόρφωσης των χώρων για τα Κέντρα Επικοινωνιών που ήταν απαραίτητοι για την υλοποίηση του κυρίως έργου και παραδόθηκαν στα μέσα του 2017.
Και το βασικότερο: Από τον αρχικό σχεδιασμό του Έργου δεν είχε προβλεφθεί η παροχή υπηρεσίας κυψέλης (Cell Broadcast Service) εκ μέρους των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, ούτε η δυνατότητα γεωεντοπισμού, δηλαδή η αυτόματη απεικόνιση με ακρίβεια της πληροφορίας θέσης καλούντος σε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS).
Γι’ αυτό προωθήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας νομοθετική ρύθμιση (Άρθρο 48, Ν.4487/2017), που προβλέπει τη χωρίς χρέωση παράδοση των μηνυμάτων στους πολίτες.
Έτσι, στις 14 Φεβρουαρίου 2018 υπεγράφη τελικά η τροποποιημένη Σύμβαση και ταυτόχρονα έγινε άρση αναστολής του Έργου.
Το Έργο αυτή τη στιγμή υλοποιείται κανονικά και, βάσει του χρονοδιαγράμματος, το νέο «112» αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2019, ενώ γίνεται προσπάθεια για ταχύτερη υλοποίηση.
http://www.kathimerini.gr/977606/articl ... gia-to-112

ImageUser avatar
orestis_ts
Posts: 430
Joined: Fri Jun 27, 2014 11:11 am

Τι είδε τελικά ο Μπαλτάκος και το έκρυψε ο Τσίπρας;

Postby orestis_ts » Tue Jul 31, 2018 1:18 pm

Οι ουκ-άδες μέσα από το νερό δεν μπορούσαν να γνωρίζουν αν οι σοροί στην παραλία ήταν νεκροί ή αναίσθητοι, πιθανά ούτε καν με βεβαιότητα αν αυτό που έβλεπαν ήταν άνθρωπος ή σορός από ρούχα. Απανθρακομένα πτώματα δεν είναι και πολύ πιθανό να είδαν στην παραλία. Με τον κακό χαμό από τον καπνό, λογικό είναι να είχαν έστω και μικρές αμφιβολίες.
Εκ των υστέρων βέβαια, η γνώση τους, γεφυρώνει την αμφιβολία και ξέρουν ότι πολλοί, αν όχι όλοι όσοι είδαν ήταν νεκροί.

Τώρα αν ο νεαρός Μπαλτάκος υπερέβη τις αρμοδιότητές του, και αν το έκανε με καλή πρόθεση, είναι άλλο θέμα, που αφορά τους ανωτέρους του.

Το ζήτημα όμως είναι χωρίς ουσία.
Οποιοσδήποτε με κοινή λογική, μπορεί να καταλάβει πως η κυβέρνηση ήταν πρακτικά αδύνατο να αποκρύψει τους θανάτους.
Και όσο και καθίκια και να θεωρεί τους κυβερνώντες κάποιος, δεν μπορεί να πιστεύει ότι ήταν τόσο άσχετοι ώστε να ελπίζουν σε απόκρυψη θανάτων. Άλλωστε λίγες ώρες αργότερα υπήρξαν επίσημες αναφορές από την κυβέρνηση για το θέμα.
.......Μιλώντας συγκεκριμένα στο "Θέμα 104,6" ο αξιωματικός της Ομάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού επεσήμανε: «Μόνον όταν ήρθαν ειδικοί πιστοποιήθηκε πως ήταν άνθρωποι που είχαν χάσει τη ζωή τους. Εμείς όντως εντοπίσαμε νεκρούς απλά γνωρίζουμε ότι είναι νεκροί σήμερα που μιλάμε. Τη στιγμή που εμείς τους εντοπίσαμε, οι άνθρωποι αυτοί ήταν σε μια κατάσταση η οποία δεν ήταν αναγνωρίσιμη. Δεν ήταν δηλαδή δυνατόν κανείς άνθρωπος, παρά μόνο εξειδικευμένη υπηρεσία, να καταλάβει ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ότι ήταν όντως άνθρωποι αυτό το οποίο βλέπαμε, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ο κ. υπουργός έχει δίκιο στη δήλωσή του ότι οι πληροφορίες τις οποίες εμείς μεταβιβάζαμε δεν κρίθηκαν ασφαλείς. Και δεν κρίθηκαν ασφαλείς και με δική μας παραίνεση, επειδή κανείς από την υπηρεσία τη δική που που βρισκόταν στο νερό δεν μπορούσε να πει με ασφάλεια ότι αυτό που βλέπαμε στην παραλία ή λίγο πιο μέσα στη στεριά ήταν όντως άνθρωποι».
.....
https://www.limenikanea.gr/gr/nautilia/ ... faleis-504

Image
Return to “Κοινωνία”

cron